Új hozzászólás Aktív témák

  • #96302336

    törölt tag

    válasz no more #40619 üzenetére

    Fején találtad a szöget. ;) De csak félig. Csináltam összehasonlító tesztet S7E és a fényképezőm között. Teljesen esélytelen volt a telefon a gép mellett. Egy holmival tudott versenyre kelni de csak erős napos megvilágításoknál, a HX300 bridge géppel , közel azonos látószögnél. (24mm)
    Az XZ-t hagyjuk, szép színei vannak de fest, nem fotóz.
    Ez azért sokat elárul arról, hogy maximum mire képes jelenleg a mobilos fotós képesség. Amíg nem tesznek egy telefonba minimum 4 kamerát, amit a szoftver szépen összedolgoz, addig nem is lesz komoly áttörés a telefonos fotózás terén, egész egyszerűen fizikai korlátok vannak. Amíg a gépem szenzora 23,6x15,6mm, addig a telefoné 4.54x3.42mm közel 24-szer kisebb helyen kell ugyanazt a képet produkálni, ami természetesen lehetetlen, mert minél kisebb a cmos képérzékelő felülete, annál kevesebb fény éri, plusz a zajosodás a kis méreteknél hatványozottan jelentkezik. Nem véletlenül van a profiknak most is középformátumú gépei, ahol a szenzorok 67x56mm méretűek. És ezek nem ritkán 60MPX felbontásúak, de akad 100MPX is. Jó ezek horror áron vannak persze.
    De amint előjön az igény egy kis zoomra, akkor sajnos a telefon azonnal el is vérzik, mert nincs, csak szoftveres. Egyetlen helyen van a telefonnak tényleges versenytáruk, a belépő kompakt fényképezők terén, ott bőven megállják a helyüket, és az egyszerűbb modelleket szépen le is nyomták. videós téren pedig az egyszerűbb action cam-eket.
    Van létjogosultságuk nagyon is a telefonos kameráknak, de szerintem akkor fog eljönni igazán a telefonos fotózás komoly minősége, ha végre sikerül 4, vagy több kamerát tökéletesen integrálni és szoftveresen is megfelelően összehangolni. Van ilyen projekt, ha jól rémlik 8 kamera van egy testben, amivel még komoly veszteségmentes zoom is elérhető. De ez még nagyon kísérleti fázis. De ez lesz szerintem a jövő. És ekkor fog ténylegesen is a hagyományos fényképező úgy visszaszorulni, hogy csak azok használják majd, akiknek munkaeszköz, vagy komoly hobbi a fotózás.

Új hozzászólás Aktív témák