- Megnyugtatta a Netflix a befektetőket, a vámoktól sem tartanak
- Az egész világon terjeszkednek a dollármilliárdos kibercsalók
- Az EU betartatja a szabályokat, mindegy, hogy kik vezetik az óriáscégeket
- Tömeges bevetésre kész az új Huawei AI-chip
- A Deezer zenei kínálatának 18 százalékát már AI generálta
Új hozzászólás Aktív témák
-
syberia
veterán
válasz
-=MrLF=- #300 üzenetére
Pedig a dolog működik, lett még egy rettegtető topik az
álhírbőlügyből. Most pedig jöhet a következő című: 2 hónappal ezelőtt leállhatott volna a Facebook Európában (de lehet hogy nem biztos) -
-=MrLF=-
senior tag
Eltelt a két hónap és még mindig megy a Facebook Európában
, valamit elrontottak.
-
agentmikel
újonc
Kemény drog régen: Metamfetamin
Kemény drog jelenleg: Meta -
A kamatszámítás bő harminc éve a vesszőparipám.
Nagyon sokáig a magyar jog nem ismerte el magánfelek közt a kamatos kamat kikötését, eléggé hiteles források szerint azért, mert a bíróságok nem tudtak volna mit kezdeni vele.
Én a szerződéseimben, ahol határozatlan idejű lejáratról van szó, általában a következő formulát használom: ha a kamat mondjuk évi 25%, akkor a napi kamat 1,25**(1/365). A napi kamatot pedig ennek a számnak az eltelt napok számának megegyező hatványra emelése adja meg.
A bíróság nem értette, ezért szakértőt rendelt ki. A szakértő megállapította, hogy ez a számítás korrekt, de a bankok nem így szokták, úgyhogy inkább egy évre számítsuk ki a kamat összegét és azt arányosan osszuk vissza az eltelt időre, és minden évfordulónál számoljunk el.
Oké, mondom, de magában a szerződésben is benne van a fenti napi kamatszámítási képlet, és ha a szakértő szerint az korrekt (a hatványozás szabályai szerint ugye korrekt), akkor miért ne azt alkalmazzuk. Mellesleg egyszerűbb is, hiszen nem kell évente összegezni meg tört éveket számolni.
Na, a vége az lett, számoltak egy jó kis lineáris kamatot, azaz öt és fél évre (kerekeítve) 5,5×25%, azaz 137,5% kamat jár, bár a szakértő szerint is helyes lenne a 341%, de az követhetetlen, ezért visszaélésre lehetőséget adó számításokkal járna.
MaCS
-
Ed3r_X_
nagyúr
válasz
arnyekxxx #291 üzenetére
50 felettiek is lehetnek átlagemberek, ofc. De attól mert a környezetedben képben vannak IT és egyéb téren, az átlagra nem ez jellemző. Meg lehetne kérdezni az utcán embereket számtech témákról, de a 80%-nak valószínű lövése se lenne semmiről. Nem csak 50 felett.
Szerinted egy átlag ember az utcáról fel bírna telepíteni egy apk programot androidra? Sok ott elakadna, hogy engedélyezze az ismeretlen forrásból való programok telepítését, ha nem vezetné oda esetleg az installer. De ezer meg egy ilyen dolgot, helyzetet lehetne mondani, viszont felesleges. Vannak kivételek, de nem ez a jellemző főleg.
-
Akkor ezek a jövőbeli szakik az érettségit is valamelyik távol-keleti piacon vehették. Őszintén csodálom az idegrendszeredet, mert én biztos nem bírnám sokáig nyugodtan.
A MS Excelt már 7.-es koromban tanultam. Vágod? Általános iskola 7. osztály, de az is lehet, hogy alatta, csak már nem emlékszem rá. Általános iskolai számtech óra az a Quake 1 lanpartyról meg a Terep 2-ről szólt, meg ritkán DOS-os parancsok gyakorlásáról.
Ha más nem, akkor papíron is fel lehet írni egy kamatszámítást, még a kamatfüggvény sem kell hozzá.
-
Ki beszélt bonyolult függvényekről vagy az összes Excle-függvény bemagolásáról? Arról volt szó: "Excel képlet".
Értelmesebb lenne hozzáadott csúsztatások nélkül diskurálni.
Amit én tapasztaltam mérnök-informatikus szakon, frissen érettségizett hallgatóktól az egy egyszerű kamatszámítási képlet beírására képtelenség volt. Négyből négyen nem tudták, hogy hogyan kezdjenek hozzá.
MaCS
-
Ha nem annyira speckó szakra jártál, akkor az egyetemen a tanított anyag 90%-át sosem fogod használni. Mi a szarnak magolja be mindenki az összes Excel függvényt, amikor felsővezetőkön kívül még nem nagyon láttam olyat, aki bonyolult függvényeket keszít?
Ha meg kelleni fog, akkor tanfolyamon megtanulja.
-
arnyekxxx
veterán
-
-
totron
addikt
válasz
cinemazealot #279 üzenetére
Ha csak játékra tartod kit érdekel, hogy "kifut"?
(#254) emelhu 1, nagy, közös platform mint egy nagy boldog család? Kösz, nem! Közös adatbázist is jelentene. Amellett minden chatplatform minden tulajdonságát működőre összehuzalozni - ezt senki nem vállalná. Sem érdekkör nem forszírozza, sem technikailag sem nevezhető kifizetődő célkitűzésnek.
-
-
Én a Windows 7 óta nem tapasztaltam komplett GUI-cserét, igaz, OpenShellt használok, tehát a Windows 7 Startmenüjét használom.
A Startmenütől eltekintve a Windows 11 egészen minimális változást mutat a Windows 10-hez képest, ami meg ráadásul szerintem többnyire kedvező apróságokat jelent.
MaCS
-
válasz
cinemazealot #279 üzenetére
A Windows XP-t én mai napig használnám, ha annyira mélyen érteném a működését, hogy fel merjek vele menni a netre.
-
"Nálam már Win11 nem is lesz..."
Én ilyen súlyú elhatározásomra eddig két alkalomról emlékszem, mindannyiszor megbuktam.
Az egyik a Windows XP megjelenése volt (végül mégis elengedtem a Windows 2000-et), majd a Windows 7 megjelenése (akkor a Windows XP-t engedtem el, a Vista és a 8.* kimaradt). A Win 7 azóta is megvan (szökőévente kapcsolom csak be, végszükség esetén), egy Win 10-et csak játékra tartok, napi szintű munkával viszont áttértem Linuxra. Anyumnak is utóbbit telepítettem fel, megszokta, elvan vele, néha hív, ha valamit nem talál.
Nekem is elegem van a követhetetlen változtatásokból, de úgy érzem, pl. Ubuntunál ez kevésbé fájdalmas, mint Windowson (nekem legalábbis). Azt még nem tudom, hogy fogom orvosolni, ha a Win 10 kifut és a(z egyébként nem AAA kategóriás, hanem csupán néhány éves) játékaim alatt egyébként ma is remekül teljesítő vasaimra a Windows következő verziója nem hajlandó majd feltelepülni.
#274 OxX
Ejha, most visszapillantottam a hundubra. Volt egy olyan érzésem, hogy nem lesz sikeres, de hogy ilyen szinten földbe álljon... -
totron
addikt
Az FB jelensége túlmutat ma már és így már az iskolázottság kérdéskörén. Egyébként szerintem te többet vagy azon a platformon, mint itt állítani szoktad. Hamis próféta lennél?
Reakciójuk attól is függ milyen tematikájú a csoport (mennyire jelentős vagy mennyire hanyagolható). A kísérlet ötletét támogatom.
-
OxX
csendes tag
A hundub beadta a kulcsot, marad a "ВКонтакте", hacsak valaki, nem annyira kék-sárga szemüvegen keresztül nézi a világot, hogy ez probléma lenne...
Az fb (meta) egy szennyoldal, csak az AI- adatokat gyűjtögetik és szerintem, jót tennének az emberiséggel, ha végleg eltűnnének a süllyesztőben.
Jó, lehet, hogy akik nagyon rákattantak, mert ott élnek közösségi, néha családi életet is, azoknak összeborul a világ...
(ÉS) Igen, sajnos, a messenger bevonult a mindennapokba, az ingyenessége miatt hasznos alkalmazás, sokan használjuk, de veszteségessé tette a mobil szolgáltatókat. (Fene bánja.)
Mindig lesz valahogy, még az is lehet, hogy beszélgetni fogunk egymással? -
válasz
cinemazealot #246 üzenetére
Ezekhez a csoportokhoz jellemzően az alapul szolgáló helyzetben / problémában való érintettségem fűz, nem játszom bennük érdemi szerepet.
Tipikus felállás, hogy van egy nyilvános csoport, és az abban értelmesen aktív személyek létrehoznak egy zárt csoportot is.
Egyébként meg sem lehetőségem és sajnos a tudásom sincs meg ahhoz, hogy én létrehozzak valami hasonlót vagy akár csak részt vegyek ilyen kezdeményezésben.
MaCS
-
Ez az én szótáramban nem csúsztatás, de sokat nem tehetek: megírtam, hogy mi a helyzet, belinkeltem a cikket.
Nyilván nem ugyanaz, mintha a Facebook bezárása ténylegesen a köüszöbön állna, de nem is állítottam ilyesmit.
Ez egy egyszerű körkérdés a Facebookhoz fűződő viszonyokról, semmi több.
MaCS
-
Van ennél rosszabb is. Az állam konkrétan saját magának sem hiszi el a saját hitelesítését.
Éppen ezekben a napokban szívok azzal, hogy a magyar bíróság nem fogadja el hitelesnek a magyarorszag.hu AVDH-val elektronikusan aláírt iratot, és két tanú aláírásával ékesített beszkennelt papírt követel.
MaCS
-
Ebben a megoldásban én is látnék lehetőséget, de nem vagyok ezzel túl népszerű.
Érdekes módon közel húsz éve, amikor a majdani digitális cégeljárás volt a nagy slágertéma, volt erről egy szakmai nap az ügyvédi kamarában. Ott szóba került ezzel kapcsolatban az indulás küszübén álló ügyfélkapu is, és az, hogy vajon miért nem használ elektronikus aláírást / tanúsítványokat. Aztán előkerült egy fickó, aki büszkén közölte, hogy a hülye informatikusok is mindig ezzel jöttek, de ő / ők (bárkik is voltak) kilobbizták, hogy a korszerűbb (sic) jelszavas belépést használja a rendszer, és már csak az bántja, hogy a cégeljárásban benne maradt ez a digitális aláírásos hülyeség.
MaCS
-
Lehet, hogy lenne jobb megoldás (nekem nincs rá ötletem), de a FB ezeknél az számítástechnikával már nagyon idős korukban megismerkedő embereknél működik.
Jó nekik.
És ismerem a helyzetet és látom, hogy tudják használni és örömmel használják.
Te nem ismered sem az embereket sem a szituációt, de kifogásolod...
MaCS
-
Nem sok értelme lett volna ezt külön feszegetni, mivel nyilvánvaló volt. Ez volt ugyanis a konferencia támája (adatvédelem a munkaviszonyban, vagy valami ilyesmi).
Aki elmondta a történetet, pontosan tudta, hogy ez a gyakorlat jogsértő, mint ahogy azt is, hogy a lebukás veszélye gyakorlatilag nulla.
MaCS
-
emelhu
aktív tag
Mondjuk azt nem én írtam
Én pont hogy azt javasoltam, hogy rengeteg profilod lehessen és mindenhol azt használd, amelyiket jónak látod.
De a profilok között legyen olyan is, amelyik hitelesen azonosít, névvel együtt (petrsze az adatok olyan körét megosztva, amit te akarsz).
Legyen olyan alternatívád, amelyiknél hitelesített, hogy te egy valódi személy vagy és ha a hatóságok bírói végzéssel kikérik akkor megtalálnak, vagyis mégiscsak hiteles a hozzászólásod, csak anoním.
És legyen teljesen anoním profil lehetőség is.Kicsit fentebb részletezem.
De a lényeg, hogy aki látja a profilod, az tudja "Milyen a státuszod".
-
emelhu
aktív tag
Soha nem a lehetőség a felelős, hanem a végrehajtó hatalom tevékenysége.
Demokráciában, fékek és ellensúlyok mentén lehet jól is csinálni.
Másrészt technikailag is lehet jól csinálni az ilyesmit, és az államok nem azért szokták rosszul megcsinálni, mert nem tudnák jobbra, hanem mert nekik így jobb. Na ilyenkor kellene a polgári hozzáállás és kikényszeríteni a politikából.Mindenesetre nem érzed anakronisztikusnak, hogy mondjuk egy netes bankszámla nyitásnál az államtól kapott papír dokumentum képével próbálnak "hitelesíteni", nem pedig te hitelesíted magad egy tokennal, amit az ügyfélkapun generáltál és odaadtál a banknak, hogy az ellenőrithesse, hogy ez a személy vagy cég az állami nyilvántartásokban egy valóságos entitás?
-
emelhu
aktív tag
Annyival több mint ügyfélkapú, hogy az anoním de azonosított és a teljesen anoním, de minden webes szolgáltató számára felhasználható logint is támogat.
Sőt ezt a tényt hivatalos matricával is igazolja a felhasználóknak, hogy pl. egy kommentnél egyértelmű legyen számára kivel áll szemben.Vagyis ide kell szokatni minden honlap egyedi loginje helyett, hogy egységes és elosztott lehetssen egyszerre az EU-s web szolgáltatások teljes reopertoálja.
Ahogy most sok helyen FB loginnel mennek be mindenhová.
-
emelhu
aktív tag
"Igen, vannak 90+-osok is a társaságban."
És nekik pont fontos, hogy a FB túlbonyolított, felesleges funkciókkal teletűzdelt követhetetlen izé.
Több, más, célorientált rendszer, azonos (közös, szabványos, nyilt) felhasználói azonosítással és kapcsolati hálóval sokkal de sokkal logikusabb lehetne.
-
emelhu
aktív tag
válasz
arnyekxxx #236 üzenetére
" A valóság ezzel szemben az, hogy az 50évesek 25-30évesen már aktívan lógtak a neten"
Valamint igen sok alternatívát, módszert, felhasználást látott... aki azt hiszi a FB és hasonlók valami különleges csoda az nem látott 20-30 éves informatikát, ahol ugyanezek a csodák megvoltak, csak persze nem pont ilyenek és főként ezerszer takarékosabbak.
Pl. már az internet előtt is volt pl. BBS... ami megintcsak egy csoda volt a maga korában.
-
emelhu
aktív tag
"a messenger "faék" egyszerüsége és a nyugger userbase miatt csak az olyanok jöhetnek szóba szerintem aminél abszolut nem kell emaillel regisztrálgatni hanem telefonszámmal is megoldható a használata."
Olyannak, ahol "bármivel" regisztrálhatsz, más loginokkal, állami hitelesítéssel, telefonszámmal vagy emaillel, de akár minden nélkül, csak egyértelműen jelzi a regisztráló személy hitelességi szintjét.
Ha ügyfélkapuhoz kötötten garantáltan valós személy/cég az ugyanúgy látszik, mint hogy a szolgáltató pontosan tudja ki a személy, de a közönség csak a nicknevet látja, mint ahogy a teljesen bizonytalan személyt is (egy telefonszám és email azonosítás is lehet akár nagyon hiteles és közismert vagy egy teljes anonimitás).
Egy alternatíva sokat nyerne ha ezt az elvet tisztázná, és a kommentelők, kapcsolatok is pontosan tudnák, kivel állnak szemben (pl. ha adott esetben csak a nicknevet ismerik is, de tudják hogy számonkérhető, hiteles a kommentelő-publikáló). -
emelhu
aktív tag
"A Facebook tényszerűen közműként viselkedik."
És a politikusok impotenssága sokat segít, hogy ne is legyen alternatíva, centralizált maradjon, ne pedig jól elosztott versenypiac maradjon.
Példa.
Az EU helyében már régen be kellett volna vezetni egy authentication/authorization rendszert.
Három szinttel. Díjmentesen. Nyilt rendszerben.
1./ hiteles személyazonosság + hiteles név
2./ hiteles személyazonosság + nicknév
3./ ismeretlen személyazonosság + nicknév
Persze mind cégekhez, mind természetes személy állampolgároknak)(Mellesleg adhatna vele együtt digitális aláírást is, ingyen és állampolgári/cég illetékességi jogon: ki igazolja legjogszerűbben a személy/cég önazonosságát mint az állam, aki mindenféle papírokat ad ki, amikkel mások ellenőrzik a hitelességet).
Ez egy első lépés lenne, csak példának.
Aztán egy nyílt üzenet/messenger/kapcsolati háló/komment/stb. API definiálása.
Amin egymástól teljesen független platformok is kommunikálnak. Többet bármelyik adhat, ebben versenyezhetnek, de egy minimális és mára standard funkcionalitást lehet szabványosítani. És akkor mindenki képes mindenkivel kommunikálni.És akkor a FB egyetlen igazi előnyét lehetne végre kompenzálni.
Hogy mindenki rajta van.
Ezek kívül sokat nem tud.És végre lenne EU-s szolgáltatási platform... pontosabban platformok hálózata és rendszere.
-
Rage47
veterán
válasz
cinemazealot #248 üzenetére
Úgy néz ki, mint a Twitter. Havi olyan 6 dollárért már lehet venni kisebb méretű instance-t. Szóval itt nem te vagy a termék, így fizetni kell. Vagy magad építesz szervert.
-
emelhu
aktív tag
-
bambano
titán
holott azt is megkérdezhetted volna, hogy mit tenne a cég, ha ez a görénység kiderül és akkora adatvédelmi bírságot kapnak a pofájukba, hogy leszakad?
és erre nem válasz, hogy bő tíz éve még nem volt gdpr, mert infotörvény volt, és az sok tekintetben szigorúbb volt, mint a gdpr.
mert az, hogy ez a tevékenység a gdpr-t sérti (mióta hatályos), az teljesen nyilvánvaló. -
bambano
titán
még mindig nem érted, mit írtam.
nem fogod tudni, hogy mit tenne valaki egy hipotetikus krízishelyzetben, amíg nem lesz valódi krízis.
tehát ha te ma megkérdezel valakit, hogy át tudna-e állni facebookról másra, azt fogja mondani, hogy nem. miközben ha megszűnne a facebook, simán átállna.de mondok neked más példát. kérdezz meg 20 embert, hogy váltana-e személyautóról tömegközlekedésre, csak hogy a sarki kisfókáknak jobb legyen. nem váltana. kérdezd meg ugyanezt az embert arról, hogy járna-e tömegközlekedéssel, ha az autóját totálkárra törné egy kamion.
az a csúsztatás, hogy akkor kérdezed meg az embert valamiről, amikor nincs kényszerben, így más választ fogsz kapni, mint ha az valós helyzet lenne.
alábecsülöd az embereket.
-
rdmftw
tag
60+ nem is szabadna őket internetre engedni, de legalább a szavazati jogot megvonni.
-
Nem rossz ötlet. Bár még sosem próbáltam, de nyilván kiforrottabb, mint bármi más, amit úgy kellene elkezdeni nulláról lefejleszteni. Kérdés, hogy az adott igényt teljes mértékben képes-e lefedni, illetve hogy a kezelése/kinézete mennyiben tér el a jelenlegi leváltani kívánt (FB-os) megoldásoktól?
-
Rage47
veterán
válasz
cinemazealot #246 üzenetére
Egy saját mastodon instance esetleg megoldás lenne?
-
Egyfelől nagyon kíváncsi vagyok az eredményre, másfelől osztom bambano véleményét, senki nem lesz hajlandó váltani, amíg nincs valós kockázata a jelenlegi állapot megszűnésének.
Nem szeretnék személyeskedni, de az eddigi írásaidból nekem az jött le, hogy jogi területen dolgozol. A fenti néhány hsz-edből is arra következtetek, hogy a jogi segélynyújtás szándéka vezérel, ezért követed ezeket a csoportokat, még ha kritizálod is a FB-ot. Ha így van, és ezek a csoportok befogadtak és el is ismernek Téged (és a tudásod), akkor én komoly potenciált látnék valami olyanban, hogy Te magad indíts egy olyan platformot, ami kiválthatná ezeket a jelenlegi FB-hoz ragadt kommunikációkat. Mind azzal, hogy megteremti az adott csoportok zártságának lehetőségét, mind azzal, hogy -- magyarországi telephelyű és üzemeltetésű lévén -- maximálisan megfelel az EU-s és magyar adatvédelmi szabályozásoknak. Befektetés lenne nem kevés munkával, ez nem vitás, de valószínűleg lenne rá kereslet. Főleg úgy, ha Te döntesz úgy, hogy akit érdekel a jogi segítséged, az megtalálhat ezen az új platformon.
A FB egyébként valószínűleg azzal lett nagyon népszerű és "egyszerűen megszokható", hogy a natív alkalmazását sok mobil gyártó (a FB kellő mértékű pénzügyi lobbijának köszönhetően) alapértelmezetten is feltelepített, sőt, törölhetetlenné tett a készülékre, így szinte magától értetődő, hogy alapértelmezett kommunikációs eszközként kezdje el használni a felhasználó. És mivel a natív app mindent megjegyez (jelszót, regisztrációs e-mail címet stb.), a jelszónak már a szimpla léte is elfelejtődik, az ember pedig tökéletesen elbutul.
És ha már elbutulás. Ed3r_X_ írta, hogy "Csomó dolgot én se akarok, de attól még nem vagyok buta". Együtt tudok érezni vele, hiszen sok berögzült szokásomat nekem is nehezemre esik megváltoztatni. Az viszont igenis butaságra (de legalábbis végtelen lustaságra) vall, ha az ember nem hajlandó ezeket felismerni, majd ezeken változtatni (legyen akármilyen korú is az illető). Főleg akkor, ha azokból jól láthatóan (sőt, mérhetően) is kára származik. De sajnos ilyen az emberi természet. Ezért van az, hogy sokan még a számológépet sem képesek használni, míg vígan FB-oznak, pusztán azért... mert lapozgatni az ismerősök posztjai között sokkal könnyebb és szórakoztatóbb mint kicsit gondolkozni és felidézni a szorzás csodálatos művészetét.
Vegyük észre, hogy a FB üzletpolitikája jelentős mértékben (ha nem kizárólagosan) az emberi kényelemre, lustaságra és irigységre épül! Ezen lenne jó változtatni, legalább akkor, ha az ember rászorul és érdeke lenne, hogy kiszakadjon ebből a cukormázas álomvilágból.
#239 MaCS_70
Nem feltétlenül kell megszokni egy másik felület logikáját. Semmi nem akadályoz meg abban, hogy az új platformot egy-az-egyben úgy alakítsd ki, hogy az hajazzon a FB-ra. -
Rage47
veterán
"hogyan lehetne az idős embereket átállítani a mobiltelefonra"
Szüleimből kiindulva - ha valami érdekli őket, azonnal megtanulják. Ha nem vagyok ott és szükségük van rá, akkor képesek maguktól is postot megosztani a FB-on, de ha elérhető vagyok, akkor kérdezgetik, hogyan kell. Olyan dolgokat megoldottak már maguktól a neten, ami után csak néztem, hogy eddig ezt miért nem tudtátok?! Szóval tuti van egy réteg, akit vagy nem érdekel, vagy nem is akarja megtanulni az új dolgokat. Ha lenne a FB helyett valami, azt is 1 hét alatt megtanulnák, mert rá lennének kényszerülve.
-
Én meg konkrétan ismerek ilyen eseteket, és itt a PH-en anno meg is írtam.
Bő tíz éve egy munkajogi konferencián mondta egy nagy cég HR-vezetője, hogy ők bizony kielemzik az állásra pályázók FB-profiljait. Nem csak megnézik, hanem alapos elemzésnek vetik alá, külön szakemberük vagy szolgáltatójuk is volt erre. Én megkérdeztem, hogy mia helyzet akkor, ha az illetőnek nincs FB-profilja, és erre jött a válasz, hogy azt érdemben meg sem hallgatják, legyen bármennyire is ígéretes pályázó.
Sőt, az is benne volt, hogy menet közben is követik közepes szinttől az embereik FB-történetét, de odáig már nem mentünk el, hogy mi van, ha az illlető inaktív vagy megszünteti azt.
MaCS
-
"MEgszokni egy másik felületet, logikát, szolgáltatásokat sokaknak igenis komoly kihívás, keveseknek meg szinte megugorhatatlan."
Na tudod mit mondok erre? A szükség nagy úr. A szomszédban éppen háború dúl és az emberek mit tettek? Úgy élik tovább a hétköznapjaikat, hogy hozzászoktak a háborúhoz, de élik tovább.
Nehogy már egy ilyen trágya szolgáltatás, mint a FB megszűnése után megálljon az emberiség. Túlértékeled kicsit a jelentőségét, úgy gondolom.
-
-
Ne magadból indulj ki!
MEgszokni egy másik felületet, logikát, szolgáltatásokat sokaknak igenis komoly kihívás, keveseknek meg szinte megugorhatatlan.
Persze, régen villamosság nélkül is elvolt az emberiség...
És igen, az általam ismert idős emberek is elvoltak a telefonnal, mégis, rettenetesen örültek annak, hogy valós időben többen is beszélgethetnek egymással, írogathatnak, küldhetik egymásnak a recepteket, az unokák képét, játszhatnak egymással, stb. És mindezt kényelmesen, egy felületen, amit megismertek, megtanultak, megszoktak.
És nagyon sok nem éppen túlképzett fiatal is hasonlóan van ezzel, csak éppen más részletekkel.
Tényleg annyira nehéz ezt megérteni?
MaCS
-
arnyekxxx
veterán
a 20 évvel ezelőtti 70éveseknél ez akár lehetett valós probléma de ők most 90 évesek.
kétjegyű számokkal számolni képtelen emberkék valamiért egyetlen programot tudnak kezelni a telefonjukon: a Facebookot.
A facebookon nincs mit kezelni. A like nyomogatása meg egy-egy olvashatatlan hejes irássu komment egy listából odatett ikonnal nem kezelés, pont annyi képesség kell hozzá mint a hűtőszekrényhez. -
arnyekxxx
veterán
Az alapgondolat az, hogy mi lesz, ha két hónap múlva lekapcsolják a Facebookot.
Ez majd akkor fogja mozgásra késztetni a juzerek értelmesebb részét, ha megjelenik felül egy csíkban az értesítés, hogy 1 hét múlva bezár a bolt. A hülyébbeket meg akkor amikor hibaüzenetet kapnak belépés helyett és megírja az index444telex, hogy bezárt a FB Európában.A felhasználók meg ennyire használhatónak tartják ezt a jó rendszert (18 órával ezelőtt egy privát csoportban)
-
arnyekxxx
veterán
de az 50-60 év felettiek
A nagyon fiatalok szokták azt képzelni, hogy az 50éveseknek a számítógép az egy furcsa és ismeretlen dolog és csak azt tudják használni amit az unoka beállított nekik. A valóság ezzel szemben az, hogy az 50évesek 25-30évesen már aktívan lógtak a neten és a facebook már a sokadik felület amivel találkoznak. -
Mintha hallottam volna pletykákat olyan cégekről, ahol fent KELL lenned FB-on, hogy felvegyenek. Na ez a durva.
Választási lehetőség pedig tényleg van mindig. Az ilyen közösségektől távolmaradni nem kár. Az emberi természet, mindig, mindent diszkriminál, hogy hordába tudjon rendeződni. Majmok vagyunk még mindig, csak banánhéj helyett elektronikai hulladékkal dobáljuk a Holdat.
-
bambano
titán
"A csúsztatást én nem érzem a magam részéről.": írtad, hogy megkérdeztél embereket, átmennének-e más platformra facebookról.
ebben az a csúsztatás, hogy ha úgy kell válaszolniuk, hogy nincs korlátozás, akkor más választ fogsz kapni, mintha úgy, hogy súlyos kényszerítő tényező van. Tehát lesz egy csomó ember, aki azt mondja most, korlát nélkül, hogy biztosan nem menne át sehova, míg kényszer hatására (=nincs facebook többé) simán átmegy. -
bambano
titán
tehát mégegyszer: azt mondtam, hogy vagy elfogadják, hogy nincs facebook, vagy én elhúzok a naplementébe.
ez egy olyan állítás, ami mindig működik. mindig meglesz a jogom, hogy elhúzzak.
nem vitatom, hogy vannak társaságok, ahol a facebook mentességet nem lehet áttolni. de ekkor is van választási lehetőségem: távolmaradok. -
Ed3r_X_
nagyúr
Nálad, de nem túl életszerű, hogy mindenki hozzád alkalmazkodjon (még ha eddig nem is döntöttek a FB mellett egyszer sem).
Az én ismerősi körömön ezt nem lehetne áttolni. Mondjuk rajtam se, mert e-maileket jó ha havonta egyszer nézek, így azt mondanám, hogy akkor talán legközelebb, de mi maradunk a FB-nál.
-
A semmi és a tragédia között azért akad némi játéktér. Nem írtam olyasmit, hogy nagy baj lenne, csak azt, hogy sokaka számára borblémát okozna a leállás.
A csúsztatást én nem érzem a magam részéről. A cikk arról szól, hogy reális az esélye az európai leállásnak (nagyon meglepne, ha ez megtörténne), én pedig ehhez kapcsolódóan azt bizonygatom, hogy ez sokak számára okozna gondot, ami szerintem értékek (kapcsolatok) elveszítésével is járna. Nem írtam olyat, hogy a felhasználók képtelenek lennének megtanulni valami mást, de az átállás óhatatlanul is okozna kisebb-nagyobb problémákat. Nekem speciel nagyon kicsiket, de főleg az idősebb generáció képviselői közül sokaknak elég nagyot. És biztosan lesznek, akiknek ez megugorhatatlan feladat lenne.
Úgy húsz éve a Nokia végeztetett egy felmérést arról, hogy hogyan lehetne az idős embereket átállítani a mobiltelefonra. Nos, a végeredmény az lett, hogy sehogy, a probléma megoldása nem az edukáció hanem a demográfia lesz. És valóban: anyám és a barátai többsége SOHA nem tudta megtanulni a mobiltelefon használatát, pedig próbálkoztam rendesen, mindenféle nagyifonokkal is.
Őszintén szólva sosem értettem meg, hogy mi ebben a megoldhatatlan feladvány, de nem ment.
Most viszont ugyanennél a generációnál, illetve egy féllel lejjebb hasonlót látok a Facebook kapcsán. A COVID miatt megszűntek a személyes találkozások, de volt, ahol családi és klubbéli rendszergazdai segítséggel valahogy pótolták Facebookkal. Segítettem én is ilyen akcióban, és nagyon-nagyon nehezen ment. Akinek én próbáltam segítséget nyújtani, egyáltalán nem értette az egészet, hiába próbáltam rávezetni a logikájára. Így aztán maradt a favágó módszer, az egységesen beállított környezettel és mechanikus kattintgatással. Na, ebben a körben nem fog menni az átállás, vagy legalábbis csak nagyon nagy erőfeszítések árán és veszteségekkel.Bár tényleg nem hiszem, hogy mindez most bekövetkezne.
Aztán persze mondhatjuk, hogy jöjjön a demográfia, de ez talán nem csak a legidősebbek problémája. Tavaly volt "szerencsém" megismerni a kultúrskála alsóbb régióit is. Nagy meglepetésemre azt tapasztaltam, hogy a saját szakmájukhoz is alig értő, kétjegyű számokkal számolni képtelen emberkék valamiért egyetlen programot tudnak kezelni a telefonjukon: a Facebookot. A számológéppel nem tud mit kezdeni, hogy kiokoskodja, hogy hány négyzetméteres a szoba, de a Facebook az megy. Nem értem, talán van a GUI-jában valami atavisztikus logika, de működik.
Értük persze nem fáj a szívem, de az öregekért, akiknek tényleg fontos igen.
Mindegy, száz szónak is egy a vége: a Facebook leállás szerintem okozna problémákat és károkat, és nem vagyok meggyőződve arról, hogy bármilyen alternatíva hosszabb távon jobb lenne.
MaCS
-
bambano
titán
a valóság meg az, hogy rakás tragédia történt mostanában, de az élet nem állt meg.
ha lenyomják a facebookot, hát lenyomják.
ráadásul most az a csúsztatás van a hozzászólásaidban, hogy mi történik akkor, ha úgy kellene lemondani a facebookról, hogy nincs rá indok. lárifári nem fog senki lemondani a facebookról. de biztos vagy benne, hogy akik most nem hajlandóak megtanulni mást, akkor sem lennének hajlandóak, ha muszáj lenne?ugyanazt a választ kapnád arra a kérdésre, hogy megtanulsz-e mást a facebook helyett mert lárifári, meg arra, hogy megtanulsz-e mást a facebook helyett, mert muszáj?
-
Ed3r_X_
nagyúr
"nem érdekel, hogy szerinted mi a realitás, én nem adom fel az elveimet."
Ez egész addig működik, míg a többiek hajlandóak rá. Lehet ragaszkodni elvekhez, de általában a többség akarata győz, amit vagy elfogadsz, vagy nem.
Jelen helyzetben MaCS_70 elgondolása a témához reálisabb.
-
bambano
titán
nálam az szokott működni, hogy ha össze kell hozni egy csoportot, akkor közlöm, hogy listaszerver van, én azt fogom használni, a csoport meg eldönti, hogy velem és email, vagy facebook és nélkülem.
eddig sosem volt bajom vele. ha nagyon probléma, akkor max. lesz egy haver, aki proxyzik.az összes osztálytársammal emailezünk.
nem érdekel, hogy szerinted mi a realitás, én nem adom fel az elveimet. -
Ed3r_X_
nagyúr
válasz
arnyekxxx #185 üzenetére
"vagyis az emberiséget hagyjuk lebutulni arra szintre, hogy egyetlen egy felületet legyen képes csak használni és ezt még tartsuk is sikernek. Aztán nem értjük miért nem képesek elintézni egy ügyet az ügyfélkapun."
Nem csak azt az egyet lenne képes használni, de az 50-60 év felettiek nagy része nem akar mást. Nekik az kényelmes, hogy egy helyen elérik az ismerőseiket, csoportjaikat, stb. Miért is akarna mást?
A nem akar és az elbutulás nem ugyan az. Csomó dolgot én se akarok, de attól még nem vagyok buta
El kéne felejteni ezt a "nagyobb jóért" dolgot. Ha valakinek így jó, akkor így jó, ne akard neki megmagyarázni, meggyőzni, máshova terelni. Ha neked nem jó, akkor van más alternatíva, használhatod azt.
#211 arnyekxxx
De rossz az egész felvetés, mert van. Kár itt "mi lenne ha" szintű dologba belemenni szerintem, totál értelmetlen. -
Még a Reddit jutott eszembe, hogy csináljatok egy privát Subredditet, de ugyanakkor a Redditnél is vannak privacy problémák. Nem tudod a FB-ot hirtelen pótolni, mert egyszerre annyi funkció van beletéve. A lényeg, hogy mindent ott csinálj. Mint az okostelefon. Egyszerre kamera, számítógép, kiskutyafüle, mint egy túlbonyolított svájci bicska. Ugyanez a FB. 5-6 felület helyett regelj be csak 1-re, ott tudsz hirdetni, híreket olvasni, chatelni, játszani, munkát keresni, meg mittudomén még mit. Azt hiszem társkereső része is van.
-
Ez triviális, ennél fogva érdektelen.
Az érdekes kérdés az, hogy mi lesz a felhasználókkal, illetve a Facebook révén kialakított, igenis értékes kapcsolati rendszerekkel.
További nem mellékes tényező az, hogy jelenleg ugye EU-s szintű (hipotetikus) leállásról van szó. A kapcsolati struktúrák jelentős része viszont éppen átlépi az EU határait. Ha van mondjuk egy csoport, melyben van 5000 EU-s és 5000 EU-n kívüli tag -- na, azt hogyan fogják megmenedzselni?
Ismétlem: nem a Facebookot védem, mert nem szeretem. Kérdéseket vetek fel a valós helyzetnek megfelelően.
MaCS
-
"Változatlanul arról van szó, hogy mi történne, ha két hónap múlva lekapcsolnák a Facebookot."
Semmi. A többi konkurens cég hirtelen megpróbálná betölteni a vákumot. De tegyük fel a kérdést úgy, hogy mi történne, ha a Prohardvert hirtelen lekapcsolnák? A korábbi tagok valami más felületen próbálnák meg egymással tartani kapcsolatot, amíg nem emelkedik ki egy új, hasonló funkciókkal bíró fórum az internet vizeiből.
Szerintem.
-
válasz
arnyekxxx #210 üzenetére
Az, hogy valaminél nincs jobb, semmilyen kontextusban nem magasztalás.
Ha a csoportomban mindenki felkészületlenül megy el vizsgázni, de egy ember megüti a kettes szintet, és beírom neki az elégségest, aznap ő volt a legjobb, de messze nem magasztaltam az átengedéssel.
MaCS
-
Igen, ezek Messenger-alternatívák. Többségüket én használom is.
De nem a Messengerről van szó, hanem a Facebook össz-szolgáltatáskészletéről, felhasználói élményéről.
Saját szerver készítését pedig végképp ne várjuk már el széles körben -- ez a kérdés pedig ugye a széles körű használatról, váltásról szól.
MaCS
-
De, ez annyit jelent, hogy olyan csoportról van szó, amely jól tájékozott, nyitott szemmel jár a világban (ez utóbbi a személyes tapasztalatom), a mindennapjai során jelentős információt gyűjt össze.
Tehát ennél többet statisztikailag más csoporttól nem igazán lehet várni.
MaCS
-
Igen!
De miért olyan nehéz megérteni, hogy én itt csak annyit hangoztatok, mogy mi a helyzet, amit látok.
A Linux jelzett 0%-os penetrációja a fennálló helyzet, egy következmény. Egy szóval nem írtam olyat, vagy utaltam olyasmire (sőt, ellenkezőleg), hogy ez így a legjobb vagy akár csak jó lenne.
Változatlanul arról van szó, hogy mi történne, ha két hónap múlva lekapcsolnák a Facebookot.
Nem arról, hogy miért alakult így a fennálló helyzet.
MaCS
-
válasz
aprokaroka87 #200 üzenetére
Már hogyan lenne? Nem tök egyértelmű, hogy én nem ismerek alternatívát?
A kérdés éppen ezért egyelőre csak annyi, hogy szóba jöhet-e a váltás, és az párosult egy kéréssel, hogy várom az ötleteteket.
MaCS
-
Rage47
veterán
válasz
aprokaroka87 #200 üzenetére
Hát igen anélkül nehéz ilyet csak úgy felvetni
-
Amit személy szerint találtam segítség talánt, lehet, hogy nem lesz újdonság, de azért egy megosztást megérhet.
Messenger alternatívák: [link] . Lájkok alapján raktam sorrendbe a szoftverlistát. Ezek egy része open-source, ami a megbízhatóság végett érdekes kritérium lehet.
Talán még erre is ránéznék. Saját szervert tudsz hozzá készíteni: [link]
-
"A saját baráti / imserősi / ügyfélkörömben a nem informatikusok között egészen pontosan 0% a Linux használata."
Azért, mert mindenki FB-ot és Windowst használ, az nem jelenti azt, hogy az a legjobb és az az egyetlen járható út és most nem kezdek bele pro Linux ervelésekbe, mert minek is, mindenki azt használ, amit szeretne és a Linux alapú rendszereknek legalább úgy vannak hátrányai, mint előnyei. Valamint én nem hivatkoztam Linuxra, csak ott láttam, hogy van több disztrónál előre telepített IRC kliens, de ezek (vagy mások) Windowsra is telepíthetők.De a kérdésre visszatérve, akkor mégis mit használjanak FB helyett? Miért használnak egyáltalan annyian FB-ot? Egyfelől azért, mert ma már mindenki azon van. Másfelől azt az irdatlan mennyiségű pénzt, amit a fejlesztésébe beleöltek nehéz hirtelen bármi mással pótolni, ami minden korcsoportú embert egyaránt érdekelhet. Közös megegyezés alapján egy szűkebb baráti kör biztosan találhat valami megoldást, ami mindenkinek jó.
Új hozzászólás Aktív témák
it A várakozások szerint nem születik meg az EU és az USA új adategyezménye addigra, hogy betiltják a Facebook transzatlanti adatáramlását – a Meta korábban közölte, ebben az esetben Európában leállna a Facebook.
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Új tokozással jön az Arrow Lake utódja?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Nők, nőügyek (18+)
- Ár-érték bajnokkal indította GT-hetét a Honor
- OLED TV topic
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Path of Exile 2
- Diablo IV
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- PS3 Játékok - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Sony Alpha 7 (2300 expo) + 28-70mm f/3.5-5.6 + Takumar 55mm f1.8 M42 + M42-NEX adapter
- HP Compaq 8200 Elite asztali számítógép PC i5 / 8GB ram / 120GB SSD + 500GB HDD
- PS5 Original Disc Driveval
- FELTURBÓZOTT Dell Vostro 1015 (2,67GHz, 6GB RAM, 250GB SSD, gyors wifi) 2 órás akku, töltő, gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ RX 9070 300e / 9070XT 340e / RTX 4070Ti S 405e / 5070 280e / 5070Ti 400e / 5080 540e
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- AKCIÓ! ASUS Pro WS X570-ACE X570 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest