-
IT café
Mielőtt kérdéseket teszel fel, nyisd meg az összefoglalót és bátran szaladj végig az alábbi linkgyűjteményen. Ha nincs válasz, nyugodtan kérdezz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kabalababa
tag
válasz popey37 #6099 üzenetére
Dehogy adnék ki érte ennyit, ha kell, akkor megpróbálok tervezni egyet Fusion 360-ban, majd azt kinyomtattatnám. Vagy esetleg ezt.
Viszont most jutott eszembe, hogy tegnap ilyet is néztem este, mint a videóban és kb. olyan is volt a segédtükör pozíciója, szóval akkor nem volt sikeres a lézeres kollimálás.
Jelenleg egy nem túl előnyös helyről fotózok, szóval csak egy irányba, dél felé látok.
Ha kitelepülök valahova, akkor nincs ilyen gond.
De amúgy igen, phd2-vel vezetek.Való igaz, pont egyensúlyban volt, erre nem figyeltem, a vízszinttel nem volt gond.
-
popey37
addikt
válasz kabalababa #6101 üzenetére
kuyarashi profi cuccokat csinál, nekem is tőle van a maszk és egy blende sor.
Teló: +36302105384 SW 120/600
-
kuyarashi
őstag
válasz kabalababa #6103 üzenetére
Rendben, keress bátran.
A bahtinovot én átmérő és fókusz alapján készítem (egyedi mérettel, felirattal, színnel, design-al, stb.). A boltiak csak az objektív átmérőjét veszik alapul. Persze így is használható. A nyomtatottnál figyelembe vettétek a fókuszt?
Egyébként tri-bahtinovval a kollimáció is ellenőrizhető és utánállítható, de ha van cheshire okulárod, majd egy barlow lencséd és egy lézer kollimátorod (ezeket összekombinálva), brutál pontosan be tudod állítani a newtont. Ehhez szintén tudok csinálni segédeszközt, nagyjából ingyen.popey37 (#6102)
Köszi.[ Szerkesztve ]
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
popey37
addikt
itt is feldobom: julius 9-12 között zselicbe megyünk fotozni, ha van kedvetek csatlakozzatok. a szállás a Katica tanya, turistaház elég olcsó
-
kuyarashi
őstag
válasz kabalababa #6106 üzenetére
Biztosan működni fog vele, de általában a fókuszt nem veszik figyelembe.
Ha a kollimátorodnak mindenhol egyforma vastagságú a teste, akkor segíthet a "v-block checker". - Elméletileg.
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
radi8tor
MODERÁTOR
12:45-kor Budapestről ilyen Napfogyi lesz!
Készül valaki az eseményre?⭐ Stella
-
tvamos
nagyúr
-
Balinov
titán
-
kovisoft
őstag
válasz radi8tor #6109 üzenetére
Valakinek Svájcból sikerült egy ilyet összehoznia: Napfogyatkozás + ISS.
-
tvamos
nagyúr
-
atok666
őstag
Sziasztok,
Szeretnek belekostolni az asztrofotozas vilagaba. Elso lepeskent egy alap mechanikat keresek, amire fel tudnam erositeni a mar meglevo fotos dolgaimat (kb 2.5kg a fenykepezo vaz+200mm kistele). Jo lenne, ha tudnek hosszu expozicios kepeket kesziteni, ugyhogy "koveto automatikat" mindenkeppen szeretnek. Nem tudom mennyire jarhato ut a meglevo fotos allvanyomra (egy masszivabb manfrotto) erositeni vmi koveto mechanikat, vagy pedig venni egy belepo GoTo H/NEQ3/5 mechanikat es arra erositeni a fenykepezot. Keret kb. ~1000e
Koszonom,
Atok[ Szerkesztve ]
-
gilfoyle
őstag
válasz atok666 #6123 üzenetére
1000e Ft-ből bármit megvehetsz.
100e-ből már szűkebb a keret, de talán a Skyadventurer elindulásnak jó.
Ha kicsit feljebb mész, akkor Heq5 goto plusz Mgen2 használtan ideális.
Persze lehet egyéb megoldásokkal kísérletezni, de mind valahol zsákutca.
Ha komolyan szeretnél mélyegezni, akkor jól gondold át, ha "csak" asztrotájképezni szeretnél akkor sok alternatíva van, ami később lesz zsákutca, amikor továbblépnél. De ezt neked kell tudni mi a cél hosszabb távon. -
popey37
addikt
válasz atok666 #6129 üzenetére
akármerre is visz az asztofotozás, mechanika terén minimum HEQ-5 bordásszíjal, mellé egy M-gen.
én végigjártam a létrát, sok pénzembe került.
A HEQ-5 minden asztrofotós tubust elbír, legyen az 200/800 newton asztográf vagy 100-120 körüli rövid fokuszú lencsés. az M-gen meg mindent tud, amit tudnia kell: vezet, bolygat, vezérli a dlsr-t. nem kell mellé laptop, ha jól be van álltva működik mint az atomóra.
nem kell félni a használt felszerelésektől, / nekem is az van/ hibátlanok és a bolti ár töredékéért hozzájuk lehet jutni.
nekem az AZ-EQ-5 Pro Goto-n egy 72/420 csücsül./ a mechanikát negyed áron vettem /.az előtte lévő lépéseket a helyedben kihagynám: a star adventurer jó objektives vagy max 72/420 Ed-hez, de hosszú expós fotokat csak nagyobb mechanikával fogsz tudni csinálni, és itt most 5-10 perces expókra gondolok.
a HEQ-5 előtti mechanikák összeszerelésben, anyagban, paraméterekben / gondolok itt csapágyazás, belső megmunkálás, pontosság, holtjáték, stb../nem ütik meg a fotós mechanika szintjét. feljavitani lehet őket, nekem is volt NEQ-5 goto, de soha nem lesznek olyanok mint egy jobb, drágább mechanika. az sosem baj, ha a mechanika kicsit túl van méretezve a tubushoz képest, forditva viszont probléma.[ Szerkesztve ]
-
kuyarashi
őstag
Valamelyik nap árultak egy M-Gen II-t ~99.000 Ft-ért. Az már jó vétel, de ott az ASIAir, ami inkább mutat a jövőbe.
-
popey37
addikt
válasz kuyarashi #6131 üzenetére
azt elvitték, annyiért ajándék volt, én az enyémet 150-ért vettem, igaz vezetőtubussal együtt.
az asi air lehet a jövö, de vezetni inkább mgen. az arra van kitalálva direkt és az asiairban nem vagyok bizots, hogy bolygatni is tud.
Az Mgen kompatibilis az összes SW mechanikával, nem kell hozzá ilyen-olyan kábel. minden benne van a gyári szettben. egy canon vezérlő kábel kell hozzá és vezérli a canon dslr-t is.
összesen 3 kábel kell hozzá és megy mint atom.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
kuyarashi
őstag
válasz popey37 #6132 üzenetére
Az ASIAir is vezetésre (is) lett kitalálva és bolygatni is tud. Valószínűleg jóval többre képes, mint az MGen. Az MGen-t már bőven kiforrottnak és atomstabilnak tartom (bár sosem használtam), de az ASI is teljesen megbízható és folyamatosan fejlesztik szoftveresen. A Pro kapcsán mondta egy ismerős, hogy az alumínium ház miatt voltak gondjai a wifivel, de azt is sikerült kikerülnie.
-
popey37
addikt
válasz kuyarashi #6133 üzenetére
ja, hát az mgennel ilyen problémák nincsenek, összedugod a 3 kábelt és megy. a wifis kapcsolat meg nem mindig megbizható, eldobálja a jelet és ha nem veszed észre, egy egész éjszakád is kárba mehet. az mgennél nincsenek ilyen bajok és a használt mgen kb. egy árban van az asi-val.
egy szó mint száz, sokat vaciláltam a két vezetés tipuson, de végül az mgennél maradtam.
ja és az mgent is folyamatosan fejlesztik. ugyanúgy lehet frissiteni a szoftvert.a tudástöbblet meg nem igazán tudom miben merül ki?
gotonak ott a mechanika gotoja, vezet, esetleg bolygat, vezérli a dslr-t. más mi kell a fotózáshoz?
nekem canon 600D-m van, ahhoz jó az mgen, vezérli az expókat rendesen. esetleg a tudástöbblet a más tipusú dslr-hez talán jó, de az asztrofotosok többsége canont használ.[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
elolvastam az asiair specifikációit, hát amiben többet tud az mgennél ahhoz igencsak drága beruházás kell:
automata fokusz, de csak az asi fokuszmotorjával, goto csak akkor van ha gotos a mechanika, legalábbis ezt irják:
"Az ASIAIR Pro gyakorlatilag az összes SkyWathcher equatoriális mechanikát kezelni tudja, mely GoTo rendszerrel ellátott."az előző mechanikám egy gotosított NEQ-5 volt, ami nem gyári gotot kapott, lényegében egy asihoz hasonló rendszert kapott, ezt pl. nem tudná vezérelni, az mgen igen.
live stack: biztosan nem használnám, minek?
elvégzi a kalibrációs képek készitését is: hogyan? letakarja a tubust?
"Expozíció sorozatokat tudunk programozni, beleértve a kalibrációs képeket is, melyet egy gombnyomásra elindít és végrehajt a rendszer."szóval azért a leirásban is vannak hibák. a kalibrációs képekhez / dark, flat/ kellenek eszközök, ezeket automatikusan nem tudja megcsinálni.
a sok usb kimenet meg szerintem felesleges, a belső táp nem elég a hütött szenzorokhoz, csak 3A tud, ami kevéske, főleg ha több fogyasztót dugsz rá.egy sor olyan dolog van benne, amit a mechanika alapból tud: polusra állás, meridián flip, stb..
persze az ára az mgen fele, azért igy elgondolkodtató, de használtan meg lehet venni az mgent 150k körül.
élőkép van a dslr-n, a fokuszt ott is be lehet lőni patenten.
egyszóval, egy jó alternatíva lehet, kompromisszumokkal.és ami a legfontosabb: az mgen-hez adnak kamerát is. az asihoz nem. a legolcsóbb asztrokamera is 70k körül van, az ugy meg már 210k a bolti áron. és csak az asi kamerákkal kompatibilis.
[ Szerkesztve ]
-
kabalababa
tag
válasz popey37 #6135 üzenetére
Ismerősöm is mgen-t tervezett venni, amihez van vezetőtávcső, de végül egy ASI120MM mini kammerát + 60mm-es vezetőtávcsövet + 8GB-os Raspberry Pi-t vett, amire felrakta az Astroberry-t.
Az enyém annyiban tér el az övétől, hogy én 4GB-os Pi-t ill. 50mm-es vezetőtávcsövet vettem.Amúgy a bordásszíj hajtásra való átállás valóban megéri?
-
popey37
addikt
válasz kabalababa #6137 üzenetére
persze, gyorsabb reakció idő, nincs holtjáték
-
ati3x
Topikgazda
válasz popey37 #6130 üzenetére
Pontosan ugyanezt az utat jártam be én is. Ezért nem ajánlom az EQ5-öt. Mechanikai minőségre majdnem csak egy vicc kategória. Főleg a csapágyazás. Én is egy spec gotoval használtam. 1.5 év alatt költöttem rá annyit, hogy simán kijött volna egy HEQ5 bolti áron. Aztán vettem egy használtat. A tulaj kb 6-8 évig nem használta, valami kinti sufniban tárolta, a csvarfejek kicsit meg voltak rozsdálva de kb ennyi nyűgje volt. Persze azzal kezdtem, hogy szédszetem, és átzsíroztam. Meg egyből kapott egy bordás szíj hajtást. A legdurvább élmény az volt, hogy kiraktam, és működött, ahogy kell.. Mgen. Én nem használom, alapvetően CCD-el fotózom, és az állványt meg mindent laptopról vezérlem, ASCOM-on kersztül CDC-el. Most gondolkodom egy raspberry pi4-be, meg Astroberry vagy stellarmate szoftal. Nálam most pihen az asztrófotózás. Augusztus közepéig nincs sötét. Addig meg kéne épitenem a 200/765-ös csövet. Mondjuk kicsit le kell blendéznem, olyan 180mm-re, mert a tükör széle nem sikerült perfectre. De most a konyha átépítés az első!
-
ati3x
Topikgazda
válasz popey37 #6138 üzenetére
"nincs holtjáték"
Azért ez így ebben a formában nem igaz! Holtjáték az mindig lesz, ugye a csigakerék és a csiga között. Ami kell is valamennyire, hogy ne szoruljon a hajtás. Amit viszont meg lehet úszni, az a tengelyenkénti 3 fogaskerék meghatás holtjátéka. Lehet élni persze ezzel is, ha megfelelően be van állitva. De a bordászíj azért jobb. És van még pusz egy előnye, sokkal halkabb. Nem hozza az emberre a frászt a "kávédaráló" hang. -
popey37
addikt
akkor nálam baromi jól be van állitva, mert 0 holtjátéka van a hajtásnak. Gondolom az előző tulaj megcsinálta, ezért szeretek használt cuccot venni: ami esetleg hibás vagy rosszul beállitott egy új cuccon, a használtnál ezek már javítva vannak jórészt.
-
popey37
addikt
nekem most legutoljára egy NEQ-5 volt, ascomos goto-val, tette a dolgát, csak meguntam a szarakodást a leptoppal meg a többi szarsággal. most kimegyek összerakom a cuccot és mehet a fotozás, nem kell figyelni arra, hogy merül a laptop, és valójában jóval egyszerübb minden: az mgen memóriája megjegyzi a beállitásokat, csak inditom, keresek egy vezetőcsillagot és kész. sőt, a vezetőtubuson lévő adapter be van állitva a pontos fokuszra a vezető kamerának, még azzal sem kell időt tölteni.
-
kuyarashi
őstag
válasz popey37 #6135 üzenetére
Szerintem mindkettőnek megvan a maga létjogosultsága.
Amiben az MGen jó, az a "komplettség" (és kompaktság), a sokéves múlt (ráadásul full magyar fejlesztés). Illetve az, hogy nyomógombjai vannak, felbecsülhetetlen.Az ASI I-nek nagyon jó a wifije, közvetlenül, vagy routeren keresztül lehet csatlakozni a mechanikához. A Pro esetén, ha nagyon messze van a router, akkor lehetnek gondok, mert az alumínium ház árnyékol, de a jelet egy sima extenderrel ki lehet terjeszteni, vagy ethernet kábellel kell rákötni a routerre (persze ez helyhez köt). Legegyszerűbb közvetlenül a telefonhoz kapcsolódni és akkor nincs problem'.
Bármelyik SkyWatcher mechanikával (is) együttműködik az ASI, tehát nem csak GoTo-val. Csak egy 1.000 Ft-os EQMOD kábelre van szükség és meg lehet válni a kézi vezérlőtől. A gyári vezérlőt meg el lehet passzolni mondjuk 30.000 Ft körül (legalábbis a SyncScan-t).
ASI tudja a GoTo-t, a vezetést (egy-, vagy több csillag alapján), fókuszsegédet (grafikonokkal), vagy az autófókuszt (EAF), szűrőváltást, 1"-es pontosságú pólusra állást (DSLR-el is!), sőt plate-solvingot. Van előnézeti mód (Auto stretch-el), ami elég brutális, amikor meg kell komponálni a képet. Vagy előre be lehet állítani egy ütemtervet, amit automatikusan elvégez az éjszaka alatt. Teljes körűen vezérli a legtöbb Canon és Nikon vázat.
EQMOD el lehet felejteni a betanítást, ugyanis azt felváltja a plate-solving.Továbbá kompatibilis a SkySafarival, van saját tárhelye és persze bővíthető is. Tud videó módban dolgozni, ha valaki "bolygászik". Aztán ott van még a "live stack", így élőnézet módban folyamatában látjuk, ahogyan a kép tisztul (utólag nyilván számítógépen rendesen' feldolgozzuk a nyerseket).
A vezetést én OAG-al szeretném majd csinálni. Van előnye és némi hátránya is, de az biztos, hogy a felszerelés így egyszerűbb.
Ide vonatkozó kérdésem, hogy milyen tapasztalataitok vannak OAG-ok terén? Olvasgattam már róluk és van is kiszemelt márkám, de nincs tapasztalatom, nem tudom mire érdemes odafigyelnem és szeretném elkerülni a nagyobb tévedéseket. Előre is köszi.Az MGen zárt, az ASI nyílt rendszerű, és egy nagyon egyszerű eszköz, ezért ennyire gyors a fejlesztése és ezért ennyire olcsó. Nincs vezérlője, mert az maga a telefon, ami minden ember zsebében eleve ott van. Az ereje a szoftverben rejlik.
Ha van egy jó hardver, akkor azt szoftveresen nagyon meg lehet támogatni és folyamatosan lehet növelni a funkciók tárházát. Felhasználói oldalról csak az appot kell frissíteni.Szerintem pedig éppen ez a jövő, emiatt döntöttem az ASI mellett. De ott van még az a csomó hasznos funkció, no meg az ára (használtan, postával együtt 38.000 Ft-ért vettem a simát).
-
-
f.lorand
Topikgazda
válasz kuyarashi #6144 üzenetére
Az OAG-gal sokkal pontosabb a vezetés, de hosszú fókusznál jön ki igazán csak. A vezetőkamera saját backfocusára kell figyelni, mert könnyű kicsúszni a fókuszból vele. Nekem volt TS is, azt nem annyira szerettem, mert mechanikailag nem volt elég stabil. Most QHY van, az atom.
Asztrofotográfia és légi fényképek - https://fenyeslorand.hu
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest