Hirdetés

Spanyol botrány: ellophatták a járművezetők adatait

A spanyol közlekedési hatóság észrevette, hogy valaki adatokat próbált szerezni tőlük – lehet, hogy járművezetők millióinak privát adatait árulják online.

A spanyol rendőrség a napokban közölte, hogy nyomozást indított, és megpróbálja kideríteni, hogy valóban spanyol járművezetők millióinak árulják-e a privát adatait online – rögtön azután, hogy a közlekedési hatóság észrevette, valaki adatokat próbált szerezni tőlük.

A DGT még két hete észlelt gyanús tevékenységet és hozzáférési kísérletet. A DGT blokkolta ezt és értesítette a GIAT-ot, amely vizsgálatba kezdett, közölte a Guardia Civil. Az érintett adatbázis több mint 27 millió sofőr adatait (rendszámot és biztosítási adatokat is) tartalmazza.

A BreachForums hackerfórumon egy névtelen illető azt állította, hogy hozzáférnek bármilyen rendszerszámhoz vagy dokumentumszámhoz, és a teljes adatbázist eladják. A hatóság szerint gyakran árulnak olyan adatokat, amelyekkel nem is rendelkeznek, ezért meg kell vizsgálni, mi történt.

A spanyol szektorra nem vet jó fényt, hogy az utóbbi hónapban három óriási spanyol cég, a Telefonica telekomcég, a Santander és az Iberdrola is kibertámadás áldozata lett, dolgozók és ügyfelek adatai szivárogtak ki. Helyi kormányadatok szerint a kibertámadások száma 2023-ra megduplázódott egy év alatt, a több mint 100 ezer káreseményből 130 volt kritikus.

Azóta történt

Előzmények