Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr.F.E.R.I.

    addikt

    válasz Apollo17hu #22228 üzenetére

    Röviden az a lényege a technikai elemzésnek, hogy az aktuális trendet észrevedd. Hogy ezt másoknak műveled döntéstámogatásként, vagy saját magad élsz belőle (mint én) az mellékes, az alapelvek számítanak. Most abba ne menjünk bele, hogy sok önjelölt "elemző" előrejelzései hajítófát nem érnek, sajnos kevesen művelik jól ezt a területet. (igazából csináld-magad-elemző vagyok én is :) ) Leírom inkább, hogy ebben a konkrét esetben mit figyelek, ezek az én saját módszereim.

    Szinte minden új trendet egy nagyobb árelmozdulás vezet be, főleg ilyen éves grafikonokon szembetűnő, de egyébként fraktál szerűen minden időintervallumon megfigyelhető. Három pontot próbálok ilyenkor beazonosítani, majd az ezen pontok által határolt területet beszorítani két egyenes közé. Így első körben az eredmény mindig egy háromszög lesz. Itt a példában 2008-ban volt éles törés az árfolyamban, ez volt az első intő jel. Gyakorlatilag ez lesz a háromszög egyik csúcsa. Innét a rubel év végére kábé 50%-ot gyengült, 2009 elejére érte el a mélypontot, a piac ekkor árazta legalacsonyabban, majd innét fokozatosan erősödni kezdett. Az a pont, ahol a piac megálljt parancsolt ennek a heves kezdeti gyengülésnek, jelöli ki a második pontot. Ez egyben technikai szintté is fog válni, amit egyszerűen egy vízszintes vonallal jelölök. Ha később átszakítja ezt a vonalat az árfolyam, akkor az további gyengülést vetít előre, mert a piac annyira sem értékeli a devizát, mint a 2008/9-es legnagyobb pánik idején. Tehát egyfajta sorompóként fog működni. Az erősödés egy elnyúló folyamat volt, 2011 közepe táján érte el a csúcspontját, ezzel megvan a harmadik pontunk. Az első és a harmadik pontot összekötve megkapjuk a háromszög másik hosszanti oldalát.

    Ezzel megkapjuk a klasszikus emelkedő háromszöget, ami akkor fog helyesen működni, ha az árfolyam legalább 95%-át magában foglalja. Az a tipikus karakterisztikája, hogy az árfolyam rendszerint felfelé tör ki belőle, amikor a szárak már eléggé összetartanak, többnyire a forgalom is fokozatosan csökken. Én nem szoktam célárakat számolni, de általában ha kitör az árfolyam, akkor az első és a második pont közti árkülönbségnek megfelelő elmozdulás várható. Ritka esetben lefelé tör ki az árfolyam, de ehhez eléggé meg kell változnia az uralkodó szentimentnek. Az időtávról még annyit, hogy ez a mostani példa elég nagy intervallumot fog át, személy szerint 2-3 évnél hosszabb távot nem tanulmányozok, ez inkább a hosszú távban gondolkodó emberek asztala. A legtöbb formáció amúgy szinte bármilyen időintervallumon kialakul.

    Ebbe a példába sokkal többet nem kell belelátni, nyilván azok jártak jól, akik a felső technikai szint törésére spekuláltak, ők most megszedhették magukat. Ez a rakétázás valószínűleg most eddig tartott, azt gondolom esélyesebbnek, hogy most egy hasonló konszolidálódás következik, mint a háromszög formálódásakor, 2009-ben. Most már a 2.pont által jelölt technikai szint a padló, extrém esetben visszaerősödhet a rubel odáig, de az szinte biztos, hogy jó darabig ebben a gyengébb árzónában fog maradni.

    Két lehetőség közül mindig a harmadikat válaszd

Új hozzászólás Aktív témák