Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- SkyShowtime
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Windows 11
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mikrotik routerek
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Linux kezdőknek
- Disney+
- DIGI internet
- Microsoft Office és Office 365 topic
-
IT café
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Imi1981
veterán
Sziasztok ismét! Ha élesben telepítem a linuxot (most mégis a kubuntu-t akarom) akkor az 1 tb-os ssd-m ami patricioonálva van 80/a maradék 913 Gb-ra akkor nem fogja formázni az egészet ugye? Azt szeretném, hogy a Windows helyére a 80 GB-os patriciora települjön. A 913 GB patricio tele van filmekkel, sorozatokkal stb . Nagyon nem szeretném azt törölni! Ntfs mindkét patricio. Így néz ki kubuntu telepítőben [kép] . Így most megmaradna a Windows sok pici patriciója ? előtte azt töröljem valami patriciókezelővel hogy egyben legyen?
-
törölt tag
válasz tordaitibi #87595 üzenetére
Aki sok fát aprít, annak többször mehet szálka is a kezébe. Ha érted mire célzok. Innen jött a gyanú, hogy az adminisztrátori jogokkal lehet esetleg probléma.
-
-
Imi1981
veterán
-
Imi1981
veterán
-
lev258
veterán
válasz Imi1981 #87590 üzenetére
Igen, értem.
Megvan a ludas. Ubuntun nem flatpak, hanem snap csomag van erre is. Viszont nem hivatalos csomag, ezért megtévesztő (más a neve). itrue-jellyfin a neve. Ilyen néven telepítsd a snap install paranccsal.
Ezek szerint flatpak-re nincs szükség.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
lev258
veterán
válasz Imi1981 #87587 üzenetére
Csak nyugodtan, nem kell sietni. Arra viszont kíváncsi lennék, hogy vajon Ubuntun melyik csomag települt. Ugyanis a flatpak-es leírásban én nem látom a server szót, viszont csak innen jöhetett. Másik telepítési metódus (ppa hozzáadása) nem jelenne meg a Szoftverközpontban.
-
Imi1981
veterán
válasz lev258 #87586 üzenetére
Most kislányom mellett vagyok és csak teamviewerel mobilról tudom használni a másik szobában lévő gépet és a teamviewer meg a virtuálbox nem barátok. Hol működik az egér hol nem. Így kicsit lassan haladok meg ugye kislány apás és ő a legszebb kincsem. Amint kipróbáltam megírom! Addig is mindent nagyon köszönök! Még sose sikerült eddig eljutnom.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
-
törölt tag
válasz lev258 #87573 üzenetére
Mondta azt is, hogy a jelszava sem működik. Lehet sérült a sudoers, vagy kikerült a sudo csoportból. A Plasma telepítés során van egy login manager választó, mert a Plasma hozza a saját SDDM-jét ami be akar állítani a LightDM helyett. Ehhez root jog meg, systemd service és egyéb matatások kellenek. Erre gondolok, emiatt kérdem. Aztán ha megmaradt a Light DM, kérdés, hogy az meg kezel minden Plasma-s folyamatot. Vannak ott érdekes dolgok, pure Arch install közben ezekre rá lehet látni, de sok disztróban ezek el vannak takarva.
-
-
Imi1981
veterán
válasz lev258 #87568 üzenetére
Ezt dobta [kép] . Kde plasma felületen vagyok az gond lehet?
májkimiki
Inkább leszedem! Csak kipróbáltam meg tudom e csinálni mert nekem ez is nagy szám de ez tök egyszerű volt. Amúgy azóta az xfce felületen felül lett a tálca és nem tudom lerakni.
Amúgy itt ez még csak teszt virtuális gépen. Élesben nem varilálok semmit a felületen. Ott az a cél hogy kis erőforrás igényű és megbízható rendszer legyen. Kis Intel nuc mini pc-n elfut a Windows 11 is de azért igencsak érezni hogy sok neki .[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Imi1981 #87567 üzenetére
Mint-en először is törölni kell egy fájlt (remélem nem változott a fájl neve/helye).
sudo rm /etc/apt/preferences.d/nosnap.pref
Ezután
sudo apt install snapd
Újraindítás után
sudo snap install ... paranccsal tudsz majd telepíteni (... helyére megy a plex). A pontos nevet nem ismerem, de használd a TAB automatikus kiegészítését.Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Imi1981
veterán
válasz lev258 #87564 üzenetére
Én raktam fel nemrég és tudom a jelszavam de annál a parancsnál nem volt jó . Én sem értem.
Linux mint xfce raktam fel. Megjegyzem eddig csak évekkel ezelőtt próbálgattam linuxot és akkor csak pár napig. Nem értek hozzá de alap dolgokat meg tudtam csinálni. Terminált nem használtam eddig csak egyszer plexhez meg ma mikor a kde plasma felületet telepítettem de az pofont egyszerű volt. Ha le van írva a parancs akkor bemásolom és kész de kitalálni nem tudom mit írjak oda😄. Szóval bocs ha béna vagyok.
Egyelőre virtuális gépén használom de ha sikerül minden úgy beállítani ahogy akarom akkor egy Intel nuc mini pc-n futna. Linux mint xfce a kiszemelt mert elég gyors rajta (pendrive-ról live futtattam rajta) és megbízható. Kubuntu-t próbáltam még ami tetszik és ugye ott tudok telepíteni mindent de egy picit lomhább mint a mint xfce .Szóval arra emlékszem,hogy kubuntu és ubuntunban is snap -al vagy ból telepítette azokat a programokat amiket mint alatt nem találtam ! Snap felrakása hogy történik?
májkimiki
Így már egyszer próbálkoztam és a plex sikerült is de a jellyfin nem. Pedig csak masolgatni kellett a parancsokat de a végén mégse lett jó . Jobb lenne nekem a snap-ból telepítés mint ubuntunban . Később ha kicsit jobban kiismerem magam itt Linuxon akkor már lehet nem lesz gáz de egyelőre még nehéz nekem. Mondjunk az sikerélmény volt mikor a plex sikerült terminálban telepítenem![ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Imi1981 #87563 üzenetére
A Szoftveráruházak az elérhető szoftverek csak egy kis szeletét tartalmazzák minden rendszeren. Belenyúlni tudomásom szerint nem lehet. Ettől még el tudod érni, telepíteni a többit is (Terminálon vagy Synaptic-on keresztül).
Mellesleg megjegyzem, hogy az Ubuntu szoftveráruházában manapság csak néhány snap csomag található. Azokat lehet telepíteni Mint-re is, csak előbb a snap-et kell felrakni.
Virtuális gépen is meg kellett adnod jelszót a rendszernek. Vagy valaki más rakta fel?[ Szerkesztve ]
-
Imi1981
veterán
Sziasztok! Lehet amatőr kérdés de ez Linux kezdőknek úgyhogy gondolom nem gáz. Azt meglehet oldani, hogy a Linux mint szoftveráruházában ( szofverkezelő) megtaláljam ugyan azokat a szoftvereket mint Ubuntu vagy kubuntu szoftvrtáruházában ? Linux mint szoftveráruházában nincs plex szerver és jellyfin szerver (meg egyéb pár apróság) . Jó lenne ha ugyan onnan keresne és töltene le. Megoldható és ha igen hogyan? Kösz előre is a segítséget!
-
nagyúr
válasz #63718632 #87554 üzenetére
Linux Mind-es Zolivagyok kománk! Mint topikban közismert nagyon.
Olvasva az összefoglalód a Nobara-ról , nem lehet rossz, de nem annyira értem, miért cuppan rá ilyenre olyasvalaki, akinek nem gond felrakni azokat a csomagokat, amikre szüksége van. Kicsit olyan ez a Nobara is, mint a Mint Cinnamon akkor Fedora vonalon.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #87552 üzenetére
Röviden annyi, hogy a disztróba össze van gereblyézve minden, amit utólag kellene a Fedora-hoz hozzáadni. RPM fusion, zárt driverek, firmware-k, Wine + a szükséges dolgok játékhoz, kodekpakkok, ecetera. Függetlenek a Fedora projektől és nem egy fajta közösségi Spin, hanem önálló disztró. Minden könnyen telepíthető GUI-ról.
Három féle ISO-t adnak, Pure Gnome, Pure Plasma és az Official. Ami egy extension-nökkel beállított Gnome (alsó tálca, start menü, stb). Amit külön-külön kéne beállítgatni. Nekem ez utóbbi tetszik. Ha Gnome-ot használnék így állítanám be.
Érdekesen partícionál, ha neki adod a teljes lemezt. Efi (/efi/boot, ha abban telepíted, /boot -ext4 és btrfs /home és / osztással. Swap zram0-ba.
Elsőre sokalltam a fogyasztott memóriát és arra gondoltam, hogy a btrfs miatt van. Csináltam egy egyéni partícionálásos telepítést btrfs nélkül sima /-ext4 formában. Ott valami gebasz lehetett, mert a Grubot nem tudta telepíteni. Nem menetem utána, hogy miért.
Lehet ez sem lesz jó Win mellé dualbootban.
Flatpak-et támogat, elő van készítve. meg megy simán a dnf csomagkezelő is.
Most indítva 1GB körül eszik a memóriából, úgy hogy nem a btrfs a hunyó. Vagyis nem az volt, inkább a friss telepítés utáni nagyobb cache és az abban még meglévő dolgok.
Pattogós rendszer, sokkal jobban, mint a Vanilla.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #63718632 #87551 üzenetére
No akkor már megérte megemlíteni! Én is úgy kaptam a linket, amiatt persze, hogy videátor kománk reaktiválta magát! Írj róla amúgy, én például ilyen félórás ömlengésből 3-5 percet birok végignézni, nem is ilyen helyekről merítek forrást. Már amennyire variálok, igaz már vagy az 50. Mint Cinnamont nyúzom.
-
törölt tag
A qbittorrent-nox.service fájlban akkor átírtam wg0-ra az interfész nevet.
Azóta 2x volt restart, eddig láthatóan rendben elindult mindkét alkalommal.
Elméletileg (WebUI szerint) van tracker kapcsolat is.Más:
Próbáltam egy traceroute-ot nézni a szerveren, de csak "* * * " sorokat kapok.
Miért? Szeretném megnézni, hogy VPN-el hogyan néz ki most a route. -
törölt tag
1. A NetworkManager-wait-online.service endedélyezve volt/van és aktív.
2. A wg-quick@wg0.service adott része nálam így néz ki:
...
After=network-online.target nss-lookup.target
Wants=network-online.target nss-lookup.target
...3. Na itt elakadtam. Hogyan tudom megnézni a device nevét? (Esetleg a wg0 lenne az?)
Illetve hol paraméterezem? Ezt is a Unit részben? -
BoB
veterán
válasz #70211840 #87543 üzenetére
1. a NetworkManager-wait-online.service legyen engedélyezve
2. a VPN service-ed unit fájlában ez szerepeljen:
Wants=network-online.target
After=network-online.target nss-lookup.target3. a qbittorrent service paraméterezéséhez kelleni fog a VPN interfész neve:
Wants=sys-devices-virtual-net-tun0.device
After=sys-devices-virtual-net-tun0.deviceNyilván itt átírod a megfelelőre.
Így a VPN megvárja míg lesz net, a qbittorrent megvárja míg lesz VPN.
Sima késleltetést nem javaslom, az olyan mint áramnál a diektbe kötés hogy #jóvanazúgy.
[ Szerkesztve ]
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
törölt tag
válasz #63718632 #87542 üzenetére
[Unit]
Description=qBittorrent Command Line Client
After=network.target
[Service]
#Do not change to "simple"
Type=forking
User=peachman
Group=peachman
ExecStart=/home/protmonster/qbittorrent-nox/qbittorrent-nox -d --webui-port=9091
Restart=on-failure
[Install]
WantedBy=multi-user.target
Az "After=network.target" nem pont azt csinálná, hogy a hálózat indulása után induljon ez a service? Most ugyan van még egy VPN kapcsolódás is, de eddig nem volt és akkor is csinált ilyet.
-
törölt tag
Kéne, de nincs. A status loaded és sárga az amúgy zöld szöveg. (most épp fut, pontosan nem tudom megnézni)
Nincs a hibaüzenet, hogy journalctl-el nézzem meg.
Elindul a systemd-service, de nem indítja el a qbittorrent-nox-ot.
Mindegy, most éppen jó, nem foglalkozom akkor tovább vele. Majd indítom kézzel restart után a systemd service-t újra, ha nem akarja automatikusan. -
törölt tag
-
RaZroX
addikt
válasz ubyegon2 #87520 üzenetére
Lesz rá alkalom
Már sokszor használtam Linuxot nagyon alap felhasználói szinten. Most a Mint tesztként van fent, hogy a jelenleg fontos dolgokat mennyire tudom linuxon csinálni. Egyelőre minden megy ami kell, úgy ahogy kell. A héten telepítem a Fedora KDE-t (nekem KDE a best) és akkor már mélyebben belemegyek a dolgokba.Ja és a hóesés is megy
[ Szerkesztve ]
This is the way
-
törölt tag
válasz body007 #87535 üzenetére
Van ProtonVPN előfizetésem, azt használnám.
Nos:
Felraktam a WireGuard-ot, generáltam kulcsokat, berántottam a ProtonVPN konfigot amit a weboldalukon beállítottam és már működik is.
Ez úgy tűnik egyszerűbb volt, mint gondoltam.A desktop/mobil eszközökön továbbra is a hivatalos ProtonVPN applikációt használom a kényelmi funkciók miatt, de a cli eszközökön elég a wireguard (wireguard-tools) csomag.
Már csak valami "szép" script-et kellene összeraknom, amit a gép indulásakor futtatnék.
Az alábbiakat csinálná:
1. Levizsgálja, hogy működik-e a VPN (pl: ping 10.2.0.2)
2. Ha nem működik, indítja ( -> wait 5 sec -> goto 1)
3. Levizsgálja, hogy fut-e a qbittoreent-nox (user jogosultsággal fut)
4. Ha nem fut, indítja ( -> wait 5 sec -> goto 3)
5. exit 0Ilyesmiben tudnátok segíteni?
[ Szerkesztve ]
-
BoB
veterán
válasz fatpingvin #87531 üzenetére
Én nemtom.
-
törölt tag
Kis segítséget kérnék.
Debian Server-re telepítettem a protonvpn-cli csomagot.
Azonban amikor be szeretnék loginolni, akkor hibaüzenetet kapok, hogy a "DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS" nincs megadva az environment változó listában.
Mit kellene és hogyan beállítanom?protonvpn_nm_lib.exceptions.KeyringError: Environment variable DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS is unset
-
natë
nagyúr
Openmandriva milyen?
-
Synaptic
senior tag
válasz tordaitibi #87522 üzenetére
A kész-t arra értettem hogy a fent levő 1-2 játék + a melóhely elérése +ez+az működik.
A csicsa az még ráérRyzen-7-5800x3D/Asus TUF B550M Pro/Asrock-PhantomGaming-6800Xt
-
Synaptic
senior tag
Na megtörtént a 'teljes' migráció Manjaro Kde -re. 2 napba telt , de úgy érzem most van kész.
A legnagyobb szopás a munkahelyemhez történő hozzáférést biztosító ezeréves etoken usb stick virtuálboxon történő 'átengedésével ' volt , bár így utólag belegondolva ha jó irányba indulok akkor 10 sec lett volna maximumRyzen-7-5800x3D/Asus TUF B550M Pro/Asrock-PhantomGaming-6800Xt
-
nagyúr
válasz RaZroX #87517 üzenetére
Super! Akkor viszont a nyűgösebb részeket most megúsztuk...pedig tanulhattunk volna valami hasznosat.
Először látva a hsz-ed, azt hittem, a hóesésre írod, hogy működik! (ami valamiért csak jövőre fog működni, pedig idén is lenne még kari...vagy valami)
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
How Linux User Celebrates New Year - [link]
Tegnap találtam rá, aranyos kis videó.A hó a képernyőre: xsnow
A karácsonyfa a terminálba:git clone https://github.com/sergiolepore/ChristBASHTree
vagy közvetlenül:
curl https://raw.githubusercontent.com/sergiolepore/ChristBASHTree/master/tree-EN.sh | bash
BoB: Jó lesz az jövőre is.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
nagyúr
válasz RaZroX #87513 üzenetére
Ez így vakkérdés, de ha szerencsénk van, a fontos részletek nélkül is menni fog. Azt kell csinálnod, amit az ablakban javasol a csomagtelepítő.
Terminalban Ctrl+Alt+T kiadod az alábbi parancsot:
sudo apt install libapr1 libaprutil1 libxcb-cursor0 libxcb-damage0
Ha ezután sem fog menni, akkor valami függőségi gond lesz, de ne aggódjunk előre.
-
RaZroX
addikt
Sziasztok!
DaVinci Resolve-ot szeretném telepíteni és ezt a hibaüznetet kaptam.
Olvastam pár fórumot ahol másoknak már leírták melyik paranccsal lehet feltelepíteni/frissíteni a kért csomagot, de nem szeretnék elbarmolni semmit véletlen.Ha valaki leírja mi a teendő, azt előre is megköszönöm!
Linux Mint
This is the way
-
Ueda
senior tag
válasz Warton #87509 üzenetére
Debian -os magyarázat, de a lényeg ugyanaz. Itt a javasolt szó van az opcionális helyett. https://linuxlaci.wordpress.com/2018/09/04/apt-get-alapfokon/
Ismerni kell, az adott dologra szükség van vagy nem. Arra emlékeszem Manjaro -ból, hogy wine -hoz mindent kipipáltam, mert nem tudtam, hogy melyik mit csinál vagy hiányzott korábban (akkor még gui-t használtam).
pacman -Qi -val lehet bámészkodni, mert kiírja, hogy telepítve, pl. :
$ pacman -Qi ark
Név : ark
Verzió : 22.12.1-1
Leírás : Archiving Tool
Architektúra : x86_64
Webcím : https://apps.kde.org/ark/
Licencek : GPL
Csoportok : kde-applications kde-utilities
Szolgáltatja : Nincs
Függ : kparts kpty libarchive libzip kitemmodels hicolor-icon-theme
Opcionális függőségek : p7zip: 7Z format support [telepítve]
unrar: RAR decompression support [telepítve]
unarchiver: RAR format support
lzop: LZO format support
lrzip: LRZ format support
arj: ARJ format support
Igényli : Nincs
Opcionálisan igényli : Nincs
Ütközik : Nincs
Lecseréli : Nincs
Telepített méret : 4,58 MiB
Csomagoló : Antonio Rojas <arojas@archlinux.org>
Fordítás ideje : 2023. jan. 3., kedd, 13:29:40 CET
Telepítés ideje : 2023. jan. 5., csütörtök, 19:17:53 CET
Telepítés oka : Kézzel telepítve
Telepítőszkript : Nem
Ellenőrizte : AláírásVagy használsz ilyen fasza parancsot (copy-paste érdemes):
pacman -Qq | fzf --preview 'pacman -Qil {}' --layout=reverse --bind 'enter:execute(pacman -Qil {} | less)' --exact --no-color --no-separator
forrás : browsing packages
[ Szerkesztve ]
OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444
-
BoB
veterán
válasz Warton #87509 üzenetére
Ubuntu? Gondolom arról van szó hogy azt kérdezi az opcionális függőségeket akarod-e telepíteni. Nézd meg mik azok, ha kell igen, ha nem akkor meg nem
Ha nem tudod eldönteni, nem belőle semmi baj ha felrakod, max egy kis tárhely fogy.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Warton
őstag
Még egy kérdésem merült fel. Amikor telepítek egy progit, néha megkérdezi, hogy akarok-e opcionális függőséget beállítani. Ilyenkor mi lenne a helyes válasz?
Kompromisszummentes linux gaming.
-
Ueda
senior tag
válasz Warton #87505 üzenetére
https://unix.stackexchange.com/questions/64320/how-to-list-all-hardware-supported-by-kernel Most nem ásom bele magam, de hasznos lehet.
-
Ueda
senior tag
válasz Warton #87505 üzenetére
Pl. a linux-hardware.org -nak erre is jónak kellene lennie, de nem az. Hiányoznak a terméknevek. Nem sokat lehet kihámozni a keresési beállításokból. https://linux-hardware.org/?view=net_wireless_model Így marad a guglizás, meg a gürcölés.
[ google : linux supported devices ]Valaki régebben linkelte ezt : https://wikidevi.wi-cat.ru/Main_Page
[ Szerkesztve ]
-
Warton
őstag
Azt lehet tudni, hogy a kernelben milyen eszközök vannak alapból támogatva? Van valamilyen lista szerűség, hogy mondjuk egy adott teszem azt pci-os wifi adaptert fogja majd tudni használni, vagy ezt így előre nem lehet tudni?
Kompromisszummentes linux gaming.
-
natë
nagyúr
[link] LOL
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Windows 7 Home Premium, Pro, Ultimate és Windows 8, 8.1 Pro licenckulcsok 64, 32 bit - MEGA Akciók!
- Win11/win10/Office Kulcsok 15 percen belül!
- Windows Server 2016, 2019, 2022 Standard, Datacenter, Essentials termékkulcsok - MEGA akció!
- Új Windows 7, 8.1, 10, 11 telepítő pendrive-ok, pendrájvok és telepítőlemezek, DVD-k
- Diablo IV! Battlenet GIFT! + Vessels of Hatred
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest