Új hozzászólás Aktív témák

  • viharhozo

    addikt

    válasz attiati #6443 üzenetére

    Az a baj, h en mar nem tudom kovetni a sok hozzaszolas kozt, eppen miben keresed a hibat.

    Egyszerusitek. Van 10M onerod, a lakas, amit vennel 20M. Berled vagy megveszed?

    1. Berlet. Nyilvan ez az egyszerubb. Sztem egy 20M-os lakas realis berleti dija 120-130k/ho, es tiz ev alatt tisztan evi 4-5% hozammal azert lehet kalkulalni. Elso korben a berleti dij maradjon vegig valtozatlan.

    Ekkor tiz ev alatt az onerodbol nagyjabol 15-16M Ft lesz, berleti dijra pedig kifizetsz nagyjabol ugyanennyit.

    2. Vetel. Az onerod egy resze elmegy az illetek, ugyved, felujitas kombora. Ez nyilvan _nagyon_ tag hatarok kozt mozoghat, most az egyszeruseg kedveert ezt 2M-ra teszem, ez viszonylag kedvezo, de azert nem teljesen lehetetlen eset.

    Ekkor 12 milliot kell finansziroznod 10 evre, ami fix kamattal 130-135k/ho. A tizedik ev vegen lesz egy lakasod, es kozben kifizetsz kb. ugyanannyit, mint alberletre. Viszont itt kalkulalni kell az amortizacioval, ami megint eleg tag hatarok kozt mozoghat, de realisan 2-3 milliot biztosan kitesz.

    Lathato, h ilyen feltetelek mellett a ket valtozat vegeredmenye gyakorlatilag ugyanaz.

    Nyilvan a vetel akkor eri meg, ha a lakasarak emelkednek, hiszen ennek dupla hatasa van, mivel mind az ingatlan, mind az alberlet arat noveli. A vetellel igazan akkor van problema, ha menet kozben kell kiszallni. Ekkor sokmillios bukta is osszejohet.

    A berlet mellett szol, ha ugyesen fekteted be a penzed, hiszen ha a hozamot evi 10%-ra tudom novelni (ez azert nem irrealis), akkor tiz ev alatt a 10M-bol 26 lesz.

    Durvasága miatt töröltem - moderátor.

Új hozzászólás Aktív témák