Új hozzászólás Aktív témák

  • VoidXs

    nagyúr

    válasz MasterMark #138827 üzenetére

    Azért nem olyan egyszerű, hogy csak csökkentjük a helyigényt. Kompatibilitási (és licencelési) problémákat vet fel a HD sávok alkalmazása, ami miatt néhány esetben egy ilyen még több helyet is foglal, TrueHD mellé például szoktak sima DD-t rakni arra az esetre, ha a TrueHD-t nem ismeri a lánc valamely eleme, amin átfut, így már PCM bitráta fölé mehet, ha lossless-közeli exportminőségre van tolva (a DTS HD-MA tényleg tömörebb).

    Ugyanis a kettő közül csak a DTS HD-MA garantálja a tömörítetlenséget, ezért is alkalmazzák gyakrabban. A TrueHD, akárcsak a FLAC, bizonyos okok (pl. szűrőzés) miatt szinte soha nem 100%-os egyezést mutat az eredetivel, annyival is rontva a helyzetet, hogy nem érzékeny az implementációra, mint a DTS, amit a módszerből következően kötelező úgy implementálni, ahogy a DTS mondja, vagy nagyon hibás eredményt kapsz dekódoláskor.

    Láttam már FLAC album mellé listát mellékelve, hogy mennyire egyezik az eredetivel, minden szám 99.95-99.99 közt volt. Az nem kevés hibás minta, ha belegondolsz. Ezek után valami nagyon jót kell adni, és ez a HD kodekeknél nem más, mint az átvitel hibátlanságának garanciája, ugyanis tartozik hozzájuk ECC, ami a PCM-hez nem. Nyilván roncsolódhat a jel annyira, hogy meg se szólal, de amikor HDMI-n már kezd kicsit szétesni a kép, a hang még mindig tökéletesen szól, ezért.

    Én egyébként koncertfilmen se láttam PCM sávot, csak egy sztereó lekeverését az amúgy DTS eredeti hangnak. Okkal ritka, a BD szabvány ugyanis nem mondja ki, hogy pontosan melyik PCM kódolás (mint bitráta, bitsorrend, csatornasorrend, számformátum, stb.) támogatott. A HD hangoknál van egy lista, hogy mit kell, de PCM-ből a WAVEFORMATEX óta szó szerint milliárdnyi lehetséges kódolás van, és hiába szabványosították 2007-ben, ha a Microsoft, aki a szabványt írta, is csak 10 évre rá, konkrétan pár héttel ezelőtt kezdte támogatni. MKV-nél ilyen gond nincs, az hatféle PCM-et támogat (előjeles 16/24/32 bites egész, bármilyen bitsorrenddel), legalábbis ha szabványos maradsz, mert bele lehet hákolni még FLAC-t is, csak hivatalosan nem támogatott.

    [ Szerkesztve ]

    W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

Új hozzászólás Aktív témák