Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
S_x96x_S
addikt
válasz Zizi123 #1417 üzenetére
> a MacBook pro-t témának, hanem S_x96x_S.
elnézést;
a MacBook Pro -t
- az "M4 Pro" vs. "M4 Max" szemléltetésére
- és az eltérő memória sávszélesség miatt hoztam fel.
és egy MacBook Pro -n ( kimaxolva 128GB-ra )
már elég sok mindent lehet futtatni.
és ha valaki komolyan foglalkozni fog ezzel a jövőben - akkor ideális lehet.--------
amúgy az "NVIDIA GeForce RTX 4060 Ti 16GB" - ( 288.0 GB/s ) bandwidth-je
elég szegényes egy desktop gpu-hoz mérten;
hasonló kategória mint az M4 PRO -é. ( ami 273 GB/sec )-------
Engem amúgy "a tényleg nagy" modellek futtatása érdekel.
remélem a jövő héten megjelennek az EXO-s tesztek és akkor kevésbé kell találgatni.[ Szerkesztve ]
Mottó: "A verseny jó!"
-
consono
nagyúr
válasz Zizi123 #1418 üzenetére
Ha Macről van szó, csak az alap konfig játszik Fölötte már nem skálázódik jól a dolog. De szerintem, ha nem elég az alap konfig memóriája, akkor már nagyban játszol, érdemesebb építeni gépet. Mondjuk a 4db 4060-at sem értem
Born too late to explore Earth, born too early to explore the Universe. Born just in time to sit in front of the laptop and join a Teams meeting...
-
Zizi123
senior tag
válasz Zizi123 #1417 üzenetére
Akkor ez azt jelenti, hogy otthon "amatőr" szinten el lehet "játszadozni" a MacMini M4 Pro 64Gb-al (1mFt+ -ért) (5,69token), csak nem lesz gyors. Vagy ugyanezt a feladatot megtudod oldani 4db NVIDIA GeForce RTX 4060 Ti 16GB-el sokkal olcsóbban és gyorsabb 4-5x. (mondjuk ha az áram ingyé van, vagy van napelemed (és ingyé van))
Mondjuk amit nem teljesen értek, hogy ami szükséges:
1db 48Gb-os kártya
2db 24Gb-os kártya
4db 12GB-os kártya
4db (????) 16GB-os kártya (miért nem elég a 3?) -
consono
nagyúr
válasz Zizi123 #1414 üzenetére
De miért MacBook Pro-t? Itt mi otthoni körülményekről beszéltünk, meg Mac Miniről, annak van ár, meg teljesítmény előnye a hasonló mini PC-khez képest. 300 eFt-ért nem nagyon tudsz olyan teljesítményt kihozni, mint az alap M4-es Mini. Max használtan, de az is nehéz, ha egy 12 GB-s 3060 80-90-100 pénz... És otthon igen is fontos a fogyasztás, legalább is nekem az, mert én fizetem a számlát
Born too late to explore Earth, born too early to explore the Universe. Born just in time to sit in front of the laptop and join a Teams meeting...
-
consono
nagyúr
válasz Zizi123 #1412 üzenetére
Nem kell mozgatni a RAM és VRAM között a modellt, sokkal gyorsabb a first token response, vagy hogy hívják a Mac-en. Aztán persze behozza izomból a GPU, ezt nem is vitatja senki, de mekkora fogyasztás mellett? Meg mennyibe is kerül egy 4090-es konfig?
-
S_x96x_S
addikt
válasz Zizi123 #1410 üzenetére
> Értem, csak senki nem beszélt eddig notebookról.
Az M4 lényegében egy low-power processzor.
rakják tablet-be :
- "M4-es csippel jön az új iPad Pro, ami az Apple eddigi legvékonyabb terméke"
és mac-mini -be is, és notebook-ba is.Az apple amióta kirugta az Intelt-t és átváltott a saját tervezésű chipjeire
egyáltalán nem követi a PC-s tervezési irányzatokat
és teljesen egyedi chipeket készít - széles memóriabusszal.
- 128 bites
- 256 bites
- 384 bites
- 512 bites
https://prohardver.hu/hir/kimaxolta_apple_m4_pro_max_soc.htmlA PC-nél
"Dual-channel-enabled memory controllers in a PC system architecture use two 64-bit data channels." vagyis 2x64 = 128 bit
https://en.wikipedia.org/wiki/Multi-channel_memory_architecture
A szerverek viszont 8, 12, csatornás memóriát használnak;> Pl az Intel i5-14500 CPU-ban mennyi memória controller van?
kétcsatornás DDR5 memória ;
2x64 = 128 bit ; vagyis annyi tudhat mint az alap M4
és kevesebbet mint az "M4 Pro"> Én eddig azt hittem, hogy maga a memória modulnak ,
> a rajta levő chipnek van 1 sebessége. De akkor ezek szerint nem.
Memória-sávszélesség ~~ mint az autópálya sávok.
több sáv - nagyobb átbocsátóképesség; ( ~ memory bandwith )[ Szerkesztve ]
Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
válasz Zizi123 #1408 üzenetére
> Ez így igaz, ahogy az Apple sem tudja összehozni szerintem.
a titok nyitja, hogy több memória vezérlőt használ az Apple M4
https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_M4M4: : LPDDR5X-7500 8x = 120 GB/sec Total Bandwidth (Unified)
M4 PRO : LPDDR5X 8533 16x = 273 GB/sec"
M4 MAX 10c : LPDDR5X 8533 24x = 410 GB/sec"
M4 MAX 12c : LPDDR5X 8533 32x = 546 GB/sec"> Nem túl sportszerű mobil GPU-val hasonlítgatni a MacMini-t
az "M4 MAX" csak a MacBook Pro -ban van, ami Notebook;
vagyis a Notebook-oos GPU-al fair összehasonlítani.Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
válasz Zizi123 #1390 üzenetére
> Hát nem tudom, de a 8GB RAM, nem tűnik túl acélosnak az alapmodellben.
Az M4 alapmodell már 16GB RAM - 300e Ft-ért
10 magos CPU
10 magos GPU
16 GB egyesített memória
256 GB‑os SSD‑tároló Lábjegyzet ¹
16 magos Neural Engine
Előoldal: két USB-C port, fejhallgató-csatlakozó
Hátoldal: három Thunderbolt 4 port, HDMI‑port, gigabites Ethernet-port
299 990 Ft> De ha akkor meg már 700e-ért olyan PC-t lehet kapni ami agyonveri a Macmini-t...
sok mindenben igen, de sok mindenben meg nem.
A gyors egyesített memória sebessége eléggé fontos,
és egy M4 PRO-s 273GB/s of memory bandwidth -et lehetetlen
összehozni 2 csatornás DDR5-ből.és 999.999 Ft egy 64GB ( 273GB/s bw ) egyesített memóriás M4 PRO,
ami már a használható közeli ..
( összehasonlításul egy nvidia RTX 4070M ( mobil ) -nak 256.0 GB/s - a mem bandwith-je ) és ött nem tudsz még 48GB-os modelleket futtatni.Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
válasz Zizi123 #1250 üzenetére
> Van vagy 1000 könyvem, van-e olyan ingyenes AI,
A könyv gerincén lévő feliratot kellene értelmezni,
( pl. több 4K-s fotóval a teljes könyvespolcról ; könyves szekrényről )
vagy a könyvek egyedi címlapját - ( ~ 1000 db Képet) ?
pl.
Az Anthropic Sonett 3.5 -el valószínüleg lehet olyan python programot generálni,
ami valamelyik képfelismerős - lokálisan telepített ollama modell-t meghívja
és a címet és az írót kiszedi a képről
és egy nagy csv-be lementi.
A csv-t pedig már könnyű beimportálni egy excel-be és rendezni manuálisan.Mottó: "A verseny jó!"
-
Mp3Pintyo
aktív tag
válasz Zizi123 #1217 üzenetére
A releases résszel ne foglalkozz.
Utolsó frissítések: https://github.com/comfyanonymous/ComfyUI/commits/master/
Frissítés: git pull
Nézd meg a commitokat. most is frissült 10 órája.
Ma is tett ki az egyik fejlesztő tweetet, hogy mik változtak a felületen. Lett nagyon jó billentyűparancs kezelő.https://www.youtube.com/mp3pintyo AI, Mesterséges Intelligencia, Képkészítés tutorialok, bemutatók
-
Mp3Pintyo
aktív tag
válasz Zizi123 #1207 üzenetére
Nem tudom mire gondolsz. A nyáron belehúztak és azóta iszonyatos tempóban érkeznek a frissítések. Ráadásul pl most volt ComfyUI találkozó Japánban.
Tegnap is frissült a repo.
https://github.com/comfyanonymous/ComfyUIhttps://www.youtube.com/mp3pintyo AI, Mesterséges Intelligencia, Képkészítés tutorialok, bemutatók
-
Mp3Pintyo
aktív tag
válasz Zizi123 #1113 üzenetére
8GByte-os GPU esetén teljesen esélytelen használod egy ekkora CLIP modellt mint a T5.
Ha a Flux.1 modellhez töltötted le ott akkor a minimális méretűre quantált verzó kell alapmodellnek és a CLIP modell sem ez ha jól emlékszem.
S3-hoz is ezt használják de azon a GPU-n egy örökkévalóság lenne képet generálni ezzel a két modellel.Tölts le egy SDXL vagy egy 1.5-ös modellt a Civitai oldalról. Ezeket nyugodtan tudod használni a saját gépeden és kellően gyorsak is lesznek (a modellekben található a CLIP és nem különálló). Az mp3pintyo youtube csatornán rengeteg trükkről találsz videót amivel tudod gyorsítani a generálás folyamatát.
https://www.youtube.com/mp3pintyo AI, Mesterséges Intelligencia, Képkészítés tutorialok, bemutatók
-
DarkByte
addikt
Mert fogalma sincs mit kérdezel, és hallucinál mindig oda valami oda illeszthető nevet.
Ez nem újdonság, az összes LLM így működik. Olyat sose fog mondani magától hogy "bocs, de nem tudom".Az LLM továbbra is: egy nagyon komplex autocomplete. Az eddig kiírt token-ek alapján a modellben kódolt statisztikai alapon (+ a temperature beállítás miatt némi véletlenszerűséggel) eldőlő következő legvalószínűbb token-t (szótöredék) határozza meg minden egyes inference lépésben.
Amikor úgy tűnik jól tudja amit kérdezel az azért van mert rengetegszer látta ezt a valamit és az "égett be" neki az agytekervényébe. Ha valami niche dolgot kérdezel ott óriási a szórás és valami véletlenszerű dolog lesz a kimenet.
Az LLM nem tudástár. Nem ez a célja.
Ha tényekben akarod gyökeredztetni, kell neki kiegészítő segítség. Web search lehetősége, RAG, vagy valamilyen eszköz használat biztosítása. Ha azoktól megkapja az infót, azt nagyon szépen újra fogalmazza úgy hogy a kérdésedre válaszoljon.[ Szerkesztve ]
-
Mp3Pintyo
aktív tag
Nem erre van. Dark Byte is jól mondta. Minimális magyar tartalommal tanították be. Meg kell tanulni használni. A nagy nyelvi modell nem egy internetes kereső. Arra vagy használj egy keresőt vagy egy keresőt nagy nyelvi modellel kiegészítve pl Perplexity-t. Az keres a neten és a kapott információt már fel tudja dolgozni az LLM sokkal fogyaszthatóbb formába
https://www.youtube.com/mp3pintyo AI, Mesterséges Intelligencia, Képkészítés tutorialok, bemutatók
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Poco F3 5G 8/256 Ocean Blue
- Zalman ZM650-EBT (hibás) eladó
- Újszerű ASUS OLED Zenbook! Csak 1 kg! 13,3 coll/i5-1135g7/512SSD/16GB 4267Mhz RAM
- AKCIÓ!!! GAMER PC: RYZEN 9 5900X + RTX 3060 12GB GDDR6! GARANCIA/SZÁMLA!!!
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest