Hirdetés
-
IT café
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
biker
nagyúr
válasz stopperos #17691 üzenetére
sajnos szinte tele van az uno, 1 analóg és 2 digitális láb szabad, mert van rajta még sok más, szendvicsben ül egy panel az uno-n, azon van legyártva az áramkör. Ezt újratervezném, de a nano nem elég.
árammérő 100A/1V lakatfogókkal, 3fázist mér, TRMS értéken, és egy DAC-on keresztül szabályoz más egységet, két rotary is van + 2 gomb, + 3 digit input bemenet, + az oled. Az lett volna a jó ha 6 áramot tud mérni a 6 analógon és a másik két lábra átrakom az oledet, de ha belül ugyanaz, akkor nem tud egyszerre fesz jelet mérni az A4 A5 és órajel lenni a két láb.Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
válasz stopperos #16093 üzenetére
Terv szerint ezt 0-1V-ra alakítom 0-5V helyett mert ráengedem egy 0-1V bemenetű rms(trms) > DC 0-5V IC-re és akkor több problémát is megoldottam remélhetőleg, és a programban visszatérhetek a mezei analog read funkcióra
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
biker
nagyúr
válasz stopperos #16073 üzenetére
Köszi, meggondolom. 12V-ról menne, így van lehetőség mindenre
Ez a kapcsolás szerintem nem erre a feladatra való, nem 2.5V ÉS 3.5V kell 5V-ra illeszteni, hanem 2.5V TÓL 3.5V-ig tartó jelből 0-5V jelet alakítani.
Ezért kérdeztem rá, milyen opamp kapcsolás tud ilyen átalakítást. Mert normál esetben ha erősítőre teszem, hogy 1V különbség helett 5V legyen akkor minden 5x érték lesz, vagyis elvileg 12.5V-17.5V közt lesz 5V kimenetem, nem 0-5V közt.
a 2.5V kell 0V-ra, a 3.5V 5V-ra, közte analóg jelszint változás[ Szerkesztve ]
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz stopperos #15656 üzenetére
Ha már oszcilloszkóp: fesz. szintek mérésére, hasonló egyszerûbb célokra valami belépô, de használható, jó kis oszcilloszkóp ajánlásod volna esetleg ?
Vmiféle plotter funkció van ezeken ? Pl. X idôablakon belülre felrajzolja a fesz. szintet. így láthatom, hogyan viselkedik egy táp, amikor a terhelés rákerül (vagy le róla).
Apám vmi PC-s alapúval mókol, de ritkán találkozunk, nem tudom, azok milyenek. Nekem amúgy szívem mélyén valamiért a sajât kijelzôsök jobban tetszenek.
[ Szerkesztve ]
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
tonermagus
aktív tag
válasz stopperos #15653 üzenetére
Maga a környezet úgy néz ki hogy ~18V-on meg van táplálva egy motorvezérlő ESC és egy fesszabályzó ami előállítja a 6,4V-ot. Arról megy egy másik fesszabályzó ami a 6,4-ből 5V-ot csinál. Ez táplálja meg az Arduinot, és arról a körről menne még egy GPS modul és pár egyéb elektronika is. A GPS modul ha jól emlékszem többet vesz fel mint 100mA, így nem szeretném Arduinoról 5V lábról hajtani, illetve már meg is van hozzá a nyákterv, nem is szükséges hogy arról menjen. Ez egyébként úgy néz ki hogy működik.
Próbáltam azt, hogy a ~18V-ot közvetlen leveszem és az lenne az 5V-os DC-DC stepdownnak a betápja (tehát kihagynám a 6,4V-os Stepdown-t) , de ha a motorvezérlő beindult és kövér gázt adtak, akkor az arduino mindig újraindult. Utólag lehet egy kondi elég lett volna, nem tudom, nem értek hozzá. Ez miért lehetett?
Tehát most az alábbi opciók vannak:
- kidobom az 5V-os DC-DC stepdownt, a 6,4V-ot megkapja az Arduino Mega Mini VIN-en, majd a NEO M8N GPS vevőt, illetve 2 db 3mm-es LED-et pedig az ARduino 5V-os portjain hajtom meg.
- megcsapolom közvetlenül a ~18V-ot, ebben az esetben marad az 5V DC-DC stepdown, viszont erről a körröl mennem minden elektronika, nem az arduino 5V pinjeiről. Viszont ebben az esetben meg kellene szüntetni hogy az arduino újrainduljon.
Egyébként a 18V-ot mindenképpen meg kell csapolnom, mert mérem a feszültséget. Jelenleg viszont nem a 18V-ot kötöm az 5V-os DC-DC-re, hanem a 6,4V-os fesszab kimenetét, így megszűnt az újraindulás hibája.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz stopperos #15123 üzenetére
Ez csak az eredeti arduino lapokra igaz, a kínai másolatokra nem! Korábban volt róla szó, hogy a gagyibb lapokon elég gyenge a regulátor, 9V tápfeszültség fölött hajlamos megsülni. Egy kínai UNO lapot én is megsütöttem így (a uC maga működik azóta is, USB-ről és 5V tápról, csak a regulátor sült meg rajta).
-
-
-
Pubszon
veterán
-
szaszyka
senior tag
válasz stopperos #4780 üzenetére
Szia. Köszönöma linket, ezt bugásztam át én isutólag,az alapján jutottam a BME280-ra. Még a DHT is tűrhető lenne valamennyire,csak ne füstöltek volna el, ésle tudtam volna tesztelni őket a dunsztosüveges-sósvizes teszttel pár napon át. De ha ennyire kényes a DHT,akkor inkábba BME280... Szép teszt egyébként, jól összerakta az illető. Én biztos nem tököltem volna ezekkel ennyit! Vagy ki tudja
Lenovo Thinkpad X220 :D
-
gyapo11
őstag
válasz stopperos #1487 üzenetére
Eléggé hasonló a feladat, mint a kazánvezérlős, csak talán több a szenzor, meg nem kell kapcsolgatni a kazánt, ami 2 sor az arduinonak. Ha DS18B20-ból 10 mehet egy buszra, és ez egy pint foglal, akkor ezzel megoldható a hőfokok beolvasása, marad még bőven port a páratartalomra. De néhány plusz arduino soros buszra kötésével ez sokat bővíthető, az egész utcát el tudja látni.
Tehát itt megint az adatok kezelése a feladat. Ezt nem lenne érdemes lokálisra korlátozni, legyen neten. Erre jó a blynk-féle külső serveres megoldás, valami IoT-s megoldást is láttam, ezekre valószínűleg lehet találni példát is arduinora. De net kezelés kell arduinora, ami már nem olyan egyszerű, hamar befullad, mert elfogynak különböző helyek, csak a nagyon egyszerű feladatokra alkalmas.
Ezért jöhet szóba a pc bevetése, ahova az arduino át tudja adni soros porton az adatokat, onnantól a pc föl tudja tölteni serverre, és már kint is van a neten. Itt fölmerül a frissítés gyakorisága, mert a pc-nek bekapcsoltnak kell lenni az adatkezeléshez. Gondolom egy raspi is jó, soros portot kezel, és wputtal föl tudja tolni serverre.
Feltöltés után a serveren futó php script betölti adatbázisba, innentől villámgyors lesz az adatok kezelése, megjelenítése.
A megjelenítés ha nem gyári programmal történik (pl. blynk), akkor php-html-javascript, lényeg, hogy böngészőben legyen látható. Vannak kész libraryk, pl. jquery, processing.js, raphael.js stb., ezekkel bármilyen képernyőkép előállítható, pl. lakás alaprajz, benne a hőfokok vagy műszerek képe, csak a fantázia szab határt.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
válasz stopperos #1420 üzenetére
A buszra köthetőség nagyon kényelmes.
Azért a DHT22-vel se kell rögtön feladni, viszont madzagolni mindenképpen egyenként kell, és az arduino előtt valami címezhető szelektorral beolvasni. 3 pin címzésre, egy beolvasásra és 4 pinnel megvan 8 szenzor. De lehet, hogy kitennék két vagy három pro minit, azokra a szenzorokat, és az összes arduinot egy rs485 buszra. A lekérdezésre van is már megírt library, egy csomó plusz funkcióval (www.github.com/takyka/ArduIO).menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
Tomi_Sci
őstag
válasz stopperos #208 üzenetére
Amazonos visszajelzésekben olvastam, hogy valaki négyet rendelt, és csak az egyik működött, a több brickelődött. Ezzel szemben azt néztem, hogy nincs rajta FTDI chip, az USB az atmega 8/16u2-n megy. Vagy az FTDI driver ezért is harap?
Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/tomi_sci/index.html
-
ngabor2
nagyúr
válasz stopperos #98 üzenetére
Hú, ez engem is érdekelne, ha nem 7-pecsétes titok a kód. Sajnos 0 programozási tudással neki se tudtam kezdeni, én addig jutottam, hogy kiír 3-4 szenzoradatot, és időre kapcsolgat egy szivattyút.
Mondjuk a kettőt már csak azért is lett volna macerás összekapcsolni, mert a szenzorok olvasásával és kiírásával elhasználtam a program tárhelyet, nagyobbat meg nem akartam venni (Unon és Nanon ment).
Új hozzászólás Aktív témák
- Clevo N750BU(Terra 1542)15,6 FHD LED, I5 7200U,4Gb DDR4,uj 120Gb SSD,jó akku, töltő
- Nintendo Switch OLED 19.0.1 Dual-Boot Cfw + 128GB MicroSD + Atmosphere 1.8.0, 3 hó garival!
- XBOX ONE S 1TB, dobozában, gyári tarozékaival és 6 hó garanciával, Bp-i üzletből!
- XBOX ONE X 1TB, makulátlan szép állapotban, 6 hó teljeskörű és 1 év SW garanciával Bp-i üzletből!!
- XBOX Series X, dobozában, gyári tartozékaival, 2025.06.28.-ig gyári garancia!! Bp-i üzletből eladó!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest