- A CNET, IGN és PCMag kiadója is beperelte az OpenAI-t
- Trump vámjai miatt hiány lehet az elektronikai termékekből az USA-ban
- Ezentúl Indiában készülnek majd az USA-ban árusított Apple iPhone-ok
- Nemzetbiztonsági aggályok merültek fel a TP-Link kapcsán
- Hiába a nagy ígéretek, sok az aggasztó kérdés az Intel jövője körül
Új hozzászólás Aktív témák
-
delta9
senior tag
sziasztok!
xls-ben lévő diagramot be tudok valahogy importálni vagy place-elni indesign-ba (cs2)?
vagy van egyéb lehetőség, hogy hogyan a legcélszerűbb diagramot készíteni bele, ami nyomdai feldolgozás után is megállja a helyét minőségileg? -
Syl
nagyúr
válasz
Dexter68 #190 üzenetére
Szerintem is ideje lenne váltani. A főnök még vakaródzik. Pedig komoly akció van az Adobe CS3 csomagra augusztus 31-ig. CS3 Standard upgrade CS Standardról nettó 149. Többé soha nem lesz ilyen olcsó!
Az ám, a magyar verzióban be lehet állítani az angol felületet? Mert a CS2-ben nem lehetett, és ha belekényszerítem a főnököt a frissítésbe, nem szeretném megszívni. Magyar felülettel meg fogok halni... -
Syl
nagyúr
A cégben már jó ideje ID CS-t használok, de ki szeretném próbálni a CS3-at. A gondom az, hogy ID CS3-ból nem lehet (vagy csak én nem találtam?) régi ID formátumot menteni. Létezik erre valami megoldás?
-
isapeti
aktív tag
válasz
Dexter68 #185 üzenetére
Sejtettem... és a Transparency flattener beállítása? Csak ezekre tudok gondolni...
Ja, most nézem, CS3... vele még nem küzdöttem, de nem kizárt, hogy valami ''újításnak'' köszönhető a probléma... Pl. én nemrég álltam át CS-ről CS2-re, és olyan gonddal küzdök, hogy minden logot menthetek át 3-as Illustratorból 8-asba, mert ez a gecó egyszerűen kihagyja az anyagból a 3-as AI-kat... CS1-nél sosem volt ilyen gondom... Őrület.
[Szerkesztve] -
Dexter68
addikt
CS3-ban küzdök a következő problémával:
Egy Indyben húzott téglalapra rápakoltam egy háttér nélküli psd-t, ami egy külön layeren árnyékot tartalmaz. Sima pdf export esetén az átfedés jónak látszik, de a (digi) nyomda nem tudja normálisan kinyomni, az átfedett rész fehér lesz a kép széléig. Ha ps-t írok és disztillálok, akkor az átfedett rész alatt kifeháredik, de az átlátszó átlátszó marad. (Remélem, érthető…)
A másik ilyen, hogy összeraktam egy hirdetést, egy képre rápakoltam egy kör alakú (érem) boxban egy másik képet, indyben tettem alá árnyékot. Na az érmem a körön kívül tök fekete kocka lett.
Van ezekre megoldás, vagy sosem lehetek biztos benne, hogy amit látok pdf-et, az olyan is lesz nyomtatásban???
[Szerkesztve] -
Antiiii
csendes tag
van egy óriási gondom.
Egy határidős kiadványom van, de valahogy sikerült azt elkövetnem,hogy nem tudom leszedni az aláhúzást. megnéztem, nem maradt fenn sem a mastereken az aláhúzás, sem az oldalakon.próbáltam leszedni billentyűparanccsal, de az rátesz még egy aláhúzást. Már teljesen tanácstalanvagyok
A másik.: az oldalszámozás sem jelenik meg az oldalakonti hogyan szoktátok?)
-
Ante
csendes tag
válasz
Dexter68 #177 üzenetére
Semmi mást nem kaptam meg a megrendelőtől, csak egy elrontott kiadványt, amit újra kell csinálni kicsit azért szebben. Ez a része menni fog.Bár a másik grafikus Corellel csinálta, és IDben fogom. KOnkrétan egyenlőre azt nem tudom, hogy hogyan kell nyomdai előkészíteni, de a linket majd jól átnézem. köszi
Valószínűleg lesz még nyügöm , meg kérdésem -
Dexter68
addikt
Ööö... konkrétan mi a kérdés? A pdf az pdf pc-n mac-en linuxon és a marson is. Persze az Adobe-nak sikerült elérnie, hogy a ps-ből disztillált pdf jobb legyen, mint a simán exportált, de az utóbbival sincs mindig gáz.
Szóval vagy egy általános ps driverre küldöd az anyagot, mintha nyomtatnál, vagy konkrétan megszerzed az Agfa driverét. Valamit magára adó levilágító/nyomda ad .joboptionst és színprofilt, amivel dolgozhatsz.
Arra figyelj, hogy a lapméretet úgy állítsd be, hogy a vágó/passzer jelek, infók ráférjenek.
Bővebben: [link] -
Ante
csendes tag
Sziasztok!
Új vagyok itt, és láttam h vannak segítőkész emberkék. Nekem is az kellene. Épp első kiadványszerkesztői melómat vállaltam be, viszont nyomdakészre kellene készíteni a cuccot. A kiadvány piszok eccerű, azzal nincs gond, Idben megcsinálom, de amég soha sem dolgoztam nyomdakészre. (mi anno Pagemakert tanultunk még a suliban, hol volt még tőlem az ID)Szal készítenem kell egy Composit pdf (színes), 300 dpi-s cmyk képekkel, ez nem is gond.
DE: ps-ből disztillált pdf (agfa avantra 36 ps működött).Állítólag a levilágítórendszer Mac alapú.Ezzel sajnos nemtok mit kezdeni.
Nagy segítség lenne, ha valaki elmagyarázná nekem, hogy hogyan készítsem el azt az anyagot a nyomdának egy kész idd.ből a megadott izékkel. -
lordring
aktív tag
No, lassan elkészülök!
Még azt az apróságot nem találom, hogy a szövegben a betűszínt hol tudom állítani.
-
isapeti
aktív tag
válasz
lordring #166 üzenetére
Hát igen, a nyomdai felbontású képek jóval nagyobbak, ezért aztán több is velük a meló
Ha tervezel még ilyesmit a jövőben, jobb, ha hozzászoksz.
Viszont!!! Az még önmagában nem jelenti megoldottnak a dolgot, hogy nem nyivákolt a cuccos a ppi miatt. Felhúztad Photoshopban, tehát elvileg megvan a megfelelő minőség, de csak elvileg!!! Ellenőrizd mindenképp, nem estek-e szét a képek!
delta9: szerintem arra gondolt, hogy meg lehet-e nézni vhol, hogy milyen beállítással készült a cucc (Screen, e-book, Press, stb.)
[Szerkesztve] -
-
lordring
aktív tag
Na egy lapot megcsináltam a PS-s módszerrel, amit javasoltatok, így Place-szel betéve az indibe és onnan PDF-be nyomtatva már nem sípol a less ppi miatt. Csak bazi lassú lesz így.
De köszönöm a tanácsokat, biztos kell majd még.
-
delta9
senior tag
-
isapeti
aktív tag
válasz
lordring #161 üzenetére
Valahol az Acrobatban tán van erre megoldás, de én spec. szemrevételezéssel szoktam
Belenagyítasz, és ha fosok a képek, akkor Screenes
Amúgy már a fájlméret is árulkodó lehet, ha vannak benne képek és mondjuk több oldal A4-ről van szó, annak mindenképp illene jópár megának lennie... ha csak párszáz K, akkor szinte tuti, hogy kisfelbontású. -
isapeti
aktív tag
Na igen, de ha a forrásként szolgáló PDF eleve kisfelbontású volt, abból még egy ÜberPress Quality sem varázsolna jó minőségű képeket... szerintem inkább ez lehet a porbléma oka... azaz nemigen tud mit tenni... max ezt a photoshopos felhúzósdit, de ennek se lesz vmi szép a végeredménye szerintem.
lordring: sajna pedig a PS csak oldalanként kezeli! Esetleg próbáld meg a dexter által javasolt megoldást a képek kilopására, azokat könnyebben, akár acitonnel, automatizáltan is tudod bizergélni.
[Szerkesztve] -
lordring
aktív tag
Kénytelen leszek ezt tenni, csak sajna így nagyon lassú lesz.
Egyébként igazd volt, félreértettem, tényleg csk az adott méret felettieket downolja a beállított 150 vagy egyéb méretre.
A Photosopben egy sokoldalas PDF-t nem lehet egy szerre behívni? Így nagyon lassú lesz, ha egyesével kell nyitnom, zárnom mentenem az oldalakat. -
delta9
senior tag
válasz
lordring #156 üzenetére
pl megnyitod photoshopban a pfd-et és a megnyitáskor felbukkanó import pdf ablakban resolution-nek beállítasz 300dpi-t (vagy amennyit akarsz) és photoshopban kivágod a képet, amire neked szükséged van, majd elmented tiff-ként és azt place-eled be indesign-ba. (ha szükséges ps-ben a clipping path-t is meg tudod csinálni)
-
delta9
senior tag
válasz
lordring #155 üzenetére
igazán nem szeretnék kötekedőnek tűnni, de press quality pdf nem csinál 150dpi-s downsample-t, kizárólag a 450 dpi feletti képekre csinálja ezt meg, és 300dpi-re.
szóval szerintem nem press quality pdf-et készítettél, vagy nem a gyári beállításokon, hanem át lett szerkesztve a press q. pdf beállításod a distillerben. -
lordring
aktív tag
-
Dexter68
addikt
-
lordring
aktív tag
válasz
Dexter68 #151 üzenetére
Én meg kb. 2 hete ismerkedem ezzel a feladattal, előtte nem dolgoztam még ezekkel a progikkal, ezért kérdezek alap dolgokat.
Snapshoot alatt azt a kis fényképezőikon jelezte képlopást értem, ami az Adobe Acrobatban az ötös verziótól van, azt hiszem. A kijelölt keretben lévő képet teszi ki a vágólapra.
Egyébként közben észrevettem, hogy a Distillerben a képek kimenete volt 150DPI-re beállítva. Ezt korrigáltam, így csak néhány maradt a potential problemsnek, ezek viszont valószínűleg eleve kisebb felbontásúak. Ez viszont gond lesz, mert csak egy PDF katalógusban vannak meg, ami ezek szerint alacsony felbontású.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Ukrajnai háború
- Külpolitika
- Politika
- Óvodások homokozója
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- AlzaPower CAT6 UTP 40m, szürke kábel
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad x1 carbon 6 i7-8650u 8. gen 4 mag 8 szál. 16GB a legjobb üzleti.
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest