-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
üdv közöttünk!
ha nem is 'legjobb', de a célra -szerintem- tökéletesen megfelel! főleg 1490-ért! [link] (ha nem is belváros, de aránylag kp-i az elhelyezkedés! )
és hamár arra jársz, javasolnék két ilyen poharat is hozzá: [link] (további tanácsom, h nem érdemes készítés után egyből inni, várj vele egy kicsit, sokat tisztul az íze, 50fok környékén, 50-35fok között fogyaszd el kb...)
pedig kézi őrlők közül, elvileg a jelenleg kaphatók közül, ez az ajánlott! :/ (ami az orphanespresso Lido alatt van árban... elvileg sokkal jobb, homogénebb őrlemény, mint kb az összes Hario/Tiamo, v akár pl a Porlex! a Hario Skerton lenne jobb, az orphanespresso moddal! lagoon79 topiktárs csinált közülünk ilyet. a Casino Moccás srácok kísérleteznek most egy elektromos őrlővel, huszon párezerbe kerül, egész jó állítólag az eredménye, ill 30ért árul egy kedves fórumtárs egy Imat/Nemox Lux-ot, ami NEM fokozatmentes, de azt gondolom, h filternél ez külön előny! ez kimondottan ajánlható filterre!)
a fémszűrőről lebeszélnélek! hacsak nem a frenchpress íz jön be, és szeretnél (AP-vel) abba az irányba közelíteni... ezesetben pontosan ezt keresed! konkrét fajtákkal nincs tapasztalatom... mert nekem nem ez az irányvonal jön be... én a minél letisztultabb, tisztább ízeket kedvelem filterben! ez a chemex lenne, de drága és törik, ill a Kalita, ami szintén törik, mert üveget választottam, de kecsesebb, szebb!köszi Surda, gyorsabb voltál!
[ Szerkesztve ]
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
szívesen! a Budapest Baristasban láttam, ők is ezt használják!
melyik ezek közül a legsűrűbb! (én mindenképp azt javasoltam vna, h próbálj előbb egyet french pressből! amúgy az se lesz zaccos, ha elég durva és homogén(!) az őrleményed!)
mindenesetre, kíváncsi vagyok fémkarikádra majd! filterezhetnénk egyet majd! (én 1es Kalitával, v60 01-el, Imat/Nemox Lux-al, Brewista kannával, Mizudashival és frenchpressel tudok szolgálni... )
nincs kedved egy (egyszerű) táblázatban összefogalni a szűrőket, h melyik mennyit szűr? (cs h áttekinthetőbb legyen...) köszi! -
zolnagy
őstag
1.
2. sztem is hülyeség. Én is csináltam vele kevesebb vízzel és többel is. Pont azt hozta, amit vártam. Azaz kevesebb vízzel töményebb ital. Mondjuk ekkor finomabbra is őröltem. Épp az a jó benne, hogy a saját ízlésed szerint alakítod a mennyiséget, finomságot, hőfokot. Ezzel is el lehet játszani.
3. Sztem ez is változó, ki mennyi ideig hagyja ázni. Én egységesen 2 percet várok vele.
4. Na ez totál változó. Kinek mi. Én sokáig 14 g körül csináltam 1,5 dl-re. De egyszer ittam a Zalaegerszegi Kávélaborban az enyémhez képest jóval hígabb verziót és azt kell, mondjam úgy jobb volt. Akkor már a más filteres módoknál tapasztalt teaszerűen átlátszó volt a kávé és sztem nagyon finom gyümölcsös.
5. Én 85 fokon szoktam, Kávélaborban is ennyire állítják a hőfokot, úgy rémlik, de ez megintcsak egyéni izlés kérdése és ugye a kávé fajtájától is függ. Itt is más hőt kívánnak az egyes kávék, mint eszpresszónál. 65 azért nagyon kevés sztem.Szóval legalább annyi változó van, mint espressonál, vagy talán több. Kísérletezni kell.
-
zolnagy
őstag
Többen úgy csinálják, hogy előtte a műanyag cső falát forró vízzel átmelegítik, így nem hűti le annyira a bele töltött 85-90 fokos vizet. Kávélaborban pl. így csinálta a barista hölgy.
Szerintem biztosan számít, bár én nem csinálom így melóhelyen, arra már végképp nincs idő/hely/lehetőség. -
Bazsee71
őstag
Tudom itt szinte eretnekség, de én otthon egy szuperautomatát használok, ott is ugyanígy játszanom kell az örlési finomsággal. Az elmúlt 3 év tapasztalatai alapján a visszatérő fajtákat szerencsére már sokszor sikerül előre beállítani.
És akkor egy kapcsolódó kérdés, mert játszok a gondolattal: egy elfogadható minőségű, paraméterezhető kávéfőző, és egy jó örlő nagyjából milyen árszintről indul? Jelenleg egy Saeco Incanto Deluxe van szolgálatban, de egyre többször érzem, hogy egyes kávékból sokkal többet is ki lehetne hozni.
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
a krosszmotort, hasonlítod, a robogóhoz... és valójában choppert szeretnél!
nincs értelme egy kotyeszt hasonlítani filterhez... és a kettőt espresso-hoz!
ha a Brikkát, a többi kotyeszhez hasonlítod, nagyon is felette áll! (csakazolasz! )"mert mi van, ha kitör a zombi apokalipszis, és nem lesz többé áram... egy idő után elfogynak a papírszűrők, és akkor majd milyen jól fog jönni a fém.. " - behaltam...
-
Daneeka
senior tag
Amúgy amikor összejön nekem az AP akkor nem rossz, ilyen V60 szerűeket szoktam vele főzni. (kis szemcseméret MiniMillen, hogy ne legyen túl nagy a szórás, normál method, papírszűrő, 75 fokos lágy víz óvatosan belecsurgatva 4-es tetejéig, megpiszkálom az alját egy pálcával, hogy szétessenek a nagy rögök, nem várok semmit hanem lassan átlököm, ez eléggé alulextraktáltnak hangzik de a kis szemcseméret miatt jó, ha nem CM-et iszok még így is keserű lesz majdnem minden)
-
-
Upo
addikt
Brita szűrőt használsz? Azzal nekem is savanyúbb ízre is a víz. Ha maxtra betétes (az ovális, nem a régebbi hengeres) akkor próbálj egy másfajta szűrőt. Tesco szűrővel nekem jobb ízű a víz, de lehet esetleg kísérletezni hogy melyik a legjobb a kávéhoz.
Mondjuk függhet attól is a végeredmény, hogy a szűrés előtt milyen a csapvíz.Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
kozsy18
tag
Wilfa Svart - Azt mondják filter típusú kávékra megfelelő, pressoban kérdéses.
(#55092) sturmanek
Én éppen azokhoz nem ajánlanám. A filteres kávék igen érzékenyek az őrlemény fine részére, amit még durvább beállításon is előszeretettel produkálnak ezek a kézik. (Hario)
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Nem grájnder néven kell keresni, hanem kaffekvern
Lejjebb van más színben is.
Ha jól tudom Angliából rendelhető, itthon pedig a Kontakt Coffee-t kell kereni.[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
-
soldier2
őstag
Nem tudok róla, igaz nem is kerestem, de ha csak nem egy Titus grindinget szeretnél vásárolni, nem biztos, hogy megéri a macerát. Van vsz nem alaptalanul kedvelt daráló mindenársávban, abból válogathatsz. A socratic coffee-s srácok mérnek mindenfélét, sajna az angolul van. Ott találsz rengeteg darálóról szemcseméret eloszlási görbét.
Titus: europenacoffeetrip.com. Sok prágai kávézót teszteltek, azokat beljárva biztosan tudnak ajánlani valamelyikben helyi pörkölőket.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
Ha kimondottan filterre kell, akkor a Wilfa Svart őrlőt szokták ajánlani. Azt tudni kell, hogy espressora alkalmatlan.
-
Bazsee71
őstag
Ő lenne az überbrutál mindenes daráló.
Elég összetett ez a szemcse dolog, senki nem tudja a tökéletes eloszlást, ettől izgalmas.
Szerk.: az a Hario korábban már volt itt téma, egy átcímkézett Graef, nem szabad érte annyit adni. Inkább itthon kell venni egy garis CM702-est, az 30k.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
A feltételeidnek legolcsóbban talán a Kinu M38, vagy valamelyik Lido felel meg. Sajnos azokkal meg kell dolgozni a sikerért.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
prandris
tag
Én filterre 702-t vettem. Evo késes Super jollyval v60 filtereztem előtte. A 702 valóban jobb, de fél kg kávét kellett elhasználni nekem hogy ráérezzek. Kicsomagolás után egyből kiszedtem az alátéteket így csak filterre jó így is 21es fokozatra van állítva. A szemcseméret között öklömnyi törmeléktől a lisztig minden van benne de ízben nagyon jó. Éppen racer beans burundit főzögetek 18/270 65g/L 2:20 lefolyással vera vízzel és elképesztően finom szőlő alma. A mazzerrel sajnos ugyanez inkább csak keserű volt háttérbe kerültek a savak.
[ Szerkesztve ]
-
kozsy18
tag
Nekem is ez volt a fő ok, amiért nem kézit vettem. Megemelem a kalapom az OE és a Kinu előtt is, de ennyi pénzért többre értékelek egy berregő micsodát kompromisszumosan.
Mérlegeltem, mit és milyen mennyiségben iszom itthon: kb 50% espresso, 30% tejes ital a maradék pedig filter. Erre nekem azt adta az egyenlet, hogy espressohoz vegyek őrlőt, a filter pedig kompromisszumos lesz.
Ezért nem Wilfat csücsül most az asztalon, mert azzal max coffee shotot csinálok, de espressot tuti nem.Szerintem ha megmarad az érdeklődésed a filter jellegű italok környékén, akkor próbálj ki egy Wilfát. Én már többször ittam belőle filter, teljesen korrekt, élvezhető italt ad, ráadásul Hoffmann és Wendelboe is ajánlja otthoni drehálónak.
Ha budapesti vagy látogass el a Steamhouseba a Batyin, jelenleg ezt használnak filterhez.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
celf
őstag
Mai Kenya, Blue Bird roastery-bol. kb 5 napja vettem, es kezd kezd egy kicsit megsavanyodni, de most 92 fok helyett 89 fokos vizzel csinaltam es 3.5 perc helyett 4 percig. selymes volt igy is nagyon. baratnomnek is izlett amit hajlando voltam adni neki belole egy kortyot. pedig o tejeskaves, magaban soha nem iszik kavet, meg edesitve sem.
[ Szerkesztve ]
-
vicces
addikt
én az offsetet hagynám a francba nullán. semmi értelme állitgatni. a gépedhez képest úgyis fogod érezni, hogy csavarj még feljebb vagy lejebb, ha túl világos vagy túl égett lett a kávé.
egyébként én a reggeli első bekapcsolásnál nézném meg a kijelzett szobahőmérsékletet egy általad megbizhatónak mondott szobai hőmérőhöz képest.
azaz előző este a gép mellett hagyott "megbizható" szobai hőmérő pl 21 fokot mutat reggel, de a bakapcsolás pillanatában a géped csak pl 20-at, akkor az offsetet +1-re állitod. csak itt a kérdés, hogy a referenciamérőd mennyire hiteles.... valamint - szerintem - amikor az egész rendszer átmelegszik az az 1 fok különbség sem 1 fok marad. a kilépő vizről meg ne is beszéljünk, mert ott 10-15 fok eltérés is lehet a különbség a kijelzőhöz képest.
ergo semmi értelme az egésznek. én az ízhez képest állitom a pidet....
mellesleg megint elkezdtem a fokpiszkálós wdtzést. valamint adp videója hatására felülvizsgáltam a tamperelő tudományomat és határozottan jobb lett a lefolyás és a produktum is.
de akárhogy is, az ims szűrőkészlet és tamper csere után úgy érzem, hogy újra kellett mindent tanulnom. a téli fiorenzato majd a tavaszi mazzer felbuzdulásom után maradt a véleményem, hogy a graef nagyon is jó őrlő a kategóriájába. kb 150ezer forintig nincs ellenfele. marad amig tönkre nem megy[ Szerkesztve ]
:)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Escape from Tarkov
- Horgász topik
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Autós topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Fujifilm X
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- Merida összteleszkópos kerékpár
- DJI Air 2s FMC drón 7 akkumulátorral!!! - 5,4k video, 1" SONY CMOS
- Tissot Prx Férfi Karóra eladó! Ingyen posta!
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
- DJI Mini 4 pro FMC drón - 3 akku, RC2 táv, 2 táska, Filterek, 2025. decemberig garancia, DJI Care