Anyagi katasztrófára figyelmezteti az Apple-t a brit média

AI-alapú adatvédelmi funkciót (reklámblokkolót) kaphat a Safari böngésző az iOS 18-ban, de brit médiacsoportok arra figyelmeztetik az Apple-t, hogy ez anyagi katasztrófát okozhat az ágazatban.

Brit médiacsoportok arra figyelmeztetik az Apple-t, hogy bármilyen lépés, amely arra irányul, hogy egy úgynevezett „webtörlő” eszközzel hirdetéseket blokkoljanak, veszélyezteti az újságírás pénzügyi fenntarthatóságát.

A Financial Times jelentése foglalkozott a témával, amely szerint az Apple a következő mobil operációs rendszerébe, az iOS 18-ba egy AI-alapú adatvédelmi funkciót tenne a Safari böngészőhöz. Ez lényegében képes lesz blokkolni a reklámokat és más kéretlen webes tartalmakat. A News Media Association komoly aggályokat fogalmazott meg a tervezett eszköz kapcsán, az iparág digitális bevételeire vonatkozóan mondhatni anyagi katasztrófát emleget. Aggályaikról külön értesítették az Apple helyi kormánykapcsolatokért felelős vezetőjét.

A csoport szerint a professzionális újságíráshoz pénzre van szükség, a legtöbb kiadó számára pedig a reklámipar kulcsfontosságú bevételi forrás. Az NMA aggályokat fogalmazott meg a szerkesztőségi elszámoltatás kapcsán is, amely arra vonatkozik, hogy az AI törölne vagy változtatna a cikkek tartalmain. A következmények miatt találkozót javasolnak az Apple és a kiadók számára.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények