Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz Senki9876 #56330 üzenetére

    Azt értem, hogy miért nem alacsonyabb az msrp ár.

    Csak hogy érthető legyen, hogy miért firtatom a "miért nem gyártanak többet kérdést"

    Ugye az abuétől eltérő magyarázatok a gyártási költségek és anyagárak elszállásával magyarázzák a magas árakat - ide értve a magas MSRP-t, de azt is, ami miatt a raktáron levő kártyák ára is bőven msrp felett van.
    Ahogy mondtam, egyes megszólalok (bármilyen szinten) arra hivatkoznak, hogy az ő beszállítója is mocskos drágán kínálja a portékát. És ha végigmegyünk ezen a láncon, akkor jutunk el az alumínium és réz áráig, meg a chiphiányig.

    Ha ebben a logikában gondolkodunk, hogy minden viszonteladó kifordított zsebbel (=vékony profit) tehetetlenül széttárja a kezét a számára is magas beszerzési árak felett, akkor annak ugye azt kéne jelentenie, hogy a nagy zsetonnak a réz és alumínium értékesítéssel, valamint a chipgyártással foglalkozó cégeknél kéne, hogy landoljon. Mondom, ebben a logikában.

    Viszont abu azt mondja, hogy nem erről van szó, hanem a kártya előállítása ára ha nőtt is, azért nem százdollárokkal. És - most emlékből - $179-199 lenne az a minimum ár, ahol azért még mindig csurran-cseppen - gondolom a jelenlegi nyersanyagárak mellett is - némi nyereség az ellátási lánc szereplőinek.
    Mégegyszer: nem az a kérdés, hogy miért nem adják ennyiért.

    Hanem az a kérdés, hogy ha valójában mindenki vastag árréssel tud dolgozni, akkor azért ott lenne némi mozgástér. Licitálni. Most azt a lehetőséget hagyjuk, hogy a disztribútorok és/vagy az AIB-ek egymásra licitálnak, mert attól több kártya nyilván nem lesz.
    A kérdésem arra vonatkozik, hogy az AMD ilyen - tartósnak mutatkozó - kereslet mellett miért nem licitál magasabbra a 7nm-es gyártósorokért.
    Persze világos, hogy ezt nem lehet egyik hónapról a másikra megtenni.

    Mondom, mi a különbség a két scenárió között.
    Ha az ellátási láncban mindenkinek vékony a marzsa és a többletköltségek a nyersanyag- és chipgyártónál landolnak, akkor ha az AMD licitál és emiatt drágább lesz pár dollárral a lapka, akkor az az ellátási lánc összes résztvevőjénél elkerülhetetlenül áremelkedést fog indukálni teljesen függetlenül attól, hogy esetleg a rendelkezésre álló kínálat 2x akkora lesz.

    Viszont Abu állítása szerint nem ez a helyzet, hanem a marzsok - valahol - vastagok, nem feszes az árképzés költségoldalról, van mozgástér. (Épp ezért nagyon érdekes, amit Abu mondott!) Tehát ha az AMD licitál és amiatt drágább lesz pár dollárral a lapka, akkor ez a többletköltség levonható a vastag marzsokból - cserébe azért, hogy mondjuk esetleg 2x akkora készlettel lehet kiszolgálni a keresletet.

    Nem kívánnék értetlennek tűnni, elfogadható válasz lehet az is, hogy az AMD nem tudna már másokat túllicitálni a 7nm-es gyártósorokon. Vagy az is, hogy épp ezt teszi, de ennek átfutási ideje 3-4 negyedév. stb

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák