- 3 évig még biztosan nem rendelhetünk Xiaomi EV-t
- VoIP telefonálás
- A TikTokon marakodik Trump és Biden, betilthatja az USA
- DIGI kábel TV
- Az MSI RadiX AXE6600 tesztje – router, játékosoknak
- Kínában túl sok az EV, fokozódik az árháború
- A Coca-Cola következő nagy újítása az AI
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Aliexpress tapasztalatok
- A Microsoft feltalálta az olcsó AI-t
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gubabela
senior tag
-
jveres
csendes tag
válasz Deadzone41 #40351 üzenetére
+1
A lágyítás csak egy lépés a víz optimálissá tételéhez. -
zolnagy
őstag
válasz Bazsee71 #40350 üzenetére
Én azt tapasztaltam, hogy nem minden kávénál működik a reneka. Van, aminêl nálam se lehetett finom kávét készíteni vele, míg a gyári vagy vst szűrővel jó volt. Az tény, hogy a tigriscsíkok karakteresebbek vele, szebb a kávé kinézetre, de ízre kotánt sem így van. Viszont volt olyan kávé, amiből ezzel sikerült több ízt kihozni. Ha jól emlékszem, ezek világosabb, nem klasszik kávék voltak.
-
HÁZIGAZDA
válasz Deadzone41 #40351 üzenetére
ja, hát ha összetételezni akarsz, akkor RO vagy eleve olyan palackos víz, ami összetételes
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
adp
őstag
válasz jveres #40360 üzenetére
Felesleges ezen vitázni. Én nekem kis GC-m van. Ez a fejhő nekem akkor se mérvadó. amiket én fogyasztok mindegyik 87-89 közt van a honlapon ami átlagosan 88. A fórumon beírt értékek pedig nem ezt az 1 fok eltérés mutatják. Én ízlelőbimbóim pedig nem gondolnám, hogy észrevennék azt az 1 fokot, amit a kis kazán hőstabilitása nagyban befolyásol még ha réz csövezve is lesz eshet 1-2őt.
De igazad van. Pont azért gyűjtöm az infókat, hogy egyiket a másikhoz képest hogy lőjem be. -
Paqito
senior tag
Azt hiszem megyek ezzel a dumával a kaptárba, de vállalom...
Ha valakinek a kávéfőző kímélése (vízkőmentességének megőrzése) miatt fontos a szűrt/tisztított/lágyított etc víz, akkor miért is annyira ördögtől való az ioncserélt víz? (Hangsúlyozom, nem desztillált - bár az is lehetne !)
A bíróság megadja a szót a védelemnek...
Azt hiszem sok fórumlakóval együtt zömében presszókávét iszom/iszunk. Ennek a mennyiségét gondolom itt nem kell ecsetelni, hogy milliliterben kifejezni mennyit is jelent... Az összesített napi folyadékbevitelhez képest ez a mennyiség egy felnőtt esetében pedig elenyésző. Rosszmagam az érdemi folyadékbevitelemet az ásványvíz, tea (szűrt csapvízből, fröccs triumvirátus jóvoltából fedezem. Csapvizet szigorúan csak fogmosáshoz, de azt meg kiköpöm ugye...Röviden összefoglalva: természetesen tisztában vagyok az ioncserélt víz nagy mennyiségben történő fogyasztásának az állítólagos (!) veszélyeivel. Azonban az ioncserélt víz önmagában értsd kávézási mennyiségben történő mérsékelt fogyasztása semmilyen negatív hatással nincs a szervezetre.
Kitekintés: Ezt a krédót mindenhonnan hallom visszhangozni: Az ioncserélt víz kiherélt víz, és ugyan tiszta, azonban ásványi anyagoktól is megszabadított, így szegény emberi szervezet nem kapja meg a betevőt bla-bla-bla. Szerintem ez legfeljebb kicsit igaz, egészében meg inkább az ásványvízipari bullshit.
A vízben lévő ásványi anyagok szervetlenek, ezért a testünk nem, vagy elképesztő kis mértékben tudja hasznosítani azokat. A szervezet az elfogyasztott ételekből folyamatosan beépíti a szükséges ásványi anyagokat. (pl. kalcium, vas, magnézium). Csontritkulásra, vagy vashiányra azt hiszem nem a több csapvizet vagy ásványvizet írják fel TB-re...
"Az ásványvizekkel bevitt szervetlen ásványi anyagok nagy részét a szervezetünk nem tudja feldolgozni, így azok felesleges terhelést jelentenek, a testen belül lerakódva többek között epekövet, vesekövet, fogkövet, érelmeszesedést és izületi rugalmatlanságot okoznak. És ez a helyzet az életkor előrehaladtával, a kiválasztás lassulásával csak egyre romlik" - ezt a hosszú mondatot loptam, az illendőség kedvéért a forrást is megjelölöm, amúgy még 2008-ból meg '11-ből. Remélem a tudomány nem lépett át rajta... Kicsit hosszú a szöveg, de szerintem megéri végiolvasni.
Az utolsó szó jogán - by Rejtő Jenő
Nyilván mindenki azt dönt magába és a konyhai eszközeibe amit akar. Nálam kávéfőzésre az ioncserélt víz a nyerő, amúgy a kiegyensúlyozottnak vélt táplálkozás. A bátyámat - aki kémikus, tehát nem normális!!! - kérdeztem, mi lesz ha csak ioncserélt. Mire Ő: Hát, hát semmi...
Tisztelt bíróság! Vállalom a tarkólövést!!!!
[ Szerkesztve ]
"...a Jóakarat szétfröccsen a Butaság szökőkútján, kövér gyerekek gyűjtik a könnyeket egy vak koldus számára, aki egy falragaszt betűz remegő újjakkal: ez itt a pokol!" - Syrius
-
Deadzone41
őstag
válasz Paqito #40366 üzenetére
Valamit félreérthettél, szerintem senki nem ágált az ioncserélt víz ellen az élettani hatásai miatt. A kiherélt vízzel csupán az a baj, hogy nem megfelelően oldja ki a kávéból a kioldani valót. Legalábbis a kávés tudomány arra felé tart, hogy egyáltalán nem mindegy a víz szárazanyag összetétele az íz szempontjából. És itt nem csak a víz ízéről van szó, hanem másképpen oldanak a különböző ásványi anyag összetételű vizek.
jveres És melyik szűrő bizonyult jobbnak?
[ Szerkesztve ]
-
Keresztapper
senior tag
válasz Deadzone41 #40347 üzenetére
"14-15ezerből mi jön ki?"
8 literes vízlágyító, melyért ez úton is elnézést kérek. De ha a kérdés a pontos típusmegjelölést firtatta, akkor azt majd pótlom, mert a Danetti nagyszerű honlapján hiába kerestem most. Viszont ha megtalálom, belinkelem.
http://palscoffeetech.com/
-
adp
őstag
ha már így a vizeknél vagyunk. miért jobb ha előre felforraljuk a csapvizet?
Paqito desztillált víz lényegébe lepárlással történik nem mint a pálesz? a gépbe is felforr főleg ha nem pides
[ Szerkesztve ]
-
Paqito
senior tag
válasz Deadzone41 #40369 üzenetére
Sorry, akkor ez a része tiszta
Akkor már jöhet is a szőrszálhasogatás Ha az egyszeri ember csapvízzel használt átlagos kávéfőzőjén - most szerencsére gép/kazán típus és méret teljesen mellékes - a felső-szűrőt eltávolítva, vízterítőt kiglancolva, minden szirszart kisuvickolva leenged a kávéfőzőn akár hidegen akár melegen egy csészényi vizet, az szívesen megissza-e magában??? Legyünk nagyvonalúak és úriemberek: akár vízkőtelenítés után 1 héttel teszi meg ezt a user, szerintem maga is elcsodálkozik, hogy miért issza meg azt a löttyöt. Értem és elfogadom (hiszen tapasztalom), hogy ebben a sokváltozós egyenletben bármelyik kicsiny részt módosítják, az a végeredmény szempontjából sokszor döntő jelentőséggel bír.
Ha már itt tartunk, nálam 2 dolog van, ami felett nem jutok dűlőre. Az egyik az imént citált dolog, hogy ioncserélt - herélt - vízből herélt kávé lesz, a másik a WDT-zés.
Én a fent vázolt 2 esetet csináltam így is, úgy is a végeredményben semmilyen változást éreztem. Ittam szűrt vizzel, BRITA-s vízzel, szűrt és BRITA-s vízzel, meg ion cserélttel. Egy dolog számított: a tiszta kávéfőző. Ha már vízköves volt megette a fene. WDT: nyomkodtam én a rögöket - már amennyi volt - olyan szép homogén őrleményem volt, még könnycsepp is gyűlt a szemembe. Az elkészült kávé - szerintem - ugyanolyan volt, mintha nem csináltam volna semmit. (Kocogtatni és elegyengetni a tamper állványon minden esetben szoktam!)
Természetesen fenntartom, hogy a hiba az én számban van és emiatt nem érzem a különbséget. Emellett mi sem áll távolabb tőlem, minthogy bárkit is meggyőzzek! A lényeg, hogy: ...Az ég kék, a víz nedves a nők titkolóznak. Kit érdekel?
Szerk:
adp: mert akkor az már kb desztillált víz.[ Szerkesztve ]
"...a Jóakarat szétfröccsen a Butaság szökőkútján, kövér gyerekek gyűjtik a könnyeket egy vak koldus számára, aki egy falragaszt betűz remegő újjakkal: ez itt a pokol!" - Syrius
-
adp
őstag
válasz Paqito #40372 üzenetére
a vízhez nem értek. de a WDT sokat számít. Erről korábban fórumos vidik is voltak naked karral. Amióta én is wdt-zek sokkal jobb és egyenletesebb a lefolyás, elötte 10ből 7-szer a bal oldali kifolyón több jött ki. Mostanában ez ritkán fordul elő, persze belépő cm702-esem van
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Paqito #40372 üzenetére
Espressónál a Norda és a csapvíz közötti különbséget csak akkor érzem, ha egymás után kóstolom. De pl a tea Nordából ihatatlan lett.
Wdt- otthoni körülmények közt ha nincs különbség akkor valami nagy gáz van. Főleg világosabb pörkölésű kávéknál.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Deadzone41
őstag
válasz Paqito #40372 üzenetére
Vegyük figyelembe, hogy nem csak eszpresszó létezik, a filter kávék világába még jobban számíthat a víz minősége, egyszerűen azért, mert hígabbak.
Ha rendes összehasonlítást akarsz, inkább csinálj cuppingot különböző vizekkel, és ha úgy sem érzel különbséget, akkor ezen nem kell tovább paráznod és kész.
-
Paqito
senior tag
Nekem Iberital Challenge van meg vagy 20 éves Gaggia Coffee, szóval nálam sem tört ki az ipari forradalom... és dupla kifolyóval dolgozom minden reggel, 2db jóképű Lucaffe csészébe. A csészék belsejében 30 ml-nél van egy perem. Gyakorlatilag egyszerre ér el az anyag a peremig szinte minden esetben. Naked kar nálam nem játszik, gondolom a WDT haszna kiütközne
Szerk:
Deadzone41 Tudom, hogy nem csak eszpresso létezik, de a mérsékelten értékes #40366-os hozzászólásban írtam, hogy nálam zömében a presso a nyerő. Munkahelyen a hosszú kv, mert nagyon sz@r, és legalább tovább tart. Igaz sosem kávénak iszom, hanem barnavíznek hívom csak...
[ Szerkesztve ]
"...a Jóakarat szétfröccsen a Butaság szökőkútján, kövér gyerekek gyűjtik a könnyeket egy vak koldus számára, aki egy falragaszt betűz remegő újjakkal: ez itt a pokol!" - Syrius
-
jveres
csendes tag
válasz Deadzone41 #40369 üzenetére
Nem lehet egyértelmű győztest hirdetni. Csak gyümölcsös kávékkal próbálva
-a VST szélesebb ízspektrumot ad, ízek a friss gyümölcsre emlékeztetnek
-az IMS szűkebb ízspektrumot ad, inkább a befőttre hajazó ízzel
Kinek melyik jön be -
Paqito
senior tag
válasz fragola.6035 #40379 üzenetére
Tisztelettel, de ezt én nem írtam sehol....
"...a Jóakarat szétfröccsen a Butaság szökőkútján, kövér gyerekek gyűjtik a könnyeket egy vak koldus számára, aki egy falragaszt betűz remegő újjakkal: ez itt a pokol!" - Syrius
-
pacuha69
csendes tag
válasz jveres #40367 üzenetére
Ez így van, sőt tovább megyek, mivel még mindig nyúzom a Combatot így megerősödött bennem az, hogy bizonyos kávé a 83-as kúpos késsel jobb, némelyik pedig a 83-as síkkal. Így a szűrőknél sem nyert egyik sem (Deadzone41). Mivel nálam csináltuk a tesztet, így röviden az eredményét leírom. A teszt kávé a Paljoc féle guatemala-i volt. Alap ízei a csoki és meggy. A VST-vel egy kicsit tisztább elkülönültebb ízekkel és friss meggyre emlékeztető ízzel találkoztunk. Ehhez képest az IMS-el inkább egy érettebb meggy kompót volt csokival keverve. Jól állt neki mind a kettő ízvilág, csak innentől szubjektív, hogy kinek melyik ízlik jobban. Ez a része inkább Zolnagy-nak szólt, csak bele merültem az írásba...
-
vTamas35
csendes tag
Sziasztok! Hőmérséklet témára kanyarodnék vissza. PY kávéknál érdekelne E61 fejhőmérővel. Előre is köszi!
O1G
-
Paqito
senior tag
válasz Wolfy999 #40382 üzenetére
Ok, de másold ide kérlek a megelőző 3 sort is kérlek.
Nem tartozik szorosan ide: Páromnak van egy számomra értelmezhetetlen szokása. gyakran hidegen issza a kávét. Én kb 2-3 havonta tisztítottam a kávéfőzőt. A tisztítás előtt nem sokkal a hideg kávé tetején - hívjuk a crema maradékának mert jobb jelzőt nem tudok- egy hártyás-darabos-zavaros-"bőrös leheletvékony réteg volt. Tisztítás után a jelenség hetekig nem jelentkezett. Az egyenletben más nem változott. Én másra nem tudok gondolni, mint a vízre...Azt továbbra is tartom, hogy a lefőzött kávénál én nem éreztem különbséget a tekintetbe, hogy milyen vízzel készült. Ha rossz volt az alapanyag azért, ha nem stimmelt a lefolyás azért etc. Azonban pusztán azért, mert a szűrt vízről áttértem az ioncseréltre én visszaesést, élvezeti értékben végbement negatív változást nem tapasztaltam. Remélem most érthetőbben fogalmaztam
"...a Jóakarat szétfröccsen a Butaság szökőkútján, kövér gyerekek gyűjtik a könnyeket egy vak koldus számára, aki egy falragaszt betűz remegő újjakkal: ez itt a pokol!" - Syrius
-
Toobee
veterán
válasz vTamas35 #40384 üzenetére
Ahány gép, annyiféle érték. Nagyon, de nagyon felesleges ezt kitaglalni. Egyedüli dolog ami érdekes lehet, az az, hogy a hőigényes-e, vagy sem. Ezt az információt átülteted a te géped koordináta-rendszerébe, ennek megfelelően kezdesz beállni az új kávéhoz. Talán spórolsz vele 50-100 grammot, ha nem a nulláról akarsz beállni rá.
https://barbieripnk.hu/
-
HÁZIGAZDA
válasz pacuha69 #40381 üzenetére
ennyi. nyilván vannak jobb és rosszabb konstrukciók akár gépből, akár szűrőből, de a dolog sokkal inkább úgy jelentkezik, hogy egy-egy kávé más. mindenki eldöntheti, hogy gépeket cserél százezrekért vagy keres egy másik kávét, amivel az ő konfigja a jó. joker megoldás úgy sincs.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
waxos
csendes tag
válasz Deadzone41 #40343 üzenetére
De mi a baj a Nestle Vera-val?
-
kaligula
tag
válasz adriankoooo #40389 üzenetére
Külföldi munka miatt - pénz kell a saját kávézóra - sajnos sok dolog háttérbe szorult. De látom, zajlik itt az élet, ahogyan mindig.
rovidkv.reblog.hu
-
soldier2
őstag
válasz levytee #40395 üzenetére
Lúgot rájuk
Egyébként Tartianttinak igaza van, az emlős szervezetek egyik legstabilabb értéke a pH. Születestől késő öregkorig, éjjel, nappal nagyon szűk sávban mozog. Csak ennek a terjesztésével nem lehet hígított víz eladásából mesélni.
Nem mellesleg az enyhe savasodást sokkal jobban tűri, mint a lúgosodást. Szerencsére az utóbbi elég ritka[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Bazsee71
őstag
Kissé csalódottan, de az utolsó adagot a gyári szűrőn fogom átpréselni. Ha jó lesz, akkor most először maradt alul a Reneka.
Más: Kalitánál meg marad a kis Skerton a Graef helyett. Fantasztikusan jók az italok, egyszerűen nincs benne az az íz, amitől fanyalogtam korábban, illetve amiért hidegen már meg sem tudtam inni. Most már csak az piszkálja a fantáziám, hogy vajon espressonál mit mutatna egy kézi őrlő...
(#40398) tariattila: párom orvos, szegény már falnak szalad, mikor valaki elkezdi neki promotálni a lúgos vizet. Kollégái szintén, ez már csak jelent valamit.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Filmvilág
- 3 évig még biztosan nem rendelhetünk Xiaomi EV-t
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kutya topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Házimozi, és Hifi kábelezés!
- VoIP telefonálás
- További aktív témák...
- POLICE EPIC férfi analóg karóra!
- FREEWELL 8/16/32/64 ND/PL szűrőkészlet - DJI Mavic 3 drónhoz
- Eladó 0km-es új elektromos roller (iScooter i9)
- DJI Mavic 3 FMC drón szett - 2 kamera, 4/3" CMOS - 3 akku, 2 táv, koffer
- Garmin Edge Explore 2 Kerékpár Computer, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia, Házhozszállítás