Két hónap múlva leállhat a Facebook Európában

A várakozások szerint nem születik meg az EU és az USA új adategyezménye addigra, hogy betiltják a Facebook transzatlanti adatáramlását – a Meta korábban közölte, ebben az esetben Európában leállna a Facebook.

Továbbra is dolgozik az EU és az USA egy adategyezményen, amely garantálná, hogy az itteni állampolgárok adatai biztonságosan áramoljanak kifelé. Ez viszont nem készül el addigra, amikor is megtiltják a Facebook számára a transzatlanti adatáramlást – közölte a Meta és a többi big tech cég európai felügyelőhatósága, az ír DPC.

A Meta korábban arra figyelmeztetett, hogy ebben az esetben felfüggesztené Európában a Facebookot – most nem reagált a DPC közleményére.

Helen Dixon, a DPC biztosa szerint most véglegesítik a tiltását annak a jogi eszköznek, amit a Facebook használ az európai felhasználói adatok kivitelére – ugyanis attól tartanak, hogy az USA hatóságai hozzáférnek ezekhez.

A tiltást május közepén vezetnék be, míg az új keretrendszert nyújtó adategyezmény csak júliusban készülhet el, és még akkor is gyengesége miatt kritizálják majd, állítólag.A DPC-t is rengeteg vád éri, hogy túl laza, nem szab ki elég komoly és nagy büntetéseket sem – ezeket a kritikákat Dixon visszautasítja, de még több ügyet vizsgálnak, és növelik a dolgozói létszámot.

Mivel az Apple, a Google, a Twitter EU-s főhadiszállása is Írországban van, ezért az eset precedenst is teremthet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények