Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Szalmakutya #44626 üzenetére

    A nyitásrásegítő solved. Kaptam pont olyat a Nati Bázisnál.

    Diófa:

    Elmondom az én történetemet.
    Még igen az elején jártam a fával való ismerkedésnek, amikor az öcsém apósa kivágta a kertjéből a diófát. Tesó megmentette nekem a tűzhaláltól (!). Megbízott egy faszit, aki évtizedeken át akácparketta gyártásban utazott, hogy gatterolja nekem fel ezt a rönköt 30-asra. Ez a faszi pihentette a rönköt több, mint egy évig, hadd száradjon csak jelszóval. Aztán felvágta. Öcskös elhozta nekem, én szépen berakatoltam. Öröm és bótotszá.
    Szárítgattam vagy három évig, mikor hozzányúltam.
    Húbazmeg, televolt girnyókkal. És jó mélyen berágták magukat a fába. Annyira, gogy a köbméternyi diómból szélezés után nem maradt, csak jó egyharmad köbméter. Mert persze gyorsan leszéleztem mindet.
    Azóta is megvan, és köszöni szépen, jól van. Így már mind egészséges maradt.

    No, ezen tanultam a fa kezelését.
    Azóta nálam ökölszabál, hogy fát szélezetlenül nem tárolunk. Mert tapasztalatom, hogy csak a kéreg alá
    rágják be magukat a bogarak. Kivált a földön levő kivágott rönk kérgébe.
    Hogy ez a rönkben szárítás mire jó, ma se tudom. Biztos van valami oka, ha öreg cakember így csinyálotta mindig. Mondjuk a dió fogja bírni a rönkben pihentetést, a bükk néhány hét alatt totál befülled. Talán azért így csinálhatta a parkettás sensei, hogy kevésbé vetemedjen szárítás közben.
    Ha most kapnék ajándékba annyi rengeteg diót, nem várnék a gatterolással, elszeletelném azon nyomban, ahogy kidőlt. És nem tárolnám be kégestül, leszélezném gyorsan. Hogy mennyivel vetemedne agresszívabban, azt nem tudom, mert egyszer volt Budán kutyavásár, azóta nem kapok ajándékba rahedli diókat. De a következő trükkel élnék:
    A kisebb vetemedés érdekében ezeket az egyéb fáim alatt szárítanám. Hót szabályos rakatokban, nem túl vastag szellőzőléácek közé gondosan felrakva. Mert vagyok abban a szerencsés helyzetben, hogy mindig van itthon egyéb szárításra váró faanyagom is. (épp a héten várok egy teherautó szlen bükköt, ami februári vágás) Így aránehezedő fa súlya, ami másfél-két tonna, egyenes száradásba kényszeríti.
    Vegyszerrel nem kezelném. A dió kiváló bútor anyag. Bútorban pedig nekem ne legyen semmiféle méreg.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák