Új hozzászólás Aktív témák

  • liszi70

    nagyúr

    válasz Hohocali #131764 üzenetére

    "A fórumokban az emberek egymás között beszélgetnek"

    Ha jól tudom, ezek "szakmai" topikok, ahol egyáltalán nem mindegy, milyen színvonalú és valóságtartalmú tapasztalatmegosztás történik.

    "ha te nem akarod hallani a különbséget, akkor lehet nem is fogod"

    Ez közkeletű, népszerű ellenérv, de a dolog nem ilyen banálisan egyszerű. Magamat idézem : "Bár a nocebo létezik, de sokkal kevésbé fordul elő, mint a mindig, mindenkinél jelen lévő placebo. Ráadásul a placebo-nocebo nem tudatos döntés eredménye, pont az a lényege, hogy tudat alatt dolgozik, "villanymérnökre" és elvakult hívőre egyaránt hat. (Ami tudatos döntés és önbefolyásolás, az az önszuggesztió, de az teljesen más lapra tartozik, és nincs igazán jelentősége ebből a szempontból.)"

    Szerk.: (#131766) BBéci "teljes erőből tiltakozó emberkéknek esett le az álluk a csodálkozástól, annyira egyértelműen hallható volt a különbség"

    Így van, pontosan ezt magyaráztam az előbb. A placebo a "hitetlenekre" is ugyanúgy tud hatni. :DDD (Természetesen nem vonom kétségbe, hogy valós volt a különbség, mert az nincs benne az írásodban, milyen eszközökről van szó konkrétan, csak viccelődöm. :) )

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák