Új hozzászólás Aktív témák
-
zLegolas
őstag
válasz Freddy TNT #581 üzenetére
Valami műanyag izé, amit méterben kaphatsz... pld benzincső. Qrva drága lesz, de mindegy. A PC-tápról LED-ek nem lesz elég, de valami színes lámpával működhet, pld amit autókba használnak, 12 V-on... Hogy szépen hogyan tudod megcsinálni, meg még strapabíró is legyen...pld a járólap fugájába vagy mitomén ..
Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz uniform_64 #565 üzenetére
Kábelkötegelős tipp:
http://users.freestart.hu/zlegolas
(Kerek IDE-kábelek készítése...)Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz gromble_ziz #630 üzenetére
Lehet ilyen átkapcsolót venni, én a használtcikk piacon eddíg 3-at vettem, egyet a cimbimnek, egyet a tesómnak és egyet magamnak. Kettő 300Ft volt, az utolsó 500. Egyben billentyűzet áthapcsolók is, asszem kettő közülük Hama gyártmány, de ez mellékes...
Boltban is van, ''kicsit'' drágábban...
Ja, szellemkép nuku!
[Szerkesztve]Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz aton-hawk #720 üzenetére
Úton-útfélen. Bármelyik alkatrészboltban, nyomógombnak híjják. Van billenős kivitel is, mindenféle méretben, fajtában, tokozva, toktalanul... Én egy rahedli leselejtezett PC házból építettem ki egy marékkal a legutóbb, mielőtt mentek a gajdeszba...
-
zLegolas
őstag
válasz LineLord #719 üzenetére
Az a gáz, hogy ott a venti teljesítményét a poti viszi át, ergo melexik, miegymás... nem elegáns megoldás. Azért nem rossz.
Az oldalamon látható kapcsolás mellesleg automatikusan szabályoz, nem kell tekergetni semmit...
-
zLegolas
őstag
válasz aton-hawk #725 üzenetére
Kapcsolófüggő. Fogsz egy műszert vagy egy zsebámpába böx drótokat és kiméred.
A kapcsolón a legtöbször 3 érintkező ban egymás mellett, egy vagy két sorban. Tehát ilyen:
OOO
vagy ilyen:
OOO
OOO
Na, általában a középsőre kell, meg valamelyik mellette levő szélsőre pl. így:
OOO
XXO
vagy
OOO
OXX
De inkább bízd hozzáértőbbre, biztos ami ziher...Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
Nekem van ilyesmim, vagy 6e Ft volt, dobozzal, benne egy csomó szerszámmal.
Nem rossz, de nem ipari felhasználásra alkalmas.Ha párhetente ezt-azt meg akarsz barkácsolni, arra nagyon jó. Ha naponta akarod használni (gravír, ilyesmi) akkor nem nagyon, arra a 25-30 ezres jó.
Az enyém sárga, kissé banán alakú. Az ízét nem próbáltam, de a formája és a színe dettó. Anno a Penny-ben vettem.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz Darkshark mo #807 üzenetére
Ventillátort a jó megvilágítás érdekében?
Egyébként meg ha jó megvilágítást akarsz, arra az olvasólámpa kóserebb. Ha meg már fénycső, akkor 3x40W a fejed fölé, csak nem kék meg hullámzó, hanem olyan, amite az van írva, hogy DayLight.
Kábé...Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz Predator... #1065 üzenetére
Van olyan gyúrma, ami tajdonképpen ragacs, két rúd, az egyik fehér a másik zöld. Összegyúrod, egy óra múlva reszelheted/vésheted.
A nevét nem'tom, de elég drága, szerelvényboltban próbáld meg. Ha ez nem jó, akkor purhab, megkötés után olyanra faragod, amilyenre akarod...Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz flacika #1025 üzenetére
Itt a keresett kapcsolásod:
Bővebben: link
Az érzékelőt leszigeteled pl. egy csepp szilikonnal (sziloplaszt), és slussz.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz Predator... #1070 üzenetére
Vigyázz vele, nagyobb vastagságban (cm) nem ziher, hogy megköt... a fehér/zöld gyúrma kb egy ezresért tuti. Az kb. 2 kihúzófilc méret, ha elég...
-
zLegolas
őstag
válasz Predator... #1072 üzenetére
A kilyukasztás semmi gond, minimális gázláng felett meglágyítod (nem égeted), majd átnyomsz rajta egy akármit, ízlés szerint fogóval hajlítgatod, kész... az igazi egy hőpisztoly lenne, Tesco => kb.3000 Ft.
A purhab szivacsszerűvé szárad, tehát azt lehet, hogy el kell tömítened majd, erre ajánlom az autófényezők/karosszériások/makettezők által használt tubusos masszát, a neve /pillanat nem jut eszembe, sárga fogkrémtubus-féleség, boltban a festékek mellett találod, kb 150 Ft. Ha higítod akár ecsettel is felhordhatod, csak egyszerre max kb. 1 mm. vastagon!
A purhabot kötés után próbálhatod hővel is deformálni, próbáld ki!
Nyálnak félig megkötött (nyúlós) műgyantát ajánlok, ha hozzáférsz!
[OFF](aktív makettező vagyok...csak kérdezz.. )[OFF]
-
zLegolas
őstag
válasz Predator... #1074 üzenetére
Lásd: adatlapom. Asszem Neoflex a tubusos. És igen, ha tudok segítek...
-
zLegolas
őstag
válasz Predator... #1086 üzenetére
Hali!
msn nem játszik, egyéb publikus infók az adataimnál... e-mailt este tok olvasni.
Írj bátran!Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz Predator... #1088 üzenetére
Nem modellezek, makettezem. Az más. Festés nem lenne gond, ha nem égett volna le tavaj ősszel a kompresszorom, az újat meg még nem volt időm meghentelni...
-
zLegolas
őstag
válasz Predator... #1090 üzenetére
A gond az, hogy pénzem, eszem és időm úgyszolván egyáltalán nincsen, tehát én nem tudom helyetted megcsinálni a cuccot. Képet nem'tok csinyáni, mert ahhoz más is kell, nem csak hardver (pl.tehetség...)
A help-ért semmit nem kérek, tanácsot bárkinek bármikor. A festés viszont mint már említém vala sajna nem megy!
Ha valaki adna címet, ahová képet tok felnyomni, mutatnék egy kis ízelítőt hogy miket is csinálok...Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
Sima pótméterrel nem lehet 5...12V között, azok ugyanis 0 és valamennyi között szabályoznak. Ha viszont egy ellenállást párhuzamosan kötsz véle, akkor mehet a jöhet... az érvénys képlet: (R1*R2)/(R1+R2), az adja az eredő ellenállatot.
Ennek kék a neked megfelelő tartományba esnie az R=U/I alapján.
Az egész cucc eredő ellenállásához még a ventill. belső ellenállásást is hozzá kék számolni, tehát: Re=(R1*R2)/(R1+R2)+Rb.
Rb a ventillátorra jellemző érték, a rajta feltüntetett adatokból számolható.
Na, innen már csak zsebszámológép kérdése a dolog...Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
Igazad van...
De
(Sajna némely gagyi potit túl lehet tekerni kikapcs-ba, oszt akkor áll a cájg... vagy pl. ha aláméretezi a kuncsaft, akkor kiég a vezető réteg emitt-amott, na meg ugyi a kontaktgebaszok.. emiatt gondolkodám úgy, hogy valami villany csak follyon akkor is, ha kihal a poti... de ettől függetlenül maxinagyon igazságod vagyon! )Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz ZeUS2140 #1108 üzenetére
Ha nem muszáj, én nem tenném... inkább:
Bővebben: linkÉn normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
Én nem festékszóró pisztolyt ajánlok, drága, bonyolult a teljes rendszer, stb....
Nagyobb makettboltokban kaphatsz spray makettfestéket soxínben. Aztán:
1. - Kinézed a mintát,
2. - kiválasztod a hozzá való színt,
3. - lezsírtalanítod a házat (forró víz+mosogatószer+sikamika)
4. - innentől kézzel nem érinted, csak pl. egy ronggyal fogod meg
5. - a teljes száradás után (min. 1 nap) lefújod alapszínre (a legvilágosabb)
6. - puha grafitcerkával felrajzolod a mintát
7. - ráleheled a 2. szín 1. rétegét, majd a 2.-at és a 3.-at...
8. - ráleheled a 3. szín 1. rétegét, majd a 2.-at és a 3.-at...
A legfontosabbak:
- az egyes rétegeket nagyon vékonyan vidd fel!
- a rétegek között 1 nap szünetet tessék tartani!
- ha jön a gondolat, hohy ''menne ez gyorsabban is'', hagyd abba a munkát!!
- akkor oké, ha a 3 színt min. 1 hét alatt vitted fel. Ha hamarabb: elcseszted.
Ha így csinálod, vastag, viszonylag strapabíró festést kapsz (ami persze meg fog itt-ott kopni előbb utóbb, de ez már más Tma).
Készíthetsz rá kopásnyomokat (mintha előjönne a fém), rozsdát, olajfolyást, golyónyomot, kormozódást, stb...
Ja, még valami: az éles munka előtt gyakorolj! (pl. ott a konyhaszekrény meg a hűtőgép uncsi oldala!)
-
zLegolas
őstag
Úgy, hogy nem egyszerre fújod rá jó vastagon, hanem 2-4 alkalommal vékonyan, ugyanazt, ugyanazzal a színnel, köztül 1-1 nap száradási idő...
A többi bonyi kicsit, (nincs kedvem több oldalt leírni), makettezős honlapokon bizti találsz leírásokat....szal ezek alapján már el tudsz indulni.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
szóval, akkor azt mondod, hogy lefestem, az egész házat,
az alapszínre, hagyom 1-2 napot száradni. majd rányomom a foltokat?
Yes. Ahogy írtam. És ne aggódj, jól fog kinézni, pont mint a szórópisztolyos, sőt...
Mintát meg színsémát makettekről nézhetsz, van a neten sok.
Pl.csak a II.Vh német tankjain kb. tucatnyi fő változat volt... más az USA és pl. Németország szabvány mintája/színei, területektől és időszakoktól függően, stb...
Keress makettező oldalakat a neten! Sok sikert!
-
zLegolas
őstag
válasz -=Lord PXL=- #1137 üzenetére
N+1 topic kitárgyalta már elejétől a végéig a Tmát...tessék keresgélni...
Bővebben: link
Legutóbb itt írtam bővebben, bocsi, de nem ismétlem meg:
Bővebben: linkÉn normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
R=U/I
U=12V
I=0,02A
A fekete drót a negatív, ez a LED-eknél gyakran a rövidebb láb (nem mindíg). Sárga a +12V. Ellenállást a LEDdel sorba. Mindezt kétszer, ha 2 LED kell. Ha világol: jó. Ha nem: fordítva a LEDlábakkal. Ha csak egyszer világít, rövid időre de akkor fényesen és fura színnel, akkor elcseszted.
Asszem.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz LineLord #1150 üzenetére
Ezzel a megoldással csak az a gáz, hogy a kapcsoló-üzemű (PC) tápok a működésükből adódóan nem kevés kihatással lehetnek az erre érzékeny elemekre, pl. a feszstab.IC-kre. Létrejöhetnek lengések, miegymás. Mindenképpen javallott valami kondikat rakni az IC be és kimenetére, de ettől függetlenül nem igazán javallott az ilyen megoldás. Ez az elmélet.
Gyakorlatilag én semmi ilyesmit nem tapasztaltam, pedíg elkövettem az alább leírtakat.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
Gázos... a távirányítók 36MHz körül mennek, azok az infra egerek, amiket eddíg láttam meg 7-9 MHz körül... szal nem istbíz, hogy egy egyszerű kvarc cserével megoldható. Ha sikerült, szóljál!
Program: LIRC. Asszem van WinLIRC is... innen már Google a barátod
-
zLegolas
őstag
Az PC-s opto cuccokban azért piros a LED, mert a ketyere fényérzékelő részének az érzékenysége történetesen ponyt abban a tartományban a legjobb.
Általában.
Az óra marhaság, tegyél bele egy TESCO-s autós hőmérő/óra kombinációt, vagy egy tetszőleges kvarcórát. Már csak azért is, mert az alaplapokon a kvarcok kihajtása köré marha problémás lenne órát hekkelni, nameg az csak akkor is csak akkor menne, ha él a lap. A BIOS órát meg kijelzőn mutatni megintcsak nem egyszerű. Szal szerintem ne akard feltalálni a kereket meg a marsexpedíciót egy lépésbenÉn normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
- Bonyek, a fotó alapján nem lehet megállapítani, mérd ki! Elem meg zseblámpaizzó csak van otthon, ha műszer vagy ilyesmi nincs is. Vagy csinálj egy próbalámpát egy 4,5V-os elemből meg egy égőből meg 20centi drótból...
- Nézd meg a kapcsolót, ált van valami rajz rajtuk
220-al élesben ne kísérletezz, inkább vidd el valami hozzáértőnek!Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
-
zLegolas
őstag
A Linux-os verzióról beszélek: kell neki egy majdnem mindegy milyen infraport, a lényeg, hogy ne egéré meg mittoménmié legyen, hanem 36MHz körül működjön. Ha nincs, építhetsz egyet az oldalon található n+1 verzióból... Ezen kívül egy akármilyen TV/Video távirányító. A távirányító akármelyik kisugárzott jeléhez (gombnyomásához) hozzá lehet rendelni tetszőleges billentyűnyomásnak való megfeleltetést, pl. a pause gombhoz a billentyűzet P gombját.
Innentől kezdve azt vezérelsz/irányítasz vele a fotelból, amit akarsz, akármi programot pl..
Oszt megcsinálták Win-re is, de arról nem tok nyilatkozni. Lásd: doksik a LIRC honlapon...Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz Gergello #1294 üzenetére
2. akarok majd rá zsugor csövet is , ha csak 2 szál vezetéket akarok beborítani akkor milyet kérjek?
illetve a molex csatiknak a 4 kábelét szeretném még behúzni, hogy ne legyen olyan tarka, oda milyet vegyek?
Pl: Bővebben: link
A zsugorcső ha megmelegíted olyan merev lesz, mint a bikkfa, egy mazzagot meg ugye hajlítgatnyi kék...
-
zLegolas
őstag
1. A motorok nem léptetőmotorok
2. Modell rep.gép légcsavar, 800-1200Ft modellboltokban. Látványos lehet, szépen megcsinálva - arasznyi kétágú venti a gép elején vágott lyukban...Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
Amit te itt kérdezel, az az alap elektronikai ismeretek jelentős részét felöleli, szal bocs, de nem írok le több 10 (100) oldalt. Ezek mind megtalálhatók a szak/tankönyveknek nevezett irományokban. Vagy segít a barátod, Google.
Szvsz hülye elképzelés volt...Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
Bocs.
Egy javslat: írd le konkrétan mifenét akarol csinálni, oszt' akkor (valszeg) kapol konkrét megoldásokat, készen, sütve-főve, tálalva.
A kérdések többsége komoly erősáramú felhasználási célt sejtet (pl. toroid trafók általánosságban kábé fazék méretnél (sok-sok amper terhelhetőséggel) kezdődnek...
Az egyenirányítók diódaféleségek, minden ilyesmi diódán 0,6..0,7 V fesz esik. Ezt felnyomhatod kissé egy bazi nagy kondival a kimeneten...
Ha egy trafót terhelsz, a fesz elindul lefelé. Üresjárásban egy 12V-os trafón lehet 14-15 V-is, ha ráteszed a fogyasztót, beáll a kábé 12V. Ha még sokabbat nyomatol rá, akkor a trafó elkezd jobban melegedni, fesz meg elindul lefelé. Nyilván ezt nem sokáig teheted meg.
Mazzagok: 2,5 mm2 keresztmetszet kisebb lakóházakban gerincvezeték, konnektorokhoz 1,5 mm2, ez kábé sejtet valamit a drótok terhelhetőségéről. Van ilyen táblázat dögivel, keresek, ha nem felejtem el.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz Csaba_20_ #1348 üzenetére
Bocs, való igaz, hogy félreérthetően fogalmaztam...
A dióda nyitófeszültsége olyan elektronikai paraméter, ami nem befolyásolható rákapcsolt kondenzátorral számottevően.
Én természetesen nem a dióda nyitófesz.-ét kívántam befolyásolni, hanem a kimenő feszt.re értettem, amit írtam (lévén a bazinagy kondi csúcsfesz-re töltődik...)Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
Nem baj, a lényeg az, hogy ne a hentesnél keresd.
Bármi elektronika boltban lelsz, pláne a nagyobbakban.
keresss rá pld. lomex, conrad, meg pár hozzászólással lejjebb találsz másokat is lejjebb.
Mellesleg hol? Mert ha Jászkarafaszajenőn, akkor passz. Bp.-en meg nem gond.
Veszprémben pl. konkrét címmel tudok szolgálni.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
válasz Tutti-amigo #1380 üzenetére
Mihez, bonyek? Részleteznéd?
-
zLegolas
őstag
válasz Tutti-amigo #1382 üzenetére
Akkor jó a makettfesték. Kopós helyeken nem biztos, hogy jó akármi is. Megoldás: autólakk (a ráégetős fajta a legokébb).
Keresd meg dokibá-t itt a fórumon valahol, ő profi igazán.Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
-
zLegolas
őstag
Google, első találat: http://www.lirc.org/
Benne kapcs. rajzok, leírások, stb... válaszd ki milyent akarsz, soros, párhuzamos, USB, gameport, oszt nosza rajta. Kb 1000Ft-ból lehet összehozni anyagárban, lehet, hogy kevesebb. Ha nem akarsz barkácsolni, akkor a vatera-n árul egy srác (www.vatera.hu).Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen