- Megrendszabályozza a Pornhubot az EU
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- OpenWRT topic
- Átjutottak a Ciscón, betörtek a kormányok hálózataiba
- Milyen routert?
- Ingyenes vagy akciós szoftverek
- Mikrotik routerek
- ASUS routerek
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Windows 11
-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Daneeka
senior tag
Amúgy kotyogósnál nem kötött a kávé-víz arány szerintem, én azt szoktam csinálni, hogy amikor világosodik a kifolyó lötty akkor átteszem az egészet egy hidegvizes edénybe és egyből leáll a főzés, kvázi bármilyen extrakciót belőhetsz így attól függően, hogy mikor állítod le. (én a régi 8 vagy 6 szögletűt használom, biztonsági szelep aljáig töltöm és kb. a fele folyhat ki annak, a "tölcsért" szoktam kopogtatni az asztalba, hogy csökkenjen a channeling,(ha egyáltalán van) rendes tampingot nem merek vele, kb. 17g kave mehet bele)
(amúgy még így se vagyok annyira oda érte, aeropressel tudok sűrűbbet ÉS fókuszáltabb ízvilágút bár nem a normál receptekkel, mokánál azt érzem néha hogy ha alulextraktálom még akkor is vannak benne atomkeserű/égett részletek amikről sejtem honnan jönnek de nem lehet kiírtani) -
HÁZIGAZDA
válasz DeFranco #31448 üzenetére
"@tariattila: ez egy bunkó korlátolt sznob hozzászólás volt, téged minősít egyszer majd leülünk beszélgetni az igényességről egy kávé mellé, aztán meglátjuk, akkor is ilyen okosan törölgeted-e majd a cremát a bajszodról "
akkor az egyszerűség kedvéért az ilyesmit (aka személyeskedés) a jövőben hanyagold, légyszi!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
weinmaker
őstag
A Catler kávédarálós cikk updatelve az árral
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
HÁZIGAZDA
válasz DeFranco #31454 üzenetére
bizonyára az okos crematörölgetés is a hozzászólását minősíti épp. na, akkor húzzunk egy vonalat és az indirekt személyeskedést és egyéb jogtudományosan megtámasztott alternatív módszereket is hanyagoljuk plíz, legyen ez a topik itt a béke szigete!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Xabi78
aktív tag
Mondjuk lehet megsértődni meg nem megsértődni, de amit itt művelünk, az bizony simán kimeríti a sznobéria fogalmát.
Én vállalom, hogy sznob vagyok (bár nem a szűkebb, hanem a szó hagyományosabb értelmezésében), de azt is megértem, ha mindenki más kikéri magánakCave canem!
-
HÁZIGAZDA
válasz Xabi78 #31457 üzenetére
az a vicc, hogy nem. illetve részben igen, ja, de amíg csak ott tartasz, hogy a tipikus honi kávé egy rakás szar és te szeretnél jót inni, mert van jó, kóstoltad már pár specialty kávézóban, addig egyszerűen csak nem a teszkópárizsi szinten vágysz a húsra. ez nem sznobéria, hanem igény a jobbra. az egész mediterráneum csak nem sznob...
a wdt, meg görbe tamper, meg egy silvano cseréje egy dc-re, meg a többi elfajzott rítus, az már tényleg borogatnivaló láz
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
weinmaker
őstag
Ha valaki nem szavazott még, és szeretne, akkor az megteheti
Ráadásul a facebookon kiraktam a szavazók között kisorsolandó ajándékcsomagot.
6db lattés pohár, 6db eszpresszós csésze, és 1kg Bristot Tiziano szemes kávé.[ Szerkesztve ]
Www. Kavekorzo.hu - Gyanús vagy nekem, mint a krematórium büféjében a hamubasült pogácsa!
-
ronin s8
senior tag
válasz Xabi78 #31457 üzenetére
Hát nem. A "sznob" fogalma mást takar. Mi elitisták vagyunk.
A mi tragédiánk az, hogy az ország gasztrokultúrája (ami szerintünk világhírű ) egy rakás szart sem ér, és akárhová fordulunk, akármit keresünk (legyen az kávé, bor, pálinka, hús, kenyér) túlélőtúra számba megy felkutatni az elfogadhatót."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Gravity1234
tag
Kaptam par linket 1-2 napja kaves cseszek temakorben, de kis info meg kellene.
Egeszen pontosan flat white-hoz a capucinos pohar lesz a jo?
Nem talalok ilyet kulon sehol, tehat kb azt gondolnam a capuccinos pohar lesz.
Mit gondoltok?Ezt talaltam:
"Cup Size: Let’s be honest here — the average flat white (I would like to highlight the word ‘average’ here) is served in a 180-210 ml wide-brimmed bowl."
[ Szerkesztve ]
Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
adriankoooo
senior tag
Valahogy én nagyon el voltam tévedve a Lady Paljocot illetően. Kezdetben 94C-n készítettem, de nem nagyon ízlet. Az avxen volt a napokban egy beírás, hogy hogyan kéne belőni a hőmérsékletet a kávéhoz. Visszavettem 86C-re és láss csodát. Szűkítettem a darálón is ill. levittem 84C-re egy teszt erejéig, de csak egy mini ristretto jött le nagyon csöpögősen. Huhh még ez sem volt rossz (nem égett meg, finomak voltak az ízek), pedig jött vagy 50mp-ig.
Összegzés: a fene gondolta volna, hogy egészen 8x körüli hőmérsékletre le kell menni.
[ Szerkesztve ]
-
bl4ze
veterán
válasz adriankoooo #31462 üzenetére
Le ám. Simán.
Van olyan kávém ami PID 83 fokon jó, felette már más ízeket hoz, érezhetően sok a hő neki.....:. bl4ze .:.
-
Szyszko
tag
válasz adriankoooo #31462 üzenetére
Én is Ladyt nyomok most, és nálam is ugyan ez. Jelenleg 84C on van a pid, és lassabb lefolyásúra őrlök.
"Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást."
-
krupiz
csendes tag
Ezt a gyakorlási (latte art) módszert ismertétek, vagy csak nekem újdonság?! Elég gazdaságosnak tűnik
https://www.facebook.com/barista.dritan.alsela/videos/780188962111298/[ Módosította: radi8tor ]
-
adriankoooo
senior tag
válasz krupiz #31466 üzenetére
Milyen géped van?
Mindig azt mondjuk, hogy mindenkinél más az érték, de szerintem a Gaggiások nagyrészének ugyanúgy van beépítve a PID-je (ha jól tudom az eredeti termosztát helyére?!). Na most ugye két egyforma gépnél kb.ugyanaz lehet az eredemény, de talán egy Classic vs. Gaggia Baby Twin közt is.
-
krupiz
csendes tag
válasz adriankoooo #31471 üzenetére
Egy bakelit Babym van….a szép pirosan világítós És, igen a termosztát helyén van a hőfokérzékelő.
Persze, tudom, hogy mindenkinél más, de gondoltam, hogy néhány fok szórással, de hasonló.
Latte art: nem próbáltam még csak a hagyományos módon a tejhabot (gőzzel) Ezen a videon az tetszett, hogy kevés ráfordítással is lehet sokat gyakorolni. -
bacskait
tag
válasz adriankoooo #31462 üzenetére
Ugyanígy jártam én is.
Tegnap nagyon nagy segítséget kaptam Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ-tól, mivel nála lehettem délután és az én főzőmmel és darálómmal próbálkozhattunk. Mostmár legalább tudom azt például, hogy milyen az amikor megég a kávé.
Volt egy pár olyan íz, amit eddig még nem is éreztem, pedig olyanból készítettük, amit itthon is használok (GetUp!). Jó volt beszélgetni is, meg próbálgatni a különböző beállításokat.
A Pavoni meg csodaszép! A szertartása meg különösen tetszett. Beleszerettem.
Köszönöm a segítséget! -
Szyszko
tag
válasz adriankoooo #31462 üzenetére
Andriankooo, be tudnad linkelni azt az avx es beirast amit emlitettel, nem talalom, de nagyon erdekelne.
Köszi
"Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást."
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz bacskait #31475 üzenetére
en orvendtem a lehetosegnek! en meg ittam, keszitettem (paljoc) Sidamo-bol olyat, ami izlett!
hiaba, no valtoznak az idok! hullamosodok!ezt, ha minden igaz eleg lassu lefolyassal, dupla ristretto formajaban sikerult elerni 92fokon, 18g-bol, renekaval... szep kis leopardminta volt benne!
adriankoooo: am SiD azt mondta, h meg ugyanaz a PID (es minden mas korulmeny, gep, erzekelo helye) eseten is lehet elteres, mert szoftveresen meg lehetnek elteresek, gyartasi pontatlansagok... meg az utanzatot is hamisitjak...
[ Szerkesztve ]
-
adriankoooo
senior tag
válasz Szyszko #31476 üzenetére
Futásban vagyok, de megtaláltam:
Asgard:
"Első lépés: Vidd vissza az őrleményt, olyan 25-28mp körüli lefolyásra úgy hogy a 25-28mp akkor ér véget amikor elkezd szőkülni (szerintem ehez még finomabbra kell darálni mint az első videón). Ha a végén belenézel a presszóba és akár egy világos cseppet, foltot látsz benne nem jó. Ez 16gr esetén olyan 26-28gr körüli optimum lesz (utóbbi tipp pörkölés függő).
Második lépés: Ha eddig megvagyunk nézd meg a kávé színét ha foltos, tigriscsíkos, nem homogén barna akkor túl meleg vedd lejjebb a hőfokot.
Harmadik lépés a finom hangolás: Mostanra már elég jó a kávé, nagyon kicsivel állítgatva a darálót (végeredmény +- 3gr!!!!) lehet szabályozni a kioldási arányt, ez már ízlés kérdése." -
killerjohn
addikt
válasz ronin s8 #31460 üzenetére
Engem már megtérítettetek espresso téren, de azért azt lássuk be hogy épp elég erős a lenézés errefelé ahhoz, hogy egy frissen erretévedő felb@ssza az agyát és lesznobozza a fél bandát Tudod, amikor az ország jelentős része örül, ha hetente hús kerül az asztalra, akkor a BBQ fórumon az 'USA import xyz marhahús a minimum, másból ehető ételt nem lehet csinálni'. És akkor ne robbanjál fel a sok nagyarcútól...
Btw ha már erre jártam: a Gaggia zseniális, a daráló állat, az eredmény fenomenális (igaz, hogy én nem szöszölök se grammra méréssel, se szitálással). A reggel, félálomban elkészített dupla egyébként már a kanyarban van a Molinárihoz képest Utólag is mégegyszer köszönet mindenkinek a sok tanácsért!
-
Xabi78
aktív tag
válasz killerjohn #31479 üzenetére
Nálam az összes szőrözés (grammozás, wdt, gépmelegítés, csészemelegítés) csak arról szól, hogy minél több nagyon jó minősítésű kávé készüljön (a feleségem a kontrol, ha tejszínt kér, akkor nem sikerült) a többi jó közül. De igen, egy jó szettel reggel, félálomban is lehet egy jót húzni. De az igazán jóhoz vagy odafigyelés és p***ölés, vagy szerencse kell
Cave canem!
-
HÁZIGAZDA
válasz killerjohn #31479 üzenetére
az őszinte helyzetelemzés egyébként valami olyasmi volna, hogy az eszpresszó egy technikai sport, sajnos relatíve komoly gépparkot igényel, hogy egyáltalán sikerüljön. ez ennyi és ennyi forint és bár sokan megpróbálták már a különböző olcsóbb gépekkel, darálókkal, mondván, hogy nekik majd jó lesz az is, de nem, ha egy eszpresszót akarsz, akkor ahhoz ez a minimum, és igazából az a csoda, hogy van rá ennyire "olcsó" otthoni módszer ahhoz képest, hogy a kávézókban általában több millió forintos gépek csinálják.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Xabi78
aktív tag
Az viszont valóban elkeserítő, hogy akár egy 100.000 forint körüli befektetéssel már jobb kávét tudsz készíteni, mint a magyar kávézók 90%-a, a sokmilliós gépekkel.
Ha egy cukrászdában vagy étteremben kíváncsiságból rendelek egy kávét, egészen meglepődöm, ha értékelhető a végeredmény. A nagyja sajnos még a Saeco Via Veneto + tégla + nyomásfokozós kar kombót sem ugrotta meg. És relatíve (meg akár abszolút értelemben vett top 50es) komoly éttermek is okoztak már csalódást, sajnos... Meg persze ittam már fesztiválon is tricikliből zseniálisat (lelkes fiatalok friss pörkölésű kávéból követték el).
killerjohn: én újabban 200g-os adagokban (légmentesen zárva, fagyasztózacskóban) fagyasztom megbontás után, úgy sokkal lassabban romlik a minősége
[ Szerkesztve ]
Cave canem!
-
HÁZIGAZDA
válasz killerjohn #31482 üzenetére
kilós tárolás nem nyerő, csak az, hogy nyitogatod minden kávéhoz megöli jóval a vége előtt, sajnos
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Xabi78 #31483 üzenetére
ez számomra is elkeserítő, amikor kérdezik, hogy kérek-e egy finom kávét, mindig udvariasan elhárítom azzal, hogy nem kávézom... és közben arra gondolok, hogy csak érjek haza időben és húzok egyet a paljoc guatemalából...
(ami most úgy zenél, ha magas hőt kap, de kifejezetten alig akar megindulni módon jön le)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
killerjohn
addikt
válasz Xabi78 #31483 üzenetére
Érdekes, mert nálam se tart túl sokáig egy kilós csomag. Reggel mindketten duplát iszunk (összesen így 4 pohárban ), ez kb 40gr cucc. Heti 4 napon pedig ezt megismételjük délután is. +ha jön vendég. Szóval max 1.5 hétig tart egy kilós, és full légmentesített üvegben tartom, 25 dekás porciókban. Amit mindig éppen használok, az meg ilyen érdekes vákumos tartóban van.
-
killerjohn
addikt
Megmondom a frankót, de nem látom a "komoly" gépparkot. Egy ilyen Gaggia classic olyan egyszerű(-nek tűnik) mint a szög. A daráló, jó, az tényleg dúrva cucc (Kompak K6-om van). Képtelen vagyok belátni, hogy a "mediamarktos" 60-100e-es kávéfőzők miért gagyik. Értem, hogy azok, de nehogymár ennyi pénzből gagyit lehessen csak gyártani...
-
HÁZIGAZDA
válasz killerjohn #31488 üzenetére
azért a gaggia újonnan mennyi is? plusz még a daráló. sajnos 60-100e ft-ból azt kapod. ne feledd azért, hogy 27% áfa meg minden, attól tartok, hogy ha nekünk kéne gyártani, mi sem jönnénk ki olcsóbban.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
killerjohn
addikt
ja, jogos!
Új gaggia-ról nem tudok semmit, mert azt mondtátok, hogy az gáz, ezért vegyek 20 éves használtat
Szerk: most ilyet iszom: [link] Van ötlet, hogy hány fokon lenne ideális? Honnan tudom, hogy mi ideális? Mármint a kész espresso színe? Őszinte leszek: főztem 90 és 101 fokon is 1-1 adagot, és számomra teljesen egyforma az íze...
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz killerjohn #31490 üzenetére
hát jobb is a 20 éves használt
ez a szega 80:20-as blend, alacsony hőfokra céloznék. de látszik amúgy a kész kávén is, ha megégett (sötétbarna gyűrű a csésze falánál körben és/vagy "bőrös" lesz a crema, és egyben marad, ha picit mozgatod a csészét). meg ízre is keserű lesz. meg amikor a pogit kiütöd, látod az aljánál, hogy feketére égett.
ám a legvalószínűbb, hogy ez a szega ennyit tud.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
jolti
senior tag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #31477 üzenetére
Szerintem egy-két-három foknál nagyobb különbség nem nagyon lehet ezekből adódóan, az meg már lehet mérvadó, ha valaki nem ismer egy kávét, hogy mégis hány fok körül kezdje a csapolást. Nem mindegy, hogy 95 fokot mondasz egy tanácsot kérőnek, vagy 84-et.
De nem is ez a lényeg, hanem mesélj, hogy milyen a reneka? -
killerjohn
addikt
írtam paljoc-nak, hogy legyen szíves küldeni árlistát/esetleg rövid leírást a kávéiról, de gondoltam bedobom ide is: nincs erről valami listátok?
-
Daneeka
senior tag
Van most olyan hely a fővárosban ahol ennyire kimódolt paljoc-ot lehetne inni amiről írkáltok? Vagy úgy egyáltalán ahol ennyire komolyan veszik az espressot? (szóval ahol már annyira ügyesek, hogy már csak pár fokokon állítgatnak a PID-en meg ilyesmi mert amúgy már minden más fasza, víz, gép, daráló, forgalom is van stb.)
-
Daneeka
senior tag
válasz killerjohn #31490 üzenetére
Én régebben poénból elhülyéskedtem ezzel a kávéval, nem volt olyan módszer amivel iható lett volna nekem bár pont espressót nem csináltam belőle.
-
adriankoooo
senior tag
válasz killerjohn #31493 üzenetére
Én mindig meglepetést kérek.
-
tariattila
veterán
'lenézés, bunkó-sznobozás' margójára:
elnézést ha durva voltam azzal, hogy egy (szerintem mindenki által) minősíthetetlen kávéról le mertem írni, hogy szar... s az olvtársat inkább egy 38Ft/adag kávé + mellé 7-8eFt használt cucc felé mertem terelni! -
soldier2
őstag
válasz Daneeka #31494 üzenetére
Ha Paljocot akarsz kóstolni, akkor az Extractionben a Bakáts téren megteheted. Nagyon finom Kávékalmár kávét ihatsz a Mesterbikeban a Mester utcában, Casino Mokkát a körúton a Budapest Baristasban vagy onnan em messze a Feketében. És változó, hogy mit, de mindig finomat a Veres Pálné utcában a Mantrában (nekem ez a top. Ha arra járok mindig iszok egy nakedet, sajnos ritkán járok arra), és még sok helyen, én ezeket ismerem, mert erre fordulok meg néha a belvárosban.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
killerjohn
addikt
válasz tariattila #31497 üzenetére
szerintem ne vedd magadra
Daneeka: én szeretem. Meg a davidoffot is, pedig azt se favorizálják errefelé.
[ Szerkesztve ]
-
Vasinger!
nagyúr
Hali!
Bár erősen offtopik, de hátha van itt pár kemény kávézó/teázó aki nem éri be egy 0.3-as bögrével. Tehát röviden az lenne a kérdésem, hogy 0.7-1.0 literes kerámia poharat hol lehet kapni, viszonylag olcsóbban? Külföldi webshop is játszik, de főleg itthonról kéne.
Kösz szépen a választ előre is!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Megrendszabályozza a Pornhubot az EU
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- OpenWRT topic
- Autós topik
- Vicces képek
- Átjutottak a Ciscón, betörtek a kormányok hálózataiba
- Milyen routert?
- További aktív témák...