2019. május 22., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-05-15 17:39:19

IT café

A DIGI mobilnet szolgáltatása hamarosan átalakul, emiatt az összefoglaló eddigi tartalma is aktualitását vesztette. Az új felállásról itt olvashatod a szórólapot, további infók a topikban.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#951) zizol válasza 4Grider (#949) üzenetére


zizol
(fanatikus tag)

+1

Üdv, zizol

(#952) max-pain válasza zizol (#950) üzenetére


max-pain
(senior tag)

Valoban, a cikk nem a kozel ket eve megvett frekirol szol (en meg arra reagaltam).
Ellenben nincs sok olcsobb telo ami tamogatja a VoLTE-t es bekerulhetne a szolgaltato kinalataba (a Xiaomi eleve nem tenyezo Europaban).

[ Szerkesztve ]

(#953) max-pain válasza grafikus17 (#946) üzenetére


max-pain
(senior tag)

Ami meg beugrott, hogy akkor mi van a 2019 vegen lejaro 2100 MHz-es frekikkel (megkapjak a 7,5 ev hosszabitast a mostani szolgaltatok es kesz?) es az ott most is szabadon levo 2x15 MHz-el (ezt nem akarjak megpalyaztatni?)?

(#954) kovlaj122


kovlaj122
(senior tag)

Ryszka Sambor, a DIGI ügyvezetője az eredményhirdetésen elmondta, a cég a bázisállomások, valamint a terminálok (azaz az ügyfeleknél lévő végberendezések) közti kommunikációra egyaránt felhasználja majd az elnyert frekvenciákat

Na most itt konrétan elszólta magát a "bácsi", mert ebből kiderül, hogy mit is terveznek, pontosan azt amit a topiktárs a 943as hozzászólásban le is írt, fixen telepített internetet vezeték nélküli hálózatról ellátva. Így gyakorlatilag az egész országban bárhol tudnak ők is triple play szolgáltatást kínálni saját infrastruktúrán gondolom nagyon kedvező áron.

Én ezek után egyáltalán nem vagyok abban biztos, hogy lesz itt a szó szoros értelemben vett mobilszolgáltatásuk! Az 1800as frekin még esetleg indíthatnak, bár most elbizonytalanodtam, hogy hogy egyáltalán fognak-e és nem-e a fentire szánják majd az egész spektrumot összekapcsolva a két frekvenciát.

[ Szerkesztve ]

(#955) radio100jozs


radio100jozs
(őstag)

Érdekes ez a 3400-3800 MHz-es pályázati eredmény, a Digi megint nem mert bevállalni nagy semmit. Őszinte legyek ezek után kár is bármiféle nagy durranást várni a Digi mobilhálózata terén. Ha lesz is a következő frekvencia árverés, ahol a 2100, meg a 700, nem hinném, hogy a Digi olyan nagyon bevásárolna, legfeljebb valami morzsát olcsón.

Most annyi történt, hogy felhordó hálózatnak vett frekvenciát azt is csak minimálisan amennyi kell, és ennyi.

(#956) kovlaj122 válasza kovlaj122 (#954) üzenetére


kovlaj122
(senior tag)

Hozzáteszem a Vodafone is detto erre fogja használni, viszont ahogy az Marchhart nyilatkozatából kiderül, ők kizárólag közép- és nagyvállalti ügyfelek ellátására, kiszolgálására fogják használni.

(#957) adman válasza kovlaj122 (#954) üzenetére


adman
(kvázi-tag)

és ez a 20mhz elég arra hogy értelmes sebességgel tudjanak megbízhatóan szolgáltatni?

(#958) trec12 válasza kovlaj122 (#954) üzenetére


trec12
(őstag)

Ha ez igaz kérdés hogyan jut el majd a net az olyan településekre ahol szórni akar rádiós úton? Mert ahol nincsen optikája ott bérelni kell valakitől és az ugye meg mennyibe kerül..

Ha a felvetésednél maradunk akkor VoIP telefon lesz mindenhol vagy VoLTE inkább?

Milyen sávszélt lehet realizálni a gyakorlatban ezzel a módszerrel ?

[ Szerkesztve ]

(#959) trec12


trec12
(őstag)

A Digi épít, de még nincs dátum a mobilos indulásra

De majd elmondja, hogy x-én indulunk y hónap múlva, ekkora öngólt csak nem rúgnak....Szerintem egyszer csak elindul és akkor vagy esetleg előtte nem sokkal jelentik be. De ez még sajnos odébb van úgy vélem.... :-(
Az új ügyfélszolgálati irodák úgy nézem már úgy készültek, hogy abban vannak mobilos pultok.

[ Szerkesztve ]

(#960) trec12 válasza adman (#945) üzenetére


trec12
(őstag)

Gőzerővel :F Érdekes az írás címe... :U Ha ezután így lesz nem szóltam... :K

[ Szerkesztve ]

(#961) Diák66


Diák66
(senior tag)

Egyelőre itt még csak ez van.

(#962) LacekHUN


LacekHUN
(újonc)

[link]
Itt egy túlbuzgó lakó miatt nem lesz bázisállomás.

[ Szerkesztve ]

(#964) sifarr válasza trec12 (#963) üzenetére


sifarr
(tag)

A cikk jól számba veszi a nem valószínű lehetőségeket.
De lehetséges ezektől eltérő megoldás is.

Úgy tűnik, a DIGI kb. 1 év múlva elkészülhet a városokban, nagyobb településeken a hálózatával. Országos lefedettség 1800-on nem igazán gazdaságos, hazai romingra nincs esélye.
De mi van akkor, ha a DIGI 4G-s hálózatot épít ki és eleve VoLTE szolgáltatással indít? A lefedettségi lukakat pedig a román DIGI-vel, nemzetközi rominggal oldja meg. Ezt a hazai riválisok nem tudják megakadályozni.

(#965) trec12 válasza sifarr (#964) üzenetére


trec12
(őstag)

Hogy gondolod, hogy a román Digivel oldja meg a lefedetlen területeket? Az egy évet én sokallom kicsit de szerintem őszig de talán télig sem lesz itt még Digi Mobil. :(

[ Szerkesztve ]

(#966) Huha81


Huha81
(tag)

Jó lenne már tudni valami közelebbi dátumot. Lejárt a hűségem és zaklatnak, hogy hosszabbítsam meg. De nem akaródzik már :)

(#967) 4Grider válasza Huha81 (#966) üzenetére


4Grider
(PH! kedvence)

Nekem már bő másfél évtizede lejárt a hűségem. Hidd el, csak egy darabig zaklatnak a hűség miatt, idővel a lezárt tarifacsomag miatt fognak...

(#968) radio100jozs válasza sifarr (#964) üzenetére


radio100jozs
(őstag)

Nem tudom mi ez a Román Digi, de ha jól gondolom amire esetleg gondolhatsz, na az nem működik már előre szólok.

Csak akkor működne, ha mindenki a Román Digivel szerződne le, és így roamingol hazánkban.

(#969) g0dl válasza sifarr (#964) üzenetére


g0dl
(őstag)

Ez nem hülyeség, a hazai "versenyben" kialakult feltöltős árakat a megszünő eus raominggal külföldi szolgáltató is simán le tudja verni.

Jól emlékszem, hogy a voda annó kötelezően kapott nemzeti roamingot?

(#970) 4Grider válasza g0dl (#969) üzenetére


4Grider
(PH! kedvence)

Jól emlékszel.
Ellenben egy hazai szolgáltató nem kaphat mást itthon, csak nemzeti roamingot. Ergo az ügyfelei nem használhatnak nemzetközi roamingot itthon.

(#971) g0dl válasza 4Grider (#970) üzenetére


g0dl
(őstag)

Azért játsszák páran a kint is vagyok, bent is vagyok játékot. Pl. műsorszolgáltatók a karikák ellen, reklám korlátok ellen stb.

(#972) 4Grider válasza g0dl (#971) üzenetére


4Grider
(PH! kedvence)

Itthon viszont tesz ellene az NMHH. Mivel a Digi itthon bejegyzett, itthon szolgáltató cég. Ha meg külföldre menekül, veszíti a hazai frekvenciáit. (Az adott műsorszolgáltatók - jellemzően a Viasat és az RTL csoport - nem használnak az NMHH frekvenciagazdálkodásához tartozó frekvenciát.)

(#973) trec12 válasza 4Grider (#970) üzenetére


trec12
(őstag)

A baj szerintem, hogy az NMHH nem kötelzte a kíírásban a meglévőket a roamingra bizonyos keretek között. Azt nem tudom megtehette-e volna így mennyire van realitása de ha igen akkor valószínűleg előbbre tartanánk. Az meg ugye pláne kérdékes, hogy most így utólag tehet-e ebben az ügyben bármit is ha szükségesnek látják?

[ Szerkesztve ]

(#974) Attila 1


Attila 1
(tag)

“Nem kell ahhoz semmi különleges ok, hogy jól érezd magad – egyszerűen elhatározod, hogy azonnal boldog leszel, egyszerűen csak azért, mert élsz, egyszerűen azért, mert így akarod.” (Anthony Robbins)

(#975) Okean válasza adman (#945) üzenetére


Okean
(tag)

Egy 2002-es hír:

"Tíz hét alatt körülbelül száz, egyenként 200 ezer dollárba kerülő új bázisállomást építettek fel. A lefedettségi térkép egyelőre még fehér foltjain – a legnagyobb összefüggő terület a Mátrában van – tovább folytatják a hálózatépítést. A Vodafone célja, hogy Budapesten a legjobb hálózata legyen, a metrókban viszont egyelőre nem célja a lefedettség kiépítése."

Gondolom az említett 200 bázisállomás kiépítése sem tarthat sokkal tovább.

(#976) kovlaj122 válasza Okean (#975) üzenetére


kovlaj122
(senior tag)

Figyelj, a Vodafone júliusban megnyerte a tendert november végén elindult a megyeszékhelyeken saját hálózattal, zöldmezős beruházásként épült bázisállomásokkal. A DIGI másfél éve megnyerte a tendert, azóta felszereltek pár antennát, de hálózati eszközök sehol. Érzed a különbséget?

Amúgy a belinkelt cikk nagyon jó, faszán le van írva benne, miért felesleges a csodavárás a magyar Digi mobillal kapcsolatban, aki olcsón akar telefonálni az fizessen elő egy lassítós netcsomagra havi 1000Ft körül, használjon mellette VOIPot 5ft körüli percdíjjal, ennél olcsóbb a Digi se lesz ha valaha végre elindul.

(#977) sifarr válasza radio100jozs (#968) üzenetére


sifarr
(tag)

Az eredeti cikk is számol egy lehetőséggel: "felmerülhet az is, hogy a DIGI valamilyen módon "összevonja" a romániai és a magyarországi működését" és "Például szolgáltatást nyújthat az erdélyi magyaroknak, akik többek között munkavállalás miatt ingáznak a két ország között". De az alacsony potenciális ügyfélszám miatt ezt elveti.
Egy másikkal is: "Összebútorozás: szakértők korábban azt sem tartották elképzelhetetlennek, hogy a DIGI a frekvenciákat nem csak magának szerezte meg, hanem egy másik szolgáltatóval, például a Telenorral vagy a Vodafone-nal megállapodást kötve frekvenciákat visz a közös bizniszbe, cserében viszont akár saját márkanév alatt ügyfeleket szolgálnak ki a "közös" hálózaton keresztül." De ezt a DIGI oldaláról veti el: "Ennek a forgatókönyvnek azért is kicsi a valószínűsége, mert bár a DIGI nem sokat árul el a terveiről, azt elmondták, hogy saját hálózatban gondolkodnak."

Én ezt a kettőt kombináltam. A magyar DIGI a románnal bútorozik össze. Igen, jól látod, a magyar ügyfél a román szolgáltatóval szerződik egy speciális magyar csomagra. Szerződés, számlázás és hasonlók könnyen megoldhatók Magyarországon is. A ronmán sim Magyarországon külföldinek minősül, tehát a Telenor, Telekom és Voda fel kell engedje a hálózatára. Ha pedig a sim a magyar DIGI lefedettségi területén van, akkor a sim kizárólag arra csatlakozik fel (a forgalom nagy részét ez adná). Egyedül azt kell megoldani, hogy a román sim-hez tartozhasson egy magyar hivószám. Azért írtam hogy a magyar DIGI hálózat VoLTE szolgáltatással indul, mert voip esetében a "hívásátirányítással" semmi gond nem lehet. Az ügyfélnek nem is kell feltétlen ismernie a román hívószámát.
A magyar DIGI pedig a roaming szolgáltatásból élhet, amit román digis előfizetőktől és a más külföldi roamingolóktól beszed. Az igazi, jelentősebb bevétel persze a román DIGI-nél csapódna le, az itteni veszteséges is lehetne, de ez nem érdekes. Egy cégcsoport.

(#978) trec12 válasza sifarr (#977) üzenetére


trec12
(őstag)

Magyar állampolgárok a Román Digivel szerződnek? Nem ismerem a vonatkozó hírközlési törvény ill uniós szabályozások passzusait de szerintem az általad felvázolt lehetőség így ráérzésre is aggályosnak tűnik. Aztán lehet tévedek.

[ Szerkesztve ]

(#979) trec12 válasza kovlaj122 (#976) üzenetére


trec12
(őstag)

Gondolnád, hogy a többség nekiáll majd valamelyik Voip szolgáltatásra előfizetni? A kellő affinitással rendelkező fiatalok még csak-csak de a többség nem fog ezzel "szenvedni". Sokkal praktikusabb egy hagyományos megfizethető mobil szolgáltatás. Így véleményem szerint a Viop-ra előfizetéses módszerrel csak kis rétegek él igazán. Nem beszélve arról, hogy azért a VoIP-al vannak/lehetnek gondok azt a minőséget és stabilitást szerintem közel nem hozza mint a normál mobil szolgáltatás.
Ha meg 5-10 Ft-os percdíjai lesznek a Diginek - ha végre elindul valamikor - még úgy sem fog külön Viop-ozni senki....

[ Szerkesztve ]

(#980) g0dl válasza trec12 (#978) üzenetére


g0dl
(őstag)

Mi ebben az aggályos? Magyarok százezreinek van külföldi szolgáltatóval szerződése, de Lengyeleknek, meg akik több vendégmunkást adnak még sokkal több.

(#981) Diák66


Diák66
(senior tag)

Érdekes, a Szigethy úton és a Tihanyi Árpád úton is van bázisállomás. Miért kerülhettek egymáshoz ilyen közel? (képen a két felső pont)

(#982) trec12 válasza Diák66 (#981) üzenetére


trec12
(őstag)

Lajta úton is van már bázis ha jól láttam ott még csak az árbócok vannak meg...

(#983) DrBubo77 válasza LacekHUN (#962) üzenetére


DrBubo77
(őstag)

Vannak zseniális emberek :(

Léᴘᴊ ᴋɪ ᴀ ᴋᴏᴍғᴏʀᴛᴢóɴáᴅʙóʟ!

(#984) trec12


trec12
(őstag)

A maglódi Auchan-ben jártam tegnap, ott is új Digi ügyfélszolgálat nyílik. Úgy látszik minden frekventált helyre beköltöznek a szolgáltatási területükön.

[ Szerkesztve ]

(#985) kovlaj122


kovlaj122
(senior tag)

Veszek és bontok egy Dom Pérignon Cuvéet ha ebből idén lesz élő szolgáltatás. Nagyon gáz, amit ezek művelnek...

(#986) trec12 válasza kovlaj122 (#985) üzenetére


trec12
(őstag)

Sajnos úgy tűnik igazad lesz. Nem tudom mire jó ez? Fizetik a freki használatot úgy, hogy egy deka szolgáltatásuk nincsen rajta. Ennek ellenére még vettek frekit, hát nem tudom na..... :U

[ Szerkesztve ]

(#987) LacekHUN


LacekHUN
(újonc)

Székesfehérvár:

A Sarló utca 11 számú társasházon megkezdődött az építkezés.
A fehérvári víztornyon is lesz bázisállomás:
[link]

Több fehérvári helyszínt nem tudok :)

(#988) trec12


trec12
(őstag)

Győrben nyolc helyről tudunk, de lehet van/lesz több is.

[ Szerkesztve ]

(#989) LacekHUN válasza trec12 (#988) üzenetére


LacekHUN
(újonc)

Szerintem 8 torony már elég oda.

Székesfehérváron is kb ennyi kell szerintem.

(#990) DrBubo77 válasza LacekHUN (#989) üzenetére


DrBubo77
(őstag)

Debrecenről nincs információja valakinek?
Ez azt jelenti, hogy valamikor mégiscsak lesz mobilhálózatuk?

Léᴘᴊ ᴋɪ ᴀ ᴋᴏᴍғᴏʀᴛᴢóɴáᴅʙóʟ!

(#991) kovlaj122 válasza LacekHUN (#989) üzenetére


kovlaj122
(senior tag)

1800as frekit használva 8 állomással nem fednek le egy nagyvárost. Még kétszer annyival sem.

(#992) kovlaj122 válasza DrBubo77 (#990) üzenetére


kovlaj122
(senior tag)

Nem is az a kérdés, hogy lesz-e hálózat, hanem hogy mikor. A jelenlegi tempójuk alapján én simán aláírnék egy év hűséget most bárhol... Egyelőre annyi történt, hogy pár városban felszereltek pár antennát mindenféle hálózati eszközök nélkül.

(#993) 4Grider válasza kovlaj122 (#991) üzenetére


4Grider
(PH! kedvence)

Pincéig nem, de kültéren simán megoldható. Sőt, ahhoz még sok is a 8 állomás...

(#994) Diák66 válasza kovlaj122 (#992) üzenetére


Diák66
(senior tag)

Én még két évet is... Már csak azért mert itt falun egész biztosan nem lesz egyhamar lefedettség.
Talán 2020-ban. A 700 MHz-et 2018 második felében árverezik (többek között), addig nem hiszem, hogy kivárnak. Ugyanakkor elengedhetetlen lesz számukra az országos lefedettséghez.

(#995) g0dl válasza kovlaj122 (#992) üzenetére


g0dl
(őstag)

Én meg sehol nem írnék alá. És nem csak/elsősorban a digi miatt.
Melyik hűség/rabság versenyképes egy voip feltöltőssel ( hűség sincs)?

(#996) kovlaj122 válasza g0dl (#995) üzenetére


kovlaj122
(senior tag)

Képletesen értettem, nem szó szerint.

(#997) kovlaj122 válasza 4Grider (#993) üzenetére


kovlaj122
(senior tag)

Ahhoz képest elég közel rakták Győrben egymáshoz az antennákat amiket eddig felraktak... Komplett városrészekben pedig semmi nyomuk

(#999) SirKero


SirKero
(őstag)

Üdv.
Beszereztem egy Huawei E313H mobil eszközt 4GB havi lőfizetéssel. Az lenne a kérdésem,hogy a programjában ( vagy más programban ) hogy tudom beállítani , hogy mutassa mennyi van még a havi adatmennyiségből. Amit találtam statisztika az csak a napi-havi-évi felhasznált adatot mutatja de azt nem,hogy mennyi van még a havi adatmennyiségből hátra.

Most olvastam a rendőrségi hírekben hogy rasszista támadót keresnek, felhívtam őket, erre kiderült hogy nem állásajánlat.....

(#1000) 4Grider válasza SirKero (#999) üzenetére


4Grider
(PH! kedvence)

Általában a legtöbb modem és router menüjében beállítható a fordulónap. Ha pedig onnan mérsz, akkor tudod mennyi van még hátra. Meg általában a szolgáltatók oldalán is van egyenleget mutató oldal.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.