-
IT café
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
.mf
veterán
Sziasztok!
10+ éve routerre kötött USB-s HDD-ket használok NAS-nak, a rajta lévő adat nagyrésze pótolható média-tartalom (amit igazából már rég nem is használok), valamint ez egy "plusz egy hálózat mentés", a fontosabb folderek (személyes doksik, fotók) a laptop, asztali és a NAS között voltak freesync-kel triplikálva. Nem gyors, de a feladatnak megfelelt.Nemrég kaptam egy új(abb - kiszuperált) céges laptopot, de csak kis SSD-vel, amire már az idei fotós folder sem fér el, így rá vagyok szorulva egy külső adatforrás használatára: vagy folyton külső HDD vagy nagyobb pendrive, vagy NAS - a router 5-10 MBps-a azért érezhetően nem gyors.
Hever még itt parlagon egy régi HTPC projektből egy duál-Atomos mITX konfig (Asrock A330ION: nV9400, Gb Eth, 4 SATA; 2 GB RAM, 320GB-s 2.5" winyó, Seasonic SFX táp); plusz van még pár elfekvő alkatrész, régi green winyók 0.5-től 2 TB-ig, kis (64GB) SSD, pendrive-ok. Gondoltam, hogy ebből a mITX konfigból akár egy házi szervert / NASt is faraghatok, amivel nem csak a sebesség lesz jobb, de lehetne soft RAID1 vagy snapshotolás is (meg akár média is, ha az nV9400 driveresen megfelelően támogatott).Milyen OS-t ajánlotok? FreeNAS rémlett, ránéztem a hw követelményekre, a 64 bit még megvan, de a 8 GB RAM már nincs, ezt még elviseli vagy már nem is települ ilyenkor? Ha utóbbi, akkor mi mást ajánlotok? Használtam már linuxot régebben, de... az nem ez az évtized volt szóval jobb lenne valami egyszerű, felhasználóbarát; de végső soron parancssor is mehet
Köszi!Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
Új hozzászólás Aktív témák
- Motoros topic
- Betiltja a közösségi médiát a 16 év alattiaknak Ausztrália
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Proxmox VE
- Akciókamerák
- Ford topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- DUNE médialejátszók topicja
- LG V30 - vezércsel
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- Eladó LG (49UH610V) UHD TV 4K. Led hibás (Kék árnyalatúl a kép)
- Steelseries Arctis Nova Pro Wireless
- Gamer PC v4 , R5 5500 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 500GB HDD
- Gamer PC v3 , i7 10700 , RX 6700 XT 12GB , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 1TB HDD
- ITX félgép - Aorus B550i Pro AX - Ryzen 7 5700x - 32GB G.Skill 3600 - Samsung 500GB 980 Pro - ELADÓ!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest