- Színészek hangjait lopta el egy AI-cég
- Linux kezdőknek
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Linux - haladóknak
- Már nem hisz a nagy európai EV-forradalomban a Ford
- Android programozás, Android alkalmazások készítése
- Aliexpress tapasztalatok
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Sikeres volt a teszt, elpusztítja internetes műholdjait az Amazon
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vTamas35
csendes tag
válasz soldier2 #62103 üzenetére
Ezt aláírom, mindíg meg is kapom érte a magamét, de soha nem tudnának rábeszélni, hogy cseréljem le egy pides kis gépre E61 HX, roto pumpás, programozható (mennyiség) gombokkal, szabályozható előáztatással, fejhőmérővel, szűkítőzve, kazánszigeteléssel, 3 literes rézkazánnal... egyszerűen nem vágyok többre és nem esek hasra plussz 10 másodpec hűtőcsapolástól. Arról nem beszélve, hogy két év után is meg tudok állni a konyhában és gyönyörködni benne. Persze az észérvek ellene szólnak, de az meg kit érdekel főleg addig, amíg tudok olyanokat húzni mint a speciality kávézók a csilliós gépparkjukkal (vagy csak nem tudom kiérezni a különbséget)... Egy bizonyos szint felett már tényleg az is számít, hogy mibe szeretsz bele. Ha hozzámvágnának egy GS3-at azért lehet meginognék
O1G
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #62157 üzenetére
sajnos ma reggel főztem le az utolsó kaszmót. illetve talán még egy adag van, de nem 18 gramm, szóval már az is gezemice lesz.
amúgy a pogi szép, nem különbözik egyéb, finom végeredményt adó pogiktól, pláne a felszíne. csatornát keresnél?
na, még nem dobtam ki a pogikat, itt vannak, de sajnos már nem tudom, hogy melyik a casmó és melyik a saját. talán a feketébb a casmo, mert az relatíve friss és vizes még, a másik meg egy régebbi.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #62183 üzenetére
ja, egyébként: ha az őrleménnyel teli szűrőt darálás után párszor az asztalhoz ütögeted, hogy elrendezd az őrleményt, máris a nagyobb darabok kerülnek a tetejére, a finom por meg megy le az aljára (épp ahogy a 0-20 mm frakciójú zúzott kő viselkedik a térkőrakás előtti döngöléskor ). persze ütögetni nem jó, igyekszem is elkerülni.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #62369 üzenetére
én csak ki akarom próbálni. nem vagyok azzal vádolható, hogy nem halogattam eleget, de mostanra eléggé ismerem a többi részét a "láncnak", így marad a víz. vagy meglesz az érzés, hogy "amióta nordázom, jobbak a kofik átlagosan", vagy visszatérek a csapvízre.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Bazsee71
őstag
válasz soldier2 #61961 üzenetére
Na úgy néz ki, hogy holnap indulás előtt belefér pár óra Velence, így az ajánlott kávézó is. Úgy tervezem, hogy a Ditta Artigianale után ott vásárolok még otthonra/ajándékba kávét. A blendeket próbáltad?
Egyébként nagyobb boltokban itt nem jártunk, egyedül egy Auchan franchiseban, mérete ellenére ott volt a legrosszabb a kínálat. De összességében is azt tapasztalom, hogy a szemes felhozatal ezekben a kis üzletekben nem túl erős. Szicílián is csak Lavazzát találtam ami értékelhető, de az meglepett, nem volt még 3 hónapos a pörkölés (ebből nem vettem).
Amúgy a végére rászoktam, hogy tolok egy cukrot ezekbe a sötét kofikba, így sűrű csokis massza mind. Egy benzinkúton ittam tök jó Illyt, azt nem is édesítettem, pedig a felszolgálók 3x elmondták hol találom, azt hitték nem értem mit mondanak. Miután megittam tisztán, elkezdtek faggatni, hogy milyen volt a kávé.
Az AutoGrillnél még mindig megcsodálom a Royalokat, brutál gépek. Na de majd írok egy velős beszámolót, ha otthon leszek gép előtt. -
Bazsee71
őstag
válasz soldier2 #62515 üzenetére
A Yirgát próbáltam és a Nero (50/50) blendet. Utóbbi tipikus olasz, de férfiasan bevallom, hogy egy fél tasak cukorral megkínáltam. Egyébként mint desszert, teljesen rákaptam így a kávéra, tömény csoki. A Yirga nagyon érdekes volt, és ez negatív felhang nélkül, csak kicsit nehezen helyeztem el a skálán. Volt egy nagyon tiszta édessége, gyümölcsös ízjegyek nélkül. Keserűséget sem tapasztaltam, de azzal együtt a test is hiányzott belőle. Azóta is töprengek, hogy itthon is furcsa lenne-e, vagy csak ott lógott ki a sorból. Kíváncsiságból hoztam 200g-ot a Rosso blendjükből (100% A), és a kubai SO-ból, az tűnt szemre a legszebb/világosabb pörkölésnek.
Másnak is ajánlom a helyet, arra viszont készülni kell, hogy 2,5-3,8€ egy espresso, kávétól függően.
BBéci: Igénytelent nem írtam, és eszem ágában sem volt ilyen jelzővel illetni, csak a saját tapasztalatomat írtam le.
-
Bazsee71
őstag
válasz soldier2 #62675 üzenetére
Egy időben még én is gondolkoztam hasonlón, aztán elmaradtam vele, most meg már nem mozgatja a fantáziámat. Ha úgy érzed, hogy még az elején jársz, akkor hasznos lehet. Érdemes egy kört futni a Pacificaffénál is, ha jól láttam elég komoly oktatótermük van, és pörkölőként talán a kávét sem sajnálják a gyakorlásra.
Ha netán lesz megint koffeinrandi, azt erősen tudom javasolni, én ott rengeteg tapasztalatot szereztem, meg talán enyhe koffeinmérgezést. Illetve ha FB-on belépsz különböző csoportokba (pl. Barista), akkor időnként találsz majd alkalmat arra, hogy versenyre jelentkezz segédkezni. Múltkor az amatőr barista bajnokságra jelentkeztem segédkezni, az összes versenykávét megkóstoltam, tanulságos volt és megnyugtató.
Továbbá ha egy kávézóban belefutsz egy számodra jól elkészített italba, és netán árulják is szemesen, akkor abból érdemes hazavinni, lesz referencia pont.Szerk: Rush77-nek szól, csak véletlen a Te hozzászólásodra válaszoltam.
Szerk2: Ha Bp/Szeged környéki vagy, akkor azt is érdemes figyelni, hol tartanak cuppingot.
[ Szerkesztve ]
-
-
Casto
csendes tag
válasz soldier2 #62750 üzenetére
Basszus, mint gondolkoztam, hogy mi lehet az a "feisen"
Tehát a kulcsszó továbbra is a frissesség, hogy legyen még elég CO2 a babokban, hogy az a levegő mennyiség, ami a nyitás/porciózás során bejut a mézesüvegbe a babokkal együtt, az ne tudjon a babok belsejébe menni.
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #62728 üzenetére
annyit hozzátennék, hogy olyan is van, hogy elég... bokros, makrancos... az a kávé. ha kávézó is egyetért ebben akkor hajlamos vagyok elhinni. itt van most az aricha, már második napja hasít, jó cucc. lehetne a többi is ilyen. igazából 15e ft/kg áron nem szívesen fut bele az ember a tökéletesen kívül semmi másba.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
adp
őstag
válasz soldier2 #62852 üzenetére
Nagyon szep rogmentes orlemeny jon ki belole, eleg jol mukodik a ZM kes, cellux az csak ilyen vasarnap esti hanyag megoldas.
Meg nem talaltam ki mivel kellene osszeragasztani, hogy esetleg majd kesobb szet lehessen szedni, mert ugye a felso resz a dozer tartozeka
Eddig a szilora gondoltam[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #62952 üzenetére
biztos lehet azt is rézcsövezni, de nem tudom, hogy ott mennyire van értelme. a gaggia bojlere kicsi, és dupla külső fűtőszálas, ráadásul alu (gyorsan reagál). a rézcső oda tökéletes. a silvia 3,5 decis bojlerénél azt tippelném, hogy máshogy mennek a dolgok, már abban sem vagyok biztos, hogy nem lenne-e emelkedő karakterisztikája a kilépő vízhőfoknak (rézcsővel).
a rézcsöves fulltuningra szerintem az amúgy is olcsóbb gaggia jobb alapanyag. ha nincs rézcső, akkor abszolút a silviát választanám. persze lehet, hogy rézcsővel is azt kéne, passz.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #62967 üzenetére
a gaggiánál a pici bojler hamar kifogyna a szuflából, remek kiegészítés a rézcső. a silvia eleve nem fogy ki annyira, ha kap még egy csomó meleg vizet, jó esetben nem lesz nagy változás, rossz esetben akár még ronthat is (ha abból indulok ki, hogy a silvanónál a saját szememmel láttam emelkedő kilépő vízhőfokot, pedig ott csak egy opv varia volt).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
fragola.6035
aktív tag
válasz soldier2 #62967 üzenetére
A Gaggiánál annyit csinál a rézcső, hogy a csapolás teljes ideje alatt b. 1 fokon belül tartja a fej hőmérsékletet. Rézcső nélkül ez úgy néz ki, hogy az első néhány másodpercben kb. 4 fokot esik a fejhő.
Egy fejbojleres gépnél ez úgy néz ki, hogy csapolás alatt némileg emelkedik a fejhőmérséklet. Rézcsővel és anélkül is. Ott a rézcső azért lehet jó, hogy a fejbojlerben lévő nagy tömegű víz kevésbé hűl meg, hamarabb lesz ismét stabil.
A Silvia abban különbözik a többi fejbojleres géptől, hogy a fejbojlerhez képest kissé eltolt feje van, így ez kompenzálja a csapolás közbeni hőmérséklet emelkedést.
A Silvia hőmérséklet viselkedéséről az általam igen becses Meander fórumtárs tud pontosabb információval szolgálni, akinek fulltuningos Silviája van és mindenféle fejhőmérséklet méréseket is végzett.https://caffe35.webnode.hu/
-
Casto
csendes tag
válasz soldier2 #62988 üzenetére
Köszönöm a tanácsokat, megfogadom mindet és holnap már ki is próbálom őket!
Az előáztatást használom, jelenleg 7mp, akkor ezt is felviszem 10-re.Amit viszont nem értek abból, amit írtál:
"Egy olasz blendet ez még nem tesz savanyúvá, de egy mérsékelten sötétre pörkölt kávéval már előfordulhat."Úgy érted, hogy a világosabb kávéknál, mint pl. egy közepesen pörkölt Kapucziner (amivel jelenleg a problémám van) okozhat savanyúbb ízeket és egy sötétebb pörkölésnél (mint a Belardi, ami jól működött nálam) ott még elmegy?
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #62975 üzenetére
"Nyitott kar: lehet megmutatná, miért savanyú a CM "
hát arra beneveznék. gyk: volt nyitott karom, használtam egy ideig, aztán eladtam, mert minek, nem tudom kétfelé osztani a kofit stb. a fragola-féle palmtamppel aztán igazán nincs félretamperelés, szóval duplán volna fölösleges. azt meg inkább nem is gondolom végig, hogy ha esőtáncot kéne járni a tökéletes lefolyáshoz (persze nem kellett anno sem, pedig se palmtamp, se nyáked-mánia nem volt még), akkor az mit jelent (azt, hogy nem innék több casmót, mert esőtáncolni nem fogok).
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz soldier2 #62999 üzenetére
ez tény, akkor casmo még hírből sem volt, SiD is itta a feka olasz leveket
diagnosztikai eszköznek anno is bevált, de ma már inkább kávéznék. a toobee-féle dologban is csak annyi lehet, hogy a crema mondjuk a zárt karból kicsurgás alatt összeesik valamelyest. de az ilyesmi engem már nem érdekel, nagyjából úgy is tudom, hogy a saját pörik a végállapot, a casmo referenciának kellett, meg csakazértis jeligére, hogy nemá savanyú legyen.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Casto
csendes tag
válasz soldier2 #62999 üzenetére
Először arra gondoltam, hogy én rontok el valamit, aztán arra is, hogy a szűrő, a gép, a hőfok (azt még be is mértem), az őrlő, az előkészítés, stb., stb. okozza a savasságot, de arra tényleg nem gondoltam, hogy csak nekem nem jön be ez
Viszont ahhoz, hogy ezt valóban validálni tudjam, meg kellene kóstolnom egy profi közepes pörkölésű csapolást. Ilyet hol lehet jó eséllyel kóstolni?
szerk.: és tényleg köszönöm, hogy ilyen segítőkészek vagytok!
[ Szerkesztve ]
-
celf
őstag
válasz soldier2 #63092 üzenetére
+adp
ertem. nagyjabol en is igy becsultem.akkor a naked kar csak tobb cremat ad. es amolyan open surgery jelleggel lehet latni, hogy milyen a kioldodas. (Zürichben voltunk kavezoban, es ki volt irva, hogy "bottomless coffee". na mondom kerek egyet. erre hoztak batchbrew-t kiderult, arra ertettek a "seggnélkülit", hogy ujratoltheti annyiszor ahanyszor csak akarja az ember.
-
hifis50
csendes tag
válasz soldier2 #63178 üzenetére
Mondhatom, hogy én is. Az már látszik, hogy az állítható és pontos fejhőjű nagyszűrős karos gépek kezdenek a piacra szivárogni. (Lásd a La Marzocco most bedobott jó bonyolult karos nagygépét.) De azért még azt gondolom, hogy a motorral mozgatott dugattyú elég egyedi és poénos megoldás ahhoz, hogy érdemes legyen folytatni a projektet. A darálóval ellentétben ebben nem látok kockázatot atekintetben, hogy ha működik, valamit mégis rosszul csinál. Tehát ha sikerül a hajtást összehozni, az eredmény jó kell hogy legyen.
Mindenesetre ha van kedved, kipróbálhatnád a kisérleti darabot, kíváncsi lennék, milyennek találod a Creminához képest.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen autót vegyek?
- Xbox Series X|S
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Háztartási gépek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen TV-t vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen