- Aliexpress tapasztalatok
- SkyShowtime
- Hálózati / IP kamera
- Adobe Lightroom topic
- Linux kezdőknek
- 3 évig még biztosan nem rendelhetünk Xiaomi EV-t
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen routert?
- Már nem az Apple a kínai mobilpiac kedvence
- A Coca-Cola következő nagy újítása az AI
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tariattila
veterán
válasz fragola.6035 #8648 üzenetére
ki vele! mutasd mid van
-
Mate
nagyúr
Sziasztok!
Karácsony előtt vettünk egy aldi-s Martello kávéfőzőt. Elégedettek vagyunk, csak vízkővel lesznek gondok. Nálunk nagyon kemény a csapvíz, így a kérdésem két dologra irányul:
1. Mit javasoltok a takarítására?
2. Mivel lehetne csökkenteni a vízkőtelenítést? Ioncserélt víz mennyire használható? -
hanolfe
tag
Szia!
Én évek óta használok Laica kancsót szűrt víz előállításához. Sokan ellene vannak, mert a víz ph-ját eltolja savas irányba, de ennek eddig semmi hátrányát sem tapasztaltam.
Vízkőtelenítésre citromsavas oldatot (fél liter vízben 2-3 evőkanál citromsav) javaslom. Kíméletes és jó hatásfokú. Alumínium kazán esetén csak hidegen szabad alkalmazni.
-
HÁZIGAZDA
jó vételek (főleg a grimac, szerintem)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
TörökSzabi
csendes tag
válasz Peti...(16v) #8615 üzenetére
Én vettem ilyet.
(Szálcsiszolni a P180 tökéletes, utoljára én is azzal csiszoltam alu Mazzer adagolót.)Ez a szett tudna tükörig polírozni, de ahhoz szépen elő kell készíteni a felületet P400-ig felcsiszolva egyenletesen.
Ha darabokban veszed meg a cuccokat nagy pasztával, akkor sokkal több felületre elég. Ezekben a készletekben a doboz meg a csiszolóvászon van ingyen, a többi rendes áron. Ne feledjük, hogy a fémcsiszolás is egy szakma. Ami neked 2 nap, az egy szakembernek mondjuk 2-3 óra. A lényeg a jó előkészítés. A rozsdamentes elég szívós anyag, szóval nem pillanatok alatt lesz meg.
Jó szórakozást! Én örömmel használom a cuccaikat. -
Peti...(16v)
tag
válasz TörökSzabi #8655 üzenetére
Köszönöm az infót!
Asszem kérek ajánlatot a múltkor általad linkelt szakitól, mielőtt belevágok. Nem kell nagy felületet megcsinálni, így még az is lehet, hogy a szett áránál kicsivel többért szebb lesz a végeredmény.
De ehhez előbb el kell készülnie a gépnek, mert csak akkor van értelme csinosítgatni, ha már biztos, hogy (jól) működik... -
TörökSzabi
csendes tag
válasz Peti...(16v) #8657 üzenetére
Ha csak mondjuk egy egykaros gép előlapja + teteje + csepptálcája, ami nincs nagyon összebarmolva, akkor mondjuk 3-4-5 ezer forintért megcsinálja a tükörre polírozást. Múltkor az Izzót megcsináltattam vele.
Aki még ilyennel foglalkozik az a femepito.hu:
- minimális 3500 Ft + ÁFA rendelési minimum
- fémcsiszolás ára az idén 672.- Ft/dm2 + ÁFA - tavaly
A fémcsiszolás, ha csak polírozás, akkor nem ennyi itt sem. Általában látni kell nekik, hogy mennyire van összebarmolva. -
hifis50
csendes tag
Van egy érdekes szituáció a kávéfőzőmnél, amire lehet, hogy sikerül megoldást találnom. Arról van szó, hogy ez a gép elég érzékeny az előkészítésre, és úgy tűnik, akkor korrekt a szűrő megpakolása, ha a tömörített kávé hozzáér a felső szűrőhöz. (Ez a gép profi használója, Nezvál Máté első és legfontosabb instrukciója volt, és úgy tűnik, valóban.) De így a legkisebb dupla szűrőbe, a névleg 14g-osba is kávétól függően 20 - 22g-ot kell tömni. Ez viszont szimplaként, sőt sokszor sima duplaként is nagyon tömény eredményt ad. A mostani kávéval nekem legjobbnak tűnő 11 - 12g meg sok a szimplaszűrőbe.
Szóval kéne egy olyan felállás, ahol nem kötött a térfogat, de mégis kordában van tartva a pogácsa. Ezért az ugrott be, hogy veszek egy felsőszűrőt, és ráteszem a tömörített kávé tetejére. De mivel kapásból ilyen nem volt otthon, elsőre próbának egy filter papír is megtette.
Nekem úgy tűnik, sokat javít a helyzeten, vagyis akár csak ezzel is működik a korrekt kioldódás. A nyitott karral ellenőrizve sokkal egyenletesebb, szebb a lefolyás. Továbbá takarításnál látszik, szinte semmi kávé nem megy visszafele, a fej felé.
Tehát nekem eddig bíztatónak tűnik a dolog, de még lesz folytatás. -
-
ronin s8
senior tag
válasz hifis50 #8669 üzenetére
@ "Van egy érdekes szituáció a kávéfőzőmnél, amire lehet, hogy sikerül megoldást találnom. Arról van szó, hogy ez a gép elég érzékeny az előkészítésre, és úgy tűnik, akkor korrekt a szűrő megpakolása, ha a tömörített kávé hozzáér a felső szűrőhöz. (Ez a gép profi használója, Nezvál Máté első és legfontosabb instrukciója volt, és úgy tűnik, valóban.)"
Na ezen most el fog indulni a negyedik iraki háború....
Én amióta a profi(bb) kávézás útjára léptem, mindenkitől azt hallom, kell lennie résnek a pogácsa és a felső szűrő között, különben
1) nem tud teríteni rendesen a zuhany, és
2) a nyomás ráadásakor szétveri a pogácsát a víz, és egyébként is
3) megég a kávé már az elején.Az 1) és 2)pontot ki tudod küszöbölni:
a) rezgő szivattyúval, mert ott fokozatosan épül fel a nyomás, és
b) előáztatással rotorszivattyúnál.A 3) ponton nem tudsz segíteni.
Na most én erről azt gondolom, hogy Nezvál Máté talán azért javasolja ezt, mert a vendéglátós gyakorlatban kisebb hiba jelentkezik a rossz tömörítés miatt, mert a felső szűrő csinál egy pót tömörítést, és összefogja a rosszul tömörített őrleményt, így összességében lehet, hogy működik.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
hifis50
csendes tag
válasz -HajTömeg- #8670 üzenetére
Erre én is rátaláltam (utólag, de ennek nyilván semmi jelentősége), mikor azt a videót visszakerestem, ahol egy üvegfalú szűrővel mutatják a csapolást.
Így már készül a folytatás, egy megskalpolt szűrőből az a fedél, amit a filter helyett, vagy a filterrel együtt a pogácsára rakok. Sőt már az a rugó is kész, amit még erre rárakva ad egy konstans előfeszítést is a szendvicsnek. Hogy ebből mi az, ami beválik, az nyilván hosszas próbálgatás után derül ki. -
hifis50
csendes tag
válasz ronin s8 #8671 üzenetére
Rakok fel fényképet, ha így szóban nem érthető, de a gépemnél elég furmányosan jön ki a víz a fejből. A felsőszűrő nem szorosan ül fenn a fejen, és a csavarja úgy van kialakítva, hogy a tengelyében lévő zsákfuratába oldalról négy furat csatlakozik. Ezek éppen a fej felülete alá vannak pozícionálva. Így a víz nem lefele spriccel, hanem kereszt irányban (négyfelé) oldalra. Ez a laza felsőszűrő oldalán törik meg, és oszlik szét valamennyire, amíg átjön a szitán. Hogy ez jó megoldás-e, vagy nem, nem tudom, ahogy jeleztem és eddig tapasztaltam, szerintem nem annyira. Például feltűnő, hogy nálam a nyitott karnál eddig mindig egy adott helyen, (történetesen a karral szemközti oldalon) valahogy kevésbé záródott a kávésugár. Azért mindig egy helyen, mert ez a keresztirányú spriccelés is mindig ugyanarra mutat, mert a csavar így ütközik. Tehát kialakul valamiféle nem egészséges áramlás, ami ezt eredményezi. Ez például a filterrel megszűnt.
Ami a víoszlop felépülését illeti, ez a gépemen szivattyútól függetlenül nagyon kíméletesen történhet, mert tudok a nyomással játszani. -
hifis50
csendes tag
Kép a csavarról:
-
hifis50
csendes tag
válasz ronin s8 #8677 üzenetére
Az LM Strada EP otthoni megfelelője, (Shot Brewer EP), ahol lehet a karral nyomás profilírozni.
Amit írsz a kávépogácsa feletti szükséges vízrétegről, az megerősít abban, hogy talán mégis ez a mahinálás a nyerő, mert így tényleg optimálisabbak a kioldódás feltételei, mint telipakolt szűrővel. De enélkül a "védelem" nélkül az a bizonyos áramlás a szűrő felett úgy tűnik szétzilálja az alacsonyabb pogácsát. Itt is jól jönne egy üvegfalú szűrőkosár, hogy ezt le lehessen ellenőrizni.[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
válasz ronin s8 #8681 üzenetére
Ha ez a pogácsa tetejére rakott szűrő megoldja a problémát, akkor helyére kerülnek a dolgok. Mert azért itt hatalmas előnyök is vannak, kezdve a saturated group hőstabilitásától a nyomásprofilírozásban rejlő rengeteg lehetőségig.
Rádobni a lemezt csapolás előtt a kávépogácsára pedig nem nevezhető komoly bonyolításnak.[ Szerkesztve ]
-
Mate
nagyúr
Aldis kávékapszulás géphez vettem vízkőtelenítő tablettát. Ezzel idáig nincs is gond.
Viszont írja, hogy 2-3 hetente a másik fajta tisztítótablettával is ki kell takarítani a gépet. Az a kávézsírok eltávolításában segít. Ilyet nem kaptam a boltban.
Mivel lehetne helyettesíteni, mennyire fontos?
-
Hami33
aktív tag
Martellohoz van calc clean tabletta vízkőtelenítéshez és caffe clean amivel a főzőfejet lehet zsírtalanítani. Ezt a tablettát kis zöld tisztítókapszulába kell tenni. Aldikban van mindkettő. Nekem is volt illetve van martelló gépem . Most dobozban,mert másfél év után meghalt. Vízkőtelenítettem egy erősebb kávégéphez való anyaggal és kissé szétmarta a belsejét fekete trutyi jött belőle,hozzátészem szürt vízzel volt használva. Szervíz után visszatért ,de már lecseréletem egy gaggia evolutionra. Ezután már nem innám meg a martellós kapszulát ha fizetnének érte sem. Egyébként fontos a zsírtalanítás mert bele tud száradni a kifolyóba a kávé és főleg ha nem öblítesz az üres kapszulával keseríti rendesen a kávé ízét!
[ Szerkesztve ]
-
Hami33
aktív tag
Pontosan azöldbe kell tenni nyomsz egy adagot vársz 5 percet aztán megint nyomsz míg tiszta nem lesz az átfolyt víz. Simán mint ha kavét főznél ugy kell ez kioldja a beragadt kávézsírt! Ha valahol jársz másik aldiban biztos kapsz hozzá. Zöld kis doboz olyan mint a calc clean tabletta csak az kék doboz.
[ Szerkesztve ]
-
Mate
nagyúr
Köszönöm!
Egyébként elégedett vagyok a géppel. Finom kávét csinál, bár kicsit hangos. Leginkább a víztartály tetején lévő műanyag kupak rezonál.
Vízkőoldásban is tudsz segíteni?
Nem egészen világos a dolog.
Azt írja, hogy rakjak fél liter langyos vizet a tartályba, majd engedjek át rajta 0,4-et. Ezután kapcsoljam ki a gépet, várjak 20 percet és engedjem át a maradékot.
Azt nem értem ,hogy miként tudok átengedni 0,4l vizet rajta úgy, hogy nem állítom el a beprogramozott mennyiséget? Főzzek le 3-4 kávét?
[ Szerkesztve ]
-
Hami33
aktív tag
Félig szoktam tenni a tartályt bele 2 kapszulát. Engedek 2-3 kávé daganyit utána vársz öt percet nem kell kikapcsolni a gépet sem. Ezt ismételgeted míg el nem fogy a tartályból az összes víz. Utána egy egész tartály tiszta vizet átnyomatsz egymás után adagokban ahogy a kávé is programozva van.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz hifis50 #8669 üzenetére
bármi érvényes, ami a korrekt kioldódást segíti. a pogácsa tetejére rakott filterpapír egyáltalán nem olyan hülyeség, sőt, állati jó megoldás lehet (bár kicsit körülményes).
azt az egyet viszont tényleg nem hiszem én sem, hogy a te gépednél bármi ilyesmire szükség volna. nyilván frankó őrleményt kell tenni teljesen egyenletesen eloszlatva a szűrőbe, majd nem rosszul tömöríteni. de azt egyszerűen nem hiszem, hogy a vízterítő/felsőszűrő komoly rombolást végezne egy ilyen szintű gépnél.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
fragola.6035
aktív tag
Nemrég hoztak javítani egy ilyen Martello kapszulás gépet, el volt dugulva, a gyári vízkőoldó sem segített. Na én átküldtem rajta forrón vagy egy liter jó tömény citromsavat, azóta is kiválóan működik.
Amúgy szerintem kritikán aluli, kaptam hozzá többféle kapszulát, mind nagyon rossz volt. Megváltás lesz, ha végleg bedöglik.https://caffe35.webnode.hu/
-
adpeter
tag
válasz ronin s8 #8697 üzenetére
Valamiért úgy érzem, nem tudsz betelni ezzel a smile-s oldallal ahonnan lövöd ezekez az animált vicces cuccokat. Engem Parci már biztos kirakott volna ennyiért!
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."