-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
BlacKSouL
addikt
-
ronin s8
senior tag
Egy ideig én is ittam a kapszulát....de megártott...
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
hifis50
csendes tag
Ez a kisérletezgetés valójában csak arról szól, javít-e a csapolás áramlási viszonyain egy filterszűrő, ha nincs telepakolva a szűrőkosár kávéval. És tényleg csak ezt figyeltem eddig, ízbéli különbségek detektálásához jóval több időre van szükség. Tehát még az is lehet, hogy szemre bénább a kifolyás, de ízre nincs eltérés. Akkor nyilván felesleges még ez a csekély beavatkozás is. (Bár az az előny, hogy a filter használatánál a zaccos víz a fej felé csak töredékében áramlik, nekem még így is sokat számít.)
Az eddigi próbáimhoz Hario V60 papírból vágom ki a korongokat, mert ez van itthon. De úgy tűnik, a French Press filter szűrője egy az egyben jó méretben erre a célra.
Az alábbi megindulást eddig csak filterrel tudtam produkálni, bármilyen óvatosan is indítok:
[link][ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz hifis50 #8709 üzenetére
egy szemre bénább (béna) csapolás sosenem lehet jobb, mint egy hasonlóan jól beállított tökéletes. ha jobb, mint amit korábban csapoltunk, pedig az szebb volt, akkor más különbség is volt. az azért mindenképp cél, hogy a kávéolajok egyenletesen jól kioldódjanak.
de mégegyszer, úgy gondolom, hogy egy ilyen géphez egyszerűen csak jól tömörített, jó őrlemény kell. ami valóban nem is olyan egyszerű, meg kell tanulni, mint mindent.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
hifis50
csendes tag
Igazán egzakt vizsgálatokhoz kiterjedt kisérletezgetés kellene. Például többféle daráló. Lehet, hogy az ősöreg Mazzerem csinál valamit ferdén. Vagy több felsőszűrő, vagy még egy ugyanilyen modell stb. stb. De spéciel pont a tamperelést olyan precízen csinálom, továbbá ez aztán tényleg nem eszközfüggő, és szerintem nem is egy ördöngös kézügyességet igénylő dolog, hogy ezen szerintem nem múlhat. De azért a szitálást még kipróbálom, de mivel hadra úgysem fognám, mégha csodát is tesz, ezért nem tudtam eddig rávenni magam. (Egyébként mivel ez utóbbit senki nem csinálja, ez nem lehet a jó működés elengedhetetlen része. Vagyis enélkül is tudnia kell a leckét.)
-
SiD-
tag
Nálam is elég háklis a kivonatolás a La Marzocco GS/3 MP-n. Sajnos a Gaggia most szét van szerelve, de amint ismét egyben lesz, csinálok egy részletes összehasonlítást. Először a víztömegáramra gyanakodtam, de az benne van a 60-90ml / 10s-es ideális keretben és előáztatni is tudok, ergo nem ez a gyenge láncszem. Sajnos nyitott szűrőm még nincs, de már megrendeltem.
Az összehasonlításhoz össze fogom hangolni a két gép vízhőmérsékletét és már van 1-1 garnitúra egyforma LM Strada VST szűrőkosaram is a teszthez.
-
SiD-
tag
-
Hami33
aktív tag
Mostanában olvastam ,hogy az olaszok nem igazán tömörítenek nagy erővel. Kipróbáltam kicsitt finomabbra állítottam a darálót és csak éppen laza mozdulattal de nem túl nagy erővel tamperelek. Jobban bevált mint a nagy erővel való tömörítés. Sokkal jobban tudom a kavékat szinte minden nap ugyanolyan jól kivitelezni. Mikor nagy erővel csináltam mikor,hogy sikerült ,de most sokkal jobban boldogulok. A zaccpogácsa is szépen egyben marad a végén pedig régen mindíg sáros mocsaras volt a teteje és széttöredezett.
[ Szerkesztve ]
-
Hami33
aktív tag
válasz -HajTömeg- #8720 üzenetére
Úgy tapasztalom ,hogy a jól eltalált darálás fontosabb mint a tömörítés. Nagyon egyforma minőségű kávékat tudok így csinálni. Régebben vagy gyorsan jött le vagy befulladt és lassan ,csöpögösen folyt le. Most csepegősen kezd utána szépen csordogál.
[ Szerkesztve ]
-
-HajTömeg-
őstag
Egyébként anno a te tanácsodra kezdtem el így tömöríteni
Aztán megerősítettek,hogy ez jó út[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
lagoon79
tag
válasz hifis50 #8709 üzenetére
En is kiprobaltam az aeropress filterpapirt meretre vagva, sokat szamit. Uj kavet bontottam, ahol csak talalgattam az orlesi finomsagot. Nyitott karban huztam, mivel durva lett, igy zubogott egyet. Maskor ilyenkor minden kaves lesz, most meg gyorsan de egyenletesen folyt. Utana meglett a beallitas, huztam egyet papirral meg egyet nelkule, a papiros joval egyenletesebb indult meg es ezt vegig tartotta.
-
lagoon79
tag
válasz -HajTömeg- #8722 üzenetére
Scott Rao is ezt irta a konyvebe, semmi elonye nincs az eros tamperolasnak.
-
HÁZIGAZDA
hajrá, nagyon kíváncsi vagyok, hogy mire jutsz! a kis gaggia a végén itt ver meg mindenkit (mindenki méri a fél fokokat, miközben ezen sokkal több múlik, biztos vagyok benne, hogy idővel, ha valahogy a silvano is jól belőhető, ugyanolyan jó lesz, mint bármelyik másik ilyen kaliberű gép)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
ronin s8
senior tag
Vazze emmá mijen, hogy nincs tuningmentes gép a főddön!!
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
vendingo
veterán
Én ma játszottam a múlt heti pörkölésű brazil natural-al.
Összekevertem 1:1 arányban két különböző eljárással pörkölt brazil naturalt.
Eredmény: Javult a lefolyás, már nem fulladva be a gép olyan könnyen és a crema mennyisége is kicsit mérséklődött.
Ízre most nem volt nagyon mandulás, viszont hosszan tartó csokis íz kárpótoltVan potenciál ebben a kávéban, nem fogok unatkozni.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
HÁZIGAZDA
-
HÁZIGAZDA
válasz lagoon79 #8739 üzenetére
nem úgy van az, nem megy fel az enyémre. szemre megnéztem, sokkal finomabb szövésű ez a pro felsőszűrő hálós része. hogy ez mennyit számít, ki tudja.
viszont az lm szimpa bakker nem olyan, mint eddig, vagy én vagyok már szenilis. de ez tényleg 7 grammosnak tűnik, nem fog belemenni a 9,5, ráadásul a 41 mm után a "válla" nem sík, mint a múltkorinál, ami nálam volt, hanem szépen lejt befelé. azt hittem, egyféle strada 7 grammos szimplaszűrő van. majd összenézem a casmonál a régivel, de a tippem az, hogy nem ugyanolyanok.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
lagoon79
tag
megmondom őszintén, h én azért nem rendeltem LM szimplát, mert ott egyáltalán nem lehet szintezni az őrleményt. meglátjuk, h a 14 grammosat mennyivel lehet megtölteni tömörítés előtt, remélem tudom használni szimplának. természetesen filterpapírral a tetején nekem ez nagyon bejött - látványra. ízre egyelőre nem nagyon tudtam különbséget tenni, de még folyamatban a tesztelés
-
HÁZIGAZDA
válasz lagoon79 #8744 üzenetére
ezt a szintezést nem értem, nekem az a bajom, hogy ez az lm szimpla nem ugyanaz, mint amit fél évvel ezelőtt rendeltek a srácok. akkor abból véletlenül maradtam ki , de SiD kölcsönadta a sajátját hónapokig. most rendeltem, mondván, hogy jó volt, nekem is kell, erre kihozzák ezt az izét, 7-8 gramm az túró
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
nem értem a peremig kérdést sem. milyen peremig? a belső, 41 mm-es rész pereméig? 7-8 gramm, pont ez a bajom. a külső, 58 mm-es részt telinyomva? 14-15 gramm, gondolom, de nem ezért vettem, akkor inkább húzok már egy 18-20 grammos duplát.
az előbb próbáltam 13 grammal, 58 mm-es tamperrel, a végeredmény szar, nekem valahogy sosem ment ez a jól megpakolt lm szimpla. 9,5-10 grammos szimplát akarok
dicranum scoparium + genista pilosa = :)