Új hozzászólás Aktív témák
-
petakpa1
őstag
válasz
shalafi66 #37379 üzenetére
Köszi a gyors választ. Jól értem, hogy szerinted érintkezési hiba van valahol, nem a hangvalto a rossz. Azt elfelejtettem írni, hogy mindkét mélysugárzó vagy szól vagy nem. Ebből úgy gondolnám, hogy ott van érintkezésihiba ahol a két mélysugárzó csatlakozók a keresztvaltohoz? Jól gondolom?
-
shalafi66
veterán
válasz
petakpa1 #37378 üzenetére
Hangváltót cserélni nem lehet, mert nincs mire, csak az eredetivel működik úgy, ahogy most, boltban kapható univerzális hangváltó nem lehet jó hozzá.
Bárhol lehet érintkezési hiba, de ha a hangszórókon kívül van, akkor egy néhány forrasztással megoldható.
Hangszórójavítás, de ezeket, a méretek miatt nem érdemes szállítgatni, valószínűleg megtalálható a hiba, csak követni kell a jelet a bemenettől.
-
petakpa1
őstag
Nem építés hanem javítás kapcsán kérdeznék, de talán elfér itt.
Van egy pár Videoton Toccata DS4588 hangfalam még 1997-ből. Az utóbbi 8 évet tárolóban töltötte, mert új lakásba költöztünk és egyszerűen nem találtunk neki megfelelő helyet. Böszme nagy darabok ugyebár
.
Tavaly elkészült a télikertünk és végre lett ismét helye, alkalmanként újra használjuk már.Viszont azt vettem észre, hogy az egyik hangfalon időnként a két mélysugárzó nem szól
. Ha viszont kicsit megütögetem a hangfal oldalát akkor kis recsegés után elkezd szólni.
Ebből kifolyólag azt gondolom, hogy nem a két mélysugárzóval van a probléma, hanem belül a dobozon belül a kábelezéssel, vagy a keresztváltóval (ha jól gondolom az is van belül a doobozban).Szerintetek meg tudom ezt egyedül otthon javítani?
Ha nemcsak belül kábel van kilazulva, hanem a keresztváltót is cserélni kell, akkor azt mindkét dobozban cserélni kellene?
Mennyire bonyolult művelet ez?
Esetleg van itt olyan aki vállal hangfal javítást? -
shalafi66
veterán
válasz
SlyChocolate #37375 üzenetére
Nem tudom, hogy ki mit szokott. Nem az a lényeg. Ha szeretnéd, és az kell a szükséges eredményhez, az elvárásaidhoz, akkor lehet használni csillapítóanyagot is. Senki nem tiltja.
Ezek, hogy szokta/nem szokta, ökölszabály meg ilyesmik, teljesen értelmetlen dolgok.
#37376SlyChocolate
Ha arra gondolsz, hogy ezeket le kell modellezni, akkor jól érted.Ha arra, hogy csak ilyen esetek vannak, amit írtál, akkor nem.
Nincsenek ilyen általánosítások. -
SlyChocolate
senior tag
válasz
shalafi66 #37374 üzenetére
Összegezve:
Ha jól értem vagy olyan hangszóró aminek nagy a membrán kitérése kicsi az érzékenysége de kis ládában is jól szól.
Viszont nagy végfok teljesítmény kell neki?Vagy nagyobb érzékenységű hangszóró kisebb membrán kitérésel amihez jóval kisebb végfok is elég viszont nagyobb láda méret kellene?
Gondolom a második esetben lenne kisebb a hangnyomás hisz jóval kisebb az xmax értéke?
Kérdés ezt a láda méretet tudom-e kompenzálni passzív membránokal?
Illetve a rendszer papamétereinek ismeretében a passzív membrán hangolására van-e valamilyen módszer amivel kiszámítható a hangolási súly? -
shalafi66
veterán
válasz
SlyChocolate #37373 üzenetére
Akkor igazából nincs nagyon miért kérdezni, doboz van, passzív membránt akarsz, maga a hangszóró, nem azt mondom, hogy kb. mindegy, de 90%-ban külső dolgokon, erősítőn, kompenzáción, hangoláson fog múlni hogyan szól, ha bírja mechanikai és elektromos terhelhetőséggel.
Ha 100W-tal is elég hangos neked, akkor elég lehet annyi is, de az is végülis 100dB közelében lehet. -
SlyChocolate
senior tag
-
shalafi66
veterán
válasz
SlyChocolate #37371 üzenetére
Ez amúgy butaság. Semmi értelme nincs.
A terhelhetőség nem így működik. A lényeg többnyire az, hogy az erősítő ne legyen torzításba vezérelve, mert ott képes a hangszórók (egyébként a ráírt számoktól jóval alacsonyabb) elektromos terhelhetőség értékeit túllépni a levágott csúcsok miatt. Szóval inkább fordítva, a végfokozat mindig legyen nagyobb teljesítményű (alacsony THD mellett) mint amekkora kimenőteljesítményre szükséged van.A lengőcséve fizikai méretei, főleg a felület és az ezzel összefüggő disszipáció alapvetően meghatározzák az elektromos terhelhetőséget.
De a sokszáz w nem emiatt kellhet, hanem az alacsony érzékenység miatt. Meglepődnék, ha a 83dB***@1W igaz lenne erre a hangszóróra. Plusz nem igazán szórakoznék ebben az esetben PR-rel, zárt doboz+kompenzálás alacsony frekvenciákon. Vagy ha hangosabb kell, BR, alacsonyfr szűréssel, egy korlátozott fr. tartományban. Attól függ, hogy mi a cél.
***igazam is volt, utánaszámolva inkább 80.
Ezt már ránézésre meg lehet mondani kb.
-
shalafi66
veterán
válasz
SlyChocolate #37369 üzenetére
Ez a kis dobozzal nincs feltétlen összefüggésben. És megoldható hozzá a többszáz watt?
-
shalafi66
veterán
válasz
SlyChocolate #37367 üzenetére
Nem, ez nem így működik. Teljesen más a két kitérésprofil, és frekvenciafüggően változik. Hangolási frekvencia körül a PR mozog, viszont a hangszóró nem, és fordítva. Ezt mindig modellezni kell, azt a kitérést kell figyelembe venni, amit az elvárt max. hangnyomáson mutat a rendszer.
A +-8mm az Xlin?
-
shalafi66
veterán
válasz
SlyChocolate #37365 üzenetére
Nem teljesen. Mindkettő Xlin-Xmech értéke ugyanannyira számít, és figyelembe kell venni a tervezésnél. Mondjuk THD-t a mélyhangszóró tud inkább emelni, a passzív membránnak kitérés korlátja van, és mechanikai zajai lehetnek.
-
SlyChocolate
senior tag
Sziasztok.
Kérdésem lenne ha passzív membránnal szerelt a dobozal kapcsolatban.
Ezek jelen esetemben méretileg 16.5 centisek és két darab van a ládában.
Őket egy darab 20 centis aktív mély hangszóró mozgatja.
Kérdés az lenne az xmax értékét ebben az esetben a passzív membránok adják?
Pontosan mondva hiába tud a mély hangszóró nagyobb kimozdulást.
Mint amire a passzív membránok képesek Akkor sem tudom kihajtani torzítás mentesen mert a passzívokék kissebb ezért torzíthat?
Jól gondolom? -
shalafi66
veterán
válasz
Krissz80 #37363 üzenetére
A doboz falai minimális mértékben sugároznak (alapvető cél minden hangsugárzónál), a rezgések nem ezen az úton, hanem a levegőben terjedve érik el a környező tárgyakat elsősorban (ennek megfelelő változásokat okoznak). És nincs olyan talpforma, ami biztosítaná hogy a hangdoboz, a levegőben lebegjen bármiféle kapcsolat nélkül a rögzítési pontjaival.
Ez a fizikai alapja. Mármint annak, amit én írtam.
Ez a mekkora felületen érintkezik dolog, a szokásos HiFi-s kattanás, mert egyszerű, látható, kézzel fogható, jól lehet módosítgatni, figyelgetni, hallgatgatni, stb. Lehet, hogy abban a topikban kellene megkérdezni.
Az előlapok méretének, geometriájának és a hangszóróelrendezésnek a hatása egészen más dolog, semmi kapcsolat nincs a hangsugárzótalpak és a dobozok előlapja között. Kivéve, ha lefekteted a hangsugárzót, és az előlapra szereled a talpakat, mert akkor fizikai kapcsolat lesz köztük.
A helyiség méreteivel nem lehet, de a hatásaival igen. Legfeljebb nagy méretű tárgyakat igényel a folyamat.
-
Krissz80
senior tag
válasz
shalafi66 #37362 üzenetére
Azért ennek van fizikai alapja, és nem mindegy, hogy mekkora felületen érintkezik.
Illetve biztos léteznek optimális talp formák amik tovább befolyásolhatják az átadott rezgést.Mint ahogy egy hangszóró is máshogy szól egy 1m x 1m vagy egy 2m x 2m-es mdf táblába helyezve.
Illetve a szoba mérete és arányi is szintén mérvadóak, csak azzal nem igazán lehet mit kezdeni építkezés nélkül.
-
shalafi66
veterán
válasz
Krissz80 #37361 üzenetére
Így is, úgy is át fogja venni, ez nem valós érv, csak ismételgetik a HiFi közösségek évtizedek óta. De kb. városi legenda szint. Sőt van aki meg is mérte. Csak az nem látszik, hogy mit, hogyan, és mihez képest mért.
Amiben segíthet egy ilyen eszköz, és tényleg lehet némi haszna, hogy minél stabilabban rögzítsd a hangdobozt, már amennyire a polc engedi (hiszen az sem túl stabil általában). -
Krissz80
senior tag
-
válasz
Krissz80 #37358 üzenetére
Aliexpressen végtelen mennyiségben árulnak ilyeneket
A hangsugárzó hangjára nemigen vannak ezek érdemi hatással, de más hatásuk van, pl. nem koszolódik a hangdoboz alja, nehezebben csúszkál a doboz a padlón, stb, stb.
-
Krissz80
senior tag
Sziasztok, nem tudom jó helyen járok e, én nem építeni szeretnék, csupán javítani a gyári hangzáson.
Olvastam, hogy polcsugárzónál fontos valami talpat alá tenni.
Érdekelne, hogy nektek mi vált be?
Pl. lehet kapni csonka gúla, meg félkör alakú rugalmas öntapadó ajtó csapódás gátlókat pl. OBI-ban.
Azok jók lehetnek erre a célra vagy inkább fogadjam el, hogy vannak erre a célra alkamasabb céleszközök, mint a VIABLUE Absorber M alátét.Illetve az olcsóbbik megoldásból jól sejtem, hogy a félkör alakúak jobbak lehetnek, mivel azok még kisebb felületen érintkeznek mint a csonka gúla?
Vagy esetleg a gyűrű alakúak?A válaszokat előre is köszi!
-
Crockoo
csendes tag
A HA20-484 kapcsán kérdeznék. H2000 honlapján azt írják b-r dobozban is alkalmazható, az elérhető adatlap pedig zárt dobozt javasol. T-s paraméterek alapján határeset... melyik megoldásban van szebb mélyátvitel? És kb melyik konstrukcióban hol van az alsó határfrekvencia?
-
shalafi66
veterán
válasz
harcsa11 #37351 üzenetére
Azt írják, hogy 70 - 170 Hz, nem 17, de ez a vágási frekvencia lehet inkább. Egyébként bármilyen hasonló terhelhetőségű, és érzékenységű hangszóróval lehet helyettesíteni azonos, vagy közeli névleges impedancia mellett. Jó esetben javítható is lehet a hangszóró.
Meg azért érdemes a beépítési méreteket is összehasonlítani. -
shalafi66
veterán
válasz
t.zolka #37350 üzenetére
Mindent lehet, túlcsillapítani a saját elvárásaihoz képest lehetséges.
Ha rezisztív csillapítóanyag kerül a dobozba, mindenképp csökken a mélytartomány hangnyomása.
Telóval megmérni pontosan, biztonságosan nem tudja valószínűleg,mert nem lehet akkora különbség a két állapot között. -
harcsa11
csendes tag
sziasztok! van egy régi Wharfedale WH-208 subom. régi darab, de szeretem és most a hangszóró tönkrement benne. van infója valakinek, hogy milyen az eredeti gyári (még nem bontottam ki) és a most beszerezhetőek közül milyennel lehetne pcserélni? 200mm az eredeti darab 70-17 Hz és 100 watt a teljesítménye. köszönettel várom segítő javaslataitokat. üdv.
-
t.zolka
aktív tag
Sziasztok!
Túl lehet csillapítani egy hangfalat? Egy barátom valami hangfalhoz árult hangszigetelő szivaccsal körberagasztotta belül az amúgy üres doboz falait, vatelint nem tett bele, és azt mondja, hogy most olyan, mint ha kevesebb lenne a mély hang. Elképzelhető? Meg tudja ezt valahogy mérni otthon, pl. egy mobiltelefonnal és valami applikációval? -
-
shalafi66
veterán
válasz
troll81 #37345 üzenetére
Ezek szakértelmet, tapasztalatot igénylő dolgok, hangszórójavításnál az dönti el, aki végzi a művleteket, hogy mit mivel gondol jónak, sokféle alternatíva van, de anélkül, hogy megnézné valaki, szerintem pontos/jó választ erre nem tud adni.
Amit linkeltem, ott le van írva, hogy mire használható, porvédőhöz 90%-ban megfelel.
Későbbi bontást nem tervezünk alapesetben, sérülésmentesen nagyon nehezen megoldható a többszöri lágyrész szétszedés-összerakás, néhány anyag kivételével. -
troll81
addikt
válasz
shalafi66 #37344 üzenetére
Szia.
Közben vannak fejlemények.
Szét szedtem a hangszórót roncsolas mentesen.
A porvedovel kellett dolgozni de melegen feljöttek.
Alumínium és fényes felületű papír.
Átnézve a bevezető szal is elvált egy másfél cm hosszan,nem teptem meg véletlenül sem.
Ragasztás technikai ismertem nem 200% ebben a témában.
Nem tudom hogy ilyen hőre lagyulo ragasztó létezik e valahol ami megvehető.
Mert vennék például a későbbiekben ugyan így bontható maradna az tetszene.
Illetve a bevezető szálra szálat mivel ragasszam ami jó?
Minden van csak nem tudom mi a jó mert erős rugalmas kötés kell legyen mindenképpen.
És bontható.ha kell. -
shalafi66
veterán
válasz
TurboK0 #37343 üzenetére
A B31-nél nem kezelték a magashangszóró kiemeléseit, ezért a felső oktávban kicsit hangosabb az átlag szinttől, erre a B32 hangváltója ad jó megoldást, vagy az, amit én készítettem.
Azért ez a dolog nem ilyen egyszerű kínával kapcsolatban. Mérthetően jobbak voltak a '90-es évek német hangsugárzói, Magnat-Canton-Heco-Braun-Grundig, amíg országon belüli alkatrészekből építkeztek, és sokkal rosszabbak az elmúlt két évtizedben. Mostanában van egy új irány a Magnatnál, az talán arrafelé mutat, hogy jobb hangszórókat vásároljanak a hangsugárzóikba.
#37342troll81
Ez is lehet egyfajta megoldás, ha az alkatrészek anyagához megfelel: [link] -
TurboK0
tag
válasz
shalafi66 #37339 üzenetére
Pont azt írtam hogy a Preludiumban a magas hangok élesebbek, lehet talán túlságosan is, más hangfalnál még nem hallottam hogy ennyire éles legyen. Lehet azért mert ezen kívül a többi hangfalam mind bóvli volt és ez a helyes.
Az hogy távol-keleti az nem sokat jelent, manapság már minden made in china. A Tempus hangzásának van bőven hibája, de előnye is.
-
troll81
addikt
Sziasztok le e esett porvedot mivel érdemes ragasztani ami jó és esetlegesen bontható is maradt?
-
shalafi66
veterán
válasz
Donki Hóte #37340 üzenetére
A hangját lehet, mert azt szubjektíven érzékeled, a működését kevésbé.
Amúgy nem baj, mert én is leírtam a lényeget.
Lehet, hogy rossz időpontban írtad. -
válasz
TurboK0 #37338 üzenetére
Basszus, esküszöm, hogy a hsz-edre írtam választ (olyasmit, hogy a portok, kábelek cseréje mindenki szabad elhatározásából végezhető, érdemben nem befolyásolja a hangsugárzó hangját), el is küldtem, sőt láttam is a megjelenő hsz-t, erre most azt látom, hogy eltűnt
Nem hiszem, hogy szándékosan törölte bárki is a hsz-t, sajna a PH fórummotor nekem már nem az első hsz-emet tünteti el
-
TurboK0
tag
Hmm, akkor lehet hagyom úgy ahogy van, és bemegy másodlagos szettnek a másik szobába. Amíg nem tolom agyon a hangerőt, addig a mélyek nem rezonálnak, az érdes magas hangok meg eléggé tetszenek (pl. Yello - Insane c. dala majdnem mintha C64-en szólna). Inkább az elsődleges szettem az, aminél a magasak nem annyira részletesek (Magnat Tempus 55), meg a közepesek is hiányosak, de abba nem menjünk bele.
A csatlakozócsere kizárólag csak azt a célt szolgálná hogy könnyebb legyen bekötözni, mivel a gyári csatlakozóba alig alig fér bele a kábel amit használok, pedig az sem vastag.
Illetve egyik pár hangfalon valamiért teljesen hiányzik a gyári bemenet tehát azokra egyébként is kell bemenet, akkor meg már menjen mindre ugyanolyan. -
shalafi66
veterán
válasz
TurboK0 #37336 üzenetére
SBX2030 nem működik értelmesen két útban.
A SAL hangváltók mind bután tervezettek, semmilyen hangszóróval nem szólnak normálisan, általában a rosszul megválasztott alkatrészértékek miatt töréspontok környékén a szűrők névleges alá eső impedanciaértékeket és kiemeléseket hoznak létre.
Ha lenne egy normális mélyközép hangszóró benne, ami illeszkedik az eredeti kimart süllyesztésbe, illetve a magas+ferrofluid jó állapotban van, akkor akusztikai és elektromos mérések mellett lehet jó hangváltót tervezni az új mélyközéphez.
A csatlakozócsere, kábelek, ilyesmik lényegtelenek az előzőekhez képest.
A csillapítóanyagot nem kell cserélni, semmi baj nincs az eredetivel, maximum kevés lehet, az elő szokott fordulni. Csak pótolni kell a megfelelő mennyiségre.
100 fontos áron találtam ráadásul angliából,
És hiába, mert az új gyártások teljesen mások, mint a régiek voltak. A középtartomány is rosszabb, és a T-S is eltérő. -
TurboK0
tag
válasz
Donki Hóte #37335 üzenetére
Újonnan gyártott M21WG-9-08 hangszórót 100 fontos áron találtam ráadásul angliából, ennél fogva ez nem lesz megoldható 3 pár hangfallal.
-
-
TurboK0
tag
Preludium B31 hangfal tuningolással van itt valakinek tapasztalata?
Amit szeretnék:
- csatlakozók cseréje banándugósra
- belső bélés cseréje
- hangváltó cseréje (lásd: https://retronom.hu/node/47634), nem tudom ezt mennyire egyszerű megoldani a gyári hangváltón, avagy egyszerűbb beletenni pl egy SAL HV 228 váltót ami első ránézésre hasonló paramétereket tartalmaz mint a retronom-on írt verzió.
Jelenleg a Vifa mélyek ki vannak cserélve SAL SBX 2030-ra, így került hozzám. Az eredeti tulaj így szerette. Ezért is gondoltam a SAL HV 228-ra.Az én fülem számára annyi baja van a hangfalaknak a jelenlegi felállásban hogy:
- a mélyek kicsit "hordó" kongást produkálnak. Persze lehet hogy ez csak a méretből és a zárt kivitelezésből adódik, de ezért tervezem a bélés cseréjét.
- a magasakon lehet túl sok a hangsúly, hosszabb hallgatás után kezdik szúrni a fülemet. Talán a hangváltó tuning ezt kiküszöbölné.
- 120-160Hz között berezonál a hangfal. ezt nem tudom mi okozza.Hangfalat még nem tuningoltam ilyen mértékben, lehet hogy az lesz a vége hogy a hangfalak a meglévő állapotban kerülnének a kisszobába, nálam pedig marat a Magnat Tempus. Sajnos a szobám akusztikája nem elég jó, a falakból árad a mély, ezért csak vagy elől, vagy hátul érezni a mélyeket normálisan. De ezzel nem tudom mit lehetne tenni a padlószőnyegen kívül. A Preludiomok az előző tulajnál sokkal egyenletesebbek voltak, bárhol a szobában ugyanolyan erősek voltak a mélyhangok (ott padlószőnyeg volt és függöny volt a falon, nálam parketta és csupasz fal).
-
shalafi66
veterán
-
shalafi66
veterán
válasz
lattila29 #37330 üzenetére
Ezt ebből nem lehet megmondani. Fs-ben tévedni nehéz, az összes többi meg az impedanciamérések pontosságára vezethető vissza, azt meg különböző értékű ellenállásokkal szokták ellenőrizni.
#37329Crockoo
Mivel HA15-öt évek óta nem lehet kapni, ezért nincs mihez viszonyítani, az elvégzett munka meg kb. ennyit minimum ér.Mindegy, mert HG2,5-ek, még ha jól szereltek, sem nagyon működnek normálisan, jó középtartományú 25-ös mélyközép mellett sem. Hát ha még vannak a magas szerelésében problémák is, vagy a mélyközép nem rezonanciamentes 1k fölött.
Ahogy írtam, a várható SPL-fr válasz a T-S arányon és a doboz paraméterein múlik. Az elektromos oldal, és a B*l áttétel, meg a tömeg-engedékenység aránya megadja hogy milyen dobozban hogy fog működni a hangszóró. És már szintén írtam, hogy fölösleges nézegetni az adatlapot, pont olyat úgysem tudsz venni, meg kell mérni a konkrét hangszórót, aztán abból modellezni.
-
lattila29
csendes tag
válasz
shalafi66 #37315 üzenetére
Kerdesem volna T/S parameterezessel kapcsolatban.
Igy elso ranezesre validak lehetnek a meresek, vagy vmit teljesen rosszul csinalok es nagyon tavol all?A korabban emlegetett SB Acustics
- fs 39.9Hz
-Qms 3,381
-Qes 0,393
- Qts 0,353
- Vas 42,44 liter
- Re 2,879 OhmEzzel szemben Tannoy M3 melykozep
- fs 60,4 Hz
- Qms 4,878
- Qes 0,497
- Qts 0,451
- Vas 14,46 liter
- Re 2,673 Ohm -
Crockoo
csendes tag
válasz
shalafi66 #37328 üzenetére
Na várj... akkor lehet én néztem valamit félre, már ami a javítás költségét illeti.
De ha azt mondod ez 5-10 között megáll, bár olyan 7000 körül láttam valahol, az bár már-már nem racionális, de ha a végeredmény a szériánál jobb, akkor lehet mégis érdemes.HA25 kérdés: csak modelleztem, elvi síkon nézegettem. Ugye volt egy Braunos (672P) HG2.5-el párosított hangsugárzóm, de a Braunok sajnos már nincsenek meg. Hja, nagy hülyeség volt eladni, tudom...
A doboz még megvan. A váltó hozzá szintén. A 6 Ohmos HG is.
Braun már nincs, 672P pláne, így a műhelybe valami zeneféleségre gondoltam volna, és elsőre abból főznék, ami otthon van.
Doboz paraméterei... Hmm... belső méret 28*29*47, szóval nettó 38 liter. Jelenleg B-R, 2 db egyenes reficsővel - azt nem mértem most meg, kb 15-17 cm hossz.
Ebbe a dobozba modelleztem volna a 479est és a 451et. Na és ott jött ki, hogy a "kicsi" 479 púpol vagy 4db-el 60-100Hz között.
T-S paraméterek H2000 honlapon elérhető adatlapokról származnak. -
shalafi66
veterán
válasz
Crockoo #37327 üzenetére
Bármilyen pillét tetetsz egy HG2,5-be, ami illeszkedik mechanikailag. Aztán olyan lesz, amilyenre a lengőrendszert meg a mágneskört gyártották.
Gazdasági totálkár? Párezer Ft-os dolgokról van szó, hangszórót már ennyiért nem is nagyon lehet kapni. 5-10 000Ft közötti összeg igazából nem tétel ebben a műfajban, ha valami jó eredménye lesz. Egyébként általában jót tesz egy alap HA15-nek a pontosabb újragyártás.
Nem egészen értem a kérdést. A várható SPL-fr válasz a T-S arányon és a doboz paraméterein múlik.
-
Crockoo
csendes tag
válasz
shalafi66 #37326 üzenetére
Az szép halál akkor. Ez egy teljesen széria hsz, ráadásul 2023as gyártás, nem is régi. De gazdasági totálkár szakmai nyelven, mert csévét cserélni nem kicsi bontás és nem kevés idő. Szóval akkor az polcdísz lesz. Kár érte, mert szép kis darab, noha a hangját nem hallottam.
Másik kérdésem lehet? Van egy 6 Ohmos HG 2.5-öm, abba készen kapható pille csévéstől, tokkal-vonóval 8 Ohmosítható? Jól gondolom, hogy akkor egy széria HG 2.5 lesz a végeredmény?
És még egy kérdés: miért adja a WinISD ki a HA25-479 esetén 38 literen, hogy lesz egy nagy púp 60-100Hz között - érdekes módon akár zárt, akárt reflex, ugyanaz, ugyanott van, ellenben a 451 magasabban éri el az átlagérzékenységet, de ugyanazon térfogaton nincs kiemelés, kvázi lineáris. -
Crockoo
csendes tag
Lenne egy kérdésem, nem hangfal építés, sokkal inkább hangszóró: hozzám került egy HA15-ös, ami jelre kapcsolva annyit tud csak, hogy "tak-tak-tak-tak...." semmi egyéb.
Hsz két kivezetése között multiméterrel ellenállás 0,4Ohm.
Mi lehet a baja? Jó tudom, nem űrtechnika, csévére gondolnék, de sokkal inkább az érdekel, mi érhette? -
Crockoo
csendes tag
válasz
shalafi66 #37322 üzenetére
Alapvetően kicsi lenne a doboz?
Az mondjuk tény, hogy a 634nek és 620nak 24 és 22 literes dobozt építettem, de ott a lehető legjobb hifi hangminőség elérése volt a cél. Ám valóban kihasználni nehéz.
Amit most modelleztem, az egy egyébként létező Technics hangfalpár szintű megoldás lenne, amelyiknek a hangja egyébként tetszik.
Tudom, építeteni nem feltétlenül gazdaságos, használtan venni vmi készet lehet olcsóbb na de hol marad az alkotás öröme?
Illetve a H2000 hangja is tetszik, én azokkal is elégedett vagyok. -
Crockoo
csendes tag
Shalafi, megvan még valahol neked a 18R620 (2007 évvégi) adatlapja?
-
shalafi66
veterán
válasz
lattila29 #37316 üzenetére
Erre már válaszoltam, hogy nem jól érted.
Arra is, hogy mit kell csinálni a doboztérfogat meghatározásához.Nincs ideális doboztérfogat, olyan van, ami az igényeidnek (MaxSPL, felh.cél, körülmények, meghajtás, elvárt f3) megfelel, ezt kell először megfogalmazni, majd modellezéssel meghatározni az ehhez tartozó hangolást (Vb, fb, csillapítás, jóságok). És ha ez megvan, akkor próbálni előállítani a valóságban. Mérések, meghallgatások után-közben módosítani. Stb.
-
shalafi66
veterán
válasz
lattila29 #37314 üzenetére
Szerintem nem jól értelmezed a leírtakat/T-S paramétereket. [link]
Nem a gyártó adatlapjából szoktunk kiindulni, inkább független, vagy még inkább saját mérésekből.
Olyan, mint egy HA20/1018, de átlagban inkább rosszabb. Ha ez ér majdnem 20 000Ft-ot neked, akkor oké. Szerintem nem ér ennyit.
-
lattila29
csendes tag
válasz
shalafi66 #37313 üzenetére
Igen, éppen ezért tettem fel a kérdés, mert az általad linkelt oldal azt írja:
"A klasszikus méretezés szerint ha Qts = 0,383, akkor a dobozméret (Vb) = Vas * 0,707, a rendszer és a cső hangolási frekvenciája (Fb/Fp) pedig megegyezik a a hangszóró rezonancia frekvenciával"Így tehát ha semmi köze hozzá, akkor egyátalán mire használható a Vas? Meg a T/S paraméterezés során is a végeredményben egy Vas értékhez igazítjuk a doboz térfogatot (az általad linkelt oldal leírása alapján is).
Három utas rendszerben sem fér meg egy SB20PFC30-4? Ebben az árkategóriában, méretben, ez tunik a legkedvezőbb paraméterekkel rendelkezőnek...
-
shalafi66
veterán
válasz
lattila29 #37312 üzenetére
Ezek alap dolgok lennének, és mind le vannak írva itt a fórumban is, persze megtalálni nem olyan könnyű, de [link] itt megtalálod a legtöbb választ.
A VAS nem függ össze a doboztérfogattal. Modellezni kell a doboz + hangszóró várható tulajdonságait. Előtte megmérni a hangszórót.
A csőnek minél közelebb kellene lenni a hangszóróhoz, de minél távolabb a csillapítóanyagtól és van félhullámú rezonanciája is.
Ezt is lehet modellezni, de a középvonalak visszaverődések szempontjából sosem jók.
SB20PFC30-4
Minek? Nem jó hangszóró annyira, hogy pénzt adj érte. Játszani a Videotonnal is lehet. -
lattila29
csendes tag
válasz
shalafi66 #37290 üzenetére
Akad egy másik lehetőségem az SB20PFC30-4 kapcsán, amire viszont sajnos nem találtam a különböző magyar nyelvű leírásokban biztos választ: ennek a hangsugárzónak a VAS értéke 66,2liter. Nekem viszont rendelkezésre áll egy 65,4 liter nettó térfogatú doboz.
Itt ez a méret ideális lehet, vagy ez meg már túl nagy? Egyik leírás azt mondja hogy minél közelebbi érték, annál jobb, a másik azt írja a VASx0,7 az idális doboz méret…
Másik kérdés amit nem teljesen értek: az előlap tervezése. Pl arra vonatkozóan hogy a reflex cső mennyivel legyen a mélyhangsugárzó alá pozícionálva arra van valami ‘szabály’?
Illetve hogy a hangszórók legjobb ha szimetrikusan vannak egymás alatt? Vagy előfordulhat olyan hogy egyik irányba el kell tolni?
Köszi a válaszodat!
-
válasz
Crockoo #37309 üzenetére
Alkudhatsz is az ajánlott hangfalból a jófogáson az eladónál, drága a szállítás, tavaly év végén egy ilyen hangfalpár 20 eFt + pk összegért ment el.
-
Crockoo
csendes tag
válasz
shalafi66 #37306 üzenetére
HD Vario Star: kb 2 hete telefonon érdeklődtem, azt mondták, van még doboz, és kérdés nélkül mondták, eredendően ők a HA13-478-HG1,9-431 párossal szerelték. Kérdeztem, hogy és miféle váltóval, erre az volt a válasz sajáttal, de bármi jó 4,5kHz körül.
Körbenéztem, mi van ott a polcon, a két hangszóró van, váltók is vannak, érzékenysége a két hsznek egyezik, de jó, nyilván könnyelmű kijelentés a részemről mindenféle részletes frekvenciamenet ismerete nélkül gondolkodni. Ugye azt gálánsan figyelmen kívül hagytam, hogy a frekvenciatartomány egy dolog, de púpok, beesések, zörejek tarkíthatják.
Ellenben ha ezt a HD Audio dobozt megcsinálták ezzel a szettel, akkor valami alapja csak lehetett. Vagy nem...
És azért is kérdezlek, mert a korábbi tapasztalataim alapján pontosan tudom, amit mondasz, annak alapja van, illetve ismered ezeknek a hangszóróknak a lelkivilágát. -
shalafi66
veterán
válasz
Crockoo #37305 üzenetére
Hja, hát ameddig lin. tartományban van, az +-3,5mm, az gondolom nem több 50W-nál, de lehet modellezni, nézd meg. A maximum meg +-6 elméletileg, de ez gyártástól/precizitástól is függ. A magas meg >3kHz legalább másodrendű korrekt szűrés mellett, elméletileg 100W-os rendszerbe illeszthető, de ez is függ az adott termék gyártási pontosságától módszerétől.
De eleve egy hangszórót nem érdemes 50-60-80 fokos lengőcsévével használni.Szóval szerintem majdnem lényegtelen, hogy mennyi az elektromos terhelhetőség.
Hát nem tudom. Szerintem nem jó irányban gondolkodsz, már rénézésre sem, ez nem alap hangváltó.
Meg kellene mérni, utána lehet bármi pontosat mondani, a gyártás eltérései miatt. Mindenesetre ezek alapvetően Videoton helyettesítésre készült hangszórók, mindegyik, amelyiket említetted. Arra meg is felelnek. Többet meg nem tudok én sem. Nincs erre semmilyen rálátásom/hatásom, nem az én termékeim.
De az a doboz sincs már, az biztos. -
Crockoo
csendes tag
válasz
shalafi66 #37304 üzenetére
Értelek, akkor a mélyközép terhelhetősége a névleges határa.
Más: gondolkodom a műhelybe egy kicsike hsz.pár kreálásán, tényleg minimál hifi-igény. Ami cél, hogy némi mélytartomány is legyen, lehető legkisebb dobozmérettel. H2000ből építenék, ha volna optimális párosítás.
Egyik elgondolásom, a Logotechhes HD Vario star doboz, abba egy HA13 és egy HG1,9 legegyszerűbb váltóval konfigolva. Ez mennyire járható, hallgatható? Ahogy néztem érzékenységben is azonosak, tehát kb alap váltó elég hozzá. -
Crockoo
csendes tag
Shalafi, ha adott egy hangdoboz, amiben van egy 634-es mélyközép és egy 639-es magas, akkor annak kb mennyi lehet a névleges terhelhetősége, és mennyi a zenei teljesítménye? Mi alapján lehet ezt meghatározni?
-
shalafi66
veterán
válasz
SlyChocolate #37299 üzenetére
"Az álló hullámok miatt belső falak nem párhuzamosak."
Az pont mindegy, mert nem működik olyan frekvenciákon."Milyen márkák a jók?"
Szerintem erre egy NE5532 már bőven jó (mondjuk, ha eredeti, és működik).#37300Donki Hóte
xD de szépen megfogalmaztad.Hja, hát ezekből normális szűrés nem nagyon lesz, de buli az lehet.
-
Crockoo
csendes tag
válasz
Donki Hóte #37293 üzenetére
Csütörtökön vagy pénteken néztem volna, és nem volt elérhető. Ma már látom a H2000-et, a Logotechet nem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Futás, futópályák
- Autós topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Nők, nőügyek (18+)
- Windows 11
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- TCL LCD és LED TV-k
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Xiaomi Scooter 4
- i7 9700/ 32GB DDR4/ 512GB gen4 SSD/ R5 430 2GBD5/ HP 600G5 SFF/ garancia/ ingyen foxpost
- harman/kardon harman kardon Onyx Studio 9 - Új, bontatlan, garanciális, akár beszámítással
- JBL Flip 7 - Új, bontatlan, garanciális, akár beszámítással
- JBL Charge 6 - Új, bontatlan, garanciális, akár beszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R5 3600 / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD + 1TB HDD
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 13400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- LG 32GP850-B - 32" NANO IPS / 2560x1440 / 180Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 400
- Bomba ár! HP Elitebook 8570P - i5-3GEN I 8GB I 180GB SSD I 15,6" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest