Hirdetés

A Biden-kormányt is zavarja a big tech és az adatközpontok energiaéhsége

Az energiaéhes adatközpontok és a big tech egyre növekvő igényei miatt elindultak a megbeszélések az USA kormánya és a tech szektor között: klímabarát áramtermelést akarnak.

Egyre többször kerül elő, hogy az AI, a felhő és az adatközpontok energiaigénye az egekbe lő, elképesztő magasságokba emelkedik a következő években. A trend olyan mértéket ölt, hogy a jelentések szerint már a Biden-kormányt is zavarja.

Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszter megerősítette, hogy az USA kormánya már arra kéri a big tech cégeket, hogy fektessenek klímabarát áramtermelésbe, mivel valamivel fedezni kellene a hatalmas energiaigényüket.

A jelentések szerint az AI-felhő-adatközpont nagy energiaigénye veszélyezteti a Biden-kormány azon terveit, hogy 2035 dekarbonizálják az energiaszektort a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében.

Granholm szerint a nagy cégek elkötelezettek a klímasemlegesség iránt. Felmerült annak lehetősége is, hogy a cégek együtt használjanak kis moduláris atomreaktorokat, az együttes rendelésekkel csökkenhetnek a költségek. Granholm azt mondja, ha a tech cégek viszik a hálózatból a tiszta energiát, akkor hozniuk is kell – ezért a tech cégek és atomcégek is egyeztetnek.

Bár új amerikai atomerőmű nem épül még, de a Fehér Ház a múlt héten már ösztönözni kezdte az amerikai atomerőművek fejlesztését, mert ez lehet a válasz a klímaváltozás elleni küzdelem során a karbonmentes áramra. Granholm szerint a tech cégek más megoldásokat is fontolgatnak, például geotermikus energia használatát.

Azóta történt

Előzmények