Új hozzászólás Aktív témák

  • .mf

    veterán

    Sziasztok!
    10+ éve routerre kötött USB-s HDD-ket használok NAS-nak, a rajta lévő adat nagyrésze pótolható média-tartalom (amit igazából már rég nem is használok), valamint ez egy "plusz egy hálózat mentés", a fontosabb folderek (személyes doksik, fotók) a laptop, asztali és a NAS között voltak freesync-kel triplikálva. Nem gyors, de a feladatnak megfelelt.

    Nemrég kaptam egy új(abb - kiszuperált) céges laptopot, de csak kis SSD-vel, amire már az idei fotós folder sem fér el, így rá vagyok szorulva egy külső adatforrás használatára: vagy folyton külső HDD vagy nagyobb pendrive, vagy NAS - a router 5-10 MBps-a azért érezhetően nem gyors.
    Hever még itt parlagon egy régi HTPC projektből egy duál-Atomos mITX konfig (Asrock A330ION: nV9400, Gb Eth, 4 SATA; 2 GB RAM, 320GB-s 2.5" winyó, Seasonic SFX táp); plusz van még pár elfekvő alkatrész, régi green winyók 0.5-től 2 TB-ig, kis (64GB) SSD, pendrive-ok. Gondoltam, hogy ebből a mITX konfigból akár egy házi szervert / NASt is faraghatok, amivel nem csak a sebesség lesz jobb, de lehetne soft RAID1 vagy snapshotolás is (meg akár média is, ha az nV9400 driveresen megfelelően támogatott).

    Milyen OS-t ajánlotok? FreeNAS rémlett, ránéztem a hw követelményekre, a 64 bit még megvan, de a 8 GB RAM már nincs, ezt még elviseli vagy már nem is települ ilyenkor? Ha utóbbi, akkor mi mást ajánlotok? Használtam már linuxot régebben, de... az nem ez az évtized volt :) szóval jobb lenne valami egyszerű, felhasználóbarát; de végső soron parancssor is mehet
    Köszi!

    Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

Új hozzászólás Aktív témák