- Azonnali informatikai kérdések órája
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Samsung LCD és LED TV-k
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Projektor topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- CPU léghűtés kibeszélő
- Vezetékes FEJhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mr.Peter
aktív tag
-
Mr.Peter
aktív tag
Sziasztok!
Én érettségi elött állok, és döntenem kéne, hogy hova is menjek tovább tanulni...
Néztem az OKJ-s képzéseket, de azt mondják, hogy kidobott idő az egész
Alapvetően engem is hálózat építés érdekelne.
Kandón villamos kar elvégzése után lehet számítógép-hálózati szakirányú továbbképzésen résztvenni, de ha az egyetemet ideális idő alatt végzem, akkor is 4 évig "üldögélhetek" majd a padban.
Cisco képzéseket nézegettem, és lenne néhány kérdésem
CCNA elvileg magyar nyelven is elérhető, ez a tanfolyamra vagy a könyvre vonatkozik?
Sikeres vizsga után milyen gyorsan lehet elhelyezkedni?
Szaknyelvet hogyan lehet megtanulni? -
kraftxld
félisten
válasz
Fr@nkieWilde #29 üzenetére
Az angolra pedig keményen rá kell állni, a nélkül csak nagyon alap szintig lehet eljutni. CCNA van csak magyarul, onnan feljebb már angol minden, de a vizsgák is angol nyelven vannak.
Cisco témában nem vagyok valami penge, de az angol ebay-en (http://ebay.co.uk) raklapszámra vannak régebbi 2950-es Catalyst-ok, 1721-es routerek meg ASA tűzfalak.
Könyvekből meg a hivatalos Cisco könyvek nem rosszak, ezek is elég könnyen beszerezhetőek: [link]
-
Fr@nkieWilde
senior tag
Nos az angollal az a helyzet, hogy amíg tanultam problémám soha nem volt vele, könnyen jegyeztem meg, szerettem is, 8.-ban már az alapfokú nyelvvizsgára készítő könyvből írtam dolgozatokat probléma nélkül. A baj, hogy már rég nem tanultam, kicsit felejtettem is belőle, de egy rövid tanfolyammal simán le tudnám tenni a középfokot, ebben biztos vagyok.
De ide inkább szakmai angolra van szükség, gondolom. Nem tudom, hogy azt hol/hogyan lehetne fejleszteni, vannak-e kifejezetten informatikai angol képzések (bevallom ennek még nem olvastam utána egy kicsit sem.)Abban tudnál nekem segíteni, hogy milyen cisco termékeket kellene, hogy vegyek pontosan, mert ez igen jól hangzik. Illetve, hogy ilyen videókat hol tudok nézni (youtube pl.?), meg egy-két könyv címet is szívesen fogadnék, ha tudnál nekem ajánlani.
-
kraftxld
félisten
válasz
Fr@nkieWilde #25 üzenetére
A CCNP simán elérhető komolyabb anyagi ráfordítás nélkül.
Veszel az ebayen egy raklap régebbi cisco cuccot fillérekért, majd otthon szépen építed a hálózatot. Video training-ekből, könyvekből, és kitartóan gyakorolva simán fel lehet készülni a vizsgára és át is lehet menni. Nem előfeltétele az 1M-es tanfolyás a vizsgának.Én pl nemrég voltam egy VMware VCP5-ös kurzuson, nem volt rossz, pár dolgot helyrerakott a fejemben, meg összeállt a kép az 5 nap alatt arról ami eddig szétszórva volt a fejemben. De nem sok újat nyújtott plusz én tuti nem mentem volna el rá saját pénzből. A gyár kapta a tanfolyást az IBM-től valami nagyon vicces összegért.
Az angol amúgy hogy megy? Mert kb az az alapja mindennek, a nagyon alap dolgokon kívül nem is nagyon érhető el a szakirodalom magyarul. A hibaüzenetekre is angolul érdemes rákeresni, mert magyar találat kb 0 lesz.
-
kraftxld
félisten
-
Krugszvele
senior tag
válasz
Skynet258 #22 üzenetére
Lehet, hogy ki kéne próbálnod az okostelefon programozást?
Mivel a gyártók érdeke is, ezért nagyon jó keretrendszerek vannak mindhárom elterjedt rendszerhez!
Mivel nagyon sok kezdő kis cég van, biztos találnál olyat, ahol alkalmaznának téged fizetés nélküli gyakornoki pozícióban! Itt kitanulhatnád a szakmát, profibbakkal dolgozhatnál együtt és biztos kicsit rabszolgamunka, repetitív az eleje, de sokkal többet érne, mint bármilyen tanfolyam!
Ráadásul ezeknél a cégeknél legtöbbször nem az számít, hogy milyen végzettséged van, hanem hogy mennyire jól tudod kiszolgálni az igényeiket.Teljesen mindegy, hogy iosra, androidra vagy windowsra kezdesz fejleszteni: csak kezdd el!
-
Fr@nkieWilde
senior tag
Hali!
Úgy olvasom a CCNP a Cisco egy már mélyebb és komolyabb szintje (afféle haladó szint), mint a CCNA, az utóbbi inkább hálózati általánosságokat foglal magába.
Ezek a CCNP tanfolyamok ráadásul (gondolom a haladó szint miatt is) nagyon rövidek, ám de annál intenzívebbek (5 napos/40 órás képzések közel 1 millió forintos "tandíjért"), hisz az ilyen előadásokra látogatóknak már tudniuk kell a hálózatokról ezt-azt. Szerintem az ilyen tanfolyamokra a cégek az alkalmazottaikat küldik el továbbképzésre, ami mindkét félnek jó.
Egy olyan embernek, mint például én nem hiszem, hogy megvalósítható lenne egy ilyen kurzus, nem beszélve róla, hogy az alapvető tudás hiányában nem is jelentkezhetnék rá.
Aki viszont egy ilyen fokon űzi eme szakmát nagy valószínűség szerint szép összeget keres meg.A nyelvtudás meg szerintem minimum elvárás egy ilyen szakmában. Ez szinte 1000%.
A kérdésedre én sajnos nem tudok választ adni. -
Don33
csendes tag
válasz
Fr@nkieWilde #23 üzenetére
Sziasztok,
Igen, sok hasznos válasz elhangzott már.
Szerencsére sok az olyan lehetőség hogy diploma vagy azzal megegyező gyakorlat/tudás szükséges. Szóval fontos a gyakorlat. (OKJ-val is lehet jól keresni és diplomával rosszul)Abba vágj bele amit úgy érzel hogy érdekelhet illetve van rá piaci kereslet. (Például esetemben hiába van igény C++, egyéb programozókra ill java fejlesztőkre és még sorolhatnám, ha nem akarok ezzel foglalkozni)
A hálózat (CISCO) egy nagyszerű választás a sok közül. Ez viszont nem egyszerű. A CCNP szintű oklevéllel és jó pár éves gyakorlattal valószínű könnyebben el lehet helyezkedni.
Itt megkérdezném, hogy CCNA-val milyenek a kilátások, akik ezen a területen mozognak?Nehéz megmondani pontosan a választ, mert minden területre keresnek embereket.
Én kérdeznék valamit.
Mennyit érhet egy ITIL v3 oklevél?
Pl ha projekt manager szeretnék lenni?És a nyelvtudás sem mindegy.
Én angolt és a spanyolt részesítem előnyben, mert ez a kettő nagyon tetszik.
Német még hasznos az it szektorban ,de ehhez nincs kedvem.Sok sikert a választáshoz és kitartás
-
Fr@nkieWilde
senior tag
válasz
Skynet258 #22 üzenetére
Nekem is ez jelenti a legnagyobb problémát, hogy mibe is, ezért is nyitottam meg ezt a topicot, hátha kaphatunk hasznos ötleteket. Én úgy fest maradok a hálózatoknál, aztán utána majd kiderül merre tovább. Nehéz döntés ez, főleg amikor az ember már munka mellett (akár több szakmával a kezében) kénytelen tovább képeznie tovább, ekkor már nem nagyon lehet hibázni, mert az már sokba kerülhet.
-
Skynet258
veterán
válasz
Fr@nkieWilde #21 üzenetére
Nem, ebben az évben tervezek belevágni... valamibe. Csak ki kéne találni, hogy mibe.
Programozás ahogy látom kelendőbb lenne, de oda meg kell a matek, ami meg nekem nem volt soha az erősségem...
-
Fr@nkieWilde
senior tag
válasz
Skynet258 #20 üzenetére
Igen, én is olvastam már, hogy az IT szektorban szerzett OKJ-s papírok ugyanannyira nem érnek semmit, mint bármilyen más szakma OKJ-s papírjai ma Mo.-on, viszont egy ismerősöm, meg csak sima OKJ-s papírt szerzett és horror összegeket keres, legalábbis az én fizetésemhez képest, és kiderült, hogy ő is gondolkodott diploma megszerzésében, de azt mondta, annyit nem érne neki a sok év plusz tanulás, mert nem keresne sokkal többet, mint így.
Szóval az egyetem/főiskola sem életbiztosítás ma már, egy nagy kalap szerencse és komoly ismeretség kell ahhoz, hogy összejöjjön valami korrekt állás.
Akkor még nem végeztél el semmilyen tanfolyamot? -
Skynet258
veterán
válasz
Fr@nkieWilde #19 üzenetére
Pont ugyanebben a cipőben járok én is, mint te, elsőre belelkesültem, hogy na, akkor valami OKJ-s képzés jó lesz nekem, általános rendszergazda, ilyenek, de mindenhol azt olvasom, hogy ezek az OKJ papírok nem érnek semmit sem, és nem fogok ezzel melót találni. Már kezdem magamban abszolút feladni az IT szektort, mint jövőbeni célt, pedig ez érdekel a leginkább, és ehhez van a legtöbb affinitásom is.
Egyetemre/főiskolára sem időm, sem pénzem, és szerintem agyam sem (bár inkább lusta vagyok mint hülye, de a végeredmény szempontjából ez mindegy).
-
Fr@nkieWilde
senior tag
A hálózatokkal már régebb óta szemezgetek, ezért is hajlok most is feléjük.
Már beszereztem pdf formátumban pár Cisco tananyagot, és tanulmányozni kezdem a tanulás megkezdése előtt, amit szeptemberre tervezek elkezdeni.
A gyakorlattal iskolai szinten nem lesz baj, mert állítólag a Számalk 2010-ben a legjobb Cisco-t oktató iskola volt Magyarországon.
Aztán bízom benne, hogy állást is találok majd mihamarabb és ott lehet majd aztán igazi gyakorlatot, tapasztalatot szerezni. -
kraftxld
félisten
válasz
Fr@nkieWilde #17 üzenetére
Olvass utána kicsit a dolgoknak, hogy megismerd a különböző irányokat. Saját magam tanultam és olvastam rengeteg könyvet, majd megcsináltam jópár Microsoft vizsgát. De ez csak az alap, a gyakorlati tudás a lényeg, mert ezeket simán be lehet braindump-al nyomni, aztán meg lesz pislogás ha az ember elé raknak egy szervert vagy egy cisco routert
-
Fr@nkieWilde
senior tag
Ejj szép felsorolás lett, gondolom nem lepődsz meg ha azt mondom ez nekem szinte kínai volt.
Ha szabad még kérdeznem, ezek elvégzéséhez mit tanultál, pontosan milyen papír megszerzésével tudsz ilyen munkákat elvégezni?
A cisco ccna lesz valószínűleg a befutó nálam amúgy, perpill ez érdekel a legjobban. -
kraftxld
félisten
válasz
Fr@nkieWilde #15 üzenetére
Nincs semmi titkolnivalóm, elsősorban migrációs projectekkel foglalkozom, SBS 2003 => 2011/2008, Active Directory migrációk, frissítések NT4-től kezdve 2008 R2-ig, domain konszolidáció, Novell => Microsoft átlállások, Exchange 2003 => 2007/2010 frissítés, fizikai szerver konszolidáció virtuális infrastruktúrára akár VMware akár Hyper-v alapon, néha egy kis networking, storage, scriptelés.
Rendszerfelügyelet System Center Configuration Manager-el és Operations Managerrel meg sok egyéb cucc.
De ezek kívül ha nincs sürgős project munka akkor Level 1-3 support. -
Fr@nkieWilde
senior tag
Persze, világos, nem is úgy gondoltam, hogy mindenben a legmélyebben szeretném belemártani magam az informatikában, hanem szeretnék egy olyan ágat, amiből meg is élhetek, a többit pedig időmhöz és kedvemhez mérten tanulmányozni.
Amúgy ha nem vagyok indiszkrét, kifejtenéd nekem egy picikét mit is takar a Te munkád.
Ha Neked úgy jobban megfelel privát üzenetben is leírhatod. -
kraftxld
félisten
válasz
Fr@nkieWilde #13 üzenetére
Mivel mindegyik témakör hatalmas, hogy ha igazán jó szakember szeretnél lenni egy témakörben kizárja, hogy időd legyen ugyanilyen szinten megismerni a másikat.
Ez nem zárja ki, hogy ne ismerd a másikat valamennyire. Pl én elsősorban üzemeltetéssel foglalkozok, de tudok nagyon alap szinten programozni, nem riadok meg egy cisco switch-től/routertől ha ssh-val kell rámászni vagy egy sql backupot beállítani. De komolyabban az Active Directory / Exchange / virtualizáció vonalon mozgok. -
kraftxld
félisten
válasz
Fr@nkieWilde #9 üzenetére
Igen, van lehetőség az autodidakta módra is. Pár dolognál nem, ilyen pl a VMware VCP, itt a kurzus az előfeltétele a vizsgának.
De tényleg először azt kell eldöntened, hogy melyik irány a szimpatikus (üzemeltetés, fejlesztés, adatbázis, hálózat, wireless, voice, stb) és azt nyomni. Az informatikában nem lehet polihisztorkodni. -
Fr@nkieWilde
senior tag
-
Toncsi
aktív tag
válasz
Fr@nkieWilde #9 üzenetére
Szerintem először azt kellene eldöntened, hogy az informatika melyik területe érdekel. Mert van néhány... Az okj-s képzések és a fősulis informatikai képzések is egy általános alapot adnak, amik önmagukban tényleg nem sokat érnek. A CAD-ek és egyéb célszoftverek egy külön állatfaj és általában nem informatikusok, hanem különböző mérnökök használják.
-
Fr@nkieWilde
senior tag
Van olyanra is lehetőség, hogy én autodidakta módon otthon, megtanulom a kiválasztott szakot és csak a vizsgára megyek el, és csak annak az árát fizetem ki?
Őszintén kicsit soknak tartom a 4 féléves képzéseket, mert nem tudni mi jöhet közbe, és hát a pénzem meg nem szeretném veszni hagyni.
Ez így épp jónak is hangzik, ha jól értelmeztem a mondanivalódat.
Amúgy a Számalk iskola IT biztonság technikus és a Cisco CCNA tanfolyamával szemezek.
Nem tudom mennyire jó hírű iskoláról van szó, de nekem szimpatikusnak tűnik. -
kraftxld
félisten
válasz
Fr@nkieWilde #6 üzenetére
Csinálj meg különféle gyártói vizsgákat attól függően, hogy mi érdekel.
Vannak mindenféle Cisco, ITIL, Redhat, Microsoft, Oracle, IBM, HP, vmware papírok amivel simán el lehet helyezkedni, vizsgázni lehet menni otthoni felkészülés után a legtöbbre.
Árban nem a legolcsóbbak, de tanfolyás nélkül azért egy gyönge fizetésből is kigazdálkodhatóak. -
elistvan
őstag
válasz
Fr@nkieWilde #6 üzenetére
Én ilyet nem mondtam. Az előttem szóló mondta a programozók igenis keresettek ha c vagy java fejlesztésről van szó. ÉN sajna pascalt tanultam, de rühellem.
-
elistvan
őstag
válasz
Fr@nkieWilde #4 üzenetére
Biztos így van, ha van ismerettséged és bekerülsz onnantól már nem gáz, csak az a baj, hogy nyakra főre képzik az embereket akikkel Dunát lehetne rekeszteni és nem tudsz kitűnni papír alapján a többiek közül hiába több a tudásod. Szóval bekerülni nehéz egy jó helyre.
-
Fr@nkieWilde
senior tag
Se időm, se pénzem arra, hogy felsőoktatásban tanuljak.
Egy-két emberke azt mondta, hogy felesleges diploma, mert anélkül is szépen lehet keresni sima OKJ-s végzettséggel. Sőt az egyikük csak autodidakta módon kezdett tanulni, és ma már szép számú munkái vannak. Nem értem én ezt, akkor ez is csak kinek szerencséje van, kinek nem alapon működik? Szomorú.
Chamea2 neked milyen OKJ végzettséged van? -
elistvan
őstag
Dettó, anno fősulin a felsőfokú Rendszer informatikus okj-re kaptam óralátogatás alól felmentést az egyik infós tárgyból. (Vizsgáznom persze ugyanúgy kellett!) Az ECDL-es papíros csoporttársamnak meg vizsgáznia se kellett. Na de a mostani melómmal, az OKJ-mmel simán megcsinálok szinte bármit hibátlanul Word/Powerpoint/Excelben, a munkatársaim akik kötelező munkahelyi továbbképzés keretében ECDL tanfolyamot végeztek, hozzá se tudnak szagolni.
-
Chamea2
tag
válasz
Fr@nkieWilde #1 üzenetére
Jaaaaj, a sima OKJ-t nagyon sürgősen felejtsd el, nekem is az van és semmit sem ér, nem lehet vele elhelyezkedni! Felsőfokúra hajts! Te szerencsés vagy, ha betanított munkásként alkalmaznak, nekem semmi sincs!
-
Fr@nkieWilde
senior tag
Sziasztok Fórumozók!
A segítségetekre lenne szükségem, vagyis afféle útbaigazítás kellene nékem.
Nem húzom az időtöket, bele is csapok a lecsóba.25 éves vagyok, érettségi után szereztem 2 szakmát: postai üzleti asszisztens, és nyomdai gépmester.
Jelenleg betanított munkásként melózom (komolytalan összegért, ki tudja meddig), és szeretnék ebből kimászni. Tisztességes összegért dolgozni, egy olyan területen, amit szeretek is.
Szóval tanulni szeretnék, informatikát. Ebben látom a kiutamat, mert ez érdekel is és a meglátásom szerint még pénz is van benne, ami szintén nem elhanyagolható.A problémámat több dolog is képzi: nem vagyok jártas az informatikai munkák világában. Nem tudom az IT melyik részében érdemes mozgolódni, tanulni. Nem szeretnék megint egy felesleges papírt, nem az a célom.
Illetve olyan szakmát szeretnék, amihez nem szükséges diploma. Sima OKJ-s tanfolyamok érdekelnek.
Az is baj, hogy annyi informatikai szakma van és annyi megnevezéssel, hogy sok esetben nem tudom mi a különbség az adott két szakma közt. A google-ban utánuk olvasva különböző helyeken ugyanúgy írnak le több szakmát is. Sokszor teljes a káosz (mármint a fejemben).Szívesen megismerkednék olyan szakmákkal, ahol rendszereket kell létrehozni, karbantartani, felügyelni, biztonságossá tenni, érdekel a weboldalak fejlesztése, készítése, üzemeltetése, a java szoftverfejlesztés/programozás elsajátítása, de érdekelnek a különböző CAD programok is, illetve az ezzel kapcsolatos munkák is. De maguk a hardverek is érdekelnek, ezekhez talán konyítok is egy kicsit.
Szóval mindnre nyitott vagyok, ami az informatikával kapcsolatos.A másik dolog, az öcsém jövőre érettségizik és szeretnénk ha ő is az informatikában helyzkedne el, egy IT szakmával a kezében, (mert érdekli is, illetve némi programozást már tanult is), de sok szakmánál csak azt látom, hogy csak tanfolyami képzés van/létezik. Nappali képzés nincs is ezekből a szakmákból frissen érettségizettek részére???
Szeretném meghallgatni ki mit javasol, merrre tovább, milyen iskolában, vagy hogy egyáltalán van-e értelme neki ülni és tanulni, úgy hogy a szakmáim nem kapcsolódnak az informatikához.
Kérem aki tud az segítsen ötletével, meglátásával, véleményével. Lehet ez még másoknak is jól jönne, akik hasonló cípőben járnak.
Bármilyen építő jellegű hozzászólásnak nagyon örülnék.
Köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman Z1 Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest