Új hozzászólás Aktív témák

  • kavalkád

    aktív tag

    válasz TriplaB #45025 üzenetére

    használj lassabban kötő ragasztót aminek hosszabb a nyitott ideje, pl. ilyet.

  • pacman_123

    tag

    válasz generatoros #45047 üzenetére

    Zoli, terepen vagyok, mobilrol potyogok.
    Reszletesen majd gep mellol ma ... vagy holnap de.
    De gyorsan kikerestem a cikkszamot, igen, fine-tools.com es ez az: 309511

    Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

  • generatoros

    tag

    El voltam és vagyok a gépem pontosságával, Azt gondolom amit Te is és minél több időt töltök a szerszámaim társaságában annál több a tapasztalat. Azért sem piszkálnék most hozzá mert lehet, ha kiderül hova kell tegyek 0,1mm emelést vagy süllyesztést akkor a másik oldalon lenne az eltérés és lehet több mint most, akkor meg vissza próbálnám állítani a mostani helyzetébe és van esély rá , hogy nem sikerül. Csak a gondolat szintjén merült fel a kérdés mi lenne, ha megpróbálnám. Pacman 123 kolléga mesélt erről a sörös dobozos megoldásról és valóban 0,1mm a cucc , nekem 0,2 trombita (sárgaréz) lemezem van. Azt nem tudom neked megmondani mikor, ami biztos, hogy a másik fórumon (hobbi asztalos). Valószínű Ő is látja majd az érdeklődésünket és válaszolni fog.

  • generatoros

    tag

    válasz Grizzlu #45050 üzenetére

    " én lenni kis görög" talán vannak itt többen akik emlékeznek , Harsányi Gábor nagy sikerű alakítására, A Jó Estét Nyár Jó Estét Szerelem c.-ü filmben.

  • TriplaB

    csendes tag

    válasz kavalkád #45051 üzenetére

    Köszönöm a linket. Megpróbálok szerezni, aztán meglátjuk.

  • kunberci

    aktív tag

    válasz pacman_123 #45038 üzenetére

    Egyszerű dolgokra kell gondolni nálam, amit OSB-ből csinálok. Csináltam egy gurulós rakodós alkalmatosságot (asztalt) az előtérbe, amibe OSB-ből vágtuk be a lapokat tesóval. Műhelybe , pincébe, ilyen helyekre nekem jó. Felújításban vagyunk, minden rakodási lehetőséget ki kell használni.
    Gyorsan lőttem egy képet.

  • pacman_123

    tag

    válasz thyeby #45049 üzenetére

    Tibi, tudod ki mesélt nekem a vastagoló 2 oldalán jelentekező 2-3 tizedmm-es eltérés jelentőségéről? Ismered jól. Sőt, tőlem is jobban. Sőt ... :)

    Bütüs vágódeszka?

    Ok, nyers fánál alapvetően nem törődünk tizedmm-rel, mert jön a fűtési szezon, páratartalom-változás, és okafogyottá válik sokszor a miliméteres pontosság is. De pont a jóbarátod (Bari-, de rájöttél) mesélte, hogy egy 25 cm széles deszkát a 2. vágás előtt átengedve a vastagolón, majd újra felcsíkozva, elforgatva - rondán elcsúszik a minta, 2-3 tizedmm különbségnél is. Én ekkor lőttem be a saját hc260-mat tizedmm környéki különbségre. Sztem generátoros is ezen sztori hatására szeretné a vastagoló asztalt belőni a lehető legpontosabbra. Gondolom :)

    Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

  • generatoros

    tag

    válasz pacman_123 #45058 üzenetére

    Nagyon jól gondolod. Ugye az nem most volt amikor kihézagoltad a metabodat, de amikor a másik fórumon valaki 0,05mm-es hézagolót keresett akkor ugrott be, ezért szeretném tudni hova kell tenni a lemezkéket, de ne strapáld magad bármikor jó lesz a tájékoztató.

  • thyeby

    őstag

    válasz generatoros #45059 üzenetére

    Az én metebómon van kétoldalt állítócsavar ellenanyával. A menetemelkedés 1mm. Ebből az ember ki tudja mérni, hogy egy századhoz hány fokot kell csavarni rajta. Én egy egész délután játszikáltam vele.
    Egész pontosan a négy orsó tetején vannak ezek a csavarok.
    Ha találsz az EB-den ilyet, addig ne babráld, míg meg nem fested, hogy honnan indulsz. Kell vakarni a kókuszt a nyakunkon, hogy milyen koncepcióval maradjunk elöl is, hátul is jó szögben. Ennek átgondolása híján meglesz ugyan a kurvapontosság, de szorulni fog a kurbli.

    Akkor is megbabráltam, ha a kurbli nem pont a késre merőlegesen állva állít pontosan mm-re. Mert így nem akadok bele, és akkor is látom, hol tartok épp, ha a skálát nem olvasom.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • generatoros

    tag

    válasz thyeby #45060 üzenetére

    Nagyon pipás lettem, mert elég hosszan leírtam az én történetemet evvel a beállítás témával kapcsolatban, de sajnos valami ok folytán nem jelent meg. mindig a piros ok kockára kattintva szokott elmenni a hsz. Most mi történt nem tudom. talán holnap újra próbálom, de félek nem lesz olyan élethű mint ahogy ma sikerült ihletet kapni.

  • pali923

    tag

    válasz generatoros #45061 üzenetére

    Hosszú szövegeknél ha eszembe jut csinálok egy másolást, ami elmenti a vágólapra a szöveget. Aztán ha sikerül a hsz. akkor nincs vele gond. Ha mégsem, akkor a ctrl+v segít.

    A helyzet reménytelen, de nem komoly.

  • generatoros

    tag

    válasz pali923 #45062 üzenetére

    köszönöm valószínű erről van szó de én hal vagyok a gép kezeléshez, ezért mond már el mit csináljak mert egy óra küzdéssel újra írtam, de most sem megy át, de legalább nem törlődött

  • pacman_123

    tag

    válasz thyeby #45060 üzenetére

    Ezt nagyjából 2 éve csináltam, ahol be van karikázva, ott kicsit látszik a kilógó sörösdoboz-darabka:

    Namost, azóta rájöttem, plusz fórumokon is megerősítették (pl itt, a kérdező fél mm különbséget mért a 2 oldalon) hogy dehogy kellett volna sörösdoboz, meg mi van ha nincs olyan külön állító anya amit te írsz.

    Pl - etető oldal felől nézve - a jobb oldalon mér az ember 3 tizeddel vastagabb vastagolást.
    Láncfeszítőt kiold, láncot levesz a 4 fogaskerékről, és a 2 jobb oldali fogaskereket nagyjából 1/3-ot emelés irányba eltekerve (feltételezve hogy egy fordulat = 1mm emelkedés) kapunk kb 3 tizedmm emelést a jobb oldalon. Ennyitől azért még nem fog a menet az anyában szorulni - és ki van a különbség is egyenlítve.

    @Generátoros? Sztem ez az EB-n, Metabo-n, bármelyik gyalun alkalmazható ahol aluról fogaskerekekkel+láncokkal oldják meg a vastagoló asztal emelését. Ráadásul ... akármekokra különbséget pontosan ki tudsz így egyenlíteni, nem függsz a sörösdoboz fix vastagságától. Hmm?

    Másik, bocsi hogy egy posztban de kopaszként még nem sorozhatom meg a fórumot. Elvesző poszt: tennap elolvastam a "Prohardver, abszolút kezdőknek" okosságot, Abban rátaláltam egy "Próba" nevű topikra, amit kifejezetten azért csináltak hogy kipróbáld, hogy nézne ki a posztod.

    Itt van ni.

    Először írd meg a nyers szöveget sima jegyzettömbbe, mentsd el hogy meglegyen. A próba topikban írd meg a posztodat, formázd meg, majd elküldés ELŐTT mentsd el a formázott szöveget szintén jegyzettömbbe, majd posztold a Próba topikba. Ha ott jó, akkor a formázott mentést ide is posztoilhatod. Ha ott is elveszik .. nem lehet hogy túl hosszú a szöveg? Erről nem találtam infót, mennyi lehet a max hossza 1-1 posztnak. Esetleg másik böngészőből is próbálhatod. Esetleg sütik (ccokie-k) törlése. Más tippem hirtelen nincs.

    @Generátoros szintén: kérdezted a ciklonos videómat. Igen ... akkor az is az enyészeté lett, de a gépemen megvan. Az egész Marius Hornberger videója alapján készült, csak én 6mm rétegeltből és 40 szegmensből építettem a favödröt, ennyi a lényeges különbség. Feltöltöttem megint, enjoy :-)

    https://www.youtube.com/watch?v=j4RPl-mlBq0

    Grizzlu: meg tudom érteni. Én is csípem a masinát :-)

    Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

  • M43g

    aktív tag

    válasz pacman_123 #45065 üzenetére

    Az én skillem sehol nincs a videóhoz képest, ezért csupán lelkes amatőrként egy megjegyzés: én lehet, hogy glettvassal kentem volna a ragasztót, hátha úgy gyorsabb, de ugyanúgy egyenletes.

    :R

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz generatoros #45063 üzenetére

    Bazmeg! Éccaka írtam Neked az okosat, hogy miként tegyél, hogy soha ne járjál így. És az időkorlátot átlépve három mondatos válaszom elszállt az éterbe, vissza se tudtam hozni. Androidon, a TV-men, egérrel, virtuális billentyűzettel brillíroztam nagy bőszen.

    Számodra a legegyszerűbb megoldás két alternatívájával kezdem:
    1 - Belépéskor bepipálod azt, hogy időkorlát nélkül belépve maradok. Elvileg nem léptet ki a rendszer időkorlát túllépés miatt, de hogy gyakorlatilag is így van-e, azt ki köll próbálni, és sohse próbáltam.
    2 - Amikor kidob a rendszer az időkorlát túllépése miatt, akkor ugye be kell ismét lépned. Belépsz, és visszakapsz egy siralmasan üres szövegszerkesztő dobozt. Semmi para, minden előkészület és hókuszpókusz nélkül is meglesz minden azonnal. És egyszerű, mint a faék. Rákattintasz az "Ugrás az előző oldalra" nyilacskára.

    Ekkor visszakapod a bejelentkezési ablakot. Most mégegyszer klikkelsz az "Ugrás az előző oldalra" ikonra, és voila! Ott vagy, ahonnan idnultál. Visszanyerted az alkotásodat. Kedvedre szerkesztheted tovább mindaddig, míg ismét ki nem futsz az időkorlátból.

    A jegyzettömbben szerkesztés sem ördögtől való óvatosság a biztosamibiztos jegyében. Ehhez két billentyűkombinációt kell megjegyezned. Egyszerű, nyugi, ne félj tőle, ismerni és szeretni fogod:
    1 - ctrl+c
    Ezzel bármit, ami ki van jelölve, a vágólapra másolsz. Ne rosálj be ettől a vágólap fogalmától. Úgy képzeld el, hogy amit kijelöltél, és utána megnyomtad a ctrl+c- t (Bal kezeddel előbb lenyomod a kontrol billentyűt, lenyomva tartod, és megnyomod a "c" betűt.), azt a zsebedbe dugod mindenestől. Ez egészen addig a zsebedben marad, míg újabb dolgot nem kontrolcézel a zsebedbe - akkor ugyanis felülírod a zsebed régi tartalmát az újjal.
    2 - ctrl+v
    Ezzel bármit, ami épp a zsebedben van, beillesztheted oda, ahol épp a kurzor van. (Nyugi, hogy nem látod, mi van a zsebedben. A ctrl+v mindig láthatóvá teszi, a ctrl+c pedig azt dugja a zsebedbe, amit csak akarsz.)

    Ha ezt megtanultad, akkor két legyet is ütöttél egy csapásra:
    1 - Mielőtt elküldöd az üzenetet (hozzászólást), kijelölöd az egészet. (Kérdezz vissza, ha nem tudod, mi a kijelölés, és hogyan kell, elmagyarázom - nem kell hozzá atomfizikus difloma!) Ezzel betetted a zsebedbe az egészet. Ha csupa véletlenül az OK (elküldés) gomb elveszi az irományodat, akkor belépsz, ctrl+v, és OK gomb.
    2 - ha jegyzettömbben, vagy akár a Word szövegszerkesztővel ill. bármilyen szövgszerkesztővel készítesz egy írás, akkor mindent kijelölve a dokumentumban, ctrl+c - ctrl+v kombóval azt oda illeszted be a jövőben, ahova Neked tetszik.

    Ha mindezt sikerül megértened, kipróbálnod, máris jelentkezhetsz egy felsőfokú ECDL vizsgára, és nem vagy többé hal, hanem IT guruvá avanzsáltad magad. ;)

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz pacman_123 #45065 üzenetére

    Köszönöm, így már képbe kerültem!

    Aki eddig megvette a Bosch GTS 10 XC-t, mindenki elégedett vele. Most született meg bennem az elhatározás, hogy jövőre lecserélem én is egy ilyenre a Makita mölötöszázamat.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz thyeby #45067 üzenetére

    "1 - Mielőtt elküldöd az üzenetet (hozzászólást), kijelölöd az egészet."

    jav:
    1 - Mielőtt elküldöd az üzenetet (hozzászólást), kijelölöd az egészet, majd ctrl+c.

    Több fa van, mint asztalos!

  • kavalkád

    aktív tag

    válasz thyeby #45068 üzenetére

    látom MAKITA MLT 100-asod van, biztos tudsz valami hasznosat mondani nekem arról, hogy mi a különbség a te géped és a MAKITA 2704 között? elégedett vagy vele, bevált? mi az amit hiányolsz, vagy mi az oka, hogy lecserélnéd?
    ahogy nézem az utóbbi majd dupla árban van, viszont nem látok a leírások alapján olyan eltérést, feature-t ami ezt magyarázná.

  • fakovács

    újonc

    Sziasztok!

    Szépen lassan hónapról hónapra, évről évre fejlesztem a kis műhelyemet, jövőre remélem már a kis jelző lekerül előle. :)
    Na de most gépvásárlás előtt állok és nem tudok dönteni.
    A két gép (vagyis inkább három):
    Makita PJ7000J
    Makita DPJ180Z
    Dewalt DW682K

    Festool kilőve mert egyrészt jelenleg nincs rá keret hogy egy kisebb autó árát kiperkáljak illetve amióta elvitték Németországból a gyártást azóta a kereskedőm nem javasolja....
    Tudom a Bosch-nak is van lapostiplimarója és eléggé Bosch fun vagyok szinte minden gépem Bosch Professional ( vettem egyet nem hagyott cserbe, vettem még egyet akkor mégjobban megtetszett és elindultam a lejtőn :))
    Ha esetleg valaki megtudná nekem mondani, hogy az L-boxxon kívűl ami 12.000ft nagyjából miért drágább ennyi pappírral :F
    Illetve az előbb felsorolt gépek közül kinek mi a véleménye?
    Köszi előre is :)
    Makita MLT 100 kukába való egy évig használtam ha valakit érdekel küldök neki róla videót, hogy kóválygott a tengely :/ Azóta csak a DW745-QS örök szerelem ;]

    [ Szerkesztve ]

    Meló végére is maradjon meg mind a tíz ujj, ha tíz sört kell kérni....

  • thyeby

    őstag

    válasz kavalkád #45070 üzenetére

    Az MLT100-ról lesújtó a véleményem.
    Amire vettem (rétegelt táblák felosztása A4 papír méretűre), tökéletesen megfelel. De ezen kívül szinte semmire. Nem tudok olyan funkcióját megemlíteni, ami jó.
    Nekem eszembe nem jutna (épp ennek okán) a 2704-ért pénzt adni. Lehet, hogy az mégis jó, de nekem oda a bizalmam. (Szerintem a Makita cég igen távol áll a profizmustól. Nem vált be a gérvágójuk, a MLT100, az akkus fúrócsavarozóiktól sem vágom magam hanyatt, kivált, hogy akkut drágábban csak a Hilti, és a Festool kínál. Nem tetszik egyik sarokcsiszolójuk sem, a fúrókalapácsaik meg? Volt a kezemben több újszerű is, aminek már lógott, lötyögött a tokmánya, vérzett a nyaka, ergo pontos munkára alkalmatlan volt.) Az excentercsiszoló se egy eltalált bűvésztrükk, a rezgőcsiszoló pedig még tecsógazdaságosnak is silány. Gyakorlatilag, amit ötvenezer forint alatt kínálnak, az mind gagyi dolog, amit fölötte, az pedig túlárazott a konkurencia minőségéhez és áraihoz viszonyítva.
    Ami nagyon bejött nekem tőlük, az a 300-as szalagfűrész, a 100-as szalagcsiszoló, a nagy felsőmaró, illetve a keskeny szalagcsiszolójuk. Más semmi nem tetszik.
    Ez a Maktec vonal mutatja, hogy nem kapnak infarktust elkúrni a jó nevüket aprópénzért. Szerintem amelyik gyártó belenyúl a barkács szektorba, menten el is kurvul. Egyszerűen sokat akar a szarka, de nem bírja a farka. Nem jut idejük a komolyat fejleszteni a szirszarokkal bajolástól.
    És van egy ilyen irányzat elterjedőben jó nevek mentén sajnos. Stihl műanyag rönkfogóval, Hilti barkács fúrócsavarozó. Nem jó ómen. Remélem, a Festool alkotásait sohasem fogom látni a Metro, OBI, tecsó és társai polcain.
    Nem véletlenül határoztam el, hogy megveszem jövőre a Bosch asztali körfűrészt - így, hogy jelentősen lejjebb vitték az árát (évekig 300 felett tartották), egyszerűen lesöpör mindenkit az asztalról. Lehet még ebben a kategóriában eltalált DeWaltot választani, de aranyáron.
    Az igazi persze legalább egy Hammer gép a Feldertől egymilláért. De azt is moddingolni kényszerült Marius Hornberger.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz fakovács #45071 üzenetére

    Nekem a Mafell a legszimpatikusabb.
    Azt írják a fiúk, hogy jó a Makita is, bár nem tudom, mit várnak el tőle. Látom, hogy sokan spórolnak a jó keksz árán. Hát akkor ugyan mindegy 60-80 ezres kategóriától felfele, hogy melyik lesz az. Pontosabban akkor a mafell ágyuval lövés verébre.

    Írj néhány szót a 745 QS-ről, ha időd engedi.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Winner_hun

    félisten

    válasz thyeby #45067 üzenetére

    1. Kiléptet, tán havonta, ha lejárnak a kukik. Csak így lépek be, ne kelljen már mindig bejelentkezgetni.

    ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

  • pacman_123

    tag

    válasz fakovács #45071 üzenetére

    Szia,

    Ő ("Egy griff" a zindexesről) a Kit-listája alapján a PJ7000 -et nyúzza:

    https://youtu.be/WglmtQtB7j0?t=51

    De ha a videó alatt megkérdezed mi a tapasztalata, szerintem ott is válaszol neked.

    Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar

  • yooccoo

    aktív tag

    válasz thyeby #45072 üzenetére

    gts10xc 231e a szerszámoutleten, a dw745 214e a gelkonál
    mi ebben az aranyár?
    a makteccel nincs baj .. csak tudni kell helyén kezelni, akárcsak a zöldbost

  • yooccoo

    aktív tag

    válasz fakovács #45071 üzenetére

    a festoolnak nincs lamellómarója, ezért elég nehéz volna összehasonlítani a két technológiát
    ki a kereskedőd?

  • fakovács

    újonc

    Oksa köszi felkeresem :)

    Hát a Dewalt egy örök szerelem marad számomra.
    Bevallom nem arra használom amire kitalálták. rendszeresen szélezek vele pallót és deszkát a motorja és a csapágyak hibátlan. A lap kicsit kaki volt bár részt vettem benne hogy az is legyen. Kapott egy Bosch lapot...
    A vezető rendszere valami fenomenális elöl hátul fogaskerék úgy szint elől hátul fogaslécen fixen rögzítve három-három imbusz csavar ha az egyiken van a vezető akkor 0-50cm a vágható szélesség ha szélsőn akkor 15-63cm-ig illetve a bal oldalon ahol 25cm áll rendelkezésre széltében vágni. A kereszt vezető az elég gagyi de naprakész szaki csinál magának olyat amilyet ő szeret. :D
    Tervezek majd egy youtube videót csinálni ha kész akkor belinkelem. (mondjuk most lesz időm mert késik két hetet az elszívóm érkezése) Bernardo DC 300-as erről is írok majd véleményt később meg tapasztalatokat :)

    Illetve vettem egy Maktec M3600 1650 Wattos Felsőmarót imádom hiába hobbi ennek a vaddisznónak nincs ellenfele. Nem kotyog nem lötyög, nem nyekereg végzi dolgát úgy ahogyan azt kell ;)

    Igen tudom, hogy nincs, viszont ha azt nézem hogy ha veszek egy hosszlyukfúró szupportot a Bernardo ADM 260-as gyalumra plusz mellé egy lapostiplimarót még tudok venni egy másik gépet is. Persze nem tagadom amíg ti a dominóval megcsináljátok és ki is takarítotok én addig valószínűleg csak állítgatom a cuccokat de sajnos a szükség nagy úr ha most csak erre van lovetta akkor ebből kell operálnom

    [ Szerkesztve ]

    Meló végére is maradjon meg mind a tíz ujj, ha tíz sört kell kérni....

  • Grizzlu

    tag

    válasz thyeby #45072 üzenetére

    Azert az Hornberger reszerol egy apro kis tuning volt, amit a gyar azota ki is kuszobolt, amint azt egy kesobbi videoban mondta is. Leszamitva ezt, panasza nem volt a gepre a sracnak, abszolut csucsminosegunek nevezte a sajat kategoriajaban. En hobbistakent eletem vegeig ellenek egy olyan bovitheto Hammerrel, sot, elobb-utobb ugyis veszek egyet :)

    A GTS pedig majd megmarad horodzhato mindenesnek ;)

    [ Szerkesztve ]

    MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W

  • thyeby

    őstag

    válasz yooccoo #45076 üzenetére

    Igazad van. Már megint.
    (Egyébként a Szerszámdobozban 200 alatt van a DW ára.)

    Régen volt, amikor összehasonlítgattam ezeket a gépeket. Akkor még a DW 400 ezer magasságában létezett - de nem ezek a "drótvázra" építettek. Valamiért kevés a bizalmam abban, hogy a cső nem fog elkajlulni.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz fakovács #45078 üzenetére

    A Domino után semmit nem kell takarítani. A hosszlyukfúróra ha ráérzel, nem leszel lassabb, mint én a dominómmal. Mi több, ahol nekem véget érnek a beállítási lehetőségeim - DF 500, (összesen háromféle szélességem van, és 28 mm mélységnél többet nem tudok abszolválni.) Neked ott kezdődnek igazán. Szabad leszel vele, mint a galamb.
    Csikolja a fantáziámat a Matthias Wandel fém pantoroutere.

    Több fa van, mint asztalos!

  • kavalkád

    aktív tag

    válasz thyeby #45072 üzenetére

    köszönöm a véleményeket, elszomorít, hogy ilyen sok negatív tapasztalat van a Makitával kapcsolatban, azt hittem komolyabb termékeket gyártanak. van egyálatlán olyan megfizethető márka ami megbízható?

  • thyeby

    őstag

    válasz kavalkád #45082 üzenetére

    Nem jó, ha az ember egy márkából épít flottát. Minden márkának megvannak a legendái. Festool excenter 150/3, a Dominó, DeWalt a gérvágókban király, és jók a fúrócsavarozói, Bosch GEX excenter - tőlük meg dekopírt nem szabad venni, pedig ők találták fel - Fein multigép, Mafell párostipliző. Nem sorolom tovább. Ha egy gépnek magas a használtpiaci ára a konkurenseihez mérten, az azt jelenti, hogy kimagasló. Lehet sz@rbanyúlni prémium géppel is, de az elég ritka. Általában a debütálóra veszélyesebb beruházni. A specifikációban ígért adatok sok esetben smafuk, a marketing agymosást pedig egyetlen márkánál sem szabad nemhogy komolyan venni, elolvasni se. Kereskedőt nem kérdezünk, hogy mi a jó gép, mert nem ért hozzá egy se, és mind ránk sóz valamit, amije épp van - lehetőleg a legdrágábbat. Jocó, ha megint magadra veszed ezt, akkor a kis seggedbe nagyot rúgok bazmeg!

    Alapszabály, hogy a megbízható gépek drágák. Az, hogy megfizethető, relatív dolog. Nekem a Domino pölö barkácsoló zsebbel kurvadrága volt. Iparos szemmel viszont kifejezetten olcsó.
    Ha barkácsolsz, végy a barkácsgép árán inkább használt iparit, mert az életre szól. Ha iparos vagy, képezz fejlesztési alapot, és okosan fejlessz. Van, amikor a drága gép nem hogy megtérül, hanem arany tojást tojó tyúk, az olcsó gép pedig ronda deficit. (Több ipari hőlégfúvó árát csaptam a kukába azzal, hogy nem akarózott mélyebben a zsebembe nyúlni, és tucatszámra vettem a barkács csodákat. Évente legalább kettőt elhasználtam. Vagy öt éve megvettem az iparit - még javítani se kellett csak elővenni, és hugyoztatni ezerrel.)

    A gépválasztás keményebb dió, mint maga a szakma. Sok energiát kell belefecölni, hogy az ember egyből azt vegye meg, amire valójában szüksége van. A szakma arról szól, hogy elolvasod, megtanulod a tankönyvet, begyakorlod, és király vagy. Ha gépet akarsz venni, akkor nem ott kell olvasni, ahol ésszerű lenne. Ott kapitális hazugságok és nyíltszíni rászedések, kopasztások tömkelege van. Fórumokat kell olvasni. Ha elég sokan magasztalnak egy típust, az százszor annyit jelent, mint a marketing agymosásnak egyetlen betűje.

    Több fa van, mint asztalos!

  • pali923

    tag

    válasz kavalkád #45082 üzenetére

    Az amerikánereknek van, az európéereknek már kevesebb a lehetőség, nekünk itt a vadkeleti Ázsia-alsón meg csak a nyálunk csorog legfeljebb. :F

    A helyzet reménytelen, de nem komoly.

  • pali923

    tag

    válasz thyeby #45083 üzenetére

    Az első mondatodat már sokszor sok helyen én is elsütöttem. Különösen az arcoskönyön kérdezik meg sokan: melyik jobb márka: x vagy y? Van aki dicsekszik vele, hogy csak z-t vesz, mert az a legjobb. Ez nem igaz.

    Ha már szóba hoztad: ezúton is köszönöm mindenkinek, hogy a GEX150-re "rábeszélt", ma is nyektettem vagy 2 órát, és nem bizsereg a kezem azóta sem. Arról nem beszélve, hogy mennyivel haladósabb a munka vele, mint az elődjével. Viszont a (kék) Bosch dekopírom szerintem igen jó gép. Lehet, hogy csak azért mondom, mert nincs összehasonlítási alapom, no meg ez egy régi használt gép. Máris bizonyítja, amit ezekről a régi gépekről mondtál: 15.000-ért vettem, de amíg nem esik szét, nem veszek másikat. Olyan finoman lehet vele dolgozni, mint egy kis varrógéppel. A legalább 30 éves Lamellómat sem fogom sosem lecserélni, amíg él. Meg szerintem a 400€-s Kity sem volt rossz vétel.

    Mindenkinek azt tanácsolom, olvasson sokat, és vásárlás előtt. Abba a bizonyos metibo gérvágóba veled együtt dőltünk bele. Sajnos akkor kezdtem utánanézni, hogy hogyan is lehetne ezt feljavítani, amikor már megvettem, és használni akartam. Addig azt hittem, jó gépet vettem. Aztán az első vélemény az volt róla, amit találtam, hogy "tört volna el a lábam, mikor érte mentem". Valamelyik helyi klasszikus követte el, ki lehetett vajon? :)) Ha ezt 5 nappal korábban elolvasom, egy csomó bosszúságtól, no meg némi pénzszórástól kíméltem volna meg magam.
    Aztán a sok olvasás, kérdezősködés (ilyen helyeken) után lehet levonni a tanulságot, és megvenni valamit, ami a legkisebb kompromisszummal jár. Tökéleteset úgyis nagyon nehéz vásárolni.

    A kereskedőkről írt véleményed sem mindig igaz, szerencsére, nem csak Jocóra. :) Egy helyre járok sok-sok éve, és volt már amiről lebeszéltek, volt amire rá, de mindig elmondták, miért. Hallgatok rájuk általában, és még sosem csalódtam. Meg aztán már jobb árakat is kapok. Ilyen drága dolgokat nem barkácsáruházban kell vásárolni, ahol az eladó csak az áru színét ismeri fel.

    Még annyit, hogy a boltban szervizelnek is, van tapasztalatuk ilyen téren is. Ez talán még többet jelent, mint az eladás. Vettem már úgy konyhai gépet, hogy a forgalmazó szervizfőnökét hívtam fel, mennyi baj van ezekkel a gépekkel? Mondta, hogy jó, és tényleg használjuk is a gépet vagy 15 éve.

    [ Szerkesztve ]

    A helyzet reménytelen, de nem komoly.

  • indianjoe23

    csendes tag

    válasz kavalkád #45070 üzenetére

    Szia!
    Nekem makita 2704 van, lassan három éve. Ezt nem propagáltam, mert úgy érzem, sok okosat nem tudok mondani, hogy milyen. Én nem vagyok profi, csak egyszerű műkedvelő, ezt a gépet annak idején ajándékba kaptam. Azóta sem hasonló értékeset. Nem tudom összehasonlítani az mlt100-al, mert azt abszolút nem ismerem. Ami negatív tapasztalat ezzel, például az, hogy a steller rögzítése nem atombiztos, jártam úgy, hogy nehéz tárgy vágásakor picit elmozdult. Azóta egy pillanatszorítóval ezt megakadályozom. A porelszívás komoly segédeszközöket kíván, én csak egy porszívóval kötöm össze, de az nem túl hatásos. 45 fokba nem tudom megdönteni a fűrészlapot, nem tudom miért, de erre nem is volt eddig szükségem, biztos valamit állítani kellene rajta. A napokban olvastam másik fórumon, hogy valaki beszerzett egy gts10xc-t, és gondja volt a párhuzamossággal, ennek hatására vizsgálodtam szőrmentén, nem mikrométerrel, de nem találtam ezzel gondot. Az asztallap valami aluöntvény, sík, nincs vele gond. Ennek nincs tolóasztala, de létezik hozzá egy úgynevezett "gleitführung", ami hasonló rendeltetésű, egy nagy gond vele, hogy rohadt drága, több, mint ötvenezer forint, én balga módon megvettem, de semmi értelme nem volt, ez pénzkidobás. A mércéje, vagy nem tudom minek nevezzem, olyan hétköznapi, én nem használtam, mindig külön vonalzóval állítottam be a vágásszélességet. Egyéb gondom nem volt vele. Mit kellene még jellemezni rajta?

  • kavalkád

    aktív tag

    válasz indianjoe23 #45087 üzenetére

    szépen körbe írtad, köszi.
    azt a "gleitführung" lefényképeznéd majd lécci alkalmasint, nem tudom elképzelni.
    ne fáradj, megtaláltam végül

    [ Szerkesztve ]

  • generatoros

    tag

    válasz thyeby #45069 üzenetére

    Köszönöm neked is és Andrásnak is a segítő szándékát,de antitalentum vagyok és nem sikerül a hsz elküldése, ezért , mivel úgy gondolom , hogy másoknak is hasznos lehet az én esetem vagy kálváriám , leírom egy papírra és részletekben próbálom meg megosztani a többiekkel, mert véleményem szerint hasznos lehet a beállítás kapcsán.

  • thyeby

    őstag

    válasz generatoros #45089 üzenetére

    Pipáld ki a pirossal bekarikázott jelölőnégyzetet!
    Ha erre a képre kattintol, kinagyítja.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • AndrewBlase

    senior tag

    válasz thyeby #45090 üzenetére

    Nekem be van pipálva mindhárom opció, időnként mégis kiléptet. :K

    Miért mindig én???

  • generatoros

    tag

    válasz thyeby #45090 üzenetére

    időkorlát nélkül vagyok belépve, biztosan valami banális dolgot nem tudok és most neki látok leírni amit a történetem és részletekben próbálom majd elküldeni a fórumra.

  • Peterhappy

    őstag

    válasz generatoros #45089 üzenetére

    "részletekben próbálom meg megosztani a többiekkel" - pontosan ezt javasoltam neked én is, részletekben, bekezdésről-bekezdésre próbáld bővíteni a hozzászólásod, annak sorozatos módosításával. Egy hozzászólást öt percig tudsz szerkeszteni.
    Ha esetleg hibába futnál, akkor új hozzászólásban folytathatod az előzőt - ennek oka vagy az öt perces szerkesztési időből való kicsúszás lesz/lehet, vagy elérted a maximális karakterszámot/hozzászólás (én sem tudok ilyen limitről, de attól még lehet).

    Tibi, ezzel a lendülettel sikerült is országgal-világgal megosztanod az e-mail címed.
    Ha esetleg ilyen irányú terveid nem voltak, és zavarna, szólj írj egy moderátornak (nem tudom, itt ki az), hogy kapja ki a képet a hozzászólásodból.

  • matta2003

    tag

    válasz Peterhappy #45093 üzenetére

    Az adatlapján a telefonszáma és a neve is meg van adva, nem hiszem, hogy zavarná, hogy az e-mail címe nyilvánossá vált. :)
    Egyébként mindig nagy élvezettel olvasom a hozzászólásaitokat!
    Hajrá!

    nem 21 éves vagyok...

  • thyeby

    őstag

    válasz Peterhappy #45093 üzenetére

    Motorral nem tudják keresni, mert kép. Attól pedig nem rezeg a nadrág a lábam szárán, hogy itt a klubban visszaélnek vele. Egy mail címet nem lehet eladni, minimum többszáz db kell, hogy legyen vevő rá.
    Pontosabban kereshető motorral, de aki már ott tart, az nem fórumok szűrésével fogja pazarolni a processzoridejét.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz AndrewBlase #45091 üzenetére

    Akkor jól sejtettem, hogy az időkorlát off a szövegszerkesztőre nem vonatkozik.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz kavalkád #45096 üzenetére

    Mára tudományággá vált az internet elől elbújni. A legtöbb IT szakember sincs képben: Milyen keresőt, milyen titkosítást, milyen egyéb védelmeket használj.

    Ez a videó csupán betekintő, úgy, mint a jéghegy csúcsa. Annak függvényében nyomoznak utánad, és olyan eredményességgel, amennyire fontos vagy nekik.
    Kicsit komolytalanra fordítva a szót, én azt szoktam mondani a túlzottan parázóknak, követési mániásoknak, hogy nesze efbíáj, neked adom a világ összes adatát. Matematikai képtelenség minden adaton úrrá lenni.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • Peterhappy

    őstag

    válasz matta2003 #45094 üzenetére

    :) Jogos, ezt latod nem neztem...

    En valoban tulparazom, elnezest. Anno a regi freemailes fiokomat feltortek, gyenge jelszot hasznaltam. Komoly levelezest ott nem folytattam, de olyan spambombazast kaptam, hogy uj fiokot kellett keszitenem (veletlen, megis milyen frappans ez igy leirva egy asztalos topicban).

    A most hasznalt e-mail cimem akkor kerult nyilvanossagra, mikor egy olyan weboldalt tortek fel, amire azzal regisztraltam. Mindenhova egyedi jelszot hasznalok, igy a fiokom nem tortek fel, cserebe tobb ezer spamet kaptam, koszonhetoen annak, hogy publikaltak az e-mail cimeket es mivel a sztoribol jo nagy balhe lett, igen sokan felkerestek a tobb tizezer mailcimet publikalo weboldalt. Eleg szar erzes volt a listan viszontlatni "magamat".

    Szoval elnezest Tibi, csak a jo szandek vezerelt, tulaggodtam.

    [ Szerkesztve ]

  • generatoros

    tag

    válasz thyeby #45060 üzenetére

    Ahogy már előzőleg írtam, szinte kosárban vettem a gépet. Amikor össze vásároltam az általam gondolt alkatrészeket elkezdtem összerakni. A négy orsót elég macerás a helyére rakni, elsőre nem lett jó, nagy eltérést ( 2-3 tizedet) mértem. A többszöri próbálkozás arra volt jó, hogy rájöttem nem is ez a legnagyobb macera, hiszen a kicsi lánckerekek( talán 9 vagy 10 fog) nem jól elhelyezve ,akár egy fog is okozhat nagy eltérést 2 fog elrakása esetén már szorul is a tekerő, Aztán a lánckerekeket rögzítő stift behelyezése is mozdít valamit, ezek után most már harmadik neki ugrás következett, lánc nélkül külön külön a négy orsót betekertem a helyére úgy , hogy egyforma hosszan lógtak ki az asztal sarkain lévő kocka anyákból majd kb lukra téve a kicsi lánckerekeket a stifteket félig beütve felpróbáltam a láncot , könnyen mozgott a tekerő. még egyszer ellenőrizve, mérve a kilógásokat megállapítottam, hogy ez jó. gyalulás után még mindig durva 2-3 tizedes eltérés a deszka szélein. pumpa már ment föl ez volt a harmadik szét össze szerelés. van nekem egy elég pontos idomszerem kb 10cm magas és 6-7 cm átmérő, század pontos 100mm. a késhenger alatt ezt elvezettem( tologattam) ,sehol nem tudtam alátolni a legvékonyabb hézagmérőmet(0,05mm). Akkor még nem tudtam hogy amit rendellenesnek gondoltam--- de nem igazán tudtam , hogy valóban hiba vagy az asztalos gépek ilyenek---az később tényleg hiba lehetett. arról van szó, hogy a késhengerben a kések szerintem csálén álltak, de csak nüansznyi volt az eltérés.A késeket ahogy olvastam jutyubos videókon az elszedő asztalhoz állítottam mind három esetben. Aztán olyan beszédet is hallottam, hogy a vastagoló asztalhoz kell a kést állítani és a késhez az elszedő asztalt,aztán az etetőt is, na ez aztán összezavart alaposan. Elképzelni sem tudom hogyan állítják a vastagoló asztalhoz a késeket? Az egyengető asztal állítása is nálam kimerült abban, hogy a fogásmélység állítóval lehet csak. Amikor lenyugodtam és megpróbáltam átgondolni, hogyan fogom a marhaságnak gondolt infó alapján én a vastagolóhoz állítani a késeket első lépésben vettem egy vastagfalu ( 3mm) 20 x 40mm alu zártszelvényt ami 1.5m volt. Ha már megnyertem, hazavittem de nem sütöttem meg és nem is ettem belőle,de feltettem az asztalra, na nem az ebédlőre, hanem az etető és elszedőre. Nagy meglepetés volt amit láttam, ugye a fogásmélység állítóval nullára tekertem és így bizony szöget zárt be a két különben jó állapotú
    sík felület.Ekkor felgyorsult minden, mert én már nem törődtem azzal, hogy mi a szakszerű és mi nem levettem az asztalok oldaláról a két vinklit és sima papírlap csíkot raktam a vinkli és az asztal széle közé, majd átlós irányban az elszedő is kapott ilyen 0.2mm vastag papírt. Ezek után megint késállítás és továbbra is az elszedő asztalhoz a vonalzós módszerrel, és továbbra sem a vastagoló asztalhoz. Nem tudom mi történt, de azóta van a 0,07mm eltérés és nem 2-3 tized mm. nem akarom most bolygatni mert sokkal jobb, de ,ha a sörös dobozos hézagolás nem bonyolult akkor azért megpróbálnám. Valószínűsítem, hogy a sárgaréz anyák és a vastagoló közé kell valahogy becsúsztatni. azt még nem tudom hogyan marad ott is, de majd meglátjuk. ez lenne a történet.Ahogy már előzőleg írtam, szinte kosárban vettem a gépet. Amikor össze vásároltam az általam gondolt alkatrészeket elkezdtem összerakni. A négy orsót elég macerás a helyére rakni, elsőre nem lett jó, nagy eltérést ( 2-3 tizedet) mértem. A többszöri próbálkozás arra volt jó, hogy rájöttem nem is ez a legnagyobb macera, hiszen a kicsi lánckerekek( talán 9 vagy 10 fog) nem jól elhelyezve ,akár egy fog is okozhat nagy eltérést 2 fog elrakása esetén már szorul is a tekerő, Aztán a lánckerekeket rögzítő stift behelyezése is mozdít valamit, ezek után most már harmadik neki ugrás következett, lánc nélkül külön külön a négy orsót betekertem a helyére úgy , hogy egyforma hosszan lógtak ki az asztal sarkain lévő kocka anyákból majd kb lukra téve a kicsi lánckerekeket a stifteket félig beütve felpróbáltam a láncot , könnyen mozgott a tekerő. még egyszer ellenőrizve, mérve a kilógásokat megállapítottam, hogy ez jó. gyalulás után még mindig durva 2-3 tizedes eltérés a deszka szélein. pumpa már ment föl ez volt a harmadik szét össze szerelés. van nekem egy elég pontos idomszerem kb 10cm magas és 6-7 cm átmérő, század pontos 100mm. a késhenger alatt ezt elvezettem( tologattam) ,sehol nem tudtam alátolni a legvékonyabb hézagmérőmet(0,05mm). Akkor még nem tudtam hogy amit rendellenesnek gondoltam--- de nem igazán tudtam , hogy valóban hiba vagy az asztalos gépek ilyenek---az később tényleg hiba lehetett. arról van szó, hogy a késhengerben a kések szerintem csálén álltak, de csak nüansznyi volt az eltérés.A késeket ahogy olvastam jutyubos videókon az elszedő asztalhoz állítottam mind három esetben. Aztán olyan beszédet is hallottam, hogy a vastagoló asztalhoz kell a kést állítani és a késhez az elszedő asztalt,aztán az etetőt is, na ez aztán összezavart alaposan. Elképzelni sem tudom hogyan állítják a vastagoló asztalhoz a késeket? Az egyengető asztal állítása is nálam kimerült abban, hogy a fogásmélység állítóval lehet csak. Amikor lenyugodtam és megpróbáltam átgondolni, hogyan fogom a marhaságnak gondolt infó alapján én a vastagolóhoz állítani a késeket első lépésben vettem egy vastagfalu ( 3mm) 20 x 40mm alu zártszelvényt ami 1.5m volt. Ha már megnyertem, hazavittem de nem sütöttem meg és nem is ettem belőle,de feltettem az asztalra, na nem az ebédlőre, hanem az etető és elszedőre. Nagy meglepetés volt amit láttam, ugye a fogásmélység állítóval nullára tekertem és így bizony szöget zárt be a két különben jó állapotú
    sík felület.Ekkor felgyorsult minden, mert én már nem törődtem azzal, hogy mi a szakszerű és mi nem levettem az asztalok oldaláról a két vinklit és sima papírlap csíkot raktam a vinkli és az asztal széle közé, majd átlós irányban az elszedő is kapott ilyen 0.2mm vastag papírt. Ezek után megint késállítás és továbbra is az elszedő asztalhoz a vonalzós módszerrel, és továbbra sem a vastagoló asztalhoz. Nem tudom mi történt, de azóta van a 0,07mm eltérés és nem 2-3 tized mm. nem akarom most bolygatni mert sokkal jobb, de ,ha a sörös dobozos hézagolás nem bonyolult akkor azért megpróbálnám. Valószínűsítem, hogy a sárgaréz anyák és a vastagoló közé kell valahogy becsúsztatni. azt még nem tudom hogyan marad ott is, de majd meglátjuk. ez lenne a történet.Ahogy már előzőleg írtam, szinte kosárban vettem a gépet. Amikor össze vásároltam az általam gondolt alkatrészeket elkezdtem összerakni. A négy orsót elég macerás a helyére rakni, elsőre nem lett jó, nagy eltérést ( 2-3 tizedet) mértem. A többszöri próbálkozás arra volt jó, hogy rájöttem nem is ez a legnagyobb macera, hiszen a kicsi lánckerekek( talán 9 vagy 10 fog) nem jól elhelyezve ,akár egy fog is okozhat nagy eltérést 2 fog elrakása esetén már szorul is a tekerő, Aztán a lánckerekeket rögzítő stift behelyezése is mozdít valamit, ezek után most már harmadik neki ugrás következett, lánc nélkül külön külön a négy orsót betekertem a helyére úgy , hogy egyforma hosszan lógtak ki az asztal sarkain lévő kocka anyákból majd kb lukra téve a kicsi lánckerekeket a stifteket félig beütve felpróbáltam a láncot , könnyen mozgott a tekerő. még egyszer ellenőrizve, mérve a kilógásokat megállapítottam, hogy ez jó. gyalulás után még mindig durva 2-3 tizedes eltérés a deszka szélein. pumpa már ment föl ez volt a harmadik szét össze szerelés. van nekem egy elég pontos idomszerem kb 10cm magas és 6-7 cm átmérő, század pontos 100mm. a késhenger alatt ezt elvezettem( tologattam) ,sehol nem tudtam alátolni a legvékonyabb hézagmérőmet(0,05mm). Akkor még nem tudtam hogy amit rendellenesnek gondoltam--- de nem igazán tudtam , hogy valóban hiba vagy az asztalos gépek ilyenek---az később tényleg hiba lehetett. arról van szó, hogy a késhengerben a kések szerintem csálén álltak, de csak nüansznyi volt az eltérés.A késeket ahogy olvastam jutyubos videókon az elszedő asztalhoz állítottam mind három esetben. Aztán olyan beszédet is hallottam, hogy a vastagoló asztalhoz kell a kést állítani és a késhez az elszedő asztalt,aztán az etetőt is, na ez aztán összezavart alaposan. Elképzelni sem tudom hogyan állítják a vastagoló asztalhoz a késeket? Az egyengető asztal állítása is nálam kimerült abban, hogy a fogásmélység állítóval lehet csak. Amikor lenyugodtam és megpróbáltam átgondolni, hogyan fogom a marhaságnak gondolt infó alapján én a vastagolóhoz állítani a késeket első lépésben vettem egy vastagfalu ( 3mm) 20 x 40mm alu zártszelvényt ami 1.5m volt. Ha már megnyertem, hazavittem de nem sütöttem meg és nem is ettem belőle,de feltettem az asztalra, na nem az ebédlőre, hanem az etető és elszedőre. Nagy meglepetés volt amit láttam, ugye a fogásmélység állítóval nullára tekertem és így bizony szöget zárt be a két különben jó állapotú
    sík felület.Ekkor felgyorsult minden, mert én már nem törődtem azzal, hogy mi a szakszerű és mi nem levettem az asztalok oldaláról a két vinklit és sima papírlap csíkot raktam a vinkli és az asztal széle közé, majd átlós irányban az elszedő is kapott ilyen 0.2mm vastag papírt. Ezek után megint késállítás és továbbra is az elszedő asztalhoz a vonalzós módszerrel, és továbbra sem a vastagoló asztalhoz. Nem tudom mi történt, de azóta van a 0,07mm eltérés és nem 2-3 tized mm. nem akarom most bolygatni mert sokkal jobb, de ,ha a sörös dobozos hézagolás nem bonyolult akkor azért megpróbálnám. Valószínűsítem, hogy a sárgaréz anyák és a vastagoló közé kell valahogy becsúsztatni. azt még nem tudom hogyan marad ott is, de majd meglátjuk. ez lenne a történet.Ahogy már előzőleg írtam, szinte kosárban vettem a gépet. Amikor össze vásároltam az általam gondolt alkatrészeket elkezdtem összerakni. A négy orsót elég macerás a helyére rakni, elsőre nem lett jó, nagy eltérést ( 2-3 tizedet) mértem. A többszöri próbálkozás arra volt jó, hogy rájöttem nem is ez a legnagyobb macera, hiszen a kicsi lánckerekek( talán 9 vagy 10 fog) nem jól elhelyezve ,akár egy fog is okozhat nagy eltérést 2 fog elrakása esetén már szorul is a tekerő, Aztán a lánckerekeket rögzítő stift behelyezése is mozdít valamit, ezek után most már harmadik neki ugrás következett, lánc nélkül külön külön a négy orsót betekertem a helyére úgy , hogy egyforma hosszan lógtak ki az asztal sarkain lévő kocka anyákból majd kb lukra téve a kicsi lánckerekeket a stifteket félig beütve felpróbáltam a láncot , könnyen mozgott a tekerő. még egyszer ellenőrizve, mérve a kilógásokat megállapítottam, hogy ez jó. gyalulás után még mindig durva 2-3 tizedes eltérés a deszka szélein. pumpa már ment föl ez volt a harmadik szét össze szerelés. van nekem egy elég pontos idomszerem kb 10cm magas és 6-7 cm átmérő, század pontos 100mm. a késhenger alatt ezt elvezettem( tologattam) ,sehol nem tudtam alátolni a legvékonyabb hézagmérőmet(0,05mm). Akkor még nem tudtam hogy amit rendellenesnek gondoltam--- de nem igazán tudtam , hogy valóban hiba vagy az asztalos gépek ilyenek---az később tényleg hiba lehetett. arról van szó, hogy a késhengerben a kések szerintem csálén álltak, de csak nüansznyi volt az eltérés.A késeket ahogy olvastam jutyubos videókon az elszedő asztalhoz állítottam mind három esetben. Aztán olyan beszédet is hallottam, hogy a vastagoló asztalhoz kell a kést állítani és a késhez az elszedő asztalt,aztán az etetőt is, na ez aztán összezavart alaposan. Elképzelni sem tudom hogyan állítják a vastagoló asztalhoz a késeket? Az egyengető asztal állítása is nálam kimerült abban, hogy a fogásmélység állítóval lehet csak. Amikor lenyugodtam és megpróbáltam átgondolni, hogyan fogom a marhaságnak gondolt infó alapján én a vastagolóhoz állítani a késeket első lépésben vettem egy vastagfalu ( 3mm) 20 x 40mm alu zártszelvényt ami 1.5m volt. Ha már megnyertem, hazavittem de nem sütöttem meg és nem is ettem belőle,de feltettem az asztalra, na nem az ebédlőre, hanem az etető és elszedőre. Nagy meglepetés volt amit láttam, ugye a fogásmélység állítóval nullára tekertem és így bizony szöget zárt be a két különben jó állapotú
    sík felület.Ekkor felgyorsult minden, mert én már nem törődtem azzal, hogy mi a szakszerű és mi nem levettem az asztalok oldaláról a két vinklit és sima papírlap csíkot raktam a vinkli és az asztal széle közé, majd átlós irányban az elszedő is kapott ilyen 0.2mm vastag papírt. Ezek után megint késállítás és továbbra is az elszedő asztalhoz a vonalzós módszerrel, és továbbra sem a vastagoló asztalhoz. Nem tudom mi történt, de azóta van a 0,07mm eltérés és nem 2-3 tized mm. nem akarom most bolygatni mert sokkal jobb, de ,ha a sörös dobozos hézagolás nem bonyolult akkor azért megpróbálnám. Valószínűsítem, hogy a sárgaréz anyák és a vastagoló közé kell valahogy becsúsztatni. azt még nem tudom hogyan marad ott is, de majd meglátjuk. ez lenne a történet.Ahogy már előzőleg írtam, szinte kosárban vettem a gépet. Amikor össze vásároltam az általam gondolt alkatrészeket elkezdtem összerakni. A négy orsót elég macerás a helyére rakni, elsőre nem lett jó, nagy eltérést ( 2-3 tizedet) mértem. A többszöri próbálkozás arra volt jó, hogy rájöttem nem is ez a legnagyobb macera, hiszen a kicsi lánckerekek( talán 9 vagy 10 fog) nem jól elhelyezve ,akár egy fog is okozhat nagy eltérést 2 fog elrakása esetén már szorul is a tekerő, Aztán a lánckerekeket rögzítő stift behelyezése is mozdít valamit, ezek után most már harmadik neki ugrás következett, lánc nélkül külön külön a négy orsót betekertem a helyére úgy , hogy egyforma hosszan lógtak ki az asztal sarkain lévő kocka anyákból majd kb lukra téve a kicsi lánckerekeket a stifteket félig beütve felpróbáltam a láncot , könnyen mozgott a tekerő. még egyszer ellenőrizve, mérve a kilógásokat megállapítottam, hogy ez jó. gyalulás után még mindig durva 2-3 tizedes eltérés a deszka szélein. pumpa már ment föl ez volt a harmadik szét össze szerelés. van nekem egy elég pontos idomszerem kb 10cm magas és 6-7 cm átmérő, század pontos 100mm. a késhenger alatt ezt elvezettem( tologattam) ,sehol nem tudtam alátolni a legvékonyabb hézagmérőmet(0,05mm). Akkor még nem tudtam hogy amit rendellenesnek gondoltam--- de nem igazán tudtam , hogy valóban hiba vagy az asztalos gépek ilyenek---az később tényleg hiba lehetett. arról van szó, hogy a késhengerben a kések szerintem csálén álltak, de csak nüansznyi volt az eltérés.A késeket ahogy olvastam jutyubos videókon az elszedő asztalhoz állítottam mind három esetben. Aztán olyan beszédet is hallottam, hogy a vastagoló asztalhoz kell a kést állítani és a késhez az elszedő asztalt,aztán az etetőt is, na ez aztán összezavart alaposan. Elképzelni sem tudom hogyan állítják a vastagoló asztalhoz a késeket? Az egyengető asztal állítása is nálam kimerült abban, hogy a fogásmélység állítóval lehet csak. Amikor lenyugodtam és megpróbáltam átgondolni, hogyan fogom a marhaságnak gondolt infó alapján én a vastagolóhoz állítani a késeket első lépésben vettem egy vastagfalu ( 3mm) 20 x 40mm alu zártszelvényt ami 1.5m volt. Ha már megnyertem, hazavittem de nem sütöttem meg és nem is ettem belőle,de feltettem az asztalra, na nem az ebédlőre, hanem az etető és elszedőre. Nagy meglepetés volt amit láttam, ugye a fogásmélység állítóval nullára tekertem és így bizony szöget zárt be a két különben jó állapotú
    sík felület.Ekkor felgyorsult minden, mert én már nem törődtem azzal, hogy mi a szakszerű és mi nem levettem az asztalok oldaláról a két vinklit és sima papírlap csíkot raktam a vinkli és az asztal széle közé, majd átlós irányban az elszedő is kapott ilyen 0.2mm vastag papírt. Ezek után megint késállítás és továbbra is az elszedő asztalhoz a vonalzós módszerrel, és továbbra sem a vastagoló asztalhoz. Nem tudom mi történt, de azóta van a 0,07mm eltérés és nem 2-3 tized mm. nem akarom most bolygatni mert sokkal jobb, de ,ha a sörös dobozos hézagolás nem bonyolult akkor azért megpróbálnám. Valószínűsítem, hogy a sárgaréz anyák és a vastagoló közé kell valahogy becsúsztatni. azt még nem tudom hogyan marad ott is, de majd meglátjuk. ez lenne a történet.Ahogy már előzőleg írtam, szinte kosárban vettem a gépet. Amikor össze vásároltam az általam gondolt alkatrészeket elkezdtem összerakni. A négy orsót elég macerás a helyére rakni, elsőre nem lett jó, nagy eltérést ( 2-3 tizedet) mértem. A többszöri próbálkozás arra volt jó, hogy rájöttem nem is ez a legnagyobb macera, hiszen a kicsi lánckerekek( talán 9 vagy 10 fog) nem jól elhelyezve ,akár egy fog is okozhat nagy eltérést 2 fog elrakása esetén már szorul is a tekerő, Aztán a lánckerekeket rögzítő stift behelyezése is mozdít valamit, ezek után most már harmadik neki ugrás következett, lánc nélkül külön külön a négy orsót betekertem a helyére úgy , hogy egyforma hosszan lógtak ki az asztal sarkain lévő kocka anyákból majd kb lukra téve a kicsi lánckerekeket a stifteket félig beütve felpróbáltam a láncot , könnyen mozgott a tekerő. még egyszer ellenőrizve, mérve a kilógásokat megállapítottam, hogy ez jó. gyalulás után még mindig durva 2-3 tizedes eltérés a deszka szélein. pumpa már ment föl ez volt a harmadik szét össze szerelés. van nekem egy elég pontos idomszerem kb 10cm magas és 6-7 cm átmérő, század pontos 100mm. a késhenger alatt ezt elvezettem( tologattam) ,sehol nem tudtam alátolni a legvékonyabb hézagmérőmet(0,05mm). Akkor még nem tudtam hogy amit rendellenesnek gondoltam--- de nem igazán tudtam , hogy valóban hiba vagy az asztalos gépek ilyenek---az később tényleg hiba lehetett. arról van szó, hogy a késhengerben a kések szerintem csálén álltak, de csak nüansznyi volt az eltérés.A késeket ahogy olvastam jutyubos videókon az elszedő asztalhoz állítottam mind három esetben. Aztán olyan beszédet is hallottam, hogy a vastagoló asztalhoz kell a kést állítani és a késhez az elszedő asztalt,aztán az etetőt is, na ez aztán összezavart alaposan. Elképzelni sem tudom hogyan állítják a vastagoló asztalhoz a késeket? Az egyengető asztal állítása is nálam kimerült abban, hogy a fogásmélység állítóval lehet csak. Amikor lenyugodtam és megpróbáltam átgondolni, hogyan fogom a marhaságnak gondolt infó alapján én a vastagolóhoz állítani a késeket első lépésben vettem egy vastagfalu ( 3mm) 20 x 40mm alu zártszelvényt ami 1.5m volt. Ha már megnyertem, hazavittem de nem sütöttem meg és nem is ettem belőle,de feltettem az asztalra, na nem az ebédlőre, hanem az etető és elszedőre. Nagy meglepetés volt amit láttam, ugye a fogásmélység állítóval nullára tekertem és így bizony szöget zárt be a két különben jó állapotú
    sík felület.Ekkor felgyorsult minden, mert én már nem törődtem azzal, hogy mi a szakszerű és mi nem levettem az asztalok oldaláról a két vinklit és sima papírlap csíkot raktam a vinkli és az asztal széle közé, majd átlós irányban az elszedő is kapott ilyen 0.2mm vastag papírt. Ezek után megint késállítás és továbbra is az elszedő asztalhoz a vonalzós módszerrel, és továbbra sem a vastagoló asztalhoz. Nem tudom mi történt, de azóta van a 0,07mm eltérés és nem 2-3 tized mm. nem akarom most bolygatni mert sokkal jobb, de ,ha a sörös dobozos hézagolás nem bonyolult akkor azért megpróbálnám. Valószínűsítem, hogy a sárgaréz anyák és a vastagoló közé kell valahogy becsúsztatni. azt még nem tudom hogyan marad ott is, de majd meglátjuk. ez lenne a történet.Ahogy már előzőleg írtam, szinte kosárban vettem a gépet. Amikor össze vásároltam az általam gondolt alkatrészeket elkezdtem összerakni. A négy orsót elég macerás a helyére rakni, elsőre nem lett jó, nagy eltérést ( 2-3 tizedet) mértem. A többszöri próbálkozás arra volt jó, hogy rájöttem nem is ez a legnagyobb macera, hiszen a kicsi lánckerekek( talán 9 vagy 10 fog) nem jól elhelyezve ,akár egy fog is okozhat nagy eltérést 2 fog elrakása esetén már szorul is a tekerő, Aztán a lánckerekeket rögzítő stift behelyezése is mozdít valamit, ezek után most már harmadik neki ugrás következett, lánc nélkül külön külön a négy orsót betekertem a helyére úgy , hogy egyforma hosszan lógtak ki az asztal sarkain lévő kocka anyákból majd kb lukra téve a kicsi lánckerekeket a stifteket félig beütve felpróbáltam a láncot , könnyen mozgott a tekerő. még egyszer ellenőrizve, mérve a kilógásokat megállapítottam, hogy ez jó. gyalulás után még mindig durva 2-3 tizedes eltérés a deszka szélein. pumpa már ment föl ez volt a harmadik szét össze szerelés. van nekem egy elég pontos idomszerem kb 10cm magas és 6-7 cm átmérő, század pontos 100mm. a késhenger alatt ezt elvezettem( tologattam) ,sehol nem tudtam alátolni a legvékonyabb hézagmérőmet(0,05mm). Akkor még nem tudtam hogy amit rendellenesnek gondoltam--- de nem igazán tudtam , hogy valóban hiba vagy az asztalos gépek ilyenek---az később tényleg hiba lehetett. arról van szó, hogy a késhengerben a kések szerintem csálén álltak, de csak nüansznyi volt az eltérés.A késeket ahogy olvastam jutyubos videókon az elszedő asztalhoz állítottam mind három esetben. Aztán olyan beszédet is hallottam, hogy a vastagoló asztalhoz kell a kést állítani és a késhez az elszedő asztalt,aztán az etetőt is, na ez aztán összezavart alaposan. Elképzelni sem tudom hogyan állítják a vastagoló asztalhoz a késeket? Az egyengető asztal állítása is nálam kimerült abban, hogy a fogásmélység állítóval lehet csak. Amikor lenyugodtam és megpróbáltam átgondolni, hogyan fogom a marhaságnak gondolt infó alapján én a vastagolóhoz állítani a késeket első lépésben vettem egy vastagfalu ( 3mm) 20 x 40mm alu zártszelvényt ami 1.5m volt. Ha már megnyertem, hazavittem de nem sütöttem meg és nem is ettem belőle,de feltettem az asztalra, na nem az ebédlőre, hanem az etető és elszedőre. Nagy meglepetés volt amit láttam, ugye a fogásmélység állítóval nullára tekertem és így bizony szöget zárt be a két különben jó állapotú
    sík felület.Ekkor felgyorsult minden, mert én már nem törődtem azzal, hogy mi a szakszerű és mi nem levettem az asztalok oldaláról a két vinklit és sima papírlap csíkot raktam a vinkli és az asztal széle közé, majd átlós irányban az elszedő is kapott ilyen 0.2mm vastag papírt. Ezek után megint késállítás és továbbra is az elszedő asztalhoz a vonalzós módszerrel, és továbbra sem a vastagoló asztalhoz. Nem tudom mi történt, de azóta van a 0,07mm eltérés és nem 2-3 tized mm. nem akarom most bolygatni mert sokkal jobb, de ,ha a sörös dobozos hézagolás nem bonyolult akkor azért megpróbálnám. Valószínűsítem, hogy a sárgaréz anyák és a vastagoló közé kell valahogy becsúsztatni. azt még nem tudom hogyan marad ott is, de majd meglátjuk. ez lenne a történet.Ahogy már előzőleg írtam, szinte kosárban vettem a gépet. Amikor össze vásároltam az általam gondolt alkatrészeket elkezdtem összerakni. A négy orsót elég macerás a helyére rakni, elsőre nem lett jó, nagy eltérést ( 2-3 tizedet) mértem. A többszöri próbálkozás arra volt jó, hogy rájöttem nem is ez a legnagyobb macera, hiszen a kicsi lánckerekek( talán 9 vagy 10 fog) nem jól elhelyezve ,akár egy fog is okozhat nagy eltérést 2 fog elrakása esetén már szorul is a tekerő, Aztán a lánckerekeket rögzítő stift behelyezése is mozdít valamit, ezek után most már harmadik neki ugrás következett, lánc nélkül külön külön a négy orsót betekertem a helyére úgy , hogy egyforma hosszan lógtak ki az asztal sarkain lévő kocka anyákból majd kb lukra téve a kicsi lánckerekeket a stifteket félig beütve felpróbáltam a láncot , könnyen mozgott a tekerő. még egyszer ellenőrizve, mérve a kilógásokat megállapítottam, hogy ez jó. gyalulás után még mindig durva 2-3 tizedes eltérés a deszka szélein. pumpa már ment föl ez volt a harmadik szét össze szerelés. van nekem egy elég pontos idomszerem kb 10cm magas és 6-7 cm átmérő, század pontos 100mm. a késhenger alatt ezt elvezettem( tologattam) ,sehol nem tudtam alátolni a legvékonyabb hézagmérőmet(0,05mm). Akkor még nem tudtam hogy amit rend

Új hozzászólás Aktív témák