Hirdetés

2019. május 19., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2019-05-15 17:39:19

IT café

A DIGI mobilnet szolgáltatása hamarosan átalakul, emiatt az összefoglaló eddigi tartalma is aktualitását vesztette. Az új felállásról itt olvashatod a szórólapot, további infók a topikban.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#651) gabor9991 válasza trec12 (#650) üzenetére


gabor9991
(senior tag)

Sokmindent nem kötnek az emberek orrára.
Ma indult az HBO Go a diginél, fel vagyok íratkozva a hírlevelükre, de elfelejtették ezt is bejelenteni előre.
Szóval nem lennék meglepve, ha esetleg lennének olyan dolgok a háttérben amiket nem hoznak előre nyilvánosságra.

(#652) trec12 válasza gabor9991 (#651) üzenetére


trec12
(őstag)

Biztos, hogy sok ilyen dolog van...legtöbbjük üzleti titok a mobillal kapcsolatban meg főleg. Szerintem.

[ Szerkesztve ]

(#653) kovlaj122 válasza gabor9991 (#647) üzenetére


kovlaj122
(senior tag)

Romániában van normális mennyiségű frekvenciájuk, Magyarországon nincs, továbbá Romániában van belföldi roaming partnerük, Magyarországon nincs, ott nincs távközlési adó, itt van, stb. Teljesen felesleges az összehasonlítgatás.

(#654) kovlaj122 válasza gabor9991 (#649) üzenetére


kovlaj122
(senior tag)

így most építhetnek saját hálózatot, ha szolgáltatni akarnak.
KÖNYÖRGÖM, azt értsd meg, hogy nincs elég frekvenciájuk a normális minőségű önálló szolgáltatásra. Ha nekem nem hiszel, kérdezz meg egy szakember, hogy mire elég a DIGI által elnyert frekvenciaspektrum (főleg sűrűn lakott városi környezetben).

(#655) gabor9991 válasza kovlaj122 (#654) üzenetére


gabor9991
(senior tag)

Figyelj, én értem amit írsz, de ez a te véleményed.Jelenleg senkinek nincs a birtokában semmilyen hivatalos nyilatkozat arról, mit is akarnak vagy mit tudnak kezdeni a frekvenciájukkal.
Akkor azt is el tudnád érthetően mondani, hogy mi a francnak adtak fel egy darab álláshirdetést is pl. a bázisállomások építésével kapcsolatban?Ezek az állásajánlatok jelenleg is aktívak.Néhány hsz-szel feljebb pedig épp te linkeltél egy oldalt, ahol digi 1800MHz lte bázisállomás építésével kapcsolatban sugárvédelmi számításokat is lehet találni.Azok alapján pedig csak akartak építkezni.Bár az már egy éve volt.
Ha semmit nem tudnak kezdeni vele, és neked lesz igazad, akkor te mit jósolnál, mi lesz ezzel a frekvenciablokkal?

(#656) sebkri25


sebkri25
(kvázi-tag)

Sziasztok!
Van egy mf190es stickem, ami sajnos nem működik. Kicseréltetném, de mivel a kupakja törött, irreálisan magas összeg ellenében cserélnék ki. Nincs esetleg valakinek egy eladó példánya vagy egy normális állapotú kupakja?
Köszönöm

(#657) Gézengúz válasza sebkri25 (#656) üzenetére


Gézengúz
(PH! addikt)

Van egy használaton kívüli MF112-m, mennyire hasonlít?

[ Szerkesztve ]

( Eladó 4db. 12V 4A teljesítményű HIPRO kapcsolóüzemű tápegység. Ledszalagnak, bárminek ) A két legfontosabb nap az életedben az, amikor megszületsz, és az, amikor megtudod miért!

(#658) sebkri25 válasza Gézengúz (#657) üzenetére


sebkri25
(kvázi-tag)

a két linken leírt méretek alapján különbözik : [link1] [link]

(#659) kovlaj122 válasza gabor9991 (#655) üzenetére


kovlaj122
(senior tag)

Milyen ÉN VÉLEMÉNYEM?
Nem! Ez olyan szakemberek véleménye, akik értenek hozzá. A DIGI által elnyert frekvencián 40mbps-os maximális elméleti sebesség lehetséges cellánként ha nincs hangszolgáltatás. Ha van, akkor ennyi sem. Szerinted ha városban ez a kapacitás meddig elég? A Voda is építi már a 2600as állomásokat, mert sűrűn lakott helyeken kevés a 800as 4g kapacitása, pedig nekik még ott van a 3g meg a 2g is a 4gn felül. A DIGInek meg csak 1800as 4gje lesz (ha lesz), az is fele annyi kapacitással, mint a Vodának a 800as 4g, szerinted ezek tekintetében önálló szolgáltatásnál mire elég?
Nem a DIGI ellen vagyok, hanem próbálom megértetni, hogy felesleges várni a csodára.

(#660) gabor9991 válasza kovlaj122 (#659) üzenetére


gabor9991
(senior tag)

Rendben, hiszek neked☺
De a többi kérdésre is szeretnék töled akkor választ kérni.
Miért keresnek bázisállomások építéséhez szakembereket most is?Mi lesz a megvásárolt frekvenciablokkal, ha neked lesz igazad és semmit nem tudnak kezdeni vele?Komolyan érdekel.

(#661) trec12 válasza gabor9991 (#660) üzenetére


trec12
(őstag)

Próbáljuk meg kitalálni. Épít ahol tud lesz egy valamekkora hálózata majd nemzeti roamingot muszáj kötnie országos szolgáltatáshoz. Kénytelen elindulni mert eddig csak pénzébe került a mobil és egy vasat nem hozott nekik. A végtelenségig ez nem megy. Az előbbiekből kiindulva viszont a romániai árszint az szerintem felejtős lesz. Remélem tévedek !! Az is lehet teljesen máshogy történik majd minden.....
Attól tartok ez a mobilos történet eddig nagyon nem jól sült el. Nagy kár mert igen-igen szükség lett volna felkavarni az állóvizet. A Digin kívül ez egyik mobilcégnek sem érdeke....

[ Szerkesztve ]

(#662) Diák66


Diák66
(senior tag)

Szerintem a DIGI kivár, ugyanis a 700 MHz-re várható pályázat. Az pedig jól jönne nekik. Igaz 2020-nál hamarabb alighanem nem használhatnák.

(#663) trec12 válasza Diák66 (#662) üzenetére


trec12
(őstag)

Akár milyen jól jönne később de most kellene.
(A telekom adókat sajnos nem vezették ki. Szerintem ez is okozója bizonyos mértékig a mostani helyzetnek.)

[ Szerkesztve ]

(#664) gabor9991 válasza trec12 (#661) üzenetére


gabor9991
(senior tag)

Próbáljuk,vagy olvassuk el, mit írtak erről olyanok, akik cikket írnak róluk, ezért remélhetőleg értenek hozzá. :) és várjuk tovább a csodát :)

1 a sok cikk közül: [link]

"a Digi is megharcolt az általa kinézett tíz megahertzes blokkért az egyik gyors mobilinternetezésre alkalmas sávban. A román hátterű cég annyira fontosnak tartotta ennek megszerzését, hogy az elvárt 2,65 milliárd forint helyett tízmilliárdot ajánlott érte."

" Digi elsősorban saját, közel 800 ezres ügyfélkörének kíván mobilszolgáltatást nyújtani a vezetékes televízió, az internet és a telefon mellé......Ám azért is építhet saját hálózatot, hogy új ügyfeleket „raboljon” másoktól."

"A nagyok ezért kiélezettebb versenyre készülnek, noha nem könnyíti meg a dolgukat, hogy kihívójuk tervei még csak részleteiben sem ismertek. Mindössze annyit lehet tudni, hogy a jelenleg elérhető technológiákkal jó minőségű telefon- és internetszolgáltatást biztosító mobilhálózatot hozna létre, melyet hosszabb távon országossá bővítene."

"Mivel a hálózatépítés tervezett költségeit és időtartamát nem szeretné nyilvánosságra hozni a cég, azt sem tudni, mikor indulhat a szolgáltatás. Szakértők szerint ez akár egy-másfél évet is igénybe vehet, és több tízmilliárd forint ráfordítással járhat, hiszen bázisállomások, adótornyok százait kell engedélyeztetni és építeni, vagy megállapodni a versenytársakkal a betelepülésről a meglévő állomásokra"

Tehát nekem ebből annyi vált világossá, hogy építenek hálózatot, majdnem négyszeres áron vették meg a frekvenciát, tehát tudták, hogy mit akarnak vele, először a már meglévő ügyfeleknek kívánnak szolgáltatni, akik mindössze 800 ezren vannak, tehát akár ki is szolgálhatja őket a 10Mhz, és nincsenek elkésve, hiszen az 2014 októberében is 1-1,5 év volt az az idő amit az elindulásukig jósoltak.

[ Szerkesztve ]

(#665) gabor9991


gabor9991
(senior tag)

Havi 1 millióért bérelnek helyet 2015 novemberétől mobiltelefon bázisállomásaiknak Budapesten, több helyen:[link]

[ Szerkesztve ]

(#666) gabor9991


gabor9991
(senior tag)

Szintén Budapest, Szindbád u.1, 2015 december, itt havi 1,6M-ért sem lesz digi bázisállomás.

[ Szerkesztve ]

(#667) br.rak válasza gabor9991 (#664) üzenetére


br.rak
(őstag)

Nem tudom, jelenleg a telenor hypernetját átbrandelve árulják, egész jó áron, hűség nélkül.
Esetleg ha UPC mobilhoz hasonló konstrukciót tudnak kialakítani ( alacsony sávszélességgel korlátlan mobilnet, hálózaton belül kedvezményes hívások) akkor lehet értelme, bár a szokásos titkolózás megy, facebookon és az ügyfélszolgálaton még indulás előtt fél órával is tagadni fogják, hogy egyáltalán tervben lenne ilyesmi :D

(#668) trec12 válasza br.rak (#667) üzenetére


trec12
(őstag)

Szerintem kevés lesz a UPC mobilhoz hasonló történet.....

(#669) trec12 válasza gabor9991 (#664) üzenetére


trec12
(őstag)

Szerintem nemzeti roamingra mindenképp szükség lesz.

(#670) álnokfutó válasza br.rak (#667) üzenetére


álnokfutó
(tag)

Nem igazán mondanám jó ajánlatnak a Digis mobilnet csomagokat, a Telenor kártyás mobilnet csomagjai jobb ár-érték arányban vannak (a havidíjasokról nem is beszélve), főleg, hogy azok 4G képesek, tehát városon kívül is van velük normális sebességű net. A Digis csomagok egyetlen előnye, hogy az adatkeret elérése után lassítanak.

(#671) álnokfutó válasza gabor9991 (#665) üzenetére


álnokfutó
(tag)

Kiváncsi lennék, hogy melyik beszállító eszközeit fogják telepíteni (ZTE, NSN, Huawei, Ericsson)? Nekem a ZTE lenne a tippem, mivel a vezetékes hálózatuk is ZTE eszközökből áll, illetve árban verhetetlen ajánlatokat ad a ZTE.

Ha nem lesz nemzeti roaming, akkor minimum 1-2 évig úgyis csak másodlagos városi mobil lesz a DIGI, ennyi idő minimum kell, mire használható szintre építenek országos hálózatot, valamint én abban sem vagyok biztos, hogy lesz egyáltalán hangszolgáltatásuk.

[ Szerkesztve ]

(#672) gabor9991 válasza álnokfutó (#671) üzenetére


gabor9991
(senior tag)

(#637) kovlaj122 hsz-ben található linken itt a kathrein 742 215- típusú antennák szerepelnek.Nem tudom ez neked mond-e valamit?Milyen színvonalúak ezek?
A #665 és #666 hsz-ben pedig az a lényeg, hogy már a felszerelt antennák bérleti díjában egyezkednek, van ahol kisebb, van ahol nagyobb sikerrel, tehát építenek saját hálózatot, el akarják indítani a szolgáltatást.Ha tippelnem kellene, milyen szolgáltatással indulnak, akkor valami kis sebességű, de korlátlan mobilnetre tippelnék, mellette pedig a voipra ami most is van náluk, egész jó díjakkal, csak ugye nem reklámozzák sehol magukat.Bár ez [link] alapján tényleg kár a csodát várni. :)

[ Szerkesztve ]

(#673) trec12 válasza gabor9991 (#672) üzenetére


trec12
(őstag)

Érdekes ez a közvélemény kutatás dolog....

[ Szerkesztve ]

(#674) Diák66 válasza gabor9991 (#672) üzenetére


Diák66
(senior tag)

Annak a közvélemény kutatásnak sok köze nem volt a Digihez, egy erre szakosodott cég csinálta, de az se biztos, hogy megrendelésre. Vagy hogy a digi rendelte meg..... Meg a tarifacsomagok kb a mostani feltöltősök (3 meglévő) voltak benne. (Később valami Sonus Mobile került be a digi helyére és lényegében tök ugyan az a sablon volt a kérdőív)

Szerintem a Digi a saját közvélemény kutatására fog hagyatkozni, ami a saját oldalukon volt kitölthető, nyereményjáték keretében. Volt egy kérdés arra vonatkozóan is, hogy szívesen lenne-e tesztelő....

[ Szerkesztve ]

(#675) trec12 válasza Diák66 (#674) üzenetére


trec12
(őstag)

Azért írtam én azt, hogy elég érdekes egy dolog. Valahogy fura nekem, hogy pont a Digi tudakolódik ilyen magas tarifákkal saját magáról. :)

(#676) gabor9991 válasza Diák66 (#674) üzenetére


gabor9991
(senior tag)

"Annak a közvélemény kutatásnak sok köze nem volt a Digihez"

Azt hiszem, ebben egyetértünk. :K

(#677) Diák66 válasza gabor9991 (#672) üzenetére


Diák66
(senior tag)

Kathrein antennákat használ többségében a másik 3 szolgáltató is. A lényeg alatta van. ;) Az RRU-tól kell nézni, azt már a szerződött beszállító cég hozza.

(#678) LacekHUN


LacekHUN
(újonc)

Sziasztok! A mi tetőnkön is lesz DIGI állomás. 2015 szeptemberében köttetett meg a szerződés, de azóta semmi sem történt. Az meg a másik, hogy 2 mellettünk lévő házon is van már állomás (Telekom, Telenor)

A Telenoros toronyra kikerült plusz 3 "keskenyebb" antenna is az elmúlt napokban. Azok mire szolgálnak?

Azért IS költöztem ebbe a panelba 5 éve, mert itt nincs a tetőn antenna.

(#679) 4Grider válasza LacekHUN (#678) üzenetére


4Grider
(PH! kedvence)

Emiatt a sugárzás miatt ne aggódj, néhány méterre az iránysugárzótól már nincs élettani hatása. Alatta meg jó eséllyel kisebb a térerő (az iránykarakterisztika miatt), mint amit a szomszéd ház tetején elhelyezettől kapsz.

[ Szerkesztve ]

(#680) LacekHUN válasza 4Grider (#679) üzenetére


LacekHUN
(újonc)

Szia!
Köszi! És a szomszéd tornyon a 3 új antenna mit jelent?
Kb 10cm széles, másfél méter magasak így ránézésre.

(#681) adam3 válasza LacekHUN (#680) üzenetére


adam3
(fanatikus tag)

Valamelyik szolgáltató amely a tetőn van, eddig ott nem használt frekvencián valószínűleg LTE szolgáltatást indított.

[ Szerkesztve ]

(#682) kovlaj122 válasza Diák66 (#677) üzenetére


kovlaj122
(senior tag)

Na erre befizetek, hogy mikor lesznek ezeken a helyeken üzemelő állomások. Ha esetleg tud valaki már meglévő, akár nem üzemelő Digis állomásról, ne titkolja. Főleg azért érdekes a dolog, mert a magyar Diginek a mai napig nincs szerződése egyik hálózati beszállítóval sem. Mondjuk lehet nem is lesz, hanem a román anyacégen keresztül szerzik majd be a hálózati elemeket.
Röhej a töketlenkedése ennek a cégnek, itt van példaként szomszédban Szlovákiában az igen hasonló helyzetben lévő Swan szolgáltató, akik egy év alatt a nagyobb városokat lefedve indultak és elég jól haladnak a hálózatépítéssel, a többi helyen meg nemzeti roaminggal. Ehhez képest a Digi még mindig lófaszt se csinált.

(#683) Diák66 válasza kovlaj122 (#682) üzenetére


Diák66
(senior tag)

Budapest, Soroksár, Győr, Székesfehérvár és Kaposvár. Ezeken a helyeken mozgolódnak már egy ideje, csak kérdés van-e antenna.....

(#684) trec12 válasza kovlaj122 (#682) üzenetére


trec12
(őstag)

Nekem az elképzelésem, hogy ott ahol van optikája saját hálózat épül a többi roaming. Csak hát valóban elég lassan mennek a dolgok.... :U Eltelt már lassan másfél év de még mindig rejtély mindenki számára mi lesz ebből?

[ Szerkesztve ]

(#685) Sayuar válasza trec12 (#684) üzenetére


Sayuar
(őstag)

Azért nem mindenki számára 😉

(#686) trec12 válasza Sayuar (#685) üzenetére


trec12
(őstag)

Hát az Insider-ek számára biztosan nem. :)

(#687) Diák66 válasza Sayuar (#685) üzenetére


Diák66
(senior tag)

Remélem nem feledkezel meg rólunk fórumozókról és ha van valami publikus információ, velünk osztod meg először. ;)

Én úgy gondolom most már lassan lépni kell valamit. Sokáig nem lehet kivárásra játszani.

[ Szerkesztve ]

(#688) Sayuar válasza Diák66 (#687) üzenetére


Sayuar
(őstag)

Hogy miért kellett eddig várni?
2014 áprilisában 2 évre roaming szerződést kötöttek a román vodafone-nal.
2 év alatt sikerült kiépíteni a hálózatot úgy, hogy a romániai népesség 94%-nak elérhető kültéri 3G (2016-03-04 adat).
Ezeken a településeken már nem elérhető a belföldi roaming, még manuális hálózat kereséssel sem. A maradék 6% kisebb falvakból áll, ahol még van belföldi roaming.

Most már a magyar hálózatépítésen a sor...

(#689) gabor9991 válasza Sayuar (#688) üzenetére


gabor9991
(senior tag)

Most már a magyar hálózatépítésen a sor...
Komolyan hiszek abban, hogy el fog indulni a szolgáltatásuk, de ha romániában is két évig építették a hálózatot, mire kész lett 94%-ra, nálunk meg még csak most kezdenek hozzá...kell hozzájuk türelem :)

10MHz szerinted elég lesz?

[ Szerkesztve ]

(#690) LacekHUN válasza Diák66 (#683) üzenetére


LacekHUN
(újonc)

Friss! Áprilisban épül a tetőnkön (Székesfehérvár) az állomás, tegnap voltak méréseket végezni, konkrétan megtervezni az antennák helyét, irányát.

Nehéz helyzetük van, sokszor nem találnak rendes helyet - a lakógyűlés nem szavazza meg, stb.

[ Szerkesztve ]

(#691) trec12 válasza LacekHUN (#690) üzenetére


trec12
(őstag)

Gondolom betelepülni sem olyan egyszerű más szolgáltatókhoz vagy lehetetlen, nem éri meg stb. ill. lehet nem is akarnak ilyent.

(#692) kovlaj122 válasza trec12 (#691) üzenetére


kovlaj122
(senior tag)

Majd légyszíves érdeklődj utána vagy lesd meg, hogy milyen márkájú eszközöket szerelnek fel. Nem lesz nehéz, mert lesz egy hűtő méretű rackszekrény azon biztos rajta lesz, meg az RRU-n is.

(#693) trec12 válasza kovlaj122 (#692) üzenetére


trec12
(őstag)

Szerintem ezt LacekHUN-nak akartad írni ő írta, hogy náluk lesz a tetőn. ;)

[ Szerkesztve ]

(#694) LacekHUN válasza kovlaj122 (#692) üzenetére


LacekHUN
(újonc)

Antenna az Katherin lesz az tuti.

(#695) Diák66 válasza LacekHUN (#694) üzenetére


Diák66
(senior tag)

Kathrein ;)

(#696) kovlaj122 válasza LacekHUN (#694) üzenetére


kovlaj122
(senior tag)

Figyi, ez nem a tippmix, másrészt az antenna alatt kezdődik a lényeg, az RRUnál.

(#697) Diák66 válasza kovlaj122 (#692) üzenetére


Diák66
(senior tag)

Szép nagyfelbontású fotó is jó lesz. :) Győrben még nem láttam, hogy felszerelték volna.

Romániában mit szereltek?

[ Szerkesztve ]

(#698) trec12 válasza Diák66 (#697) üzenetére


trec12
(őstag)

Azt nem tudod esetleg Győrben hol lesz(nek)?

(#699) kovlaj122 válasza Diák66 (#697) üzenetére


kovlaj122
(senior tag)

Na igen, az RRUk annyira egyedi formájúak, hogy abból meg lehet mondani, hogy melyik gyártó eszközei vannak fent, sőt nálunk még azt is, hogy melyik szolgáltatóhoz tartozik az állomás!

Romániában NSNnel kezdtek anno, hogy aztán azt azóta cserélték-e más beszállítóra arról sehol semmi infó, ahogy arról sem, hogy a 4gre melyik beszállító eszközeit használják. Sajnos nem járok arra, de ha van valakinek ottani ismerőse fényképeztessen már le egy állomást jól látható RRUval.
Itthon a ZTE azért lenne logikus, mert a vezetékes hálózatuk is abból áll, meg mert igen nyomott áron lehet hozzájutni köszönhetően a kínai állam dotálásának. Okosabbak leszünk amint végre lesz egy felszerelt állomás.

[ Szerkesztve ]

(#700) loosht


loosht
(senior tag)

Létezik, hogy a stick csak 2G-t tud? Telefonban simán megy max térerőn a 3G, de gépen a stickkel csak 2G van.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.