Hozzászólok Aktív témák

 • MichaelSD

  őstag

  A kemény lencse egészségesebb, és szerintem ez mindent eldönt. Viszont az emberek nehezebben szokják meg. Nekem nem volt gondom vele, édesanyának viszont igen (neki a 6. féle puha lencse volt csak jó...). Emberre válogatja, de én mindenképp kipróbálnám a keményet.
  Speciel én már 2 éve hordom a kemény lencsémet (és vívok és aikidozom benne).

  Szerintem is könnyebb kivenni a kemény lencsét, bár rutinnal a puhát se nehéz.

  A kontaklencse az első két napban olyan mint egy jó, passzentos kesztyű a kezeden. Először fura hogy mindig ott van, de idővel észre se veszed.

  Már nem eladó egy Logitech Proteus Core egér

 • tildy

  nagyúr

  Azért annyira nem spec esett, én szinte nem is találkoztam még olaannal, akinek ne elnen valamennyi.
  Asztigmia: Cilinderes szemüveget írnak fel rá .

  Michael sd: hát igen a emnnyei kényelem, hogy csak elhúzod a szemed, mintha kis kínai lennél, tartod a markod, és hopp már ott is a lencse.
  A lágy ezzel szemben: belenyúlsz a szemedbe, összecsippantod a lencsét és kiveszed.
  Hát az első nekem valahogy szimpibb (volt):)
  Egy idő után egyébként rá lehet unni a ki és berakásra, macera na, főleg azok után, hogy tökéletesen is lehet látni:)

  [Szerkesztve]

  "Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

 • moma

  őstag

  Ha már ki és berakás, leírom a saját technikámat, lágy lencsére.
  A kivételnél semmi macera nincs. Egyszer volt csak gond amikor elég durván be voltam rúgva és nem tudtam eldönteni, hogy most még bent van a szememen vagy nincs :DDD Egyébként ez az alkohol amúgy is veszélyes, mert könnyű elfeledkezni a lencséről, mert úgy tényelg nem érzi az ember, hogy ott van. Egyszer átaludtam benne az éjszakát. Szép rózsaszín lett utána a szemem és nehéz volt akkor kivenni a lencsét. Ezért azóta mindig használok valami jelzést, pl egy a4es feliratot az ágyon vagy ilyesmit :))

  Berakás: nos a legelején nehézkes volt, mert olyan a felső szemhéjjam, hogy nem nagyon tudom felhőzni. Viszont ha enyhén lefelé hajtom a fejem akkor az alsót lehúzva sokkal több tér lesz. Mert hogy az a fontos, hogy legyen hely, mivel amikor esetleg nem sikerül berakni az vagy a miatt van, mert a szempilla vagy a szemhéjj nem engedi vagy pedig azért, mert a lencse már vissza hajlott az ujjunkra (azaz már nem mint egy gömb szelet van ott, erre figyelni kell és ha ez a helyzet vissza kell rakni megfelelően az ujjra, mert máskülönben úgy sem fog menni). Tehát ez a fej lefelé hajtás az ami nálam nagyban növelte a hatékonyságot(nem baj, hogy nem pont középre rakom a lencsét, az oda csúszik magától). Még egy kis trükk, hogy amikor beraktam a lencsét, figyelek hogy ne pislogjak egyből. Ez azzal jár, hogy könny fut a szermebe és nagyon jól elrendezi a lencsét (talán alá is megy nem tudom, mindenesetre jobb érzés). Mostanában arra is rászoktam, hogy lehetőleg szárítom a kezemet és nem törlöm, mert így nem megy rá szösz mösz. Az mindenképp fontos, hogy se a szem környéke, se az ujjunk amivel lehúzzuk a szemhéjjat ne legyen nedves, mert így nem lehet eléggé elhúzni és nem lesz elég tér, ami kudarchoz vezet. Ja és, én mikor kiveszem a lencsét a bal kezem mutató és hüvelykujja közé fogom, élével. Ekkor rácsurgatok egy csep löttyöt, ami leviszi róla, ha maradt rajta valami szösz a tárolóból (mert néha bele kerül).Aztán a jobb kezem mutató ujjára teszem a lencsét, egy pillantás, hogy nincs e kifordulva és indul is a behelyezés.
  Kicsit tán csapongó volt. de ezzel így elérhető, hogy szinte mindig egyből megy minden és igazából semmiféle ügyesség sem kell. Hátha valami kezdő olvassa és segít neki :DDD

  we all deserve a bit of luck.

 • INNU_&_O

  csendes tag

  Igazából szorosabbat kaptam, mert az volt a baj az elsővel hogy lecsuszott és a fehér részen támaszkodott, és eézért ott nagyon csunya lett tőle a szemem. Ez a szorosabb még csak 5 napja van meg, de ez se tünik jónak :( Ez is lecsuszik, ráadásul ahogyan te modtad, ha tul szoros akkor az is eserít tehát talán még roszab mint az első.

 • INNU_&_O

  csendes tag

  Nemtudom megkérdezzem-e a doktornőt hogy érdemes-e esetleg az elsőnél is lazábbal próbálkozni :F

 • tildy

  nagyúr

  Na én akkor elmondoma kemény lencsét:
  Lencse kivesz tokból, bal kézzel szemhéj felhúz, jobb kézzel lencse berak ...ennyi.
  Kivétel: bal kéz orrmagasságba, jobb kézzel szemzug jobbra elhúz, lencse bal kézbe lepotty.
  Nincs gond azzal, hogy véletlen kifordul a lencse (nem ) tud, nicns gond azzal, hogy nem akar rátapadni a szemre rendesen.

  "Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

 • moma

  őstag

  :C Na jó, ez így sor számban elég nagy különbség a két eljárás között, de a gyakorlatban ez a lágy lencsénél is elég rövid idő. Most kimentem és lemértem ;] Két perc két másodperc lett :P Ebben minden benne van. Indítom az órát, utána veszem le a lencsét és a folyadékot a polcról, mosok kezet stb. Szerintem ez azért nem dobja meg jelentősen a reggeli öltözéssel tisztálkodással járó időt. Egyébként a lágyat sem rakja be szinte soha az ember fordítva, rá néz az ember a lencsére és látja jól áll e vagy sem, ez semmi plusz időt nem igényel. A feltapadás a szemre pedig csak azon múlik, hogy eléggé széthúzta e az ember a szemét és úgy tarja e, csak akkor nem tapad föl, ha nem tud a szemhélytól ráfeküdni a szemre. Szerintem ez nem lehet döntő érv a kettő között (vagy legalábbis nekem nem az). Inkább az az egészségesebb lehet érdekes. De az nem egészen világos nekem, hogy mennyire károsítja jobban a szemet a lágy? Erről valami írásos forrásotok van esetleg? Ja még annyi, hogy arra azért kiváncsi lennék, hogy mit jelent a keménynél az, hogy észresem veszed, mert én még a lágy vs semmi nincs a szemem között is érzek különbséget, normál állapotban sajnos.

  Viszont valaki leírhatná nagy részletességgel, hogy hogy tisztítja a lágy lencsét, mert szerintem én azt nem csinálom optimálisan. az az érzésem, hogy túl sok folyadékot pazarlok el vele :(((

  we all deserve a bit of luck.

 • kew

  senior tag

  engem is már megszóltak itt hogy sok folyadékot pacsálok, dehát ez van:)

  tisztítás: kivételkor beteszem a tenyerembe majd egy kicsit löttyintek rá és körkörös mozzanatokkal megdörzsölöm kicsit. A tartót kb háromnegyedéig locsolom tele és belerakom a lencsét, úgy, hogy maradjon benne egy kicsi légbuborék - így látom reggel, hogy még mindig jól áll-e, nem e fordult ki :) (amúgy én nem ismerem fel ha kifordult állapotba van, hiába nézem az ujjam hegyén..nekem mind2 fele ugyanolyan :U )

  persze előfordul, hogy kivételnél kihagyom a dörzsit mer lusta vok rá, ilyenkor reggel mikor kiszedem, kicsit a tok aljához nyomom és odadörzsölgetem.. :)
  ha meg esetleg berakás után maradt rajta vmi kis szösz, kikapom, lötty rá, átmos és visszarak.

  egyébként szerintem sem nagy durranat a használata. Igaz, az elején eléggé macerás volt, de ha az első hónapot átszenvedi az ember, onnantól már könnyen kezeli a lencsét ;)

 • moma

  őstag

  Én is így csinálom nagyjából. Azon gondolkodtam, hogy esetleg lehetne úgy is csinálni a dörzsölést, hogy csak rácseppentek és mutató és hüvelyek között csinálom. Lehet így lehetne spórolni. Visszaolvasva látom, hogy 3 hónap neked egy folyadék. Nekem is. Három lencséhez kénylemesen elhasználok egyet.

  A kifordításhoz itt egy kép:

  [kép]

  Amikor nem jó akkor kicsit kifelé kukorodik a széle, amikor meg jó akkor simán ívesen emelkedik. Ha ez így értelmes :DDD Szerintem jó ha ezt látja az ember, nem kell figyelni, hogy dobja be a lötybe.

  Egyébként ezt a acuvue oasys-t én is néztem, nagyon jók a paraméterei, csak mivel két heti ezért sac dupla annyiba kerülne mint az eddigi lencsém :U Hasonló paraméterei vannak, még az air optix-nak és az havi itthon, lehet inkább azt fogom kipróbálni. Most: biomedics55-öt használok. Te, hogy csináltad a váltást egyébként, mondtad a szokásos optikusnak, hogy az kell és kész, vagy ő ajánlotta, vagy eleve máshova mentél? Kaptál belőle elősször próba lencsét?

  we all deserve a bit of luck.

 • kew

  senior tag

  Hát én inkább a tenyerembe lögybölöm, kényelmesebb :) Azér hogy spóroljak ml-eket, meg h kb 1-2 héttel tovább tartson ki a folyadék, nem nehezíteném a dolgokat:)
  Mikor előszőr vettem lencsét, magyarázták nekem, mint ami a képen van, de én akkor is kifordítottnak láttam, mikor nemis volt az..mostmár így maradok sztem :)

  Elég régóta surevue-m volt, még annó kaptam ezt egy optikusnál aztán maradtam is ennél. Csak mivel jött mindenféle újabb lencse, gondoltam kipróbálok egyet, olyan nagy különbség nem lehet köztük.
  Itt a ph-n veszem ferkotól (megbízható, optikában dolgozik és onnan vannak a termékei). Kezdésnek kaptam két próbát, de nem az oasysból, hanem acuvue advance with hydraclear-ből, az teljesen bevált, kicsit csuszmákosabb mint a surevure, de viselni kényelmesebb volt. Utána vettem az Oasys-t, ez meg még komfortosabb :)
  Igaz, két hetes, én mondjuk kihordom 3 hétig kb. Az első párat egy hónapig nyúztam, mivel usaba (állítólag) havi lencseként árulják. Végülis kibírna annyit is, a végén már kicsit szárazabb volt a szemem estére, ezért maradok a 3 hétnél inkább, ez úgy pont ideális. Bár ha belegondolok, a surevue-nál hó végén már vörösek voltak a szemeim estére, szal azt is mondhatnánk 2-3 hetesre :)
  Így kb egy hónap csúszás van a havi és e lencse kihordásában, de szvsz megéri :U
  Löttynek meg Alcon OptiFree Express-t használok

  Régebben egyébként netről rendeltem a lencséket (lens.hu, lencsebolt.hu), optikában csak a legelső garnitúrát vettem. Így 3-4ezer forintot lehetett megtakarítani a bolti árhoz képest, főleg, ha valami nevesebb optikára gondolunk. Időnként elmentem egy vizsgálatra, hogy romlott-e esetleg a szemem, ha igen, a köv rendelést ahoz igazítottam. (kb 3 éve hordok lencsét, azóta egy negyedet romlott az egyik szemem)

  A biomedics55-t nem ismerem, de ezt az oasyst bátran tudom ajánlani ; Kérj egy próbát valahonnan, akár ferkotól is, próbázd ki:)

 • pacorro

  aktív tag

  Szerintem megéri a lencse. Eleinte kényelmetlen, de pár hét alatt megszokja az ember.
  Én hét éve hordok lencsét, és nem bántam meg a váltást (persze jó erős szemüvegem is volt).

  "Helytelen a képeimet a valósághűség szempontjából megítélni, mert nem bizonyos dolgokat vagy lényeket ábrázolnak, hanem vonalakból, síkokból és színekből alkotott önálló organizmusok." - Ernst Ludwig Kirchner

 • moma

  őstag

  És nem gáz, hogy a nélkül kezdesz haszálni egy új lencsét, hogy a szemészel egyesztetnél? Hogy ő ránézne a szemedre? A külföldi webshoppok egy csomószor kérik is a szemészed infoit... Én eddig nagyon konzervatív voltam ebben. A vizsgálatot azt hogy csinálod így? oda mész egy lencséshez és csak vizsgálatot kérsz lencsét nem? Ha rendszeresen csinálod ezt egynél nem lehetsz túl népszerű :DDD

  Én most egy Sauflon comfort vue nevű löttyöt használok. Igazából ezeknél nem nagyon tudom megítélni jó e :U Viszont a tok amit adnak hozzá az nagyon béna. Ezért legközelebb más fajtából fogok venni :P

  we all deserve a bit of luck.

 • tildy

  nagyúr

  Én kb 8 évig hordtam lencsét , előtte 7ig szemüveget, utána semmit. Én sem bántam meg a ''váltást'' ;)

  "Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

 • kew

  senior tag

  Hát mit egyeztessek vele?:) Görbület meg dioptria megvan, ez a két adat kell ahoz hogy lencsét vegyél, más nem. Mivel a szememen nincs semmi olyan elváltozás, ami ''különleges'' lencsét igényelne, ezért ami kényelmes, azt kell hordani (szerintem) :)

  Vizsgálathoz bemegyek az optikába, és kérek egy sima kontroll vizsgálatot, megnéz mindent, megbeszéljük hogy romlott-e valamit, vagy minden ugyan úgy maradt vele aztán csókolom :) Ezért is fizetek, szal nekik tökmind1. Múltkor még helyeselt is a doki hogy nem náluk veszem, mivel ott 4k-val volt drágább a lencse mint online. Aszondta ő is hülye lenne akkor ott megvenni :)

  OptiFreenek szép a tartója :) Előtte használtam cyclean-t vagy mit, amihez ilyen pörgentyűs tisztítós tartót adnak, de nekem nem jött be, volt hogy kiestek a lencsét miközbe pörgettem, aztán mivel nem egyforma rosszak a szemeim, nem tudtam melyik-melyikbe való :((

 • Zozzant

  őstag

  olcsón nem tudtok Aosept-et? én azt használom a lágy havi lencséimhez, főleg azért mert nincs vele semmi vakera maszírozás, csak beleteszem a tartóba aztán jóestét. ez így megy 8 éve, egy lencse berakás 3 másodperc, kivétel ugyanennyi.

  A pénznek ára van.

 • pacorro

  aktív tag

  Valószínűleg hamarosan én is megműttetem a szemeimet.
  Ideje lesz, mert én 13 évig hordtam szemüveget a 7 év lencse előtt. :)

  "Helytelen a képeimet a valósághűség szempontjából megítélni, mert nem bizonyos dolgokat vagy lényeket ábrázolnak, hanem vonalakból, síkokból és színekből alkotott önálló organizmusok." - Ernst Ludwig Kirchner

 • pacorro

  aktív tag

  ha jól rácsavarom a kupakot szvsz nem mehet bele baci vagy káros dolog úgy sem

  Azt te csak hiszed. ;)
  Elég ha egy belemegy a lejárt szavatosságú folyadékba, aztán szépen elkezd tenyészni.
  Jobb nem kockáztatni, mert szemed csak kettő van, folyadékot viszont bármikor vehetsz.

  "Helytelen a képeimet a valósághűség szempontjából megítélni, mert nem bizonyos dolgokat vagy lényeket ábrázolnak, hanem vonalakból, síkokból és színekből alkotott önálló organizmusok." - Ernst Ludwig Kirchner

 • Ariadne

  őstag

  Azért ez így rizikós kicsit, vagy inkább nagyon. Évente legalább el kell menni szemorvoshoz, aki valóban meg tudja nézni a szemed, nincs-e valamilyen elváltozás. Mert tényleg csak két szemünk van, aztán slussz... :)

  És persze amikor először vesz lencsét valaki, előtte nagyon alapos vizsgálat szükséges, mert egyes emberek például nem is hordhatnak lencsét egyáltalán, pl. akinek nem termel elég könnyet a szeme.

  Szóval azért ez nem játék, ezt 12 éve lencsésként mondom. Pláne nem az erősebb dioptriáknál, és különösen nem rövidlátásnál, ahol figyelni kell, mert pl. a retinaleválás kockázata sokkal nagyobb, attól pedig könnyen meg lehet vakulni örökre.

  mod: Valamiért nem lehet kapni egy ideje Solo Care-t, nem tudom, mi lelte őket. :F Kénytelen voltam hűtlen lenni a Cibához és Optifree-t vettem. Azóta szidom azt, aki a flakont tervezte... Milyen idóta tervez már rányomós kupakot egy lencselötyire?! Repülőn kézipoggyászban nem lehet vinni, mert 100 ml-es kiszerelés nem létezik egyikből sem, de ez a hülye rányomós kupak simán lejöhet róla, ahogy a feladott bőröndöt dobálják... :(

  [Szerkesztve]

  "In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

 • kew

  senior tag

  nem tudom, hol olvastad, hogy nem járok orvoshoz. kb fél évente elmegyek, megnézik minden rendben. Csak a lencsét nem nála veszem, ennyi. Nemtudom, ebben mi a rizikós, ő is ugyan azt adná amit megveszek máshol :F

  Az első lencsémet természetesene optikában vettem, vizsgálat után. Mivel azt sem tudtam, hogy kell betenni :) Kapam egy ''oktatást'' :)

 • Ariadne

  őstag

  Bocs, a hsz-edből azt vettem ki, arra buzdítasz, hogy elég az optikushoz járni. De nem így van, szerencsére. :)

  Egyébként én sem a szemorvosnál veszem, hanem optikában, sőt most megtaláltam két magyar webáruházat is, az egyik meglehetősen jónak tűnik, lehet megpróbálom. :)

  "In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

 • lorcsi

  addikt

  Valamiért nem lehet kapni egy ideje Solo Care-t ez nem hangzik túl jól :(
  hol szoktad nézni?
  az Ofotértban szeptemberben még volt

  beírnád a 2 webshop címét, köszi :)

 • Ariadne

  őstag

  Se Ofotért, se Fotex, mind szállítási problémáról panaszkodnak... :F

  A két webáruház, amit találtam: [link] és [link]. Az árak változóak, szóljatok, ha találtok még másikat. :) Mert az én lencsém (Focus Softcolors) pl. nincs egyiknél sem, szóval erre marad az optika.

  mod: Mégiscsak megvannak a nyavalyások, csak külön kezelik a színes lencséket. :)

  [Szerkesztve]

  "In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

 • kew

  senior tag

  hja igen, én az optikát két értelműen használtam :) Ahova járok, ott vizsgálnak is, van egy kis szoba tele minden műszerrel meg egy doki akihez be lehet jelentkezni. Bár szerintem, minden optikában van ilyen vizsgálati lehetőség nem? Namind1 :)

  A két webshop jó, mind1ik megbízható, lencsebolt árai még tán kedvezőbbek is. Csak picit sok idő, míg kiér a csomag (nekem olyan 2-3 hét volt, lens.hu-nál gyorsabbak voltak :)

 • moma

  őstag

  Mi ez a retinaleválási kockázat? Ilyen van lencsénél?
  Egyébként így tizenkét év után milyenek a tapasztalataid? Úgy értem minden rendben változatlanul? :)

  we all deserve a bit of luck.

 • Ariadne

  őstag

  Na az a legjobb combo. :) Nem mindenhol van szemorvos. Az a cucc, amivel az optikus mér, csak része annak, amit egy szemorvos megtesz, és ugyebár az optikus egyszerűen nem orvos.

  "In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

 • Ariadne

  őstag

  Retinaleválás kockázata tudtommal csak az erősen rövidlátóknál van, a lencsehordásnak nincs köze hozzá. Ha ilyen vagy, és fátyolt látsz vagy kis felvillanásokat, tépni kell azonnal a legközelebbi kórházba (már ahol fogadnak :U ), mert olyankor minden perc számít. Nagyobb súly felemelésénél jöhet ki pl. de csak úgy spontán is sajnos. Szemorvosom mondta, mikor átléptem a -6-ot... :DD

  Kezdetben egyéves lágy lencsét hordtam, de mihelyst elérhető lett, hónaposra váltottam, szvsz egészségesebb és kényelmesebb, és végig hű vagyok a Cibához. :D Volt közben pár év, amikor teljesen visszaváltottam szemüvegre és csak alkalmanként lencséztem, most viszont megint kezdek ''visszaszokni''. A szememnek semmi baja (már a rövidlátáson túl), pedig eléggé túlhordom a lencséket és az oldatot sem szoktam kidobni 3 hónap után. :) No és persze végrevégrevégre megállt a szemem romlása, gyűjthetek a műtétre - pénzt is, de főleg bátorságot. :D

  "In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

 • ferkoboy

  aktív tag

  Azért ez nem teljesen igaz, mármint a szemész vs ''optikus''.
  Édesanyám szemész, ...

  szoval:

  Látszerész: (hétköznapi néven:optikus) kereskedelmet folytat, szemüvegeket készit, de nem vizsgál.

  Optometrista: ezt Semmelweis Egyetemen oktatják, föiskolai szinten, most ujabban 4 év. Itt az optometrisákat orvosok (is) oktatják, külön tanulnak kontaktlencse illesztést.
  Az optometrisa látásvizsgálatot végez, joga és tudása is van kontaktlencse illesztéshez, betanitáshoz, stb.. Látást javitó optikai segédeszközöket irhat fel, javasolhat, stb.. de a szem betegségeit nem gyógyithatja.

  Szemész orvos: na ők nem tanulnak kontaktológiát. Egyerüen ezt nem oktatják nekik az egyetemen. Vannak akik továbbképzik magukat,s levizsgáznak kontaktológiábol. Édesanyám több mint 15 éve kontaktlencsézik, én magam egy látszerész üzletben dolgozom, ugyvélem van rálátásom a dologra. Nem mellesleg pedig én is lencsézek.

  Keménylencsés témába nem szeretek belefolyni. Lágy lencse kétségkivül drágább, de szerintem kényelmesebb. Vékonyabb, a könnyfilm (ez van a szaruhártyán- ez tartja nedvesen) segitségével marad fennt a helyén, nomeg könnyü is. Szellözése sokkalta jobb mint a keménylencsének. A fejlesztéseknek köszönhetöen egyre jobb az oxigénáteresztő képességük. Van egy ugynevezett DK/T érték lencséknél, mely nagyjábol azt mutatja h mennyire ''jó'' egy lencse.

  Mindenki döntse el maga, h mit választ.
  Vizsgálattal kapcsolatban pedig annyit, h évente egy alkalommal kontroll javasolt. Persze ha panasz jelentkezik a kontaktlencseviselés során, akkor érdemes rögtön szemész orvoshoz, vagy optometristához fordulni.


  Nálunk az optikában 2 optometrista vizsgál, illetve szemész szakorvos is van heti 2 alkalommal (1-1 orvos). Róluk annyit, h öket az optometrista kolleganöim tanitották/tanitják be...
  Több ''mühelytitkot'' már nem árulok el. :)

  Köszi annak aki végigolvasta, remélem tudtam segiteni.

  Üdv: Ferkó

  Tudd ki vagy, hová tartassz, s ne feledd honnan jöttél!

 • ferkoboy

  aktív tag

  Szines lencsét tudok szerezni,ha érdekel, de csak Johnson&Johnson-t. Cibát sajnos nem tudnék jó áron.

  J&J Acuvue2 Colours (2 hetes lencse)
  J&J 1Day Colour (napi)

  Ápolószer:
  SoloCare-t már ujra gyártják, valahogy augusztusban indult ujra a gyártás.
  Nálunk optikában van, tudsz vásárolni ott, én személy szerint ezt nem tudom jó áron beszerezni.
  Opti-Free tartójával nem tudom, h te irtad e, vag más, de az OPTI-Free Express tartójánál a két kupak csavaros, nem pattintós. S mellesleg sztem ez az egyik legjobb ápolószer.

  100ml-es ápolószert lehet kapni...ha valakinek repülöre kellene. Persze csak egy-lét gyár gyárt ilyen kiszerelésben, nem tul elterjedt.
  Esetleg ha kell valakinek akkor tudok 60ml-es kis Opti-Free Express-t, tárolóval. Ez ugymond egy StarterKit. Kezdö lencséseknek szoktunk egy ilyet adni ajándékba. Kereskedelmi forgalomban hivatalosan nem árusitható...ellenpéldák sajnos vannak

  Aszem ez minden igy hirtelen beleolvasgatva a fórumba.

  Üdv: Ferkó

  Tudd ki vagy, hová tartassz, s ne feledd honnan jöttél!

 • moma

  őstag

  Arról mi a véleményed, hogy amikor az ember lencsét vált, akkor nem szükséges, hogy szakember(nem tom melyik kategória) megnézze? Eddig én úgy tudtam, hogy ez kell.

  we all deserve a bit of luck.

 • ferkoboy

  aktív tag

  Attól függ milyen lecséröl. De érezni fogod azonnal ha nem jó. Ez ugy egy napon belül eldöl. Sztem próbáld ki nyugodtan. Tudok adni próbalencsét, csak amint KEW is mondta, kell a pontos dioptria, és a bázisgörbület.

  üdv: Ferkó

  mod:elirás

  [Szerkesztve]

  Tudd ki vagy, hová tartassz, s ne feledd honnan jöttél!

 • tildy

  nagyúr

  A mai modern gázáteresztő kemény lencséknél már nem nagyon van ilyen gond.
  Itt van jó ksi cikk lágyról és keményről is: [link]

  "Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

 • ferkoboy

  aktív tag

  Igen, megfeledkeztem a gázáteresztö keménylencsékröl. Köszi a kiegészítést.

  ''A múltban mereven

  ...A köznyelvben kissé pontatlanul félkeménynek titulált kontaktlencse, fajtájától függően, kisebb nagyobb százalékban, de teljes terjedelemben átereszti a levegő oxigénjét. Ezáltal közvetlenül lélegezhet a szaruhártya legértékesebb, központi része is. Az efféle jó gázáteresztő lencsék nagyobb gond nélkül viselhetők magasabb hőmérsékletű környezetben vagy hosszas repülőutakon, ahol alacsony a páratartalom, a levgő szárazsága irritálhatja a szemet. Az esetlegesen jelentkező égő, csípő viszkető érzés műkönnyel elmulasztható, illetve ilyenkor át lehet váltani szemüvegre.
  A szóban forgó lencsével a közel- vagy távollátás 20-25 dioptriáig korrigálható. Mindenkinek az oxigénáteresztő fajta javasolt, kiváltképpen azoknak a ''hagyományos'' kontaktlencsét régóta viselőknek, akiknek szaruhártyáján mikroszkopikus vizsgálattal kimutatható a nem kellő oxigénellátás. A kemény lencsékkel javítható a legoptimálisabban a szaruhártya egyenetlen felszínéből, ívéből adódó fénytörési hiba, a szemtengelyferdülés (asztigmia, ami nem azonos a kancsalsággal), az elváltozás mértékétől függően.


  Kezdetben nehezebb megszokni a kemény lencsét. Merevsége, vastagsága, mozgása idegentest érzést válthat ki, amit nem mindenki tolerál egyformán. Ezért a mintegy félórás próbaidő alatt a kontaktológusnak alaposan meg kell figyelnie a látószerv reakcióit és meghallgatni, mérlegelni a páciens benyomásait. Épp ennyire fontos az egy hónapos szoktatási idő gondos betartása is, hallottuk Hagyárossy doktornőtől. Ugyanakkor jóval egyszerűbb ezen lencsék gondozása. A tömör műanyagból készült változat víztaszító, nem tapad meg rajta a szennyeződés. Így a napi használat után elég csak rácsöppenteni a tisztítófolyadékból, máris a tiszta tárolóoldattal teli tartóba helyezhető. Az oxigénáteresztő változatoknál mindez annyiban módosul, hogy 7-10 naponta az esti levételt követően intenzív kezeléssel kell eltávolítani a légzőjáratokba beivódott zsírokat, fehérjéket. Ehhez az úgynevezett fehérjeoldó tablettákat kell a tárolófolyadékban vagy a gyógyszertárakban kapható desztillált vízben feloldani, majd egy-két óráig áztatni benne a lencséket. Azután az említet oldattal jól leöblítve kell a tárolófolyadékkal feltöltött tokba tenni. De tanácsos csak másnap viselni, különben a benne maradt vegyszer kis felületi sebet okozhat a szaruhártyán.
  Szeles, poros környezetben célszerű védőszemüveget, illetve nyaranta (garantáltan UV-szűrő) napszemüveget viselni. A kemény lencse és a szem közé ugyanis könnyen beszorulhat a porszem és könnyen felsértheti a szaruhártyát. Ha a könny nem mossa ki, akkor tanácsos, akár egy kapualjba húzódva, megszabadulni a lencsétől, majd a szennyeződéstől. Bár a higiénikus kezeléshez hozzátartozik a kézmosás is, erre nem mindig van lehetőség, például több napos autóbuszozás során. A kemény lencse óriási előnye a könnyű levétel és felhelyezés - az előbbit egy tiszta zsebkendővel is meg lehet oldani, az utóbbi, jobb híján, a tárolófolyadékban megtisztított ujjakkal elvégezhatő.''  Lágyra hangolt jövő


  A lágy lencsék ugyancsak mindenfajta látáshibát korrigálnak, a torikus típusok az asztigmatizmust is, bár nem olyan fokon, mint a kemények. Viszont ez a kontaktlencsecsoport széles választékánál fogva jobban igazodik a páciens igényeihez, életmódjához. A közvetlenül a szaruhártya hámján elhelyezkedő, lényegesen kisebb mozgást végző puha, vékony műanyaghártya rugalmasabban követi a szem formáját, ezért könnyebb megszokni, kényelmesebb viselni, De gondosan kell kezelni, mert a lágy lencsék vízszívóak, a felszínükre került szennyeződést hamar megkötik, ami táptalaja lehet a fertőzéseknek. Nagyon oda kell figyelni az adott lencsetípusra érvényes szabályok betartására. Ennek megszegésekor jelez a szem (kivörösödik, fáj) a rendszeres ''renitenskedés'' pedig szaruhártya-károsodáshoz vezethet, ezért szorgalmazzák a félévenkénti kontrollt a szakemberek. A sűrűbben cserélendő lencsék karbantartásánál a minden célra alkalmas (all in one) ápolószerk váltak be, más típusoknál a többlépcsős tisztító- és tárolóoldatokkal előzhető meg a fertőzés. A lágy kontaktlencsék magas oxigénátersztő képességük, víztartalmuk, vékonyságuk miatt hamarabb öregszenek. A napi 8 órai viselésre alkalmasakat általában félévente, a 10-12 óráig hordhatókat 3 havonta, az ébrenlét teljes tartamára szolgálókat pedig 2-4 hetente cserélni kell. Akinek módja van rá, természetesen nagyobb készletet is rendelhet egyszerre, amelyet később (a meghatározott élettartam idejéig) felhasználhat, ha addig a steril csomagolást nem bontja meg. Az éjjel-nappal viselhető, hetente eldobható lencsénél alapelv, hogy nem érheti víz a fertőzésveszély miatt, ezért csukott szemmel kell zuhanyozni, s hordása uszodában, szaunában, szoláriumban nem javasolt. Vízi sporthoz, túrához jobban megfelelő az egynapos, egyszer használatos változat, amely még a víz alatti úszáskor sem veszik el, mint a kemény lencse, bár a biztonság kedvéért nem árt feltenni egy jól záródó úszószemüveget. ...''

  Csak ha valaki lusta lett volna a linket meglesni. ;)

  Tudd ki vagy, hová tartassz, s ne feledd honnan jöttél!

 • moma

  őstag

  Hát nem tudom. Nekem amikor pl ezt a lencsémet adta a doki akkor nézegette a szememen, és igazából nem tom megítélni mennyire elhagyható ez. Mindenesetre köszi az ajánlatot, még meglátom.

  Erről hallottatok már egyébként? [link] Egy olyan lencse amiben benne kell aludni és utána nap közben nem kell hordani és mégis jó lesz a látás. Valahogy átgyúrja a felületet vagy mi. Elég vadul hangzik, én a szemésznél láttam róla szóró anyagot és kérdeztem is róla és azt mondták, hogy rendben van. Éves lencse van ha jól emlékszem és eléggé drága, de sajna már nem emlékszem pontoan mennyi..

  we all deserve a bit of luck.

 • addikt

  Jó minőségű, pluszos, tórikus havi lencse létezik? És ha igen honnan tudom beszerezni?
  Volta a minap az ofotértben, ott csak kéthetit tudtak adni és abból és csak hetek múlva jön a próbalencse.

  ''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

 • ferkoboy

  aktív tag

  Sajnos ez van tórikus lágylencséknél. Egyedi gyártás, korlátozott raktárkészlet, gyártás esetén külföld (pl Johnson&Johnson-nál USA)...
  Ha jó tórikus lágylencsét szeretnél, akkor J&J , vagy esetleg:
  Proclear Toric (A CooperVision a gyártója- megbizható, jo minöségü lencse, egyik kolleganöm is ezt hordja (mellesleg optometrista :) ) )

  Üdv: Ferkó

  Tudd ki vagy, hová tartassz, s ne feledd honnan jöttél!

 • addikt

  Köszi szépen.
  Amiket ajánlottál azok 30 napos lencsék?
  És honnan tudom beszerezni őket a legegyszerűbben? Még új vagyok lencseügyben.:)

  ''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

 • ferkoboy

  aktív tag

  J&J:

  Acuvue Advance for Astigmatism - 2-3 hetes viselés - Szilikohidrogél alapanyag (komfortosabb viselés a nap végén is, hátránya talán annyi, h kicsit hajlamosabb az emberi kézen lévö zsir összeszedésére, ezért finom dörzsölés itt ajánlott lencsetiszitásnál)
  Acuvue Toric - 2-3 hetes viselés

  Ezeket be tudom én is szerezni, átfutási ideje 2-3 hét szokott lenni. Tudok belöle próbát is kérni. Árban a próba nem kerül semmibe, maga a lencse olyan lencsebolt.hu körüli áron lenne.


  Proclear Toric: havi tórikus kontaktlencse
  Ez is megtalálható a lencsebolt.hu kinálatában. Én ezt nem tudom beszerezni kedvezö áron.

  Van vizsgálati eredményed? Ha van, akkor nincs semmi akadálya,h akár rajtam keresztül, akár a lencsebolt.hu-n meg tudd rendelni.
  Ha nincs akkor javasolnám, h gyere el hozzánk az optikába. Részleteket privátban meg tudjuk beszélni. Vizsgálati dij van, privátban elmondok mindent, ha érdekel.
  Ha még nem próbáltad egyik lencsét sem, akkor javasolnám mindenképp a vizsgálatot. Föleg ha még betanitáson sem voltál. Nálunk is van mindegyik lencse az optikában, bár árban azért drágább mint a lencsebolt.hu.
  Részletekért keress meg akkor privátban.

  Üdv: Ferkó

  Tudd ki vagy, hová tartassz, s ne feledd honnan jöttél!

 • addikt

  Most voltam kedden az ofotértben kaptam vizsgálati eredményt gondolom az jó.

  Hoznak ők is próbalencsét, igazából azzal volt bajom, hogy csak 2-3 hét alatt tudnak és csak 2 hetes lencsét, de látom nem nagyon vannak jobb opciók szóval mostmár megvárom ezt. Utána ha beválik a lencse és jobb áron be tudod szerezni lehet, hogy megkereslek. Köszi a segítséget.

  Még úgy két éve volt egy próbalencsém akkor elvileg betanítottak, gondolom azóta nem sokat változott a berakás technikája.:) Igaz kicsit nehezen ment mert elég szűk a szemem, ráadásul jó hosszú szempilláim nőttek hozzá.

  ''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

 • ferkoboy

  aktív tag

  Hi!

  Tényleg nem tudsz jobbat,mint kivárni. Magyarországi raktáron tórikus lencsékböl kevés van. Kicsit olyan kombinatorika szagu a dolog, ha belegondolsz, h itt nemcsak negyed/fél dioptriánként kell, adott bázisgörbületeknek megfelelöen lennie KL-nek, hanem itt a cylinder diotria is változó, nem is beszélve a szögállásrol. Van pár gyakoribb ''kombináció'' ami megtalálható azért a raktárakban, dehát nem lehet mindenkinek ''sablon'' szeme.

  ProClear jöhetne még szóba nálad, 30napos hordásával, s ezért ez árban is kedvezöbben jön ki. Várd meg a próbát,aztán meglátjuk.
  Érdemes erre a szállitási idöre odafigyelned, h idöben rendeld be a lencséd.

  Ha tudok még valamiben segiteni, akkor szivesen. Keress meg nyugodtan privátban.

  Üdv: Ferkó

  Tudd ki vagy, hová tartassz, s ne feledd honnan jöttél!

 • moma

  őstag

  pont a kezembe akadt a szórólap rendrakás közben:
  Az első év:170k a másodiktól pedig: 80k
  Elég durva :Y

  we all deserve a bit of luck.

 • Ariadne

  őstag

  Ez az!!! Ezer éve kerestem ezt a fajtát, csak hallottam, hogy létezik, de állítólag alig van olyan szemész, aki foglalkozna ezzel. Valszeg mert nem tart igényt tömegek érdeklődésére... :DDD Hol lehet kapni ilyet, ha más nem, privátban elküldenéd? Érdekelne a dolog. Bár a honlap szerint csak -6-ig jó... :O

  "In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

 • moma

  őstag

  Ez az info a szórólapon:
  Tapasztó Optika Kft.
  6000 Kecskemét, csányi j. krt 8.
  76-417-516

  Találtam egy weblapot is [link]

  Egyébként a szórólapot a szemklinika kontaktlencse rendelésén szedtem össze.

  we all deserve a bit of luck.

 • Ariadne

  őstag

  Köszi, időközben én is kihámoztam a netről, hogy ők azok - ezek szerint az egyetlenek itthon. Az első évi nagyon súlyos összeg, de szvsz utána, ha esetleg még egészségpénztárral lejön a 30%-a (bár lehet, hogy májustól nem jár ilyenre :((( ), az úgy egész jól néz már ki. :))

  "In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

 • moma

  őstag

  Hát azért még úgy is dupla annyi mint a sima lencse, de hogy ez sok e az nyilván az ember anyagi helyzetétől függ :D
  Egyébként szerintem a fenti cég csak a forgalmazó, de máshol is beszerezhető. Azt gondolom nem véletlenül volt ott a szórólap a szemészeti klinikán sem, szerintem ők is foglalkoznak vele. Ha esetleg utána érdeklődsz írd majd meg az eredményt azért ;]

  we all deserve a bit of luck.

 • Ariadne

  őstag

  OK,megírom. A 170 mindenképp durva összeg, de utána a 80000-30% (56k körül), ha a szemem világáról van szó, elfogadhatónak tűnik, bár nem vagyok valami húdegazdag. Csak attól tartok, hogy rémlik valami nagy korlátozás az egészségpénztáraknál, és úgy emléxem, ez a kategória is beleesik abba, ami már nem fizethető onnan (meggondolatlan lépés...). :((( Akkor viszont nemkell. (a la agresszív kismalac) :DDD

  Egyébként korábban is csak ennyit tudtam róla, hogy nagyon drága és valahol Kecskeméten egy helyen lehet megszerezni az országban. Azóta új nyomozásba kezdtem. :)

  [Szerkesztve]

  "In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)

 • INNU_&_O

  csendes tag

  Gázáteresztő keménylencséknél van valami olyan a jellemző adatok közt hogy gravitáció. Valakinek van ötlete mi lehet ez ? :F

 • addikt

  Megvan a próbalencsém de nagyon nem tudom berakni.
  Az a baj, hogy a szemem is elég pici, a szempilláim túl hosszúak és nagyo pislogós vagyok.:)
  De ha ezeken az akadályokon mind átkűzdöm magam még akkor sem igazán akar menni, ahelyett, hogy felcuppanna a szememre, visszahajik az ujjamra állandóan.
  Nincs valami trükk? Vagy mire figyeljek oda? Vagy mit csinálhatok rosszul?

  Úgy kb két éve volt már egy próbalencsém, emlékszem, hogy azzal is kűzdöttem rendesen az elején de aztán azt megszoktam. Igaz az emlékezet alapján kicsit keményebb volt, a mostani nagyon hajlékony.

  ''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

 • INNU_&_O

  csendes tag

  Mindenkinek nehéz először, aztán meg magától megtanulja. DE egyébként egy picit fel szoktál nézni miközben berakod ? ha nem, akkor ezt megpróbálhatod.

 • addikt

  Köszi, közben sikerült betenni.

  Most új problémám van.:)
  A bal teljesen jó, de a jobb szemem marhára csípett amikor betettem. Először azt hittem azért mert amíg szerencsétlenkedtem kiszáradt a lencse, és pár perc múlva el is múlt, de aztán - igaz sokkal gyengébben - de újrakezdte.
  Most könnyezik meg folyamatosan olyan érzésem van mintha belement volna valami.
  De csak a jobb, a bal telesen oké.

  ''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

Hozzászólok Aktív témák