Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz Mathiask #8128 üzenetére

    halkan sok minden tud jól szólni, ahhoz nem kell csilliárdokért hifi.
    AB osztályú erősítők első pár watt-on tiszta A osztályban szólnak. Nem mindegy, hogy még egy halk-közepes hangerő mellett is 95dB-s érzékeny hangfalakat hajt, vagy 85dB-set (10x akkora kivett teljesítmény ugyanazon erősítő esetén, ugyanakkora hangnyomáshoz). Szóval a "sok minden" igaz lehet.

    Tehát aki halkan akar csak zenét hallgatni annak fölösleges a high end.
    A cucc lehet annak tartott, de a hallgatás már nem az ilyenkor.

    Ami egyébként logikusnak logikus, mert valószínűleg több "anyag" kell ahhoz, hogy nagy teljesítményen se essen össze a hang.
    A hangerő nem mindig korrelál egyértelműen a kivett teljesítménnyel. Pár watt is szól nagyot, ha a hangszórók (mint "láda") érzékenysége nagyon magas (pl. tölcséresek). Helyiséget, hallgatási távot ugyanakkorának tekintve, pl. egy átlag panel szoba, nappali. De általában igaz, hogy ha most körbenézünk a palettán, mik kaphatók, milyen érzékenység köré szórnak, akkor oda azért kell power, nincs minden sarkon tölcsér (és nem is szereti őket mindenki).

    Illetve halk hangerőn, ha nem sokkal vagyunk az alapzaj felett, akkor nincs olyan nagy mozgástér megmutatni a részleteket. Nincs lehetőség nagy dinamikára, stb.
    Igen, ezért gondolom úgy, hogy a kütyü lehet high-end képes, de a hallgatás módja nem az. Nem mintha ettől az élvezeti értéke bármit csökkenne is (én szeretek pl. halkan is hallgatózni sokáig).

    [ Szerkesztve ]

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

Új hozzászólás Aktív témák