Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lypen99
aktív tag
Viszont akkor uj kerdes.
Debianon van e valami parancssor, amit beirok terminalba, hogy a laptop lecsukaskor sleepbe menjen?
Mivel, jelentosen merul ha csak lecsukom es kesz. (a display lekapcsol, de olyan mintha nem menne el sleepbe a gep)
-
lypen99
aktív tag
Sziasztok.
Szeretnék Debian 11-12-t telepíteni egy Dell Latitude 7480-ra, de akárhogy csinálom a telepítőt a Rufussal, csak a pendrivet látja, mint háttértárat az SSD-t nem.
Én cseszek el valamit?
-
lypen99
aktív tag
Sziasztok!
A debian nonfrees ISO-t hol találom meg?
Egyszer már meglehet adva és el is mentettem kedvencek közé, de hibával dob vissza így nem tudom letölteni.
-
lypen99
aktív tag
válasz CPT.Pirk #86870 üzenetére
Megneztem BIOS-ba is van e ra mod, ott elvileg kilottem a turbo boostot.
2,6 GHz az alap orajele (meg ugye a proci 2/4-s es SSD-l fut) szoval basic dolgokra boven eleg, mivel a gaming notin is (Legion Y540) lefojtottam, csak ott ugye Windoz fut.
(Az 2,4 GHz raadasul, tehabb meg alacsonyabb.) -
lypen99
aktív tag
Sziasztok.
Van e valami olyan beallitas/program amivel tudom szabalyozni, hogy ne turbo boostolja a procit? (Melegedes/akkuido miatt)
(Dell Latitude 7480)
-
lypen99
aktív tag
Ez a nonfree dolog miben másabb, mint egy sima telepítő?
Mert nekem új volt eléggé, pedig telepítettem már Ubit/Mintet sőt még próba erejéig a Kalit is, de ezzel még nem találkoztam.(Jelzem egy öregebb notira szó nélkül felment mind, ami egy Inspiron 3537-s volt.)
-
lypen99
aktív tag
Sziasztok!
Nem tudom mennyire kezdő téma, de röviden:Telepítenék notira Debiant (aláírás) szép és jó, de touchpad már elején nincs (usb-s egér van), majd a bootable media után kéri a Wifi modult, amit típus alapján letöltöttem kibontottam és bele raktam a telepítőcsomagba.
Kérdés, ezt külön bele illeszteni valamelyik mappába vagy csak simán belehúzom a boot (csak a pendrivera a többi mappa közé) mappába?
[ Szerkesztve ]
-
lypen99
aktív tag
válasz tordaitibi #85962 üzenetére
Ez megint azon múlik, hogy akarod e használni azt a tudást máshol a gyakorlatban, vagy csak simán megtanultad amit meg kell.
Én se mindennap, de olvasom a fórumtopikot itt, meg mást is, hogy fel tudjak jönni szintben igaz fiatal is (23) vagyok és még van előttem lehetőség, hogy amit olvastam/gyakoroltam/hasznosítottam fel is tudjam majd használni később.
Nem okoskodok kinek miért kell ennyi az egész.Nem offolok tovább, ha bármi kérdésem van általában itt megkapom a választ rá. Ha meg nem akkor ott a haladó topik.
Peace és várjuk Kapítánytól később is a metálos zenéket. \m/ -
lypen99
aktív tag
válasz fatpingvin #85944 üzenetére
Ilyenekkel nehéz vitatkozni.
Sajnos én is csak próbálgatós Linuxos vagyok, de nálam elterjedtebb a Wines környezet, így amúgy attól meg megszoktam lesni egy egy disztrit és megnézve a Linux konfigurálást, könnyebbnek tűnik Linuxon mint Winen és testreszabhatóbb is.
De el kell fogadni, mert Win-Linuxon kívül is ott van a Mac is és akkor az is sz@r?
-
lypen99
aktív tag
Urak, urak, Debian 11.
A "debian nincs a sudoers fájlban" hogy javíthatom ki, ha esetleg másnál is előfordult?
-
lypen99
aktív tag
válasz CPT.Pirk #81866 üzenetére
és a @többiek.
Köszönöm, hogy kissé szakmaitlan kérdésemre, lényeges válaszokat kaptam.
Jelenleg az adatlap (aláírás) konfig van, Win10-l, de az is az a 1-2 játék miatt.
Maga a Manjaro vonal, se rossz [próbáltam több disztrit laptopon (Ubi, Mint, Manjaro, majdnem Fedora)] és mindegyik más-mást hozott, mint vártam.[ Szerkesztve ]
-
lypen99
aktív tag
Amúgy ha már friss Debian.
Valaki használja daily usera vagy csak a származékok (Ubi, Mint, stb) vannak terítéken? -
lypen99
aktív tag
Nem feltétlen Linux téma, de WTF amit művelt a Manjaro telepítő a pendriveommal.
Nos a 16 GB-s pendriveból csinált 4 MB-t a formázás után és így a szemem kikerekedett.
Erre van valami orvoslás vagy kuka a penya? -
lypen99
aktív tag
Azért nekem pozitív változást hozott az XFCE Manjaro.
Gyors, takarékos (46%-s az akksi) és még így is 2 órát kicsikar magából, pedig nem mai gép és állt egy pár hónapot.
-
lypen99
aktív tag
Sziasztok.
Manjaro XFCE a legújabb.
Lehajtom a notit és a ledek nem kapcsolnak ki (mintha be lenne kapcsolva), de az akksi nem merül.Normális működés?
[Dell Inspiron 3537 i3, 8670M]
-
lypen99
aktív tag
válasz mefistofeles #76737 üzenetére
-
lypen99
aktív tag
Az előbb írtam, hogy 2 HDD van a gépbe.
A 80 GB-t látom, de a 160-t nem, de azt adtam meg homenak partíciónálásnál.
Mountolnom kellene vagy mit ha tölteni szeretnék rá?
Bocsánat a láma kérdésért, de fstab paranccsal megnéztem és ott van látszik, csak a GUI-n nem látom, tehát nem értem..Szerk.: A Lemezkezelőben is látom, csak magát Letöltéskor nem tudom kiválasztani, hogy arra a HDD-re tudjak tölteni.
[ Szerkesztve ]
-
lypen99
aktív tag
válasz urandom0 #76723 üzenetére
Igen tudom a két rendszer nem egy-és ugyanaz.
Csak nem mindegy, hogy miért mennyit totojázik a gép egy adott process (legyen az megnyitom a böngészőt) megnyitásához stb, stb gondolom érted.
Igen nem mai a gép, de a laptop után (az is 2-4 procis, csak ott fix 1,7 GHz) érezhetőbb a "smoothabb" futás, gondolom érted.
Olvastam a topik összefoglalót és még megannyi más fórumot/oldalt is olvastam, hogy a Linuxot (legyen az Arch, Debian, Mint Ubi etc.) nem úgy kell kezelni, mint a Windowsot, Mac OS-t.
Ez az Ubi OBB módon ment és kész, települt és megy.Na mindegy, csöndben azért figyelem a topikot meg a sajátját is.
Szép estét. -
-
lypen99
aktív tag
Ennyit a Win 10-ről.
Nem flame keltés!
Átjöttem Win 10-ről és megvolt az FF 5-6 tabbal és a rendszerrel együtt megette a RAM-m (8 GB) felét.
Ubuntu 20.04.1 alatt ez a fogyasztás 3 tabbal és rendszerrel 1,7 GiB.
A gép ha valami kérdés lenne az egy Fujitsu brand i5 650-l, 8 GB DDR3 RAM-l és egy AMD Radeon 5670-l.
A rendszer mindent felismert.
A telepítés kicsit lassacskán ment a régebbi USB vezérlő miatt, de minden rendben van.
2 db HDD van (80-160 GB) és mindegyiket gond nélküli kezeli.Ez a nem mindegy.... és a sima Gnome DE-l van fent.
[ Szerkesztve ]
-
lypen99
aktív tag
válasz CPT.Pirk #76616 üzenetére
& @cigam
Köszönöm, igen a kérdésre benne van a válasz az összefoglalóban, de a "tapasztalatbeli" hsz sokkal relevánsabb.
Nem egy erőgép alá is írom, igazából funolgatni kell, de van gondom és a HDD-re gyanakszom ha nem települ, mert 2 disztrivel is próbáltam. (Egyik pont a Mint XFCE).Nem is gond, mert tán jövőhéten jön a RAM asztaliba,
i5 650 - 8 GB RAM (lesz már csak az kell) HDD (később csere SSD) és egy Radeon 5670.
Mivel egyre kevesebbet játszok ezért húzok a Linuxok felé.
Mindegy is, bármi kérdés van jelentkezek a jövőben. -
lypen99
aktív tag
Sziasztok adott egy HP Compaq 8510W.
T7200-s Proci, 1 GB DDR2 (később bővítem) és egy 256 MB-s Quadro.
Milyen Linux disztró menne fel rá? Játék nuku. -
lypen99
aktív tag
válasz CPT.Pirk #74408 üzenetére
De gondolom asztalin fut nem pedig egy ilyen korú notin.
Mondjuk egy próbát fogok neki adni, mivel látom, hogy ott van a steam könyvtárban. (Csak simán Tomb Raider)Mondjuk akkor a fejlesztők nem csak seggükön csücsülnek, ha már ilyen játékos teljesítmény van Linuxon is.
-
lypen99
aktív tag
Akkor, hogy ne csak gondolkodós legyen.
Eddig leszűrt tapasztalatok, Win 10 után.
- Energiatakarékosabb rendszer (mint RAM-ban, mint akksi időben).
- Gyorsabb rendszer felállás, jobb teljesítmény (egy fix 1,7 GHz-s prociról van szó) ami mellé társul egy Radeon 8670M (nem egy nagy eresztés).Eddig szinte 2x kellett termináloznom, meg max mikor updatelem a rendszert.
Eddig minden alkalmazást (olyat is találtam amire azt hittem nincs) megtaláltam.Mivel nagy játékos se vagyok, ezért megtaláltam a Linuxos steamen is amivel játszok.
Szóval van egy félig "lakott" rendszer és még ami meglepett, hogy terhelés alatt is stabil volt a teljesítmény, nem ugrált-droppolt a frame pl: CS-ben, még Windows alatt igen.Kellemes csalódás röviden tömören.
A rendszer Ubuntu 20.04.1.Csak egy rövid leírás, mit tud egy 6 éves notin (Dell Insprion 3537).
-
lypen99
aktív tag
-
lypen99
aktív tag
-
lypen99
aktív tag
Üdv újra.
Alapvetően gagyi kérdés, jobb tudni. (Időhiány miatt, most nem tudok vissza olvasni sry!)
Van a Win10-s partícióm van egy NTFS partíció és van az a Ubuntus.
Esetleg tudom használni a megmaradt NTFS partíciót tárhelyként, hogy ne a 100 GB-s partíció teljen be. (Nagyon nem akarok visszabootolni Winre a játékok miatt. )
Köszönöm a tanácsokat előre is!
[ Szerkesztve ]
-
lypen99
aktív tag
válasz CPT.Pirk #74308 üzenetére
E-e.
Van, de próbálom minél jobban hanyagolni.
Eclipse, Opera (YT) és ezek menjenek úgyhogy az üzemidő legyen ~2-2,5 óra.
Nem untatni akarlak, meg HSZ-t gyűjtögetni mivel általában read-only vagyok, csak ha már laptop akkor használjam ki az ULV proci nyújtotta lehetőséget, meg legyen egy alap üzemidő hiába 6 éves noti, azért este is bevillant a 4 óra.Ahogy látom, jobban szereti az Ubit, mint a Windowst.
-
lypen99
aktív tag
Ubuntu alá FF vagy Opera?
Melyiknek van kisebb erőforrás igénye? (Nyilván a jobb akksi idő miatt.) -
lypen99
aktív tag
válasz lev258 #74299 üzenetére
Üdv, köszönöm válaszod.
Nos a lényeg, hogy tényleg át akarok állni Linuxra (csak hát ugye van egy pár játék ami Linux alatt nem fut pl WoW), de mindegy.
De első szembetűnőség, hogy Win 10 alatt, nem tudom állítani a fényerő csúszkát (így 1-1,5 óra üzemidő oda) még itt Ubuntu 20.04.1 alatt igen.
Értsd úgy, hogy bekapcsoltam és Winen a csúszka miatt volt 1 óra 25 perc akku időm, itt este lehúztam és filmeztem (igen low fényerőn és Wi-Fi-vel) már 4 órát írt ami több mint a duplája.
De a csavar, hogy ezt másik notin is eljátszotta a 19.09-s Win, hogy nem tudom állítani a csúszkát így elveszett egy jó adag üzemidő.
Nem Win topik tudom, csak nem vágtam a dolgot. A lényeg, hogy most próbálgatom az Ubit, ha nem tetszene benne valami még ott a Mint, mivel ez külön települt a Windows mellé, de most is az Ubuntu teljesít szolgálatot.
Remélem érthető írás.
-
lypen99
aktív tag
Üdv.
Egy Dell Inspiron 3537 (Core i3 4010U - 8 GB DDR3L RAM - AMD Radeon 8670M) notesz keresi Linuxát.
Én a Mint és az Ubuntu között gondolkodok neki, de jobb lenne ha jobb üzemidő lenne, tehát a kérdés adott.
Melyik disztró-DE a energiatakarékosabb erre a kis gépre?Szoftverfejlesztés lenne a cél Eclipseben.
Meg egy virtuális Windows futtatása alkalmai gépekre (lehet az Win7 is).Szóval javaslat?
Szerk.: anno ez Ubuntu 12.04-l jött ki amikor telepítve volt azt bootolta be, így gondolom jobban barátkozik ez a vas Linuxokkal.
[ Szerkesztve ]
-
lypen99
aktív tag
Sziasztok.
Tudom, mar voltam itt a topikban az Ubuntuval kapcsolatban, de most masfele kerdesem volna.
Kellene egy disztri ami szinten jo alapdolgokra, de nincs nagy eroforrasigenye es menjen VirtualBoxban.
Probalgataskeppen.
Koszonom elore mindenkinek a valaszt.
(Spec.: Core i5 4. gen (mobil 2/4) 8 GB DDR3 RAM.)
[ Szerkesztve ]
-
lypen99
aktív tag
Sziasztok.
Elvetemült ötletnek hangzik, de egy próbát teszek.Az Android is Linux alapú tudomásom szerint, de egy low-budget (1/16-s) telefonra varázsolható valami rendes Linux disztribució esetleg?
Csak érdeklődöm, előre is köszönöm a válaszokat.
-
lypen99
aktív tag
válasz ubyegon2 #73709 üzenetére
Kikérem magamnak.
Visszatérő vagyok, csak mindig elakadtam minden bisz-basszal.Tegnap kiakasztott a Win, fogtam lehúztam a 20.04-s Ubuntut, majd 3 órán szenvedvén a noti sz@rságai miatt, feltelepítettem sikeresen.
Ma meg lakom be a rendszert folyamatosan. (Mint 19-m volt, valamelyik változata tehát.)
-
lypen99
aktív tag
válasz ubyegon2 #73703 üzenetére
Igen, igen kezdem érteni.
Nos, ezt-azt megtaláltam, meg amit tudtam minimális Terminál paranccsal megcsináltam (Wine-Lutris).
Gondolkodni tudok és akarok is, nem úgy mint egyesek mikor olvasom, hogy nem megy nekik ez a Linuxosdi.Beletanulok, mivel elég sok minden alternatíva van.
Szerk.: lehet off topik kérdés, de ha már "sokan" látogatják a topikot, akkor melyik márkának van a legjobb Linux supportja?
[ Szerkesztve ]
-
lypen99
aktív tag
Üdv, sziasztok!
Ubuntu 20.04 LTS.
Kérdés, mik azok az általános progik amiket ti felszoktatok rakni a rendszer mellé?
(No offense kérdés!)Köszönöm előre is.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 7 Home Premium, Pro, Ultimate és Windows 8, 8.1 Pro licenckulcsok 64, 32 bit - MEGA Akciók!
- Win11/win10/Office Kulcsok 15 percen belül!
- Surfshark Starter VPN 1 év / Végtelen eszköz / Előfizetés hosszabbításra is alkalnas Kupon
- McAfee Total Protection - 6 eszköz 1 év
- Rainbow Six Siege - Deluxe Edition (+16 operátor)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest