-
IT café
Ajánláshoz szükséges kérdések (alkatrészeknél pontos megnevezést kérünk)
1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
2.: Milyen házba kerül?
3.: Milyen alaplapra lesz?
4.: Processzor és videókártya típusa?
5.: Ramok pontos típusa?
6.: Egyéb igények? (szín, RGB, stb.)
>>> Ajánlott léghűtések és paszták táblázata - 2025 <<<
-
Qru
MODERÁTOR
(rögzített hozzászólás)
Felmerült az igény egy CPU léghűtés kibeszélő topik iránt, ami megnyitásra került.
A jövőben itt csak a konkrét választással/vásárlással kapcsolatos dolgok kerülnek a kibeszélő topikba pedig a minden más (tesztek, vélemények, tapasztalatok).
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zamma
őstag
válasz
Vistaboy #95243 üzenetére
Köszi!
Nyugtass meg hogy egy bankkártya azért elfér a backplate és a borda között...
Végülis most milyen procin is van a venti?
Az idle hőmérséklet nekem nem tűnik megnyugtatónak, a 65 fok terhelés alatt viszont már barátibb.Gyanúm szerint a vinyókról szívja le a meleget a cpu - érdemes hátulról szívóra fordítani a hátsó ventit és a procit szintén elölre mozgatóra, valamint felfelé/elölre kivezetni a hőt (kifújó ventikkel).
Kaszabolás közben légyszi futtass egy HWinfot, lássuk mekkora a cpu és vga hő és rpm, ez kb. a lényeges...
-
-
válasz
Vistaboy #95173 üzenetére
Ez picit oldalág, de léghűtés esetén is ez lesz, ha a CPU hőmérséklethez párosított fordulatszám-szabályozás túlságosan is szélsőséges értékekhez van kötve.
A Raptor Lake / Zen4 esetén általános, hogy alapjáraton vagy kis terheléssel megy a gép, minimálisra levett fordulatszámon, és aztán a háttérben vagy akár az előtérben zajlik valami, akkor a hirtelen terhelés miatt felugrik a hőfok akár a limitig.
Ilyenkor az történik amit leírsz: az alaplap max.-ra (vagy a beállított felső határra) pörgeti a ventit. Közben a nagy terhelés aláhagy, a felpörgő hűtés miatt a CPU hőmérséklet lesűllyed, ezért az alaplap visszaveszi a fordulatszámot. Egészen addig, amíg valami újra rá nem szabadul a procira, és kezdődik az egész előről.Erre effektíve kettő (plusz egy) megoldás van a már említett ECO módon túl:
1.: A fordulatszám - szabályozást úgy kell belőni, hogy a minimum fordulatszámot a nem zajos maximum értékre veszed (tehát nem 300-400 rpm-re van állítva, hanem ha a ventik amúgy csendesek, akkor mondjuk 500-800 körülre).
A maximális fordulatszámot pedig a tolerálható küszöbértékre állítod be. Itt probléma, hogy az ilyen 1200+ fordulatszámú ventiknél általános, hogy már zajosak, és mivel max.-ra pörgeti, ezért lesz az egész fordulatszám-hullámvasút elviselhetettlen. Tehát a felső határt érdemes ilyen 1000-1200, ha a venti ott még nem túl zajos, akkor 1300-1400 rpm-ig engedni csak (még a Noctua NF-A15 is kb. 1200-1300 rpm-ig toleráható szerintem...).
2000 rpm-en halk venti már nem létezik.2.: Lecseréled a ventiket olyanra, amelyek max. fordulatszáma alacsonyabb, 1000-1300 rpm.
+1.: Pl. a Zen4 esetén a CPU hőfok felső limit lejjebb van véve, amúgy 95°C, én ezt vissza vettem 90°C-ra, míg az 1. pont szerint az NH-D15 fordulatszámát 1200 rpm-ben maximalizáltam még max. hőfoknál is. A használhatóságot semmiben sem rontja, legfeljebb nem 5.5Ghz-ig boostol tartósan, csak 5.3Ghz-ig. Sem játéknál, sem böngészés közben nem észrevehető (cserébe csendesebb)...
-
kromatika
veterán
válasz
Vistaboy #95129 üzenetére
Nyugodtan ki próbálhatod egy db középső ventivel a Thermalright Peerless Assassin 120-t. Én ma teszteltem i5 13600K-án, és 10% tunningnál is aida endszer stabilitás teszten megállt 66 foknál.PWM auto módban. be quiet! Pure Base 500 XD házban,elől hátúl 14 cm-es be quiet! ventivel ,amik 800 rpm en forogtak.Mind ez hang nélkül. Szinte ugyan ezt hozta a DARK ROCK PRO 4 -is ugyan ezen körülmények között. Szóval jó ár értékű vas ez a Thermalright Peerless Assassin. Persze azért anyag minőségben nem ér fel a jóval drágább,és persze nagyobb 14 cm-es ventivel szerelt Thermalright Silver Arrow IB-E vel. De ugye az jóvál drágább vas volt,és a méretei is sokkal nagyobbak. Az i5 13500-at passzívan vitt,a leírt körülmények között, 13600K-t pedig 1 db középre helyezett 14 cm-es ventivel ami 800Rpm-en ment 62 fokon tartott. Ugyan ezt hozta a D15 is.
-
válasz
Vistaboy #95151 üzenetére
Kaptál azért több ajánlatot az Peerless Assassin-on túl
A kérdés igazából, hogy mi a cél, mi a keret.Ha a legjobbat akarod, akkor vannak olyan opciók is, hogy Noctua NH-D15S (ennek csak "középső" ventije van, a ramjaidat most nem bántja) vagy NH-D15, és a mostani gépednél nem rakod fel az elülső ventit (elbír vele így is gond nélkül), aztán a cserénél már két ventisként működhet. Az Alpenföhn Brocken 4 MAX-ot is javasoltam például, kevés tapasztalat van vele, de van [magyar teszt is róla] .
Ha olcsóbb megoldást keresnél, a DeepCool AK620 (Zero Dark) / AG620 folyamatosan ajánlva van, az alá elvben beférnek a mostani RAM moduljaid is:
-
válasz
Vistaboy #95129 üzenetére
Csak a margóra: A RAM clearance becsapós, mert az 51mm a hátsó részen van mutatva, a RAM viszont az első ventillátor alá esik, akor már csak 35mm magasságot ad meg, ami pont a Fury Beast magassága (34.9mm egész pontosan).
A mostani, 44mm magas RAM modulokkal tehát kb. 9-10mm-et kell emelni az első ventin. Ez elfér a házadban, tehát probléma nincs, csak így teljes a kép.
Nem akarlak eltántorítani, de más opciókat nem akarsz megnézni? Azért a hazai kínálatban is vannak életképes alternatívák.
-
-
MegalodonS
őstag
válasz
Vistaboy #95099 üzenetére
Annal jobb amit en vettem,es fele annyiba kerul!!
Thermalright Peerless Assassin 120
5900x alapon 4.2Ghz 32c es egy rossz hazban van!!
Itt egy teszt!!
The Champ: $41 Thermalright Peerless Assassin CPU Cooler Review & Benchmarks -
válasz
Vistaboy #95097 üzenetére
Szia,
A ramjaid 44 mm magasak, így ehhez:
Deepcool AK620 Zero Dark
Link
Noctua NH-U12A chromax.black
Link -
RoliHero
tag
válasz
Vistaboy #92279 üzenetére
Köszönöm a segítséget!
A hűtők hangja engem egyáltalán nem zavar, vga venti profilom is olyan, hogy ne engedje 60°C fölé, ezáltal sokszor hangos.
Lényeg, hogy maradjon normális hőmérsékleten a cpu, hogy ne vegyen vissza a teljesítményből.Ami neked van cpu hűtőd ezek alapján jó választás.
-
Vistaboy
veterán
válasz
Vistaboy #92268 üzenetére
A Cooler Master MasterAir MA620M-ről mi a véleményetek? Sok helyen dícsérik, és nekem tökéletesen passzolna a Cooler Master build-be.
Plusz tetszik is.
Vagy esetleg a Cooler Master MA610P. Ezek lennének jók a buildbe, de persze kérdés, mennyire jól hűtenek. Valaki próbálta már valamelyiket?
-
Ribi
nagyúr
válasz
Vistaboy #92265 üzenetére
Annyira azért nem kellene hogy rossz legyen. Lehet nem a legjobb vízhűtő, de hozza a legjobb léghűtő szintjét. Nem lehet, hogy fogy belőle a víz, vagy más gond van?
-
jim bcs
nagyúr
válasz
Vistaboy #73155 üzenetére
El kell férjen mivel a ramok LP-k lesznek. A régebbi hűtők adatait nem mindig frissítik, viszont nem tudom mit olvastál, de ennél a hűtőnél a weboldalon fel van tüntetve a legújabb 1151 is.
-
jim bcs
nagyúr
válasz
Vistaboy #73140 üzenetére
(#73140) Vistaboy
Minden szép és jó, de egy max. keret nem ártott volna. A. verzió: Megtartod a mostani hűtőd mert elég, max. ventit cserélsz. B. verzió: ->
be quiet! Pure Rock
Cryorig H7
Thermalright Macho 120 SBM
ID-Cooling SE-204 PRO
ID-Cooling SE-204K(#73141) margithid
2db már meglévő hűtővel szerelt konfig van, így innentől a kérdésed a ramos topicra tartozik. Egyébként mindkettőtől befér még 1 LP modul, vagyis tele rakhatod a ram slotokat.(#73142) matyi012345
A kérdésed nem ide, hanem a ventis topicra tartozik. A kérdésedre ott a válasz a kérdésedben -> PWM (alalplap venti vezérlő szoftver, vagy bios beállítás)
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja, hogy a fórumozóknak segítséget nyújtson processzor léghűtések kiválasztásához. Kérdezés előtt kérlek töltsétek ki az összefoglalóban szereplő 6 pontos kérdéssort, amivel az ajánlást segíteni tudjátok. Ebben a topikban nem foglalkozunk kompakt vízhűtésekkel (AiO).
- Teszt DeepCool AK400 Digital: hűtés extra kijelzővel
- Teszt DeepCool Assassin IV: egy igazán különleges toronyhűtő
- Teszt DeepCool AK500 hűtő: elegancia magas áron
- Teszt Megvan-e 250 watt? Jonsbo HX6250 hűtő tesztje
- Teszt DeepCool AK400 hűtő: elegancia és hatékonyság
- Teszt DeepCool AK620 hűtő: színes LED-ek nélkül is megkívánjuk
- Teszt A Zalman CNPS20X trónfosztásra tör a léghűtések piacán
- Teszt Noctua NH-U12A: a hűtők új királya?
- Bitcoin topic
- Politika
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- FErgeteges frissítés: két rajongói mobil kapott One UI 7-et
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen videókártyát?
- Nők, nőügyek (18+)
- Kihívót kap a Red Magic?
- One mobilszolgáltatások
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- További aktív témák...
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!)
- ShieldUp Fóliavágógép tartozékaival
- Xiaomi Redmi 13C 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!)
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest