- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Synology NAS
- 3,6 billió dollárt ér az NVIDIA, idáig még egy cég sem jutott el soha
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- Windows 7
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- Windows 10
- AliExpress tapasztalatok
- Windows 11
-
IT café
Gyakori kérdések, téma összefoglaló és alkalmazás ajánló
Új hozzászólás Aktív témák
-
blakey
titán
válasz Aureal #36001 üzenetére
Ilyesmire gondoltam, de vékonyabbra, nekem olyan van (Aldi), aminek a markolata vékony, mint a szokásos precíziós csavarhúzók esetében csak ugye itt lehet cserélni a fejeket. Ha élőben ez is vékony akkor jó lehet.
ELADÓ: iPhone 12 Mini gyári, bontatlan, fekete szilikon tok *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
Pano
addikt
Sziasztok!
Bocsi előre is ha hosszú lesz, igyekszem lényegre törő lenni.
Szeretnék vásárolni egy mac mini-t. Ez lenne az első mac gépem (belépőnek gondoltam jó lesz, az ára miatt is), iPhone-om is csak nem olyan régóta van, így apple fronton újnak számítok. Mac terén meg abszolút.
Túlságosan PC-módba gondolkozom és ez nehezíti a döntésem.A szokásos 8 vs 16 giga a kérdés (M1 esetén). Most jelenleg PC-n 16 GB-al dolgozom.
Van egy olyan megállapítás -ahogy olvastam macesek között-, hogy apple m1 alatt, mivel teljesen más a memóriakezelés gyakorlatban 8 GB felel meg annyinak, mint PC-n a 16. Ez mennyire valid? Elég nagy árkülönbségről van szó.Mindenképp időtállóságra is szeretnék törekedni. Nem akarok úgy járni, hogy mondjuk 1 vagy 2 év múlva anyázzak, hogy megint gépet kell venni mert kevés a 8GB és nem lehet bővíteni.
Felhasználási köröm a következő lenne
Magán célra:
- Tartalomfogyasztás (Chrome tab gyűjtő vagyok): Internetezés, streaming szolgáltatások használata, php alapú, intrawebes szoftverek használata.
- Filmezés minden mennyiségben, zenehallgatás
- Irodai dolgok (dokumentum szerkesztés, táblázat kezelés, saját életem menedzselése )
- TanulásMunka:
- Virtuális gépek futtatása
- Távoli asztal elérések
- SSH alapú kapcsolódás (putty? vagy más mac alatt)
- Programozás * (elsősorban python)
- Automatizálás *
- Adatbázis kezelés**Ezeket jelenleg tanulni fogom, így lényegében tanulási célzattal. Később munkára kapok hozzá gépet
Videóvágás nem célom, képszerkesztés max hobbi szinten, ahogy a videóvágás is (max ilyen kisebb how-to videók készítése, vagy családi rövid videók megvágása alap szinten).
A következő perifériákat vinném hozzá.. nem tudom, hogy ilyen tekintetben mennyire háklis a macos:
- Asus 24" VA monitor, HDMI port
- Hermes M3 mechanikus bill (usb)
- Logitech G305 wireless egér (usb reciver)
- Egy sony BT hangszóró
- 2TB HDD vinyó, külső házban (USB 3.1) -> Ezt át tudom konvertálni a macos saját fájlrendszerébe ha szükséges.
- Van egy HP G4 USB-C dokkolóm (USB portokkal), ez vajon működhet?Tudtok nekem iránymutatást adni? Nem szeretnék tipikus PC-ről MAC-re hibákba ütközni.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Virtuális gépek futtatása nem tudom milyen súllyal lesz, illetve mennyi és milyen egyszerre, de arra nem az arm architektúrás mini lenne a legalkalmasabb.
Ha irodai dolgok alatt microsoft office-t érted, az sem lesz a legjobb, de elérhető.
Minden más rendben lesz
A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!
-
Pano
addikt
válasz kleinguru #36006 üzenetére
Köszi a választ!
Igazából VM-ben maximum linux szervert futtatnék (terminál alapon, grafikus felület nélkül) vagy maximum még 1-2 linux disztrót. Egyszerre 1-nél több nem futna.
Mit értesz az alatt, hogy a microsoft office nem a legjobb? Amúgy elélek én Google Docs-on is, nagyrészt már inkább azt használom. Inkább csak mások miatt tartok office-t (neten talált dokumentum, nyomtatvány.. vagy ha nekem küldenek valamit).[ Szerkesztve ]
-
Pano
addikt
Edigital-nál most az alap m1-es mac mini 272.000 Ft.
Lehet eldőlt a 8 vs 16 GB kérdés. Ennyiért valószínűleg bestbuy. -
addikt
Windowshoz szokott office használóként számomra használhatatlan. Apróságok (F2) szokatlan.
Vm is jónak tűnik, csak figyelj rá, hogy x86 architektúra nem fog menni.
Az ára, szuper, meg kell venni
Mondjuk már csak 2 év gari így 300 alatt.
[ Szerkesztve ]
A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!
-
Pano
addikt
válasz Mr Bond 007 #36011 üzenetére
Még mindig jóval olcsóbb, mint a 309. De most kicsit őrlődőm, hogy mi legyen, mert 350-ért sikerült tegnap befoglalni egy m1 macbook air-t is.
Látom, reggelre már feljebb kúsztak az árak.[ Szerkesztve ]
-
Czo
őstag
válasz kleinguru #36009 üzenetére
Mi a baj az F2-vel? Nekem az F2 ugyonazt csinalja macOS alatt Excelben pl, mint Windowson. Szerkesztheto vele a cella tartalma.
hint: Ha a sysprefben a billzetet ugy allitod be, hogy az "Use F1, F2, etc. keys as standard function keys" opcio be van pipalva, akkor siman "FenyeroFel/F2"-t nyomva az Excelben ugyonazt a funkcionalitast kapod, mint Windows alatt az "F2"-vel. Ebben az esetben fn+"FenyeroFel/F2" kell a fenyero allitashoz. Ha ez az opcio nincs bepipalva, akkor az "FenyeroFel/F2" gomb a kijelzo fenyerot allitja (ha erre van lehetoseg az adott gepnel), az Excelben az F2 funkcionalitashoz fn+"FenyeroFel/F2" megnyomasara lesz szukseg.
Ha a gepen van TouchBar, akkor a billentyuzetnel, a Shortcuts-ok beallitasanal van opcio arra, hogy adott almalmazasnal meghatarozd, hogy ha az van az eloterben, akkor a touchbar fixen az F1-F12 gombokat mutassa es ezeket is kuldje el az appoknak. Ha nincs TouchBar, akkor pl. a Flour segithet ebben, mert itt is be lehet allitani, hogy ha adott app az aktiv, akkor a gombsor ne a fenyero/hangero/mediagombok funkciokat sussek el, hanem az F1-F12-t. Sajna a binaris, ami letoltheto az x86-64-es, de ARM-ra us buildelheto siman.
-
TechN7ne
nagyúr
Képernyőfelvételt lehet csinálni iMac-en?
-
TechN7ne
nagyúr
Google chrome nincs is az app store-ban vagy csak én nem találom?
nylontacsko
Böngészőn belül lehet csak telepíteni ,áruházban erre nincs lehetőség?[ Szerkesztve ]
-
TechN7ne
nagyúr
válasz nylontacsko #36023 üzenetére
Felraktam a google chrome-ot és meglepődve érzékelem ,hogy szebb a kép ,vlmennyivel gyorsabb és a hangimőség is jobb mint a gyári safari-n.
Azért vagyok meglepődve ennyire ,mert IOS és iPadOS-on soha nem volt jobb a gyári böngészőnél semmi ,ezért sem próbálkoztam eddig asztali Mac-en a Chrome-al.
-
blakey
titán
válasz TigerCat #36025 üzenetére
Évek óta 3 böngészőt használok, korábban a Firefox-nál gondok voltak a színnel, de azt lehetett javítani, később gyarilag is jó lett, hang- és képminőség szempontjából nincs különbség, főleg nem a Chrome javára amit 1,5 éve qkáztam a lassúsága, a hülyeségei miatt, Safari, Edge, Firefox ami nálam jól működnek. Azért kivancsi lennék, hogy konkrétan mi az ami más a két böngészőben.
[ Szerkesztve ]
ELADÓ: iPhone 12 Mini gyári, bontatlan, fekete szilikon tok *** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
TechN7ne
nagyúr
válasz blakey #36026 üzenetére
Gyorsabb egy nagyon picit alap ,
Youtube és Facebook használata közben nincs akadás és újratöltési bugok ,
Youtube használata közben nem veszi vissza a videók minőségét és max-on tartja őket + azonos beállítások mellett mint a safari-n szebb és minőségibb a videók minősége láthatóan az 5k kijelzőn.
Hangminőség is sokkal teltebb ,picit hangosabb és részletgazdagabb,+ lehet Facebook-on belül videó indítást is kezdeményezni és nem szükséges ehhez a messenger alkalmazás mint a safari-ban.
-
blakey
titán
válasz CharlieDrop #36028 üzenetére
Mert nem az, ha eltérő színeket tapasztal akkor valami el van állítva, FF-nél volt ilyen, át kellett állítani a gfx.color_management.mode-ot és engedélyezni a gfx.color_management.enablev4-et, de most már az sem kell.
Itt van két kép a Youtube-ról, egyik Safari, másik Edge, de nem mondom meg, hogy melyik melyik.
1.
2.
-
nylontacsko
senior tag
válasz TechN7ne #36024 üzenetére
Hiszek abban, hogy Safari.
Nem véletlenül "saját" böngésző.
Szerintem megfelelően gyors.
Értem én, hogy létezik OSX verzió is, de optimalizálva nem tudom mennyire lehet valójában.
De az is vitathatatlan, hogy elfogult vagyok"Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, mindenképp igazad lesz."H.F
-
TechN7ne
nagyúr
Olyan alkalmazást tudtok mondani ami jelzi a belső hardverek hőfokát pl. az asztalon?
cigam
Tökéletes ,köszönöm szépen[ Szerkesztve ]
-
Vasti74
aktív tag
Helló!
Van még bestebb buy ;-)
Ha van Németországban vagy Ausztriában ismerősöd, akkor a szállítás is ingyenes. (Ha nincs, de mégis rámozdulnál, írj privátban ;-)
De ha PC-ről váltasz, nagyon nézz utána, hogy minden fut-e, amire szükséged van? Mert ez nem hogy nem Windows, de még csak nem is Intel proci, úgyhogy amiben csak lehet, eltér a "megszokottól"!
[ Szerkesztve ]
-
Zewa
senior tag
Sziasztok,
Kepszerkesztesre (Lightroom, Photoshop, CaptureOne, Illustrator, Indesign) milyen iMac-et erdemes manapsag vasarolni? Nem vagyok a penzem ellensege de szeretnek egy olyan megoldast, ami evekig partnerem lesz.
Tudatlanul min. a 2015+, 27", 5k-t triot valasztanam. Erdemes a 17-es modellre menni? i5 vagy i7? Mindegyik fogadja az NVMe ssd-t?
Ps: Mit gondoltok, az jovore erkezo M1 Max cpu-s iMac-ek mennyire fogjak letorni az idosebb modellek arait?
Koszonom."Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan…"
-
Ha években gondolkodsz, akkor
- nem fektetsz sok pénzt inteles gépbe, hiszen lehet tudni hogy a saját processzoros gépeké a jövő.
- nem veszel egy utoljára támogatott gépen (valószínű, hogy a Monterey az uccsó rendszer amit feltelepíthetsz egy 2015-ös imac-re) Természetesen a nem frissített rendszeren is ugyanúgy működni fognak a programok, biztonsági frissítéseket is kaphatnak, de egyre több olyan program lesz ami frissebb rendszert kér. Mondom ezt úgy hogy egy 2012-es mini-m van, amin Catalina fut, de ez csak egy otthoni hobby gép.
- Ha azon gondolkodsz, hogy otthon bővíted, nézz meg pár leírást, videót a konkrét modellről (pl. 2015-5k imac-ből van mid és late verzió is), hogy mennyire szét kell kapni az adott modellt, pl. egy 2015-ös imac-en tuti nem fognék neki otthon. Kézügyesség, spéci szerszámok szükségesek.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
válasz TechN7ne #36039 üzenetére
Fájl szinten nem fog meni. Első körben az asztali Music-ba vedd fel/rendszrezd a zenéidet, és onnan már be tudsz tolni zenéket a telefonra.
Vagy letöltesz egy lejátszó app-ot amibe a fájlok fülön keresztül is tudsz feltölteni zenékkel úgy, hogy csak ráhúzod. Nem tudom melyik lejátszó app támogatja, talán a foobar? iphone topikban biztos tudnak ajánlani offline lejátszót, amit finder-ből tudsz kezelni.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Zewa
senior tag
Igen, latom hogy a sajat procis gepeke a jovo de iMac-ben csak ez az M1-es kisgep van, illetve ha kijon az uj M1 max-al szerelt, az heroin aron lesz. Tobbek kozott ezert gondoltam a 15/17-es szeriakra. Par evig csak elkaparnak, aztan elerhetoek lesznek az uj generacios iMac-ek a hasznaltpiacon. (A regiek ara pedig tovabb zuhan) A kerdes mar csak az hogy melyiket?!
ps.: A szereles nem gond, van benne gyakorlatom. : )"Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan…"
-
TechN7ne
nagyúr
Windows iTunes-ban simán be tudnám húzni bármelyik zenét egy szinkronizálás után a gyári lejátszóba...
Amúgy van előfizetésem Apple music-ra ,nem is ezért kéne ,hanem a telefonon készítek videókat és saját zenéket akarok alájuk rakni ,így normális formátumba kell ,hogy rajta legyen az audio a telefonon.Itt ez ennyire bonyolult?
Pedig Alma-AlmaNem hittem volna ,hogy ez miatt elő kell vennem egy Windows-os gépet
[ Szerkesztve ]
-
blakey
titán
válasz TechN7ne #36043 üzenetére
Files United
-
Ear001
addikt
-
válasz TechN7ne #36043 üzenetére
Mert egy ideje már nem az iTunes kezeli az iphone-t. Windows-on maradt az iTunes feladata, mert ott nincs Finder, de macOS-en már változott a dolog. [link]
Kipróbáltam a foobar-t. van neki beépített ftp szervere, amire finderrel rá tudsz csatlakozni, és zenéket másolni rá, de a Finder iPhone felületén keresztül is húzhatsz bele fájlokat.
Zewa
iMac-ben csak ez az M1-es kisgep van. Nézted már hogy ennek a "kis" gépnek (procinak) mekkora teljesítménye van a 2015/17-es gépekhez képest?! pl [link]
Ugyanakkor ha maradunk az intel vonalon, a 2017-es szériából választanék. Az tovább lesz támogatva, később "avul el".[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
Új hozzászólás Aktív témák
- GAMER PC: RYZEN 5 4500-5600X -Új RTX 3050 GDDR6 - 256GB-4TB NVMe SSD -Új 16/32GB DDR4 -GAR/SZÁMLA!!!
- Kezdő GAMER PC! i3-9100F / GTX 1660 Ti / 16GB DDR4 / 250GB SSD / 450w!
- MSI Gamer PC: i7-6700K / RTX 2060 S 8Gb / 16Gb ram / 270Gb SSD / 500Gb HDD
- HP Elitedesk 800 G4 mini PC , i5 8500 , 8GB DDR4 , 256GB m.2
- Csere-Beszámítás! Gamer PC! I7 12700KF / RTX 3080Ti / 32GB DDR5 / 1TB Nvme SSD!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest