Új hozzászólás Aktív témák

  • [O]-[C]-[B]

    tag

    válasz ninjacat #6488 üzenetére

    Ó bocsánat, hogy ilyen "zöldségeket" írok.. végülis nem én mondtam ellent 2 egymást követő hozzászólásban önmagamnak.
    Javaslom elolvasására ezt.

    A pénz meglehetősen bonyolult jelenség, így nem könnyű rövid és tömör definíciót adni, amely meghatározná lényegét s kellőképpen elhatárolná más gazdasági jelenségektől. A szokásos eljárás épp ezért az, hogy felsoroljuk azokat a legfontosabb funkciókat, amelyeket betölt, majd egyszerűen azt mondjuk, hogy pénznek nevezzük mindazokat a dolgokat, amelyek a jelzett funkcióknak megfelelnek.

    A pénz változatos funkcióit e könyvben három csoportba soroljuk. Először: a pénz a gazdasági elszámolások egysége. A szakirodalomból ismert értékmérő, értékstandard, értékegység, ármérce stb. kifejezések valójában ugyanerre vonatkoznak, arra tudniillik, hogy a legkülönbözőbb fizikai megjelenésű jószágokat gazdasági jelentőségük, hasznuk szempontjából úgy hasonlítjuk össze egymással, hogy e mérés egységeként a pénz egységét használjuk. Ugyanezt tesszük akkor is, amikor gazdasági jelentőségük szerint súlyozva akarunk összeadni és egy számban kifejezni (aggregálni) egy inhomogén, különböző egységekből álló jószágcsoportot. Másodszor: a pénz fizetési eszköz (csereeszköz, a csere közvetítője, forgalmi eszköz, az elhalasztott fizetések eszköze stb.), vagyis adósságot lehet vele kiegyenlíteni és vásárolni lehet vele. Harmadszor: a pénz a megtakarítások egy lehetséges eszköze (értékőrző, kincsképző, a vagyontartás eszköze, felhalmozási eszköz stb.), a gazdasági egységek vagyonportfoliójának egyik eleme. Vagyonunk egy részét, a későbbiekben részletezett okokból, célszerűnek találjuk pénzben tartani.

    Az első és a harmadik alappillér nem teljesül ha jól értem...

    ignorant azért pénz valami mert te tudtál azzal fizetni? Akkor vezessük be a cigialapú gazdaságot, mert van ahol elfogadják fizetőeszközként. Egy állítás igazságosságát nem önmagával kell bizonyítani azt ugye tudod?
    Nagyon is van fogalmam arról hogy mi a pénz, nap mint nap azzal dogozok, brókerként. De köszönöm, hogy kiigazítottál engem az életről.

    "Lehet hogy nalad okosabbak, de fogalmuk sincs hogy mirol beszelnek :D"
    De attól még tudják definiálni mi az a pénz, vagy mindenki hülye csak te vagy helikopter?

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák