Új hozzászólás Aktív témák

• BonFire

veterán

válasz darvinya #229 üzenetére

Pont ezért említettem, hogy amennyiben olyan feladatot végzel, ahol szükséges a saját hang vétele… Én nagyon ritkán csinálok zenei témájú oktatóanyagot, például Audacity-ről, vagy Sonarról, komplett dalok hangprodukciós munkálatairól – nem mintha őrizgetném a know how-t, csak nincs kedvem azzal tökölni, hogy a hangkártya fejhallgató-kimenetére dugjam a diktafont, azzal vegyem a gép hangját, miközben veszem a saját szövegemet a képernyőfelvevővel, aztán a diktafon felvételt másoljam vissza a gépre, videoszerkesztőben szinkronizálgassam… szóval pöcsölős műfaj.

Persze, ha van egy keverőpultod az asztalon, ami mindig bevetésre készen áll, és csak a Power gombot kell rajta benyomni, úgy már más a helyzet.

Ha pedig meglévő videó hangja kell, azt tényleg le lehet tölteni mondjuk Freemake Video Downloaderrel, aztán öröm, boldogság.

Ezért nem szeretem, amikor a levegőbe kell pufogtatni és általánosságban megoldani mindenféle képzelt problémát. Ha van egy konkrét feladat és egy ahhoz tartozó kérdés, arra hamarabb megtaláljuk közösen a legjobb opciót, mintha csak úgy elbeszélünk egymás mellett. Legyen konkrét a kérdés/kérés:

„Ennek a YouTube-videónak a hangját szeretném megszerezni.” – nem biztos, hogy Audacity-téma.
    „Gameplay-t csinálnék, és ezért szeretném a játék hangját is felvenni a mikrofon mellett külön-külön sávra.” – ismét csak nem Audacity-téma, mert hardverfüggő a dolog. Spéci hangkártya, vagy keverőpult kell hozzá, ezzel itt nem szolgálhatunk.
    „Egy Skype-beszélgetés hangját szeretném felvenni.” – hekk és újra hekk. Nem Audacity. Az összes ilyen problémafelvetés arról szól, hogy egy okkal megszüntetett szolgáltatást (XP alatt még alapértelmezetten fel tudtad venni a sztereó keverőt, Win7 alatt kezdték a furcsázást) próbálunk valamilyen (általában hardveres) módon megkerülni. Jogi viták voltak belőle, hogy az ember felvehette a lejátszott zenét, akárcsak a rádióból, vagy egy magánbeszélgetés tartalmát. Mostanában már csak ügyeskedve lehet ezeket megoldani, amely megoldások nem férnek bele a topik kereteibe.

Ha valaki megkérdezné, hogy kell Darth Vader-hangot csinálni Audacity-ben, na, annak neki lehet állni kísérletezni. De a hardveres korlátokat itt kerülgetni pont olyan, mintha a Photoshop-topikban azt kérdezgetném, hogy egérrel hogy lehet dinamikus vonalat húzni, ha nincs Wacom-táblám?

Nem szoktam leszögezni szentenciákat és megmondani a tutit, de körülbelül (nem csak ebben a topikban) életem során kétezerszer leírtam, hogy aki hanggal dolgozik, annak az a minimum, hogy vesz egy hangkártyát a gépébe. Az alaplapra integrált hangchip nem hangkártya! Az egy vicc. Akármilyen HD-nek is hívják, kifejezetten arra való, hogy a Windows rendszerhangjait lejátssza, illetve, hogy voip-olni lehessen vele. Nem minőség és korlátai vannak.

Új hozzászólás Aktív témák