-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
válasz Sinisi #41199 üzenetére
Ezen nyugodtan emelj 5-6 fokot, de lehet több is kelleni fog. A kosárban az őrleményt tömörítés előtt oszlasd el egyenletesen egy fogpiszkálóval, ahogy itt is írják.. Attól, hogy a nyomás egyenletes, az őrlemény eloszlása még nem feltétlenül az.
Gyakorláshoz ajánlott beszerezni egy nyitott szűrőtartót az expolygontól, minden hibát megmutat, büntet.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Sinisi #41194 üzenetére
Én általában 2*250g-ot rendelek, bontás után kétfele öntöm.
Az 1:2 - 1-3 arányt úgyértettem, hogy 17g kávéból készül 2*17=34g, vagy 2*25=50g ital. Már a második is elég híg, az alá nem mennék, inkább alá.Crema: ha fehéres, akkor biztosan alulkivonatolt (vagy csatornásodott, vagy kevés a hő, többnyire az első. Keress rá a youtubon a weiss distribution technic - WDT-re, azzal sokat tehetsz a csatornásodás ellen). A sötétebb pörkölésnél azt tartják irányadónak, ha mogyoróbarna alapon sötétebb ún. tigriscsíkos sötétebb mintázódás van, de ez is csak egy irányadó adat, lényeg, hogy neked hogy ízlik jobban.
Malabar: állítólag lesz hamarosan, és legalább tuti friss csak vigyázz, mert gyorsan elkapkodják. A pörkölési fokot, van ahol kérheted milyen legyen (pl Kávékalmár - bár ott is érdemes egyeztetni, hogy a pörkölő szerint hogy jobb), de pl az AVX is most világosabbra kérte.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz Sinisi #41194 üzenetére
96 fokon ilyen fehér crema csak akkor lesz, ha átzubog a kávé (nagyon gyorsan lejön). Vagy mert csatornásodik, vagy mert durva a szemcseméret. Én először a wdt, rövidebb lefolyás (25 másodperc alatt kevesebb kavé) irányába vinném el a dolgot, és csak ha az nem segít, akkor emelném a hőmérsékletet. Az is lehet, hogy döglött a kávé, de attól én nem láttam még rövid kávés pályafutásom alatt ilyen világos cremát.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
fragola.6035
aktív tag
válasz soldier2 #41202 üzenetére
Én tényleg értékelem, ha valaki wdt-zik, én is szoktam egyes kávéknál, de ezt a képeken látható kávét némi kevergetés nem fogja megoldani. Itt valami nagyon alapvető hiba van. Hő problémára nem gondolnék, mert van a gépben pid.
Én még mindig az őrlőre/őrleményre gyanakszom, Ez a képeken látható kávé olyan, mintha szar lenne az őrlemény, vagy erősen döglött, bár ezt ki lehet zárni, mert ennyiféle kávéból lehetetlen, hogy mind döglött legyen. .
Vagy a kávé szar, vagy az őrlővel van valami beállítási probléma.
Mintha nem frissen őrölt kávé lenne. Amikor a vendéglátósok dózerében pang a kávé, akkor szookott ilyen világos lenni.A kávé szétcsomagolásáról: az olasz kávék (és pl. a Paljoc kávék is) bontatlan csomagolásában általában nincs levegő, mert a szén-dioxid kiszorítja. Ez elég jól megóvja a kávét az oxidációtól, öregedéstől. Ha felbontod, és nem öntöd, hanem valami kanállal veszel ki adagonként őrölni kávét, akkor még mindig benne marad a szén-dioxid, mert nehezebb a levegőnél és a zacskó alján marad.
Ha a kávét szétöntöd, akkor már el is veszítetted a szén-dioxidot, körbevetted a kávészemeket levegővel, újra el fog indulni az öregedés. Főleg ha sima símítózáras nejlonzacskóba kerül.
Az én véleményem szerint a közepes, vagy sötét pörkölésnél jobb, ha az eredi zacskóban marad.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
Sinisi
senior tag
válasz soldier2 #41203 üzenetére
Igen ez éppen az előbb merült fel mint kérdés!
32mp alatt!!!! úgy, hogy némi a víztartályba történő visszafolyás a csapolás alatt tapasztalható, és csak így ennyi idő mellett ad le ilyen sovány cremat!!!! ha finomítok az őrlésen akkor a szűrőn nem folyik ki kb semmi.Állítgattam a hőfokot de 96 fölé soha nem mentem, az őrlési finomsággal is próbálkoztam de ha gyorsan folyt át a crema elmaradt! olyan volt, hogy egy-két főzet azért egészen finomra sikerült de csak úgy, hogy a többi korábbi kudarcos próbához viszonyítva lett jobb.
-
verti1
tag
Nekem pl nagyságrendekkel javult a minőség a WDT-től. Mondjuk egy Eureka Mignon darálóm van ami rögösít elég rendesen...
-
soldier2
őstag
válasz fragola.6035 #41204 üzenetére
Wdt - igazad van, van ahol el lehet hagyni, van ahol nem, kezdők inkább csinálják, egy hibaforrással kevesebb. Ez a csapolás egy feneketlen karral vsz horror lenne, és normál kifolyóval is vsz idegesen, csapongva jön az ital, nem szép egérfarokban. Azt írta a gép rendben van, a darálót nem tudom tesztelte-e más géppel. A Malabar nálam az elállítódott darálással is jó volt, ezért mertem ajánlani. Hogy daráló vagy eloszlás a hiba az talán kiderül, darálóról semmit nem tudok, feltételeztem az is kipróbált, lehet nem.
Kávé szétcsomagolás: én is így gondoltam, de a gyakorlatban nem éreztem különbséget hogy átkanalaztam, vagy öntöttem. A 125g elfogy pár nap alatt, némelyik kávénál a zacskó vége így sem igazi. Mivel többnyire egész friss a kávé ami érkezik ( 1-2 napos), még az új zacskóban is sok a CO2. Inkább azt látom, hogy mikor kevés a zacskóban a kávé, akkor látványosan gyorsul a folyamat. Az utolsó 1-2 adag már szenvedős néha, szinte fuggetlenül attól, mikor bontottam (nyilván a CO2/O2 arány ilyenkor a legrosszabb).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Sinisi
senior tag
válasz soldier2 #41209 üzenetére
A daráló simán lehet még a gyenge pont. Ez nincs még tesztelve... erre is sort kerítünk majd, de csak a kövi hóba jön össze, addig csak kitartok már ha eddig is kibírtam... a gépet láttam már, hogy "mit tud" szóval az rendben kell, hogy legyen... lehetek én is a leggyengébb láncszem, de ez majd kiderül... az biztosk, hogy elakadtam... ezért egyelőre ráhagyom, úgy tűnik, hogy fizikailag jelenlévő szaksegítség nélkül nem boldogulok Köszönöm mindenkinek a hasznos tanácsokat!!! remélem, hogy miután rendbeszedtük a dolgokat minél többet tudok belőlük kamatoztatni! Köszöm!
[ Szerkesztve ]
-
-
Bazsee71
őstag
válasz Keresztapper #41186 üzenetére
És tényleg, továbbá mosott Honduras is ezen az áron. Hoztam is gyorsan egy-egy kilót, illetve még egy csomag Columbiát. Köszi a tippet!
-
Sinisi
senior tag
Értem! A 84-et azért furcsállotam mert azt olvastam, hogy 90-96 fokosnak kell a víznek lennie amikor találkozik a pogácsával, és olyat hallottam már, hogy ha körbe van csövezve a kazán akkor elég ha 87 fok körüli hőt mutat a PID , hogy ezt a értéket érje el a víz tényegesen a kávénál.
-
Wolfy999
tag
válasz Sinisi #41218 üzenetére
Nem az a kérdés, hogy hány fokos a víz, amikor a pogit éri, hanem az, hogy mikor finom a kávé. Az meg végképp mindegy, hogy hány fokos a kazán fala, ahol a szenzor van. Ne a számokkal foglalkozz. Ha hőhiányos emelj rajta, a megégett vegyél le belőle pár fokot. Az mindegy, hogy nálad épp ez 84 fok vagy 98.
-
soldier2
őstag
válasz excalibur36 #41221 üzenetére
Én két félét próbáltam, az AVX sötétebb és a Kalmár féle világosabbat (közepes). Állítólag most már az AVX is világosabb (közepes) pörköléssel árulja, nekem speciel mindkettő egyformán ízlett, nagy különbség nem volt ízben, a vilagosabbra hagyott egy picit jobban bejött, de nem volt savas az sem. Bármelyiket merem ajánlani.
Sinisi: " Ezek szerint a PID arra jó, hogy ha finom az adot kv akkor az a suám ami a kijelzőn van lesz az irányadó és a 90-95 fok csak egy nagyon durva iránymutatás." pontosan. Nem kalibrált szenzorral, különböző helyre rakott szenzorokkal inkább viszonyszám mint abszolút érték. Annyit fogsz tudni a többiek értékei szerint, hogy alacsony, kp vagy magas hőigényű egy adott kávé. Azt, hogy ez a te gépeden mennyit jelent, neked kell kitapasztalni.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Sinisi
senior tag
válasz adriankoooo #41224 üzenetére
Amúgy gondolkoztam már rajta de nem tom hova töltsem föl (ahonnan lehetőleg le is tudom majd törölni (nem mintha a jogdíj miatt aggódnék ))
[ Szerkesztve ]
-
Sinisi
senior tag
válasz excalibur36 #41231 üzenetére
Annyira, hogy nem lesznek a kávészemek egyenletesek, illetve a csapolást befolyásolja?
-
adriankoooo
senior tag
válasz Sinisi #41230 üzenetére
Rakj fel most. Tök mindegy, hogy mennyire kopott a kés kép alapján. Ha képes olyan finomra őrölni, hogy befullassza a KV gépet, akkor olyan nagy gond nem lehet. Szemcse egyenetlenséget ne számítsuk most.
YouTube. Letöltötd az appot az okostelefonodra és onnan fel is tudod tölteni.
Szerk: ha ránagyítok és jól látom, akkor jó nagy szemeket látok. Szerintem csak annyi a gond, hogy nem daráltál elég finomra.
Ez nem egy K6 őrlő? Nekem is az van. Kapcsold be a gépet és a felső részt csavard odaáig amíg fogod hallani, hogy a kések összeérnek (fém-fém hang). Onnantól gyere vissza egy centit kb. Lehet nem segít, de nekem most 27-en áll. Csak hogy legyen némi referenciád. Aztán ha állítasz a finomságon, vagy kiporszívózod kell 1-2 darálás, amíg beáll a szemcseméret a beállított értékre.
Én vettem új kést tavaly, de egy f*s. Vissza kellett tennem a régit. Az új kés összeérintkezve, ciripelve sem adott elég finom őrleményt. Visszatettem a régit, azzal nincs ilyen gond. Ha veszel kést én eredetit javasolnék, amibe bele van ütve a K6 felirat, a többi lutri.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Sinisi #41230 üzenetére
Kép alapján nem hiszem, hogy pontosan megmondható. A köröm tesztet szokták javasolni. Ha elhúzod rajta a körmöd hátát és karcolja, akkor jó, ha simogatja, akkor csere.
YouTube: a telefon által készített videó általában nem kicsi, inkább wifin töltsd fel ha tudod
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Sinisi
senior tag
válasz soldier2 #41235 üzenetére
Karcolni simán, mármint rendesen, nem nagy erőkifejtéssel megkarcolja... na holnap majd csinálok videót és az majd talán többet elárul...
A feltöltéseket nem telóról intézem (ha van rá mód), mert már volt olyan adat ami vagy kettő nap alatt érkezett meg (mail) de hallottam ismerőstől, hogy volt ami majd egy hetet vett igénybe
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz paljoc #41192 üzenetére
jókat lehet ebből is húzni (azért figyelni kell, tud keseredni, ha kicsit hosszabbra hagyom), kicsit világosan meg mégjobbabb volt de tényleg az a megoldás, hogy pörizek magamnak, amúgy is tervben van már évek óta, most már hely is van hozzá, csak csinálni kéne (meg egy gene hozzá).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
looser
addikt
Megkóstoltam az El Triunfo-t a BB-nél. Őszintén szólva még mindig nem érzek a keserű és savanyú ízek mellett semmi ismert gyümölcsre hajazót, de valami dereng, valószínűleg csak bebeszélem magamnak, mert nagyon szeretném érezni :-)
Sörből már 4-500 félénél járok, ott azért elég letisztultak az ízjegyek :-)Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
paljoc
tag
válasz looser #41239 üzenetére
En ugyan nem kostoltam, de megneztem a leirasat es nem ir ilyen konkret gyumit, csak hogy melaszos edesseg, hosszu lecsenges, cirtusok es olykor bogyos gyumolcsok. De van olyan ahol kifejezetten megfoghato h paradicsom, eper, stb. Ilyenre kellene rakostolni ha vmi konkret gyumi izt keresel a kofiban es erdekel, hatha meglesz.
-
Sinisi
senior tag
Videók a készítés menetéről, hátha ezekből kiderül a hiba... A 134 számú videó csapolásának eredménye ez 100 fokon ment. A 133-as vid 102 fokon. Az elkészülés másodpercei is látszanak de a végeredmény grammja a mérleg rakoncátlansága miatt csak a 134-esnél. Csak a másodiknak az eredményét kostoltam meg de rém keserű volt az amelyiket tegnap csináltam és amire írtátok, hogy hőfokhiányos annak az íze iható volt...
[ Szerkesztve ]
-
gubabela
senior tag
Elnézést, kifutottam a szerkesztési időből. Pár tanács, aztán vagy megfogadod, vagy nem. 10-ed gramm pontos mérleg jó lenne.Tömörítés előtt wdt.
Tamperolás: először lesimítod, és utána egyszer elég határozott erővel (15-20kg) lenyomni, figyelve, hogy ne ferdén nyomd, (találsz videókat a megfelelő technikáról). Óvatosan kihúzod a tampert és ellenőrzöd, hogy mindenhol egyforma magas. Ne ütögesd, ne kocogtasd! Ha kell korrigálsz. Felhelyezésnél figyelj, hogy ne koccanjon a főzőfejhez, mert csatornásodhat tőle![ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- Futás, futópályák
- Bemutatkozott a Polestar Phone
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Motorola Moto G24 Power - hol van az erő?
- Assetto Corsa Competizione
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MG4 menetpróba
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- További aktív témák...