Hirdetés

2019. május 23., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-05-15 17:39:19

IT café

A DIGI mobilnet szolgáltatása hamarosan átalakul, emiatt az összefoglaló eddigi tartalma is aktualitását vesztette. Az új felállásról itt olvashatod a szórólapot, további infók a topikban.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4001) jaroslav válasza ferob (#3999) üzenetére


jaroslav
(fanatikus tag)

Köszi az infót az "mt:s"-t illetően.

Legfeljebb az az érdekes, hogy eddig ahányszor néztem a hálózatokat, a tegnapi napig mindig csak a három hazai nagyot mutatta, és az "mt:s"-t is a Digi hálózattal együtt, először ma hozta be.

Amikor Bell feltalálta a telefont, már volt két nem fogadott hívása Chuck Norristól.

(#4002) PBA válasza Kronos3000 (#3994) üzenetére


PBA
(tag)

Én meg akkor fogok sejtelmesen mosolyogni, amikor az emberek jelet vadásznak a telefonjukkal, mert épp nincs térerő. :)

(#4003) somnia válasza PBA (#4002) üzenetére


somnia
(őstag)

...kis öröm is öröm...

(#4004) thomas77


thomas77
(senior tag)

A telekom topikban többször előjött a VoLTE szolgáltatás. Ha a DIGI csak 4G hálózatot épít, akkor nekik csak a VoLTE marad? Máskülönben csak net szolgáltatása lehet.
Egyáltalán van szó hang szolgáltatásról?

(#4005) polonic válasza thomas77 (#4004) üzenetére


polonic
(PH! félisten)

4G-n csak VoLTE-val tudja a hangszolgáltatást megoldani.
Amikor kihirdették a frekvenciatendert, akkor azt nyilatkozta a Digi vezér, hogy hang - és adatszolgáltatást is szeretnének.

(#4006) thomas77 válasza polonic (#4005) üzenetére


thomas77
(senior tag)

Akkor a usernek volte képes telefonnal kell rendelkeznie. A diginek pedig széles körben támogatnia kell a volte képes készülékek használatát a saját hálózatukban.

(#4007) lugosi válasza thomas77 (#4006) üzenetére


lugosi
(PH! félisten)

Vagy valami saját voip szolgáltatást indítanak.

(#4008) polonic válasza lugosi (#4007) üzenetére


polonic
(PH! félisten)

A VoLTE gyakorlatilag egy VoIP szolgáltatás.

(#4009) viktorhu válasza polonic (#4008) üzenetére


viktorhu
(PH! addikt)

Egy hete kaptam meg a 129 dollárért vett volte-képes mobilomat, meg wifi call funkció is van benne (amire szintén szüksége lesz a diginek a kis kapacitás miatt), szóval úgy néz ki, hogy mire elindulnak, a volte már nem lesz technikai akadály.

(#4010) thomas77


thomas77
(senior tag)

Szerintem fontos lenne, hogy ne kelljen egy alkalmazással molyolnia az embernek. Csak valamilyen beépülő megoldás lenne elfogadható.

(#4011) so_ha válasza 8 (#3998) üzenetére


so_ha
(fanatikus tag)

"Azonban a legújabb hálózatkeresési képeknek nulla a létjogosultságuk"
Rajtad kívül még páran olvassák ezt a fórumot, olyanok is, akik nem szólnak hozzá, így helyettük ne nyilatkozz. Egyébként azért van létjogosultságuk, mert ebből derül ki a lassan bővülő lefedettség, ergo hol találtak új teszthálózatot. Ha számodra már unalmas, mert látod a mobilodon a teszthálózatot, akkor csak ugord a hozzászólást, attól még másnak szolgálhat információval, aki az eddig még nem linkelt új településen is látja, hogy elérhető a teszthálózat.

(#4012) 8 válasza so_ha (#4011) üzenetére


8
(őstag)

Látom van itt szövegértelmezési gond javából!
Ha ide belinkelem naponta hogy Sopron, Győr, Várpalota és beteszem mint "bizonyíték" a képernyőmentést a manuális hálózatkeresésről, ami nem tartalmaz GPS koordinátákat, akkor annak mennyi is a hitelessége?
De megértelek: számodra ezek szép képek, és nem gond, ha nulla információt hordoznak....

(#4013) mikung válasza 8 (#4012) üzenetére


mikung
(fanatikus tag)

Nem kötelező ezt a topikot olvasni.

(#4014) grafikus17 válasza mikung (#4013) üzenetére


grafikus17
(senior tag)

Osztom az előző véleményt. Annak ellenére hogy semmi bajom "8" fórumtárssal, de ezzel a közlendőjével úgy éreztem, ez az ő topicja, szinte magamra vettem ;) mintha egy topicgazda írta volna. Meg is ijedtem, inkább nem írok semmit , mert még letorkol ;] .

Xiaomi Redmi 5 plus

(#4015) 8 válasza grafikus17 (#4014) üzenetére


8
(őstag)

Ok, akkor szedjük össze az ok-okozatokat, időrendi sorrendben:

Ezt írtam: "rettentően unalmas az, hogy mindenki posztolgatja a hálózatkeresési eredményt! Ez ugyanis akkor volt érdekes, amikor a legelső megjelent, majd még pár, amelyik igazolta, hogy nem áprilisi tréfáról van szó. Azonban a legújabb hálózatkeresési képeknek nulla a létjogosultságuk, mivel semmivel se nem lesz hitelesebb annál, ha valaki csak simán beírja a címet, és hogy van digi."

A legelső képernyőmentést én tettem be ide a fórumba. Annak a képernyőképnek az volt az értelme, hogy igazolja, megjelent a teszthálózat. Még így is meg lettem vádolva azzal, hogy photoshop...
Mivel elég rég óta fórumozok a ph!-n: vannak akik tudják milyen előző néven tevékenykedtem (sajnos kizárattam magam dupla regisztrációval-mea culpa, nem olvastam el, hogy ez tilos), ezért ezekben az emberekben fel sem merült az, hogy áprilisi tréfát űzök bárkivel, elhitték, hogy megjelent a digi teszthálózata. Ennek ellenére készítettem egy videót, amiben bemutatom a hálózatkeresést. Ezt a videót privátban osztottam meg pár emberrel, mivel nem a "menőzés" volt a célom.

Teltek a hetek, jöttek az újabb képernyőmentések, amiknek az volt a szerepük, hogy a laikusok ne kérdőjelezzék meg azt, hogy elindult valami a digi berkeiben...OK ez is rendben van.

Aztán elszaporodtak a hálózatkeresések, és a képeken ugyanazok voltak, gyakorlatilag semmi plusz infó nem volt azon kívül, hogy készülék típustól függően mit ír ki a telefon:
- Telekom
- Telenor
- Vodafone
- 226-03 / Digi HU 4G/ DigiMobileHu

Miért nem hiteles így:

Fórumozó: 8 (senior tag)
Kotkodácspuszta, Fő utca 1, működő digimobil teszthálózat

Mindegyik képernyőmentésen ugyanannyi fog megjelenni, semmi plusz információ nincs egyik és másik között. Ezért a hálózatkeresés eredményét a hálózatkijelölő kód képi megjelenítése nélkül is elhiszem/elhisszük.

mikung
Ezt írtad nekem:
Nem kötelező ezt a topikot olvasni.
Tudod a focit oda-vissza játsszák. Te arra célzol, hogy amennyiben én szóvá teszem nemtetszésem, mert egyesek hálózatkeresési képekkel bombázzák a topikot, így ne olvassam. Erre én csak annyit mondanék, hogy cseréljük meg a szereplőket: ha neked nem tetszik amit írok, akkor neked se nem kötelező olvasni a topikot. Mit szólsz ehhez?

grafikus17
"mintha egy topicgazda írta volna"
Voltam rövid ideig pont ennek a topiknak a gazdája....ha visszanézed a fórumon általam megosztott infókat, rájössz, hogy miért kellett visszaadnom ezt a "lehetőséget"...

[ Szerkesztve ]

(#4016) grafikus17 válasza 8 (#4015) üzenetére


grafikus17
(senior tag)

Parttalan vita.
"A vitázó felek nehezen viselik el, hogy nem értenek egyet fontos kérdésekben. Veszekedtek egy nagyot, de semmivel nem kerültek közelebb az eredeti probléma megoldásához.
Inkább gyakoroljuk a barátságos és konstruktív vitázást, azt, hogy hogyan hallgassuk meg egymást tisztelettel és hogyan működjünk együtt."
Te soha nem fogod abba hagyni én meg most hagyom abba, mert mindig Tiéd az utolsó szó. És már megint nem a DIGI -ről van szó. Egyszerű, tartsd magadba a véleményed, mint itt oly sokan, akik csak olvassák, ne legyen már ennyire közléskényszered. Légy szíves.
A topik gazdát pedig kérem törölje az utóbbi pár hozzá szólást, mert a nagy többség nem erre kíváncsi. Én sem de most nem bírtam szó nélkül.
Elnézést mindenkitől, Tőled is 8.

Xiaomi Redmi 5 plus

(#4017) 8 válasza grafikus17 (#4016) üzenetére


8
(őstag)

"Te soha nem fogod abba hagyni én meg most hagyom abba, mert mindig Tiéd az utolsó szó"
Logikai síkon élem az életem, ha valaki megmagyarázza a miérteket, akkor abbahagyom, de most se nem ez történt részedről.

"Egyszerű, tartsd magadba a véleményed, mint itt oly sokan, akik csak olvassák, ne legyen már ennyire közléskényszered. Légy szíves."
De hiszen én is pont ezt kértem azoktól, akik bombázzák a képernyőmentésekkel a topikot . Vagy neked lehet ilyen kérésed, nekem nem :Y

(#4018) mikung válasza 8 (#4015) üzenetére


mikung
(fanatikus tag)

Már unalmas olvasni a sok virnyogást hogy úccsseeemmeeeegy. Meghallgattuk 1x ... 2x ... 10x ... kb. mindenki képben van hogy legkorábban karácsony előtt 1 héttel, de inkább jövőre várható bármilyen szolgáltatásféleség. Itt a tesztképek, antennaképek, 1-1 információmorzsa hozzátartozik a "csodaváráshoz", bizakodáshoz.

Az hogy századszorra is leírjátok hogy csak városban fog úgyis menni hehehe, roaming nélkül megcumiztad hehehe, úgy sem lesz olcsóbb hehehe, biztosan gagyi lesz hehehe ... kiváló flamewar alapanyag, de mennyi plusz infót hordoz ?

Ha annyira írhatnékod van, dobj be antennaszerelős digis furgonokról képeket, azzal is növelheted a hozzászólásszámodat.

A tesztképek ... egy kép többet mond ezer szónál. Bár mondjuk ha az önigazoláshoz videót készítettél a hálózatkeresésről is, nem lehetsz olyan megbízható és hiteles mint gondolod.

Szóval ... hajrá digimobil, lehet hogy nem én leszek az első aki előfizet rá, de jó látni a fejlődést.

(#4019) lugosi válasza mikung (#4018) üzenetére


lugosi
(PH! félisten)

“A tesztképek ... egy kép többet mond ezer szónál.”

Ja! Főleg az ötvenedik screenshot arról, hogy egy telefon milyen hálózatokat lát.

(#4020) gabor9991 válasza lugosi (#4019) üzenetére


gabor9991
(senior tag)

Nem mellékesen megjelölve, melyik városban....

(#4021) radio100jozs


radio100jozs
(őstag)

Nem értem én sem ezt a hálózati keresés dolgot, mert kb semmit nem mutat meg, max annyit, hogy van mozgolódás, de a lefedettségre nulla ráhatása van ennek. Elárulom a Magas-Tátrában a Vörös-torony hágón rákerestem a hálózatra, és volt Voda, Telekom, Telenor hazai hálózatok, persze annyira nulla jellel, hogy ráállni a hálózatra már nem tudott a készülék.

(#4022) so_ha válasza 8 (#4012) üzenetére


so_ha
(fanatikus tag)

"Látom van itt szövegértelmezési gond javából!"
A stílusoddal van a problémám, + a szöveg értelmezéseddel!

"annak mennyi is a hitelessége?"
Milyen alapon kérdőjelezel meg Te bárkit a hitelességét illetően??? Ki vagy Te???

"Logikai síkon élem az életem, ha valaki megmagyarázza a miérteket, akkor abbahagyom"
Logikai síkon kérdőjelezed meg az emberek hitelességét, akik különböző településekről posztolnak???
Igaz, én "csak" 2003 óta vagyok itt, de azért elnézést nem kérek.

lugosi
"ötvenedik screenshot arról, hogy egy telefon milyen hálózatokat lát."
Az információ tartalma az hogy hol "lőtték" azt a képet. Miért kell ezen ennyit értetlenkedni?

radio100jozs
"nulla jellel, hogy ráállni a hálózatra már nem tudott a készülék."
Valószínűleg senki sem telefonálni/netezni akar a teszthálózatokon, csak szimplán jelezni, hogy egy új településen is elérhető.

(#4023) PBA válasza so_ha (#4022) üzenetére


PBA
(tag)

Az, hogy a teló valahol lát Digis hálózatot, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy elérhető lenne amúgy a hálózat. Számtalanszor van olyan, hogy mondjuk egy hegytetőn baromi messze lévő szolgáltató jelét is stabilan fogja a telefonod. De arra már nem elég a kraft, hogy mondjuk fel is tudjon lépni rá, neadjisten hívást is tudj indítani, vagy egy bitet is forgalmazni rajta.

Ha látja a Digis hálózatot a telód, akkor lehet, hogy valóban erős jelet fog, de az is lehet, hogy valahol bivalybasznád külsőből átszivárog némi jel hozzád, de amúgy használhatatlan lenne. A lefedettségre vonatkozóan nem jelentenek ezek a képernyőképek túl sok használható infót.

Részemről drukkolok, de szkeptikus vagyok. És eszembe sem lesz némileg olcsóbb árért váltani, és beáldozni azt, hogy stabilan mindenhol van térerőm, tudok telefonálni, nem kell hallózni összevissza, ha utazok az országban ide-oda. A korlátlan netcsomagról nem is beszélve, szuper sávszél mellett, stabil kapcsolattal. És akkor még a kinti ingyenes roamingról nem is beszéltem, amit a Digi Ro nem ad az ügyfeleinek.

Szóval részemről akkor sem váltok, ha havi 5 Ft lesz az egész kóceráj, mert nem fogok vergődni vele, nekem munkaeszköz a mobil. Aki szeretne kísérletezni, felfedezni a hálózatépítés és jelvadászat rejtelmeit, kitesztelni és megtapasztalni, hogy mit lehet kihozni ekkora frekikészletből, az tegye, miért is ne, nem rossz hobbi. Tudom, miért temetem, stb. Sokszor hallottam ugyanezt, hogy garantáltan elindul ekkor és ekkor, hülye vagyok. Aham, eltelt X év, és hol is tartunk?

(#4024) so_ha válasza PBA (#4023) üzenetére


so_ha
(fanatikus tag)

"A lefedettségre vonatkozóan nem jelentenek ezek a képernyőképek túl sok használható infót."
Azt gondolom, hogy a többség valószínűleg csak véletlenül téved erre a fórum, és nem "itt éli az életét", és ezért számukra információval bír, hogy valaki már tapasztalja a teszthálózatot a Ő településükön is. Az már szakmai megítélés alá esik, hogy ez milyen stádiumban van, de nem gondolnám, hogy ezt kívülállóként bárki meg tudná mondani. A szakmában jártasabbak is csak tippelgetnek, mert pontos információ hiányában mást nem tehetnek.

"Szóval részemről akkor sem váltok"
Szerintem nem érdemes előre temetni egy még nem funkciónáló hálózatot (feltételezzük, hogy nem dilettánsok gyülekezete egy ekkora cég, ilyen összegű befektetéssel, még ha ellentmondásnak tűnik kívülről, hogy eddig miért nem indult el a szolgáltatásuk ... valószínű, hogy erre is van logikus magyarázat, maximum nem publikus). Abban egyetértek, ha nem lenne kellő lefedettség, akkor nem motiválná a többséget váltásra.

Azt, hogy "8"-as kolléga mitől feltételezi, hogy Ő az egyetlen hiteles ember ebben a topikban ... na ezen azóta is le vagyok döbbenve.

(#4025) wwenigma válasza lugosi (#4019) üzenetére


wwenigma
(Jómunkásember)

Miért, az ötvenedik hozzászóló aki letorkollja a másikat csak mert várja hogy jöjjön, az mennyit tesz hozzá? Az a pár ember aki folyamatosan siratoasszonyt játszik itt, az mennyit tesz hozzá?

Elég kettőt visszaolvasni és már ebbe is bele lett keverve hogy el se induljon mert SZ@R LESZ UGY IS. Miféle perverzio amit ezzel elegitenek ki egyesek?

Hagyjuk már, menjetek modker topikban ha nem tetszik de ne jatsza itt még senki a fejét mert neki nem tetszik valami.

Aztán meg sarkon lehet fordulni, röhögni egyet azokon akik remélnek és ide vissza nem jönni. Mert nincs értelme, ha egyszer csak azt akarod leírni hogy úgyse fizetsz elő rá mert SZ@R LESZ UGY IS.

[ Szerkesztve ]

Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- twitch.tv/wwenigma live!

(#4026) 8 válasza so_ha (#4022) üzenetére


8
(őstag)

Figyelj: kicsit gyerekes vagy!

Azt írtam, hogy szövegértelmezési gondjaid vannak, erre mint az óvodások ugyanazt írod nekem vissza :C
De továbbra is fenntartom azt, hogy vagy csak minden második hsz-t olvasod, vagy nem sikerül értelmezni az olvasottakat.

Mit írtam?
Ha ide belinkelem naponta hogy Sopron, Győr, Várpalota és beteszem mint "bizonyíték" a képernyőmentést a manuális hálózatkeresésről, ami nem tartalmaz GPS koordinátákat, akkor annak mennyi is a hitelessége?

Utána meg azt írtam, hogy számomra ha csak egy címet írna egy fórumtárs, az is elegendő lenne. Ergó pont a fórumtársakba vetett bizalmat erősítem meg:
Miért nem hiteles így:
Fórumozó: 8 (senior tag)
Kotkodácspuszta, Fő utca 1, működő digimobil teszthálózat

Erre te így reagálsz:
"Milyen alapon kérdőjelezel meg Te bárkit a hitelességét illetően??? Ki vagy Te???"

Szerintem jobb lesz ha befejezed itt a hisztidet, mert csak magadból csinálsz bohócot!

(#4027) lugosi válasza so_ha (#4022) üzenetére


lugosi
(PH! félisten)

“Az információ tartalma az hogy hol "lőtték" azt a képet. Miért kell ezen ennyit értetlenkedni?”

Na, ez az amiért pont kár képet betenni. Szerintem tök elég lenne beírni, hogy xy település zq részén megjelent a hálózat. A képből ugyanis a fentiekből éppen semmi se derül ki, csak az hogy van.

(#4028) 8 válasza lugosi (#4027) üzenetére


8
(őstag)

:K

[ Szerkesztve ]

(#4029) wwenigma válasza 8 (#4028) üzenetére


wwenigma
(Jómunkásember)

Na, megvolt a nagy összeborulás, mivel nem vagytok érdekeltek a topik témájában így nem látom értelmét hogy a továbbiakban részt vegyetek benne. De komolyan.

Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- twitch.tv/wwenigma live!

(#4030) 8 válasza wwenigma (#4029) üzenetére


8
(őstag)

Kérésed számomra parancs!

[ Szerkesztve ]

(#4031) lugosi válasza so_ha (#4024) üzenetére


lugosi
(PH! félisten)

Szerintem több értelme lenne egy térképen bejelölni azokat a pontokat, ahol az országban láttatok eddig Digi hálót. Egy afféle amatőr lefedettségi térkép. Ennek még értelme és infóértéke is lenne, mert a szórványos jelzések elvesznek szerintem. De ez is csak egy ötlet.

(#4032) so_ha válasza 8 (#4026) üzenetére


so_ha
(fanatikus tag)

"Szerintem jobb lesz ha befejezed itt a hisztidet, mert csak magadból csinálsz bohócot!"

Bohócot Ti csináltok, illetve csináltatok magatokból:
- Csödbe megy a Digi => Sosem lesz hálózat, mert csak üres árbócok vannak
- Miután a korkurencia vezetői is megerősítették hogy idén év végén, vagy jövő év elején indul a szolgáltatás, akkor meg az fáj, hogy mégis van teszthálózat, és egyre több településről teszik be a topictársak az észlelésüket.
- Ha elindul a szolgáltatás, akkor biztosan lehet az elején újra fogást találni a működésben

Egyszóval energiát nem kímélve, önfeláldózóan jön pár ember (Veleddel együtt) trollkodni, hogy miért sz@r, vagy miért nem fog működni a szolgáltatás. Ha egy év múlva mégis működik, akkor gondolom találtok másik topicot, ahol ugyan ilyen áldozatkészen oltjátok a jónépet. Akkor ki a hisztis bohóc ... a beírásaiddal megválaszoltad már ... Te, aki egy félodalas hozzászólásban fényezed magad (#4015), hogy miért csak Te lehetsz az egyetlen hiteles ... troll.

[ Szerkesztve ]

(#4033) so_ha válasza lugosi (#4031) üzenetére


so_ha
(fanatikus tag)

Ezzel egyet tudok érteni. :K

(#4034) 8 válasza so_ha (#4032) üzenetére


8
(őstag)

"Csödbe megy a Digi => Sosem lesz hálózat, mert csak üres árbócok vannak
- Miután a korkurencia vezetői is megerősítették hogy idén év végén, vagy jövő év elején indul a szolgáltatás, akkor meg az fáj, hogy mégis van teszthálózat, és egyre több településről teszik be a topictársak az észlelésüket.
- Ha elindul a szolgáltatás, akkor biztosan lehet az elején újra fogást találni a működésben"

Kérlek idézd azt a hszt, amiben ilyet írtam!
Mivel nem tudsz, inkább megint hazudsz !!!

Azt a hszt olvastad, amiben pont én írok elsőként örömmel hogy elindult a teszthálózat?

Most már tényleg ne igyál gyógyszerre!

[ Szerkesztve ]

(#4035) so_ha válasza 8 (#4034) üzenetére


so_ha
(fanatikus tag)

Őszintén sajnállak ha az öröm nálad így (trollkodásban) nyilvánul meg ... és még gyógyszer sem kell hozzá.

(#4036) Tressy válasza 8 (#4034) üzenetére


Tressy
(senior tag)

Én csak azt várom hogy elinduljon és végre valós versenyhelyzetet teremtsen és véget vessen k*a kartelezésnek

(#4037) so_ha válasza Tressy (#4036) üzenetére


so_ha
(fanatikus tag)

Értelmes ember hasonlóan gondolkodik ... :K

(#4038) Bodrik


Bodrik
(PH! kedvence)

Uraim!

Fejezzétek be a személyeskedést és a felesleges offolást!
Aki nem fér a bőrébe, hamar kispadra kerülhet!
Köszönöm!

Vagyok aki vagyok...

(#4039) 8 válasza Tressy (#4036) üzenetére


8
(őstag)

Hidd el mindenki ezt várja!

(#4043) Diák66


Diák66
(senior tag)

Bár nem ide tartozik, de érintett lesz benne valószínűleg a DIGI is:

Az NMHH a közeljövőben frekvenciaértékesítéshez nyilvános meghallgatást fog tartani. Ennek előkészítő anyaga itt található.

Röviden a lényeg: (ezen frekvencia blokkok értékesítésére van esély)

700 MHz 2x30 MHz FDD
3400–3800 MHz (310 MHz összesen) TDD
26 GHz esetén sajnos nem terveznek aukciót, csak esetleges meghosszabbítást.
1500 MHz igény esetén 16*5 MHz SDL alapblokk (amúgy nincs tervben)
2300-2400 MHz igény esetén 8x5 MHz TDD (de nincs tervben)
2100 MHz, az NMHH célja, hogy minél nagyobb szeletet értékesíthessen, ezért technológiasemlegessen szeretné meghirdetni a blokkokat. Viszont meglévő háromnak van hosszabbítási lehetősége. Egyéb esetben van 2x15 MHz FDD. (technológia semleges, ellentétben a meglévőkével, nekik csak UMTS)
2600 MHz, igény esetén 3x5 MHz, azaz 15 MHz, párosítatlan TDD

Tehát, ha szerencséje lesz a Diginek, akkor hozájuthat 700 MHz, 3400–3800 MHz, 2100 MHz, valamint 2600 MHz-es blokkokhoz. Kérdés mennyi pénze lesz rá, valamint melyik lehet értékes a számára. Szerintem csak a 700/2100/2600 MHz.

A 2100 MHz-es blokkoknál szerintem mindegyik meglévő szolgáltató a hosszabbítás mellett érdekelt. Így az is lehet, hogy nem lesz az értékesítés része.

[ Szerkesztve ]

(#4044) dchard válasza Diák66 (#4043) üzenetére


dchard
(PH! kedvence)

A DIGI-nek egyértelműen a 700MHz-es sávból kellene legalább 10mega duplexet megfognia, hogy hatékonyan tudjon beltéri/vidéki lefedettséget csinálni, ez mindennél fontosabb.

2600-on csak TDD-t árulnak, ez nagyon kevés terminállal kompatibilis, így kevéssé értékes.

Ellenben a 2100megás 15mega duplex nagyon is értékes, ráadásul a meglévő három szolgáltató arra nem pályázhat, tehát reális áron hozzá lehet jutni, így jelentőse bővíthető a kapacitás, ráadásul a carrier aggregation ügyes használatával kiterjeszthető a magas freki lefedettségi korláta is. Szinte minden teló tudja is kezelni.

A 3.5giga megint csak TDD, kompatibilis terminál talán csak 1-2 van, évek múlva viszont értékes lehet mert nagy egybefüggő sávrészekre lehet pályázni. Ha most még relatíve olcsón lehet rá pályázni, érdemes lehet bevásárolni ebből is (lásd: voda). De kizárólag sűrűn lakott részekre érdemes majd elhasználni a nagyon korlátozott terjedési tulajdonságok miatt. Beltéri lefedettség például egyáltalán nem építhető vele.

MOD: amúgy miért raktad offba? Nagyon is érinti ez a DIGI mobil szolgáltatását. :)

Dchard

[ Szerkesztve ]

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#4045) viktorhu válasza dchard (#4044) üzenetére


viktorhu
(PH! addikt)

Már a 2600 MHz is leginkább a tömegrendezvényekre használható, ahol mozgásban vagy, ott pillanat alatt kimászol belőle. Szerintem is a 700 a legfontosabb, azzal lehet leggyorsabban hálózatot építeni (csak bekapcsolják az addigra meglévő 1800-as tornyokon, és az addigi pontszerű lefedettségből majdnem teljeset lehet csinálni). A 2100 meg jó lesz plusz kapacitásnak a sűrűn lakott területeken, és egész jó 4g only szolgáltató lesz belőlük. És ez talán 2 év múlva meg is valósulhat.

(#4046) dchard válasza viktorhu (#4045) üzenetére


dchard
(PH! kedvence)

Tele2 Hollandiában csinált 2600 FDD+ 800 FDD 4G only hálózatot 20+10megában. Nem mondom, hogy teljes a fedés, de ez például egy jó konfiguráció: ügyes paraméterezéssel a 2600mega egyébként korlátolt fedése "kiterjeszthető" úgy, hogy a DL 2600+800, az UL pedig 800. Ezt 1800+800-on a hazai szolgáltatók is használják, mivel a legtöbb CA képes teló felfelé csak egy vivőt támogat.

A probléma, hogy ehhez megint kell majd egy nagy kalap pénz.

Valaki akinek a panelja tetején van digis antenna, csinálhatna nekünk egy képet az antenna aljáról ahol a kábelek csatlakoznak, hogy lássuk milyen antennákat használnak, illetve az antenna hátán lévő matricáról ami a speckót tartalmazza. Érdekes lenne tudni, hogy terveztek-e a jövőbeni bővítéssel, és ez ebből kiderülne.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#4047) radio100jozs válasza dchard (#4044) üzenetére


radio100jozs
(őstag)

A 3,5 GHz-es freki a maradék, amiből csak a Voda és a Digi vásárolt tán tavaly, így most újból meghirdetik, nem hinném, hogy a Digi ebből megint venne. A Diginek a legfontosabb, és árban az ő spórolós mértékéhez illő az a 2*15 MHz-es 2100 MHz-es blokk, ahol 3G hálózatot is tud üzemeltetni, ahogy teszi a jelenlegi 3 szolgáltató. Így a hanghívást is HD minőségben meg tudja oldani, az 1800 MHz-en pedig csak 4G adatátvitel mehetne, max VoLTE. Szeritnem az 1500 MHz-en nincs sok realitás még a közeljövőben itthon, a 2600 Mhz-en meg nem kelt el legutóbb sem a TDD blokkok, csak a Voda vett belőle, nem hinném, hogy most is venne majd valaki. A 700 MHz-es sáv meg aranyáron lesz,a 3 mobilcég, és főleg a Telekom megint fel fogja tolni árban, ahogy tette a 800 MHz-es blokknál is, így abban nincs Digi realitás, mert a 700 MHz ugyan úgy lesz, mint a 800-as, azaz 3 db 2*10 MHz-es blokk, azaz csak is max 3 mobilcég viheti el.

[ Szerkesztve ]

(#4048) 8 válasza radio100jozs (#4047) üzenetére


8
(őstag)

Jól látod!
Illetve valószínű, hogy a 2100-on is 4G- szolgáltatnának.
+1: valószínű, hogy a 700-as frekvenciánál lesz lefedettségi követelmény: mint ahogy a 800-asnál is volt: 1 év alatt a lakosság 80%-hoz érjen el, és használni is tudja. Tehát nem lehet majd évekig ülni a frekvencián, és nem szolgáltatni, mint ahogy jelenleg az 1800-assal teszik.

[ Szerkesztve ]

(#4049) qnadam válasza radio100jozs (#4047) üzenetére


qnadam
(őstag)

4g-t építenek, miért akarnának visszafelé lépni?

It all start with Hoborg, him being who had to create, because... he had to.

(#4050) dchard válasza radio100jozs (#4047) üzenetére


dchard
(PH! kedvence)

Nem tudtam, hogy a digi vett 3.5gigán sávot korábban, akkor ez tárgytalan.

A 700MHz-es érveléseddel nem értek egyet. Érdemes volna elmélyedni az NMHH új versenyjogi szabályzatában, mert simán lehet, hogy ebben az esetben kedvezményt fognak tenni a 4. szolgáltatónak a verseny élénkítése miatt és/vagy egyszerűen lesz olyan szolgáltató, akit a nagy mennyiségű meglévő spektruma miatt kizárnak a pályázásból. Romániában is akkor kezdett el értelmezhető fedése lenni a DIGInek, amikor U900-on el tudott indulni, és nincs is realitása értelmes lefedettséget csinálni legalább valamennyi alacsony frekis kapacitás nélkül, nem is sikerült ez még senkinek a világon.

Azt kizártnak tartom, hogy bármelyik sávot is viszik el, 2G vagy 3G szolgáltatást indítanának rajta. Pont az olcsó flat architektúrájukat szarnák el vele, ráadásul ehhez elég spektrumuk sincs.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.