-
IT café
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
llaszlo
veterán
válasz Kernel #44651 üzenetére
Na itt vagyok.
Most ismerkednék a hobby elektronikával. Milyen alap könyveket javasolsz?
Az ilyen szimulációs programok mennyire megbízhatóak?
Van némi alap tudásom. Azért az alapfogalmak egy részével tisztában vagyok. Sőt néhány nem alap dologgal is. De ez lehet, hogy inkább hátrány, az biztos, hogy nagyon távoli dolog.
Szóval kb a nulláról kéne kezdeni. -
llaszlo
veterán
válasz Kernel #44653 üzenetére
Természetesen nem csak rád gondoltam.
Azért feltalálom én magam.
Viszont itt valamit nem értek és nincs is elmagyarázva. [link]Amikor az I-t számolja, akkor mi a képletben az az "1.6V"? Ezt nem magyarázza el. Honnét jön ez az érték?
R=(4.5V-1.6V)/20mAMinden esetre most már értem, hogy miért nyírtam ki sorra a ledjeimet.
-
llaszlo
veterán
válasz Lompos48 #44657 üzenetére
A nyitőfesz illetve, hogy "ennyi fesz esik" a leden mit jelent?
Na szóval ilyen dolgokat is jó lenne tudni.
Gúglín amúgy rákerestem arra, hogy mi a nyitófesz, de semmi fogalomat vagy hasonlót nem találtam.Szimulátorral megépítettem azt a kapcsolást amit a leírásban láttam.
Az R után miért lesz 1.57V a fesz? -
llaszlo
veterán
válasz Lompos48 #44663 üzenetére
Haladjunk sorjában.
Szóval nézzünk egy másik áramkört.
Van egy 4.5V-os telep, 4.5V-os 50mW-os izzó meg egy 100Ohm-os R.
Az R-t az izzó elé téve az R és az izzó között U=3.61V lesz.
Ha az R-t az izzó után teszem, akkor az izzó és az R között U=891mV.
Az I=8.91mA. Az I-t értem, hogy miért ennyi. A feszt viszont nem. Azt, hogyan kell kiszámolni az egyes szakaszokon?
Ha ezt tudom, akkor szerintem megértem a LED-est is.[ Szerkesztve ]
-
llaszlo
veterán
A qucs-ot használja itt valaki?
-
llaszlo
veterán
BUÉK,
Ki milyen szimulációs programot használ?
Pákából milyet érdemes venni? Sokat nem használnám, viszont néha javításnál jól jönne. Van egy ehhez hasonló, de ez nem igazán használható.
Kínából érdemes pákát rendelni? -
llaszlo
veterán
válasz Kernel #44704 üzenetére
Nekem az a bajom még vele. Amit itt is olvastam, hogy égeti az ónt. Tényleg nagyon nehéz és körülményes vele jól dolgozni.
Előszedtem. Lengyel gyártmány "Lutownica" a feliratokból ítélve. 65W-os és 450C-os. Ezzel finoman dolgozni kb lehetetlen. Persze attól függ, hogy mit akar forrasztani az ember. Volt már, hogy sikerült egy kitépett laptop töltő fejét vissza forrasztanom. Igaz, hogy ehhez az egész külső gumi borítást le kellett fejtenem. Mondjuk arra sem volt a legjobb, de működött rendesen amíg megjött a csere fej.Külföldről, kínából van olyan értelmes darab ami jobb és olcsóbb, mintha itthon veszem?
Ha szabályozható lenne, akkor nyilván jobb lenne.
Megtaláltam. Ilyen, mint a bordó, csak sötétzöldben.
[ Szerkesztve ]
-
llaszlo
veterán
válasz #22145024 #44717 üzenetére
Viszont kezdőként most nem is akarok nagyobb összeget belefektetni. Így is rengeteget kell még tanulni.
Egyelőre marad a szimulátor és a tanulás. Komolyabb NYÁK-okat, paneleket semmiképp sem forrasztok. Most kb ott tartok, hogy van két sérült PC tápom. Abból akarom a használható alkatrészeket kiszedni. Azokkal kísérletezni. Már ha egyáltalán érdemben van benne olyan ami jó. Azt hiszem az egyik javítható is lenne.Maximum ennyi. Viszont még a szimulációk és a kapcsolások megértése is elég. Végre megértettem, hogy a LED előtt miért annyi volt a fesz. Régen tanultam már ezeket.
[ Szerkesztve ]
-
llaszlo
veterán
Van egy BM-100-as töltőm.
Ma arra lettem figyelmes, hogy amikor töltötte az egyik akkut, akkor elkezdett pattogni. Egy refresh programot indítottam. Éppen töltési fázisban volt 500mAh-val. És már elég régóta ment. Az akku egy AA Energizer 2500mAh-s. A töltő még egy hetes sincs. Több akkut töltöttem már vele a héten (mind kisebb kapacitásúak), de ilyen puffogva pattogó hangot sosem hallottam. Kb 20-30 másodpercenként volt egy egy ilyen hang. Azonnal kihúztam.
Az akkuval eddig nem tapasztaltam ilyet másik töltőnél. Bár ennyire nem is figyeltem. Az sima energizer töltő volt ami két cellát tölt egyszerre.
Az akku, vagy a töltő lehet a hibás? -
llaszlo
veterán
-
llaszlo
veterán
Meghibásodott volna a forrasztó pisztolyom? Ilyen: [link]
Nehezen melegszik fel ha egyáltalán felmelegszik. És van valami fura büdös szaga. Tegnap még használtam, de, akkor észre vettem, hogy eléggé sokára olvasztja meg az ónt. Ma meg már használni sem tudtam. Tehát melegedni melegszik csak nem eléggé és fura szaga van. Szétszedtem de égés nyomát nem láttam rajta.
Milyen gondja lehet? Hogyan lehetne kideríteni?
[ Szerkesztve ]
-
llaszlo
veterán
válasz Kernel #46558 üzenetére
Szerintem csak kilazult a fejtartó csavar, vagy lehet, hogy a fej volt rossz. Kicseréltem jól meghúztam és most már egyből melegszik. Viszont az izzó érintkezői nem tudom, hogy hogyan voltak benne.
Itt vannak a képek. [link]
A szár mellett található furat a tokot összefogó csavaré, ami középen van és a tokozás szélénél azok tartják az izzó érintkezőit.Valaki tud segíteni, hogy melyik fület hová tegyem és hogyan?
[ Szerkesztve ]
-
llaszlo
veterán
Ismeri valaki ezt a multimetert? Most "örököltem" és nem tudom pontosan, hogy mi hogyan működik benne.
kép -
llaszlo
veterán
Ezek a típusú kapcsolók, hogyan zárnak? Melyik lábakkal?
[link] -
llaszlo
veterán
Ez a motor, hogyha sokáig áll, akkor nem indul
Ilyenkor egy kis rásegítéssel elindul, ilyenkor már a menetirányt is lehet váltani. Van egy másik ilyen motorom is és a kettő közül ezt nehezebb megforgatni kézzel. Ez lehetne a hiba oka vagy más elektronikai? A cserén kívül lehet más megoldás a javításra? -
llaszlo
veterán
válasz terapeuta007 #67784 üzenetére
És ha csere, akkor milyenre érdemes? Olcsón kb 500Ft-ért kapni ilyen motort. Mi az ami jobb és méretben ilyen?
38x15x20as kb.
Szár nélkül pedig 25mm kb a hossza.[ Szerkesztve ]
-
llaszlo
veterán
Hello.
Honnét lehetne olyan Lipo akkut rendelni, ami max 60mm hosszú, inkább rövidebb. max 60x30x35 11.1V-ost. Tisztában vagyok vele, hogy a méretek korlátozzák a kapacitást. Alin nem találtam egyelőre.
-
llaszlo
veterán
Hello.
Kezdő vagyok az elektronikában.
Olyan áramkörre lenne szükségem ami egy bizonyos feszültségnél vagy az alatt lekapcsol. 7.5-8V nem lenne rossz, hogyha ez állítható lenne. De ha fix úgy is jó.
Lehetőleg minél kisebb méretben.
Hol találok hozzá leírást? Azt sem tudom, hogy hogyan keressek rá googlen.
Új hozzászólás Aktív témák
- EA Sports WRC '23
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xbox Series X|S
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Diablo IV
- Vigneau interaktív lokálblogja
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- Corsair HS80 RGB Wireless --- GARANCIÁLIS 26.01.21-ig ---
- Lenovo Legion Pro 5 (AMD R7 7745HX, RTX 4070 8GB 140W, 16GB DDR5, 1TB M.2 4.0, 16" 2560x1600 240Hz)
- Samsung Galaxy Tab S10+ 5G X826 256GB tablet új BONTATLAN 3év garancia
- Bomba ár! Acer Travelmate P449 - i7-7GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Hálózatfüggetlen Apple Iphone 16 plus 128GB eladó számlával+garanciával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest