- Úgy néz ki, hogy betiltják a politikai reklámokat a Facebookon
- Mentik az emberek a kriptovagyonukat, a Binance durranhat ki legközelebb?
- A chipipar megmentését is a mesterséges intelligenciától várják
- 1000 dollár kölcsönt ad bárkinek az Apple
- Musk szerint ideje leállni, az AI veszélyes az emberiségre
Új hozzászólás Aktív témák
-
Wajk
addikt
-
Gaga
tag
Az ilyen filozófus pofák kapcsolati hálója általában fedésben van a többi vezetőével, így szívesen válogatnak a saját kutyájuk kölykéből. Mást inkább nem is kezdek el magyarázni ebben a témakörben. Aki tudja, az tudja, miről beszélek. (Hint: pl. miféle fajta az a 10 jóképességű, akiknek a kezében összpontosul a földi médiabirodalom 90%-a.)
-
fatpingvin
senior tag
érdekelne miből jutottál erre a következtetésre, főleg hogy köze nincs a valósághoz.
ismerősi körömben van nagyon jó HR-es meg olyan is aki szó szerint semmilyen feladat elvégzésére nem alkalmas.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
totron
őstag
A lelkesedést és a soft skilleket meg ugye nem töri le semmi, de semmi. Lásd 2. bekezdésed, ami egy piccikét távol áll a magyar valóságtól. Megizenhetnéd nekik, hogy mi is a tuti. Amivel nyilván egyetértek, de esély sincs rá, hogy gyökeret verjen. Rebootolni kellene a magyar törzsfejlődést úgy ahogy van.
-
btprg
aktív tag
Az anonimitás nem csupán azt jelenti a fórumok esetén, hogy bárki lehet a nick-ek mögött? Ettől még az állam kikérheti az adatokat, és visszafejtheti, hogy ki a kommentelő, de egy anonim papír levélnél is ugyanígy nyomozással kitalálhatják ha nagyon akarják hogy ki írta.
De pont az a szomorú, hogy még az ilyen fajta "anonimitást" is mintha egyre inkább fel akarnák számolni, lásd olyan törvényhozás hogy az oldal feleljen minden kommentért. Pedig Bugavári Jakab, Nagypiripócs, Fő út 1/Z. lakosként biztos nem sok mindent írnék, hogy aztán bármelyik pszichopatának egyszer eszébe jusson meglátogatni, ha valami nem tetszik neki...
"Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)
-
stellaz
őstag
de akkor ez most egy filózófiai vita, ha jól értem
A facebookon ott a fotód, meg a neved, meg az ismerőseid, meg hol nyaraltál, meg ha bekapcsolod, akkor most éppen hol vagy, a fórumra meg bejelnetkezel xy email címmel és felhasználó névvel és a kutya nem fogja tudni, hogy te ki vagy. Persze, a nyomozó hatóság megtudhatja (már ha mondjuk nem TOR böngészőből jelentkezel be, vagy timbuktui vpn-en keresztül, meg úgy csinálsz email címet is), ha van rá ingerenciája, de az már nyomozást igényel, hiszen amúgy anonim vagy. A fészbukkon nem kell nyomozni, csak megnézed az illető adatlapját.
Persze most lehet itt azt az elméleti játékot játszani, hogy Akhilleus soha nem tudja utolérni a teknőst, de azért na.[ Szerkesztve ]
-
stellaz
őstag
De értsd már meg, hogy az anonimitás nem azt jeletni, hogy a NSA, meg a CIA nem tud lenyomozni, hanem, hogy szimplán csak nem nyilvánosak a személyes adataid, meg a kiléted, de még a fórum üzemeltetőnek sem kell az email címednél többet megadni. Egy legális VPN-el, pedig még az ip címedet is el tudod dugni, ha ez a vágyad.
Az anonim alkoholistákat is le tudja buktatni egy rendőri igazoltatás, de azért érted, nem is az a nevük, hogy lenyomozhatatlan alkoholisták klubja.
A faszbuk pedig kiírja, hogy te vagy nagyratörő pék jóska és éppen a sztárbáksz kávéházban váltod meg a világot.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
fokozatok vannak abban az értelemben, hogy kik képesek és ki mások nem képesek felfedni a személyazonosságodat.
a legtöbb közösségi fórum anonim abban az értelemben, hogy az átlag fórumozó/olvasó nem tudja meg, ki vagy.
nincs olyan közösségi fórum, ami anonim lenne abban az értelemben, hogy felhatalmazott hatóságok bírósági határozat alapján ne tudnák kideríteni, hogy ki vagy.szerk: "Ha a hatóság kéri ki az adataimat az más tészta. De ez is egy bizonyíték, hogy valódi anonimitás nem létezik.": ez így nem teljesen korrekt. A hatóság bűncselekmény esetén kérheti ki az adataidat. Más esetben csak bírósági határozat alapján kell kiadni az adatokat.
[ Szerkesztve ]
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Persze, sok minden véget ér, jön helyette másik.
De mi jön a megszakadt emberi, közösségi kapcsolatok helyett? Ha a Facebook leáll, sok értékes kapcsolatokat tartó csoport is feloszlik -- milyen platformmal pótolod ezeket úgy, hogy fájdalommentes és a hozzá nem értők számára is megvalósítható legyen az átállás?
MaCS
[ Szerkesztve ]
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
"Jó, de nem muszáj őket odakényszeríteni. Csak lehet valami alternatív felület azon kívül is, ami mindenkinek megfelelhet és nem FB."
Ha már létrejött egy csoport, akkor hogyan terelném át őket egy számukra kényelmetlenebb, de legalábbis ismeretlen felületre?
Ha pedig ott ülünk a képzeletbeli asztalnál tízen, amiből mondjuk heten Facebook-felhasználók, akkor mégis hogyan veszem rá őket egy számukra kényelmetlenebb, de legalábbis ismeretlen felület használatára?
Nem a Facebookot ajnározom, de szerintem ez a valóság.
Vagy nevezzetek meg egy VALÓS alternatívát!
MaCS
-
-
Pedig sajnos azt kell mondanom, hogy a FB-on kívül sok tekintetben sajnos megáll a világ.
Őszintén szólva nem tudom, hogy a Teams szolgáltatásai mennyire váltják ki a FB-ot, de a Teamsről azt mondani, hogy elterjedt lenne, azért erős túlzás. Ha valaki munka vagy oktatás okán ismeri, az ismeri, és ennyi. (Megjegyzem, az oktatásban is szorul vissza. Két éve még azon ment az egyetemen a távoktatás, másfél éve már egy másik platformon tartottam az óráimat.)
A Linuxra hivatkozni meg különösen érdekes tájékozottsági szintet feltételez. A saját baráti / imserősi / ügyfélkörömben a nem informatikusok között egészen pontosan 0% a Linux használata.
Ha kimozdulunk abból a körből, amit a PH-család látogatói jelentenek, ott találjuk magunkat, hogy Windows / mobiltelefon + Facebook, Instagram, Twitter, TikTok. Esetleg Discord.
MaCS
-
Rowon
őstag
Amit személy szerint találtam segítség talánt, lehet, hogy nem lesz újdonság, de azért egy megosztást megérhet.
Messenger alternatívák: [link] . Lájkok alapján raktam sorrendbe a szoftverlistát. Ezek egy része open-source, ami a megbízhatóság végett érdekes kritérium lehet.
Talán még erre is ránéznék. Saját szervert tudsz hozzá készíteni: [link]
"Azért vagyunk emberek, mert a csillagokat bámuljuk, vagy azért bámuljuk a csillagokat, mert emberek vagyunk?"
-
Igen!
De miért olyan nehéz megérteni, hogy én itt csak annyit hangoztatok, mogy mi a helyzet, amit látok.
A Linux jelzett 0%-os penetrációja a fennálló helyzet, egy következmény. Egy szóval nem írtam olyat, vagy utaltam olyasmire (sőt, ellenkezőleg), hogy ez így a legjobb vagy akár csak jó lenne.
Változatlanul arról van szó, hogy mi történne, ha két hónap múlva lekapcsolnák a Facebookot.
Nem arról, hogy miért alakult így a fennálló helyzet.
MaCS
-
Igen, ezek Messenger-alternatívák. Többségüket én használom is.
De nem a Messengerről van szó, hanem a Facebook össz-szolgáltatáskészletéről, felhasználói élményéről.
Saját szerver készítését pedig végképp ne várjuk már el széles körben -- ez a kérdés pedig ugye a széles körű használatról, váltásról szól.
MaCS
-
Ez triviális, ennél fogva érdektelen.
Az érdekes kérdés az, hogy mi lesz a felhasználókkal, illetve a Facebook révén kialakított, igenis értékes kapcsolati rendszerekkel.
További nem mellékes tényező az, hogy jelenleg ugye EU-s szintű (hipotetikus) leállásról van szó. A kapcsolati struktúrák jelentős része viszont éppen átlépi az EU határait. Ha van mondjuk egy csoport, melyben van 5000 EU-s és 5000 EU-n kívüli tag -- na, azt hogyan fogják megmenedzselni?
Ismétlem: nem a Facebookot védem, mert nem szeretem. Kérdéseket vetek fel a valós helyzetnek megfelelően.
MaCS
-
Ne magadból indulj ki!
MEgszokni egy másik felületet, logikát, szolgáltatásokat sokaknak igenis komoly kihívás, keveseknek meg szinte megugorhatatlan.
Persze, régen villamosság nélkül is elvolt az emberiség...
És igen, az általam ismert idős emberek is elvoltak a telefonnal, mégis, rettenetesen örültek annak, hogy valós időben többen is beszélgethetnek egymással, írogathatnak, küldhetik egymásnak a recepteket, az unokák képét, játszhatnak egymással, stb. És mindezt kényelmesen, egy felületen, amit megismertek, megtanultak, megszoktak.
És nagyon sok nem éppen túlképzett fiatal is hasonlóan van ezzel, csak éppen más részletekkel.
Tényleg annyira nehéz ezt megérteni?
MaCS
-
Én meg konkrétan ismerek ilyen eseteket, és itt a PH-en anno meg is írtam.
Bő tíz éve egy munkajogi konferencián mondta egy nagy cég HR-vezetője, hogy ők bizony kielemzik az állásra pályázók FB-profiljait. Nem csak megnézik, hanem alapos elemzésnek vetik alá, külön szakemberük vagy szolgáltatójuk is volt erre. Én megkérdeztem, hogy mia helyzet akkor, ha az illetőnek nincs FB-profilja, és erre jött a válasz, hogy azt érdemben meg sem hallgatják, legyen bármennyire is ígéretes pályázó.
Sőt, az is benne volt, hogy menet közben is követik közepes szinttől az embereik FB-történetét, de odáig már nem mentünk el, hogy mi van, ha az illlető inaktív vagy megszünteti azt.
MaCS
-
cinemazealot
addikt
"Nálam már Win11 nem is lesz..."
Én ilyen súlyú elhatározásomra eddig két alkalomról emlékszem, mindannyiszor megbuktam.
Az egyik a Windows XP megjelenése volt (végül mégis elengedtem a Windows 2000-et), majd a Windows 7 megjelenése (akkor a Windows XP-t engedtem el, a Vista és a 8.* kimaradt). A Win 7 azóta is megvan (szökőévente kapcsolom csak be, végszükség esetén), egy Win 10-et csak játékra tartok, napi szintű munkával viszont áttértem Linuxra. Anyumnak is utóbbit telepítettem fel, megszokta, elvan vele, néha hív, ha valamit nem talál.
Nekem is elegem van a követhetetlen változtatásokból, de úgy érzem, pl. Ubuntunál ez kevésbé fájdalmas, mint Windowson (nekem legalábbis). Azt még nem tudom, hogy fogom orvosolni, ha a Win 10 kifut és a(z egyébként nem AAA kategóriás, hanem csupán néhány éves) játékaim alatt egyébként ma is remekül teljesítő vasaimra a Windows következő verziója nem hajlandó majd feltelepülni.
#274 OxX
Ejha, most visszapillantottam a hundubra. Volt egy olyan érzésem, hogy nem lesz sikeres, de hogy ilyen szinten földbe álljon... -
Én a Windows 7 óta nem tapasztaltam komplett GUI-cserét, igaz, OpenShellt használok, tehát a Windows 7 Startmenüjét használom.
A Startmenütől eltekintve a Windows 11 egészen minimális változást mutat a Windows 10-hez képest, ami meg ráadásul szerintem többnyire kedvező apróságokat jelent.
MaCS
-
Ki beszélt bonyolult függvényekről vagy az összes Excle-függvény bemagolásáról? Arról volt szó: "Excel képlet".
Értelmesebb lenne hozzáadott csúsztatások nélkül diskurálni.
Amit én tapasztaltam mérnök-informatikus szakon, frissen érettségizett hallgatóktól az egy egyszerű kamatszámítási képlet beírására képtelenség volt. Négyből négyen nem tudták, hogy hogyan kezdjenek hozzá.
MaCS
-
A kamatszámítás bő harminc éve a vesszőparipám.
Nagyon sokáig a magyar jog nem ismerte el magánfelek közt a kamatos kamat kikötését, eléggé hiteles források szerint azért, mert a bíróságok nem tudtak volna mit kezdeni vele.
Én a szerződéseimben, ahol határozatlan idejű lejáratról van szó, általában a következő formulát használom: ha a kamat mondjuk évi 25%, akkor a napi kamat 1,25**(1/365). A napi kamatot pedig ennek a számnak az eltelt napok számának megegyező hatványra emelése adja meg.
A bíróság nem értette, ezért szakértőt rendelt ki. A szakértő megállapította, hogy ez a számítás korrekt, de a bankok nem így szokták, úgyhogy inkább egy évre számítsuk ki a kamat összegét és azt arányosan osszuk vissza az eltelt időre, és minden évfordulónál számoljunk el.
Oké, mondom, de magában a szerződésben is benne van a fenti napi kamatszámítási képlet, és ha a szakértő szerint az korrekt (a hatványozás szabályai szerint ugye korrekt), akkor miért ne azt alkalmazzuk. Mellesleg egyszerűbb is, hiszen nem kell évente összegezni meg tört éveket számolni.
Na, a vége az lett, számoltak egy jó kis lineáris kamatot, azaz öt és fél évre (kerekeítve) 5,5×25%, azaz 137,5% kamat jár, bár a szakértő szerint is helyes lenne a 341%, de az követhetetlen, ezért visszaélésre lehetőséget adó számításokkal járna.
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
it A várakozások szerint nem születik meg az EU és az USA új adategyezménye addigra, hogy betiltják a Facebook transzatlanti adatáramlását – a Meta korábban közölte, ebben az esetben Európában leállna a Facebook.
- Automatizált XBOX Bolt - Előfizetések, Játékok
- Eladó bányászgép / 2 RIG / 16 db 6600 XT Mech 2 OC
- Samsung Galaxy Tab S8 Ultra
- ASUS TUF Z270 MK2 + i7 7700K + Scythe Mugen 2 Rev.B cooler + Corsair 16GB RAM + Samsung M2 SSD
- Többé ne kell kompromisszum Tervező/Gamer DELL Precision 7720 i7-6920HQ/32GB/256SSD/P3000/17,3"
Állásajánlatok
Cég: Test Innovation Technology Zrt.
Város: Budapest
Cég: Contrall Ipari Informatikai Kft.
Város: Pécs