-
IT café
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
spider80
őstag
válasz Multibit #49400 üzenetére
Igen,mivel a kábelezés a nappaliban nem mutatna túl szépen a laptophoz. Évek óta így torrentezem,az egyedüli zavaró dolog az alacsony letöltési sebesség volt eddig. Szóval jó lesz ez így nekem.
Samsung galaxy A5 2017-> Honor 9 Glacier Gray-> iPhone 7 32GB Silver-> Samsung Galaxy S8 black 64 Gb-> iPhone 7 plus Silver 256GB-> Samsung Galaxy S9 coral blue-> Redmi Note 5 64GB Black-> iPhone 7 32GB Silver -> Mi 9 T black 64 GB -> iPhone SE 2020 64GB Black -> Samsung Galaxy A71 128GB Black
-
Topikgazda
-
Lefty
addikt
válasz Gubek-Einste #49373 üzenetére
Rendben, koszi szepen!
-
adika4444
addikt
"egyre surubben tortenik meg velem hogy bongeszes kozben egy egy pillanatra megakad a betoltes, es mondjuk tobbszori F5/ShiftF5 kombinaciora tolti be az adott oldalt, ami eleg kellemetlen tud lenni mondjuk Banki muveletek kozepen. Ezt vezetekes kapcsolatnal is produkalja!"
Használjuk a Google public DNS-t mint névfeloldó szerver
(#49406) lacy86:
A lakásod/házad előző tulajának ha volt olyan router talán van tapasztalata.
Lényeg, hogy azt nem tudhatjuk nálad hogyan fog viselkedni. Van az a router réteg ami 99%-ban jól megy, de lehet kivétel...üdv, adika4444
-
bozsozso
őstag
Sziasztok,
Végül csak nem vettem meg egyiket sem, mert igazatok van nem készlet függvényében kellene választanom meg úgyis megy még a mostani. Most olvastam egy másik oldalon, hogy az asus ac55u-val volt valaminek upc net problémája, hogy szakadozott vele a net. Itt nincsenek hasonló tapasztalatok? Használ valaki ilyen router-t upc nettel?
-
Multibit
nagyúr
válasz lacy86 #49406 üzenetére
Természetesen vannak tapasztalatok a routerekkel kapcsolatban. De a wifi kapcsolat nem csak a routeren múlik! Azaz, hiába ismerik már a szakértőink az adott routert, a Te környezetedet nem ismerik, a Te kliens eszközeidet nem ismerik és a Te beállításaidat sem ismerik. Itt a környezetnek van nagyon nagy jelentősége! A rouer helyzete, egy-egy kiszögellés a lakásban, egy-egy berendezési tárgy - akár centiméteres - elhelyezkedése is sokat ront, vagy éppen javít a wifi sebességén, stabilitásán.
(#49408) bozsozso
Soha nem lesz új routered, ha olyat keresel, amiről nem jelent meg rossz vélemény. Ilyen router nincs! Többek között azért, amit fent is írtam.[ Szerkesztve ]
-
Asrach
tag
Sziasztok!
Tervben van hogy veszek egy ASUS RT-AC1200G+ routert.
Az lenne a kérdésem hogy ezzel megoldható-e az hogy külső merevlemezt rádugom és arra menjen a letöltés (torrent)? -
yusukee
aktív tag
Sziasztok!
Routert szeretnék venni 20k alatt.
Jelenleg egy WR1043ND V1 van, de ez már 1-2 naponta eldobálja a netet és csak az áramtalanítás segít rajta.Bejövő internet kapcsolat 15Mbps, gondolom ez nem okoz gondot egyiknek sem
Eszközök:
- 3 PC kábellel, itt kellene azért minimum 500Mbps
- kb 8 WiFi-s eszköz, itt nem igazán számít a sebesség, a 15-20 Mbps legyen meg.És ami fontos:
Családi házba kellene 3-4 téglafal a max távolság, 2,4GHz elég szerintem, mert mellettünk van kb másik 4 wifi, ami nem sok.Más most nem jut eszembe.
A WR1043ND V3 -t néztem ki, jó lesz ez nekem?
Köszi a segítséget.
-
-
Multibit
nagyúr
válasz bozsozso #49410 üzenetére
Kábellel a router miatt ritkán szakadozik a net. Ha nem hibás a készülék és a kábel, akkor máshol kell keresni a hibát.
Asus vonalon az N18U (kizárólag 2.4 GHz), az AC55U és az AC1200G+ is jó választás. Az AC56U már kifutott típus. A TP-Linkek közül az Archer C5 és C7 ajánlott, a 3600/4300 már nem igazán kapható. De ezeket az ajánlásokat már korábban megkaptad. -
legenda
válasz lacy86 #49406 üzenetére
vannak bőven tapasztalatok, én is heti szinten teszek ki különböző helyekre adott típusokból is, de ahogy Multibit is írta, mivel a környezet és az ellenoldalak helyszín függvényében eltérnek, ezért a tapasztalatok is változók, valahol meg sem kottyan a két fal, máshol meg csak egy esetén is logikázni kell a router elhelyezésével és beforgatásával, hogy rendben legyen a kapcsolat, ezért nem lehet látatlanban pontosat mondani.
bozsozso; nem maga az rt-ac55u a hiba forrása a szakadozó upc net esetén, hanem inkább a szolgáltatós hgw, más routerekkel is előfordul, csesztetni kell a hgw-t, bridge mód...stb.
[ Szerkesztve ]
Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
Topikgazda
-
CoDWaW07
őstag
Üdv mindenkinek!
Router vásárlás előtt állunk, ezért gondoltam itt ki kérem a véleményeiteket!
Olyan Wi-fi-s routert szeretnék, ami lehetőleg képes kiszolgálni kb 10 wi-fis eszközt itthon egyszerre.
2 laptop, 4 tablet, 4-5 mobiltelefon, természetesen nem mindig egyszerre, csak bizonyos esetekben.
A vezetékes internetet másik router oldja meg.Milyen routert ajánlanátok, illetve mennyiből tudnánk ezt megúszni kb alsó hangon?
Hány antennájú routert érdemes venni ilyen célra?Jelenleg egy 1 antennás régi routert használunk, de már haldoklik szegény, és túl sok lett a kütyü, ezért döntöttünk a csere mellett.
A távolság kb 10-15 méter az eszközök és a router között.Előre is köszönöm a segítséget
[ Szerkesztve ]
●ASUS M5A97 EVO R2.0 ● AMD FX8320 ● 8 GB Corsair Vengeance 1600 Mhz ● MSI R9 280X 3GB ● Samsung 850 EVO 120 GB ● 1.5 TB ● Cooler Master Silent PRO 600W ● iPhone 6 Space Gray ● iPhone Xs 64GB Silver Galaxy Z Fold 4
-
legenda
válasz CoDWaW07 #49421 üzenetére
szia,
milyen sebességű a net? kérdezem ezt azért, hogy elég a 100-as router, vagy gigabit képes kell?
vagy nincs jelentősége, csak menjen át valamennyi wifi útján az eszközökre?
milyen frekvenciát és szabványt kezeljen? elég a csak 2.4 GHz, vagy dual band kell, utóbbinál n szabványos legyen, vagy ac kell?
az antennák száma az ellenoldalak milyenségének a függvénye is, tehát ha van olyan olyan eszközöd, ami mimo képesség tekintetében 2 vagy 3 antennás, akkor lesz teljesen kihasználva a router, ellenkező esetben mondhatni mindegy, bár manapság már alap a jobb routerek esetén a 2, de nem ritkán a 3 antenna.
100-as router esetén 5 - 7 e ft lehet az alsó hang, de ha gigabit képes kell, akkor 2.4 GHz esetén minimum a duplája és attól felfelé, dual band szintén, illetve nagyobb szórással feljebb, ac képes pedig bő 20 e ft felett indul.
lehetne listát írni mindegyikre - az összefoglalóban meg is találod -, de ha konkretizálsz néhány dolgot, akkor pontosabb választ lehet adni.[ Szerkesztve ]
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok!
jövőhéten jön az 1000-es netet kötni a digi, aktuális lett a router váltás 941nd-ről. anno már kérdeztem, ajánlottatok is pár jó dolgot, de továbbra sem tudom, hogy mi lenne az igazi, a 25-35 ezres vasakat overkillnek tartom. a dualband és ac előnyeit nem hiszem, hogy kihasználnánk. a tp link 3600 és 4300 között gondolkodom, mivel maximum 20k-t költenék rá, de ahogy néztem a 4300-ra felesleges plusz 5 ezret költeni. ami fontos, hogy nincs kedvem pepecselni vele, out-of-the-box szeretném használni, ez a firmware-t tekintve lehet fontos. van más javaslat a wdr3600-al szemben 20k-ig bezárólag?
köszönöm előre is
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
Topikgazda
válasz hoffman_ #49423 üzenetére
A teljes sebesség csak gyári firmware-rel lehet kihasználni mivel csak abban meg a hardveres NAT támogatás.
Ha nem kell 5 GHz-s wifi támogatás akkor Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2/v3, ha kell akkor Asus N56U vagy TP-Link 3600/4300.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
hoffman_
nagyúr
köszönöm a gyors választ urak, nem is mennék tovább
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
-
bozsozso
őstag
válasz Multibit #49418 üzenetére
Igen a 3 közül ezt ajánlottad, de ezen kívül kérdeztem. Mert úgy éreztem, hogy egyébként más típust ajánlanál. De ha rosszul gondoltam akkor bocsánat.
kali: leírása szerint upc routerbe dugva közvetlenül semmi gond, de mindegy az a lényeg, hogy egyedi probléma lehet. mondjuk nekem még 3212-es cisco van
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Tud valaki segíteni hogy itt a hardverapron melyik routert érdemes megvenni, ami tudja wifi-n a 240-et? Gondolom valami gigabites de nem vagyok otthon a témába, mondjuk használtan olyan 15ezerig. Köszönöm előre is.
-
Topikgazda
-
őstag
válasz Gubek-Einste #49429 üzenetére
-
spider80
őstag
Igen,de kell hozzá egy ac1200-as kliens is a számítógéphez,laptophoz. Ez még kb 10 ezer ft.
Samsung galaxy A5 2017-> Honor 9 Glacier Gray-> iPhone 7 32GB Silver-> Samsung Galaxy S8 black 64 Gb-> iPhone 7 plus Silver 256GB-> Samsung Galaxy S9 coral blue-> Redmi Note 5 64GB Black-> iPhone 7 32GB Silver -> Mi 9 T black 64 GB -> iPhone SE 2020 64GB Black -> Samsung Galaxy A71 128GB Black
-
legenda
válasz bozsozso #49427 üzenetére
igen, de pont azért írtam némi részletet is, mert nem mindegy, hogy adott módban a szolgáltatós hgw-re közvetlenül csatlakozik a munkaállomás, vagy a router közbeiktatásával, mert a dupla dhcp...stb. sok hibalehetőséget rejt magában, ha nincs megfelelően beállítva, amiről nem a router tehet.
valakinek a upc ubee hgw + rt-ac68u, másnak a technicolor + tl-wr1043nd v2 párosítással volt gondja, de egyiknél sem a router okozta a problémát.Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
B-L-A-C-K
titán
Adott egy WDR3600-as Digi 200/100-as nettel (később majd lehet megint 500-as lesz, lejárt a hűség visszavettetem 200-ra.), általában wifi-n töltök, ami tudom a nem a legegészségesebb, emiatt néha néha meg is szakad a net, újra kell indítani a routert. A kérdés szerintetek érdemes lecserélni egy AC1200G+-ra? Vagy tök értelmetlen az egész?
-
legenda
válasz B-L-A-C-K #49434 üzenetére
lecserélném, mert több tekintetben is jobb az asus; erősebb hardverű, továbbá ac képes és jobb wifi szórású is (nem osztott antennás, hanem külön 2 - 2 darab adott a 2.4 és 5 GHz sávhoz), valamint szoftveresen is jobb és részletesebben konfigurálhatóbb a jelenlegidnél.
[ Szerkesztve ]
-
cd930
aktív tag
Sziasztok!
Erre valaki?
A lényeg, hogy egy hónap múlva 200-as digis netem lesz, amihez az olvasottak alapján ajánlott lecserélni a 1043-as V1-es routeremet.
Családi házas övezetben lakunk, így zsúfoltság híján talán elég a 2,4GHz-es freki. TP Link 1043 V2 vagy V3 elég lenne?
Hosszabb távon nyilván jobb volna egy AC-s, de jól játom, hogy azok nem jeleskednek 2,4GHz-en? Ha jól sejtem, egyetlen 5GHz-es cucc sincs a házban..Mit gondoltok?
Köszönöm!
20+ éve a Prohardveren
-
tag
Sziasztok!
802.11 a/ac képes eszközt keresek otthoni használatra, ebben szeretném a segítségeteket kérni. A problémám az, hogy a szomszédságomban szinte megszámlálhatatlan mennyiségű 2.4GHz-en működő WiFi hálózat miatt a szintén 2.4-es itthoni hálózatom throughput-ja gyakorlatilag konvergál a nullához és szeretnék áttérni 5GHz-re. Jelenleg csak az "a" szabványt támogató eszközökkel rendelkezem, de a jövőállóság jegyében beruháznék az "ac" szabványra is. Olvasgatván a fórumot és az összefoglalót azt látom, hogy jelenleg az ASUS és a TP-Link szerepelnek mint a lehetséges alternatívák. Személy szerint mindkét márka termékeivel elégedett vagyok, bár az ASUS mintha előrébb járna a témában. Ezt hogy látjátok?
Az elején nem véletlen írtam "eszközt". Azt szeretném kérdezni, hogy esetleg tudtok-e ajánlani a/ac képes access point-ot? Ha jól látom, akkor az ajánlott eszközök között csak olyanok szerepelnek, amelyek egyben router / NAS / média szerver / torrent kliens / stb... funkciókat is tartalmaznak, de ezek közül egyikre sincs szükségem. Amire szükségem lenne, az csupán egy 5GHz tartományú WiFi hálózat, amelyet egyszerűen bridge-ként csatlakoztatnék a már meglévő routeremhez. (Bár tartok tőle, hogy - még ha lenne is ajánlott access-point - árban nem biztos hogy megérné...)
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv,
[ Szerkesztve ]
Üdvözlettel: Bélabácsi
-
legenda
szia,
reagáltam rá korábban; link
az n szabványos dual band és az ac képes típusoknál kompromisszumosabb lehet a 2.4 GHz, mert osztott vagy belső antennát kaptak, de kivétel például a nem olyan régen kibeszélt rt-ac1200g plus.Bélabácsi; szia, nem csak az a két gyártó jöhet szóba, mert akad linksys, netgear...stb. is, ha jó áron képes valaki beszerezni meghatározott és megfelelő típusokat, de ez elég ritka.
az asus és a tp-link esetén sem lehet egyértelműen rangsorolni, mert mind a kettőnek vannak jobb és gyengébb/problémásabb típusai, így csak konkrét eszközeiket lehet/érdemes összehasonlítani.
vannak már ac képes hozzáférési pontok, de vagy nem egyszerű még a beszerzésük, vagy annyira drágák, hogy jobban megéri egy akár több funkciós routert venni.
rászánt összeg függvényében, jelenleg érdemesebb inkább routerben gondolkodni; rt-ac1200g plus, rt-ac55u és attól felfelé, archer c5 és attól felfelé, vagy esetleg ea6500 v2 és ea6700 - utóbbi kettő rt-ac56u és rt-ac68u szint hardverileg, mimo tekintetében a 68-as, de az antennáik belsősek, mint az 56-os esetén, illetve szoftveresen nem adnak olyan részletes konfigurálhatóságot, mit az asus típusok, így árban ezek alapján kell gondolkodni, hogy megérik az árukat, vagy sem.[ Szerkesztve ]
-
CoDWaW07
őstag
Köszi a választ, igazából kevésbé vágom ezt a témát,de majd utána olvasok
Jelenleg 60 megabites(névleges sebességű) netet használunk, lehet váltunk 120-ra, de igazából az sem probléma ha a WI-FI-n keresztül nem lesz kihasználva az egész teljesítmény, mert így is teljesen megfelelő gyorsaságú, asztali gépbe meg marad a szokásos vezetékes téma
Egyedüli kérdésem még, lehet hogy nagyon noob, de annyi lenne hogy:
az antennák száma az befolyásolja azt, hogy hány eszközt lehet rácsatlakoztatni egyszerre úgy, hogy menyjen is?●ASUS M5A97 EVO R2.0 ● AMD FX8320 ● 8 GB Corsair Vengeance 1600 Mhz ● MSI R9 280X 3GB ● Samsung 850 EVO 120 GB ● 1.5 TB ● Cooler Master Silent PRO 600W ● iPhone 6 Space Gray ● iPhone Xs 64GB Silver Galaxy Z Fold 4
-
Gudy
tag
Sziasztok, panelba kellene Digi 100 nethez egy jól használható router (ha van ilyen )
Most egy Asus RT N 12+ -t használok, de a 2 -3 betonfal kinyírja a jelet. Pedig amúgy stabil lenne.
Illetve volt előtte egy D-link DIR-657 ,de az meg állandóan szakadozott. Ennek jó volt az erőssége, de szakad..
Kb 10 eszköz lógna rajta.
Vélemény? -
Topikgazda
panelba kellene Digi 100 nethez egy jól használható router (ha van ilyen )
Van ilyenMost egy Asus RT N 12+ -t használok, de a 2 -3 betonfal kinyírja a jelet. Pedig amúgy stabil lenne.
Panelos/társasházi környezetben a 2,4 GHz-s sáv telítettsége okozza a fő gondot de ez a router is elég rossz hírű.Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Ehhez a nethez már gigabites portokkal rendelkező típus kell és a kliens eszközök száma is indokolja az erősebb hardvert.
Ajánlott eszközök:
Csak 2,4 GHz-s wifi-vel: Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2/v3 - panelos/társasházi környezetben a 2,4 GHz-s sáv telítettsége okán nem annyira ideális
Dual band wifivel: Asus N56U/AC55U/AC56U/AC66U/AC68U/AC87U/AC1200G+, TP-Link 3600/4300/Archer C5/C7/C8/C9Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Gudy
tag
válasz Gubek-Einste #49447 üzenetére
Köszi!
Asus N18U nagyon tetszetős, de lehet a TP-Link 3600 lesz. -
Zeban58
tag
Egy Linksys WRT54GL-t cserélnék le egy TP-LINK TL-WR1043ND V3-ra egy háromszintes családi házban. Várhatok ettől a cserétől növekvő Wi-Fi hatósugarat, jobb sebességet a lefedettségi zónák végein? Előre is köszi!
-
katalin888
aktív tag
Sziasztok!
Lassan oda kerulok, hogy engem a router vasarlasanal a stabilitas erdekel elsosorban.
Tobb routernel is talalkoztam azza a problemaval, hogy egyszer csak valamiert az interneteleres nem mukodik. Latszolag minden beallitas rendben van es csak egy ujrainditas vagy aramtalanitas oldja meg a probelmat.
Ez miert van szerintetek?
Vannak esetleg tipikus markak amelyeknek ez a "betegseguk"?
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest