Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
repvez
addikt
valaki tud vagy találkozott már olyan 3d modellel ami egy emberi test anatomiailag pontos csontozattal rendelkezik és esetleg igyen letölthető?
NEm magával a modellel akarok kezdeni valamit, csak mint referencia használnám viselhető eszköz és ruhának a tervezéséhez koncepcio szinten.
Amiket találtam azok nem jok, vagy nagyon drágák, mivel nekem nem a modell kell a projecthez igy az annyira nem jo ha arra költök . -
repvez
addikt
igen, söt most csak csináltam ugyan azt, hogy csak egy sima kocka és 3 plane azokat kijelölgettem és el is vágta ahogy a videoban, viszont a kocka topologiáját szécseszte, háromszögek lettek a kockák oldalai és törlödtek egyes részei .
Ugyhjogy nem jől mukodik igy sem.Egyébként érdekes, lehet az a baja, hoyg editable polyvá van alakitva már a modellem és ez már nem tetszik neki.
CSak akkor mivel tudom ezt megoldani, hogy ilyen külsö formákkal tudjam szétvágni a modellemet külön elemekké?
-
repvez
addikt
[link]
na ez pont az amit szeretnék, de nálam nem csinál semmit se.
egyrészt nem tudom kattintással kiválasztani a vágo lapokat csak az outlinerben, a másik ha a vágando testre megyek akkor se történik semmit.viszont a modifier menube odakerül a procutter rész, de nem tudom törölni se a modifier törlése ikonnal sem.
2020as maxban akarnám használni
-
repvez
addikt
még annyira nem vetettem bele magamat a keresésébe, eddig megoldottam az alap dolgokkal, csak láttam ezt a blenderes videot és gondoltam hogy valami hasonlonak kéne lennie 3ds vonalon is.
egyébként probáltam azt az irányt is követni, hogy a különbözö panelek nyillások vonalaihoz passzolva igazitani a topologiát, de ugy eléggé megnehezitette sokszor az alapforma kialakitását is, hogy be kellett tenni 1-2 plusz élt , ami esetleg elrontotta a szabályos 4 oldalu polykat és 3 szöget vagy szökszöget alakitott ki vagy csak egyszerüen sokkal bonylultabbá tette az egészet, hogy ahelyett, hogy végighuztam volna egy poligonnal a törzset és majd késöbb kivágom ,már a forma kialakitásánál arra kellett figyelnem, hogy hova essenek az élek és formák.
-
repvez
addikt
repülökhöz, de ugy általánosságban megkönnyitené mindenféle modellezést ha egy ilyen munkafolyamatot tudnék kialakitani vele, mint a videoban a blenderrel. a shrinkwrap funkciot se tudom, hogy melyik lenne a 3dsmax megfelelöje.
Probáltam átszokni a blenderre is, de nem vagyok polip és nem tudok mindent fejben tartani, hogy melyik mit csinál . -
repvez
addikt
igen ilyen modon meg lehetne oldani, de ha adok neki egy kis vastagságot akkor már okozhat nem kivánt éleket a vágando testben miután végrehajtotta a muveletet. föleg egy ives formánál.
De mindenképp idöigányesebb igy megoldani, mint ha csak egy vonalat vetitenék a testre ami mentén el kéne vágnia a testet keresztbe. -
Met
nagyúr
-
repvez
addikt
az is csak egyfajta boolean és nem csinál egy testbol 2 különállo testet , hanem egyik testbol kivonja a másikat.
[link]ilyesmit akarnék ahogy itt blenderben. a project knife tool.
Tehát az élek vonalak csak mint eszközt használnám a test szétvágásához segédeszközként. és utána az egész testből olyan formáju különállo rész lesz ahol elvágtam a segédvonalakkal vagy plannel. -
repvez
addikt
látom nem valami jol megy a topic de azért megkérdezem hátha betéved valaki aki tudja a választ.
Szóval lazt szeretném megcsinálni, hogy ha van egy test akkor egy tetszüleges formára alakitott planenel hogy tudom kettévágni a testet ugy hogy mindegyik megmaradjon csak külön öbjektum legyen .
A boolean ezért bukik ki, mert ott csak kivonni tudnám két testet egymásbol, de attól nem marad meg a vágo és a vágott rész sem és nem különul el egymástol sem.
a slice plane meg csak egyenes sikkal müködik tudtommal, nem tudom kijelölni neki tetszüleges alakzatot , hogy az mentén vágja szét a testet.
egy példa, hogy mondjuk kész egy alap auto kasztni és egy siklapokbol állo formával kiszurnám a formábol az ajtó keretét.
tehját nagyonleegyszerüsitve mint a tszta szaggatoval kiböködném a tésztát több darabra. -
Met
nagyúr
Van itt valaki aki elad modelleket? turbosquid, cgtrader stb.
Az ilyen oldalakról származó bevétel adózásáról lenne kérdésem. -
snots
tag
Azért lehet találni videókat Youtubeon amin összetettebb vadászrepülőt modelleznek.
Itt van például ez:
https://www.youtube.com/watch?v=-QwNjx_FaxQTény, hogy fel van gyorsítva, de ha teljesen lelassítod, akkor már majdnem élvezhető.
Az meg nem lényeges, hogy Blenderben csinálja, a modellezés az ugyanaz minden programban.Azzal is próbálkozhatsz, hogy nézel valamilyen ingyenes, kész modellt. Olyat, ami teljes mértékben részletes, nagy valószínűggel nem fogsz ingyenest találni, de arra jók lehetnek, hogy nézzél egy-két fogást a modelleken.
https://www.turbosquid.com/Search/3D-Models/free/fighter+jet
https://www.cadnav.com/3d/Fighter-aircraft.html -
repvez
addikt
külföldi direct a témába vágó topicocba is kérdeztem, de ott se nagyon pörög az oldal.
Amugy ugy csinálom ahogy mondod, de az eredeti hálo nem elég részletes, hoyg a formát ki lehessen alakitani, a TS után meg már már 1es verzioban is torzul a felulet miután az ujabb igazitás és TS el lett végezve rajta.
Modern vadászrepülöt szeretnék csinálni, de arrol nem találni semmi használhato anyagot.
WW2es gépek egyszerü ovális vagy hengeres formábol vannak, és ezekbol is kevés van oktato jelleggel ami tényleg realisztikus pontos modellezés.
YT-t is néztem, de ott is csak ilyen kamu fantázia vagy elnagyolt modellek vannak vagy általánosságban hard surface amikor csak találomra csinálnak egy formát. vagy csak egy kis bemutatot ahol nem látni a teljes folyamatot.
De sokat segitene , ha látnám, hogy mi a workflow az alapmeshtol a részletes modellig .
Már vagy 5x megcsináltam elkezdtem ugyan azt a modelt minden alkalommal egy kicsit jobban sikerült, de valahogy az alapformábol nem tudok továbblépni az apro részletek kidolgozására és kivagdosására. -
Rayyy
senior tag
Magyar fórumon jóval kevesebb esélyed van bármilyen sikerre. De ettől függetlenül azt veszem ki az írásodból, hogy subdiv modellt szeretnél készíteni, mivel van egy kevés poliból álló modelled, amire TS-t nyomsz... Ha tudom, hogy valami miatt alakítgatni fogom TS után is a modellt, akkor azt szoktam csinálni, hogy csak 1-es szintű subdiv-et kapcsolok neki. Ezután finomítom és jöhet megint egy 1-es szintű subdiv... ezt általában 3-4-ig lehet eljátszani büntetlenül.
Az alakhűséget low poly módban praktikus elérned ezzel a módszerrel. Felkapcsolod a TS-t (hogy látszódjon) és aztán megfogod az eredeti háló vertexeit és addig nyomkodod, amíg TS módban jó nem lesz a forma. -
repvez
addikt
valaki jár még ide vagy van valami másik magyar forum ahol jobban pörög a topic?
A kérdésem az lenne, hogy ki hogy csinálja azt, ha kialakit egy base mesht ami elég elnagyolt kinézetre , azután , hogy tudja növelni a poligonszámot és a pontosságát a modelnek anélkül , hogy a felület elromlana.
Értem az alatt, hoyg görönygyos és hullámos lesz.
Mert most addig oké, hogy az alapmodelre rádobok egy turbo smooth, ez megnöveli a poly számot, de ha ez után a finomitott meshháló vertexeit hozzáakarom igazitani a referencia kép pontjaihoz, hogy pontosabb alakhuséget kapjak, az azt eredményezi, hogy minden egyes vertexet kézzel kell oda igazitanom, és utána ez okozza a hullámosodást a felületetn és a loopok torzuláűsát.
Ez eléggé megneheziti a későbbi részletek kidolgozását és a felületek sima felületét. -
masta_dry
tag
Szevasztok!
Van egy partnerünk, aki komplex, aszimmetrikus felületmodellezett terméket gyártatna velünk, és (elég durván) háromszögesített modellt küldött.
Jeleztük, hogy a háromszöges közelítés nélküli állapotról adjon modellt, abból mi kellő pontossággal követett felületű formát fogunk tudni kreálni.
Erre azt a választ kaptuk, hogy a "3DS Max polygon alapú modellekkel dolgozik, amit ha testté konvertálnak, akkor a mesher optimalizál és automatikusan háromszögesít."
Szerintem kb. annyi lehet a megoldás, hogy "save as surface", vagy valami ilyesmi.
A konkrét lépésekre lenne szükségem, mert elég értetlen a másik oldal (finoman szólva...). -
Rayyy
senior tag
Következő lenne a kihívás:
- ki van jelölve 90 darab objektum, ebből szeretnék egy táblázatot vagy szöveges fájlt, ami tartalmazza minden objektum pivot pontjának pozícióját külön-külön. -
Rayyy
senior tag
Ha megvan a forma, akkor a falvastagsághoz nem duplikálni kell a formát, hanem poly-vá kell konvertálni és shell módosítót kell rárakni, ennyi.
Valószínűleg csak azért nem működik a bridge, mert duplikáltad, így a belső formának is ugyanarra állnak a normál vektorai. Szóval a belső formát megfogod, kijelölöd az összes poly-ját --> flip normals és onnantól működni fog a bridge.Az, hogy mi szükséges a 3D nyomtatáshoz, az attól is függ, hogy milyen eljárással fog készülni. De ahol nyomtatják, ott optimalizálják majd a geometriát az adott géphez, szóval akár így is leadhatod, csak meg kell írni, hogy természetesen zárni kell a falát.
Az STL check módosítóval egyébként valamennyire tudod ellenőrizni, hogy optimális-e a forma nyomtatáshoz.
-
rlazol
veterán
Sziasztok!
A következő problémával fordulok hozzátok:
Egy "circle" és egy "line" alapból lofttal létrehoztam egy alakot a "path" és a "shape" értelemszerű módosítgatásaival:
Ahogy látjátok, a tetején nincs "cap" ez így is van rendjén. A gondom az, hogy ezt 3D nyomtatni szeretném, de az objektumnak nincs falvastagsága. Ezért duplifikáltam, majd a másolatot az X-Y tengely mentén 98%-ra összehúztam. Mindkét objektumot "Poly"-ra convertáltam majd "Attach" -val összehúztam. Így most van külső és belső fal, de a kettő közötti rést felül nem bírom lezárni:próbáltam a Weld, Target Weld, Birdge, Cap, Connect funkciókat Vertex, Edge, Border, Polygon vonatkozásban de sehogyse jó.
Hogy kéne ezt megoldani? Egyáltalán, szükséges ez 3D nyomtatáshoz?
-
lolmanned
csendes tag
válasz
Infinity70 #7421 üzenetére
Szia, a gif fájlok azért "animáltak", mert "sok" kép egymás után játszódik le, (szakemberek most csukják be a szemüket), ezért, hogy szerkeszthesd, szét kell bontanod a gif-et képkockánként, azaz alkotóelemeire bontani, majd ha megkaptad a fájlokat, akkor a képeket amit kaptál, egyesével kell szerkeszteni rajta a feliratokat majd újra exportálni a fájlt. Ird be gugliba, hogy animated gif editor vagy hasonló.
-
Rayyy
senior tag
válasz
Infinity70 #7419 üzenetére
Azért néha szoktunk ide írkálni. De a forgó gifek átírása nem biztos, hogy témába vág. Gif-ben amúgy sem ír át semmit az ember, hanem megcsinálja elölről.
-
Infinity70
tag
Forgalmas egy topik
-
Infinity70
tag
Sziasztok . Van egy forgó gif-em amibe a nevet (forog) kéne átírni. Van köztetek olyan aki ezt megtudná csinálni ? Előre köszönöm a választ !
-
Los Angeles
csendes tag
Sziasztok!
Eladó egy 3D rendelésre felkészített gép, jó áron!
-
zebra_hun
veterán
Üdvözlet, élég furán hangzik ez most, a 7-es verzióval most fogok kezdeni. Sosem használtam maxot, de amit "tunningolok" azt ezzel csinálták sok sok éve. Mivel van mit tanulni ezért megvettem a 7-es bibliát. Sajnos a cd nem jött meg hozzá, ami nekem hasznos lenne. Ha van itt valaki aki megosztaná, feltöltenné valahová azt szívesen fogadnám. Egyébként röviden a régi Battlefield 1942 játékot reszelgetem, photoshoppal kap új nagyobb felbontású textúrákat. Vannak olyan dolgok viszont amin szeretnék kicsit változtatni és úgy textúrázni. Ilyen pl. az autó kereke mint egy malomkő úgy néz ki. A játék szerkesztője max 7-ig ad egy plugint amivel meg lehet nyitni a járműveket. Sajnos w10 rendszeren nem hibamentes, mert a bezáráskor ad hibaüzenetet. W7-nél úgy néz ki hogy menni fog, legalábbis eddig úgy fest. Szóval a 3ds max biblia cd melléklet kellene ha valakinek itt megvan. Köszi
-
Met
nagyúr
Turbosquid-re valaki töltöget fel modelt?
-
Rayyy
senior tag
Következő problémával állok szemben (3ds max / v-ray): adott egy max fájl NAS-on...
- ezt benyitom egy Threadripper 1920x-es gépen, kiszámoltatom, 03:26 alatt van kész.
- ugyanezt benyitom egy 5820K-s gépen, kiszámoltatom, 02:25 alatt van kész.
Hogy lehet a 6 magos, lassabb processzor sokkal hamarabb kész, mint a 12 magos, gyorsabb processzor?
Teszteltem teljesen újonnan létrehozott scene-nel, ott természetesen az 1920x 2x gyorsabb, ahogy annak lennie kell. Embree nincs bekapcsolva. -
Rayyy
senior tag
Amikor pflow-ban egy shape instance separated group members-szel átmegy egy másik eventbe, akkor az egyes particle-ök hajlamosak a group egy másik shape-jét felvenni... ezt ki lehet védeni valahogy anélkül, hogy külön event-ekbe szedném őket?
-
Met
nagyúr
válasz
Matykoo78 #7407 üzenetére
Állítólag a Mesharray kicsit jobb.
Viszont amit mondanak a hozzáértők.
Ezek a tanfolyamok arra jók hogy megtanuld kezelni a programot, amit tutorialokból is meg tudsz tanulni.
Viszont náluk tudsz kérdezni ha valami nem tiszta, a tutorialoknál nem tudsz kérdezni, ráadásul angolul van.
Én is gondolkoztam tanfolyamon de azért nem kevés pénz. -
Rayyy
senior tag
Pflow-ra tudtok valamilyen alternatívát? Instabil,ósdi. Ahogy maga a Max is sajnos.
-
Rayyy
senior tag
válasz
Matykoo78 #7407 üzenetére
Nem is fogsz hivatalos cikket vagy véleményt találni. Fórumokban lehet tájékozódni, ahogy most is teszed. Szerintem mindkettő jó, ránézésre a Mesharray-ben több lóvé van... inkább azt kell megnézni, hogy épp milyen szinten állsz. Ha totál kezdő vagy, akkor szerintem az éri meg, ami olcsóbb és közelebb van hozzád. Ha haladó vagy, akkor viszont el kell menni a nyílt napjaikra és beszélgetni velük, hogy megfelelnek-e az igényeknek.
-
Matykoo78
újonc
Sziasztok
Bár ez offos téma, de mégis 3d sudio max.
Léci segítsetek.Melyik oktatási intézményt ajánljátok ?
3dhome vagy Mesharray-t ?
Nem találtam olyan független oldalt ami erről a két stúdióról írna.
A választ előre is köszi
-
Rayyy
senior tag
Friss (saját) V-ray benchmark eredmények, ha valakit érdekel "milyen gépet vegyek" témában:
/// Threadripper 1920x / GTX 1060
cpu: 00:55
gpu: 02:33/// Ryzen7 2700x / GTX 1060 OC
cpu: 01:18
gpu: 02:18/// 5820K / GTX 1080
cpu: 02:01
gpu: 01:38 -
rlazol
veterán
próbáltam.
végül megoldódott, de nem tudom hogy. Vsz a Wuindows aktiválási figyelmeztetés ablakkal vitatakzott össze, mert azt nem láttam, viszont amikor nagy nehezen előjött és bezártam, akkor vált működőképessé.
Amikor csak akkor indítom el a maxot, hogy azt már bezártam, akkor nincs gond. -
rlazol
veterán
Sziasztok,
valami indítás javítót ismertek? Nincs kedvem újratelepíteni :s
Elindítom a maxot, szépen be is tölt, de nem tudok kattintani sehova. Semmi se működik, de közben simán le tudom állítani feladatkezelőből és ha max kiterjesztésű filet nyitok, akkor megnyitja, de megintcsak nem enged kattintgatni, dolgozni menne. Próbáltam billentyűparancsokkal render ablakot akármit felhozni, semmi. Olyan, mintha lenne egy ablaka kinyitva az előtérben, de azt nem látom, így ő fut, de én nem tudok cselekedni. ESC vagy Alt-F! nem működik. -
rlazol
veterán
Sziastztok,
mitől lehet az, hogy a Max sokkal sötétebben hozza be material-nak szánt jpg-t, mint a PS?
Sajnos a rendereléskor is így jelenik meg.köszi!
-
snots
tag
Nekem egy 3Dconnexion Space Navigatorom van mostmar vagy 6 eve, szerettem hasznalni nagyon, de mivel egyik munkahelyemen sem hasznaltuk, ezert elobb-utobb nekem is a dobozban vegezte. A mostani munkahelyen vetettem egyet a fonokkel, hatha pl. az animacioknal egyszerubb beallitani vele a kamerat, vagy konnyebb megtalalni vele egy-egy kamera utvonalat, de kulonosebben nincs nagy keletje a kollegak kozott.
Osszessegeben megkonnyiti a munkat, egyszerubbe teszi a navigalast, illetve a kamera beallitast, az mindenkeppen jo bennuk, hogy a kamerat is ugy tudod mozgatni mintha csak a sima viewportot mozgatnad perspective modban.
Ha egyszer ujra ugy alakul az elet, hogy csak itthonrol fogok dolgozni, akkor valoszinuleg ujra beuzemelem majd.
En szemely szerint preferalom az un. gaming mouse-okat, bizonyos shortcut-okat kirakok gombokra, bar az a nagyon egyszeru macro, amit egyfolytaban hasznalok, csak annyit csinal, hogy megnyomja a "p" gombot, majd aztan a "z" gombot (tehat atvalt perspektivikus nezetre, majd razoomol a kivalasztott objektumra).
Igy nem kell a billentyuzethez kapkodnom ezert, csak nyomkodom az egeret.
Otthon van egy egyszeru kis Wacom tabletem is, azt hasznalom PS-re, de pl. a munkahelyen csak az egeret.
-
szuzso
csendes tag
Köszönöm a reakciókat. Nagyjából látszik, hogy ki mit csinál a gépen.
Rayyy fórumtárs elmélete az, amivel leginkább azonosulni tudok, hiszen a próba renderek durván sok időt tudnak elvenni az ember munkájából.
A gépben lévő procik egyébként kb 8 évesek, és elég sokat futnak, a 2x95W pedig nem igazán kellemes a hőmérséklet szempontjából sem.
Egy ideig azonban mindenképpen várok még a rendszer cserével, hiszen jelenleg még elvagyok ezzel a rendszerrel is.
Amik egy kicsit jobban megfogtak az utóbbi időben, azok a 3dconnexion olcsóbb cuccai. Emlékszem, hogy anno Vista alatt mennyivel egyszerűbb volt a mozgatás a spacetraveler-rel. A gond a cég supportjával van, hiszen nem lehet sehonnan leszedni hozzá Win10 drivert.
Talán érdemes lehet 40-50 ezret beletenni egy spacemouse compact-ba. Ti dolgoztok ehhez hasonló cuccokkal? -
snots
tag
Amilyen szinten porog ez a topic, illetve amilyen szinten van az embereknek ideje irogatni ide, a tobbseg itt nagy valoszinuseggel hobbi szinten uzi a dolgokat, csak a kesobbiekben, vagy egyaltalan nem is tervezi azt, hogy dolgozzon a szakmaban. Ez nem azt jelenti, hogy az, amit csinalnak nem lehet minosegi, nem erre celoztam ezzel.
Mindezt ugy ertettem, hogy velemenyem szerint nyugodtan lehet itt barmirol beszelgetni, ami 3DS Max-szel barmilyen szinten kapcsolatos, mindegy, hogy az rendermotor, utomunka, vagy ki tudja meg mi.
Aki dolgozik, annak altalaban nincs ideje, en neha a nap levezetesekent benezek ide, hatha van valami.
En Archviz teruleten mozgok, nem vagyok elkepzelhetetlenul regi motoros, de mostmar a hetedik evemet taposom a szakmaban, en elsosorban az azzal kapcsolatos dolgokra tudok relfektalni, pl. arrol, hogy milyen elvek alapjan kell jatekokba modelleket csinalni kezzel festett texturakkal, vajmi keveset tudok.
A kliensek teljesen elteroek, ha jo napod van, akkor mindenre van idod es kenyelmesen belefersz a hataridobe, maskor 2 nappal a leadas elott talaljak ki, hogy ott balra meg van egy plusz epulet. Ez sokszor a munkahelyen is mulik, hogy milyen feltetelekkel tudnak megallapodni a kliensekkel, de amilyen szinten porog ez a szakma (mostanaban nagyon es egyre jobban), egyre kevesebb ceg meri megengedni maganak, hogy bajszot akasszon a kliensekkel, egesz egyszeruen, mert ha sokat dumalsz, elmennek mashoz, azonkivul a tapasztalat azt mutatja, hogy a klienst az sem tartja vissza, ha ugymond plusz penzt szamolsz fel azert, mert az utolso pillanatban jutott eszukbe valami, kifizetik es kesz, te meg nem vagy vele idoben elorebb.
Nem egyszer volt olyan projektem (tul sokszor sem mondjuk), aminel a vege elott visszavontak a tervet, a projektet termeszetesen kifizettek, mondjuk 1.5 millio forintot, de amit csinaltal, az ugymond ment a kukaba.
A komolyabb cegek mar magyarorszagon is tetemes osszegeket elkernek egy-egy kepert, nyugaton pedig meg durvabb a helyzet. Egy normalisabb cegnel, ami nyugaton van, vagy magyarorszagon, de vilagszinten ismert, kb. ott indul, hogy 4-500e forint egy kep, az igazan nivos cegek ennek a tobbszoroset is elkerik es ugyebar nem egy olyan projekt van, amibol siman leadsz 6-10 kepet.
Annak ellenere, hogy ez egy embernek soknak tunhet, pl. ha leadsz havi 8 kepet (nem 8 kulonbozo projektbol termeszetesen), a teljes beruhazast nezve ez az osszeg csak porszem a sivatagban, ezert kulonosebben nem erdekli oket, ha hozzad kell vagniuk meg 500 ezret azert, mert mondjuk ido utan kozlik veled, hogy meg eszukbe jutott valami, vagy feluton megvaltozott a tervrajz.
Mindez csak a renderidore reagalva jott elo belolem.
-
rlazol
veterán
Ezt így nem gondoltam át. Vhogy én sose dolgoztam úgy, hogy másnapra kell X perc animáció hirtelen felindulásból. Igaz, én melózni nem maxoltam (csak az alapokat ismerem, bele tudok nyúlni itt-ott, de épp a csili-viliségét nem), csak videóztam. Ott is volt, hogy 3 napig ment a render egy munkára.
Nekem mindig volt egy határidőm, arra belőttem egy akár több hónapos ütemtervet és tudtam, mikor kell elkezdenem renderelni, hogy a harmadik kísérlet jó legyenrátettem a tartaléknapokat, + X időt a technikai hibákra és sose csúsztam határidőt.
A menet közbeni nézegetésnél igazad van, ott lehet sok időt nyerni. Premiernél azért az előnézet sokat segít.
-
Rayyy
senior tag
8 magos a legkisebb TH proci (1900x), de csak akkor éri meg, ha biztosan számolsz bővítéssel, mert a Ryzen 7 2700x konfigban olcsóbb, viszont gyorsabb.
Szerintem jelenleg az AMD TH rendszere nyújtja a legjobb ár/érték arányt 3D-zőknek... a GPU render kérdését most figyelmen kívül hagyva.
-
Rayyy
senior tag
Amúgy nincs is sok értelme ezen vitatkozni, ezek a kérdésfeltevések ebben a topikban általában csak vitát szülnek. Eleve nem is rendermotor a Max (tudom, nincs rá külön topik), pedig a kérdezők általában a renderelést szeretnék gyorsítani (keverik a cpu-gpu dolgokat), ahhoz meg pénz kell és proci mag. Hasznos lenne egy nyitó hozzászólás, amiben például ezt is rögzíteni lehetne:
1. nézd meg a V-ray benchmark listában, hogy az adott CPU-k, GPU-k mit tudnak!
2. nézz magadba a középtávú terveidet illetően!
3. nézz bele a pénztárcádba!
4. válaszd ki az előző 3 eredményéből létrejövő legjobb kombinációt!
+1. már nem is kell a témában feltenned az általános kérdést, amire készültél. -
Rayyy
senior tag
De úgy látszik, hogy az elvet mégsem érted. Amikor az helyzet, hogy kell másnapra x másodperc animáció, akkor nem mindegy, hogy éjjel otthagyva reggel 8-ra vagy 10-re végez. Ha 8-ra végez, akkor mehet rá az utómunka és 10-kor kimehet ügyfélnek. Ha 10-kor végez, akkor csak 12-kor mehet ki ügyfélnek, akinek amúgy 10-kor van meetingje, ahol bemutatná. Teljesen mindegy, hogy ezt megelőzően 1 évet dolgoztál rajta, akkor is csak ennek az egy éjszakának az eredménye számít, amin áll vagy bukik a projekt. És nem a gépidő kifizetésével van gond, hanem a határidővel.
Fórumtárs 2 lehetőséget vázolt fel, amikre rákérdezett. Egy 12 magos AMD rendszerre beruházni nem hatalmas dolog szerintem... főleg, hogy valahonnan már kanyarintott egy kétprocis Xeon rendszert, amin valószínűleg nem csak pasziánszozik.
Munkafolyamat: ha munka közben (mondjuk anyagozol) egy nap ránézel a cuccodra 100x, tehát 100x indítasz rendert, akkor ha mind a 100 alkalommal 20 másodperccel gyorsabban kapsz olyan képet, amin már rendesen látod a shader eredményt, akkor aznap nyertél 33 percet... ez egy 8 órás munkaidőből nem kevés.
-
rlazol
veterán
Ezt én értem.
Nyertél 6 órát.Mennyit dolgoztál azon a 90 mpen? szerintem abban van annyi munka, amihez képest az a +/- 6 óra nem biztos, hogy szignifikáns. Persze olyan van, h renderelsz 2 napot, aztán megrendelő kitalálja, hogy minden szuper, de 10 pixelnyi szemetes a sarokban legyen kicsit sötétebb és emiatt újra az egész. de az már az ő sara, fizesse ki az extra gépidőt.
Amúgy a fórumtárs az írta, hogy még csak hobbi, így ódzkodnék hatalmas beruházást javasolni neki.
-
snots
tag
Valamit valaszolva is a kerdesre, az uj Threadripperekrol tenyleg nagyon jokat hallani, ezt a tesztek is megerositik, marmint ha renderelesrol van szo.
1 szalon futo alkalmazasnal (pl. modellezes) nem nyujtanak semmi kulonoset, lenyegeben lassabbak barmelyik modern, "hetkoznapi" i7-i9-nel, azonban renderelesnel mar nagyon elojon a kulonbseg. Ar/ertek aranyban lenyegeben nincs ellenfeluk jelenleg. Nem mintha olcsoak lennenek, de azok az egyeb lehetosegek, amik Intel oldalrol szamottevoen gyorsabbak, legalabb 2-3x arban vannak.
Lassan en is eljutok oda, hogy uj gepet celszeru vasarolni, dilemmaban vagyok en is, mert egy-ket kicsapongastol eltekintve, vilag eletemben csak Intel processzoraim voltak, de azokbol rengeteg.
Azonban most ugy gondolom, hogy - hacsak elo nem all valamivel az Intel a kozeljovoben - most az egyetlen ertelmes valasztas arra, amire nekunk kell, az uj Threadripper2, 12-32 magig, elszantsagtol es penztarcatol fuggoen.
Teny, hogy a legkisebb, a 12 magos sem keves penzbe kerul, tehat amennyiben a penz nem mindegy, mindenkeppen annak a fenyeben kell donteni, hogy mennyi hasznot tud hajtani a dolog, vagy hobbi celokra at kell gondolni, hogy tenyleg szukseg van-e ra.
Termeszetesen meg az aktualis 32 magos csucsmodellnel sem igaz az, hogy nem kell ott ulni (jo) par orat egy-egy komolyabb kep leszamolasahoz, bar ez nagyban fugg az adott renderengine-tol, az elvart minosegtol, illetve a kep osszetettsegetol/felbontasatol is. Ugy gondolom, hogy a tobbseg itt nagy valoszinuseggel a V-ray/Corona vonalon mozog.
Mint emlitettem dilammaban vagyok en is, de "jobb hijan" nagy valoszinuseggel en is a Threadripper2 mellett teszem majd le a voksot, bar nekem ez meg vagy jo 2 honappal odebb van, addig meglatjuk mi lesz.
-
Rayyy
senior tag
Hujjuj... ennél sokkal fontosabb a renderidő, mint amennyire te gondolod. És nagyon felgyorsítja a munkafolyamatot a gyors render. Jelenleg egy animáción dolgozom, ami vélhetően másfél perces lesz... egy frame-jének egy változata 38 szálon 2 perc alatt készül el. Ezt megszorozva 25-tel (25 fps) kapok 1 másodpercnyi animációt. Másfél percben pedig 90 másodperc van. 90x25x2 = 4500 perc = 75 óra. Ha viszont egy kép csak 1:50 alatt készül el, akkor a teljes render 69 óra alatt van. Ennyit számít 10 másodperc renderidő. Minél hosszabb egy anim, annál érdekesebb a matek.
Ráadásul, ha egy erősen fejleszthető rendszerre váltasz egy olyanról, amit már szinte nem lehet fejleszteni, akkor méginkább megérik a beleinvesztált 100ezrek. -
snots
tag
Azert az egy nagyon nagy kerdes, hogy hobbi celra hasznalja-e a gepet, vagy penzt keres vele. Mert ha penzt keres vele, a renderido sajnos igencsak sarkallatos kerdes, raadasul ha azon a gepen renderel, amin dolgozik is, felteve, hogy lenne mas munka, akkor kiesett ido/penz is.
Ha pl. 5 kepet kell lerenderelnie es leadnia, akkor nagyon nem mindegy, hogy pl. 8 ora az az 5 kep, vagy 2 nap. (de meg az sem feltetlenul mindegy, hogy 8 ora, vagy 14, ha kozel a hatarido)
Az termeszetesen teljesen mas teszta, ha hobbi celokra hasznalja, akkor valoban, amig elmegy otthonrol, kiszamolodik az az 1 kep.
-
rlazol
veterán
Annyira lassú a render?
Ez egy bika gép, én biztos, hogy nem költenék rá.A kérdés az, és ehhez azt kell tudni, Te miket csinálsz, hogy mennyit dobna a számodra fontos renderidőn egy új gép? 3 nap alatt lenne 2 nap és 10 óra? 1 óra helyett 50 perc?
Mivel a munkafolyamat nem gyorsulna fel, csak a renderidő csökkenne, megéri azért a pár óra/pár perc nyereségért százezreket belefeccölni?Mindenképp azt tenném, hogy fogok egy file-t, aminek tudod renderidejét a mostani gépeden, és keresnék egy, a megjelölthöz közel álló teljesítményű gépet, hogy összehasonlítsam, mennyit nyernék a renderidőn.
Tapasztalatom szerint a teljes munkafolyamatnak csak egy töredéke a render idő, azt meg lehet éjjel, suli/munkaidőben egyéb holtidőkben futtatni. Például, valaminek 1 nap a renderideje, amivel előtte 3 hétig dolgoztam. Az új gépemen lenne mondjuk 16 óra a render. Tehát az 528 munkaóra helyett lenne 520. Megéri?
-
szuzso
csendes tag
Sziasztok!
Két lehetőségen gondolkodom a render gyorsítása érdekében:
1.
A profilomban megadott gépbe (HP WS Z600: 2 x X5670, 48GB DDR3) kellene egy új videokártya a 1050Ti helyett, mert amióta kijött az új Vray (3.60.03), és megvan benne a hibrid render lehetőség a 3DSMax2018-cal, nagyon megtetszett a dolog a gyorsaság miatt (CPU+VGA együtt számol).
Sajnos ebben a rendszerben már nem igazán tudok mit fejleszteni. A VGA a max, amit lehet cserélni a teljesítmény növelés szempontjából.2.
Egy kicsit várok és tiszta lappal kezdek egy 12-16 magos AMD rendszerrel. Kellemesnek tűnnek ár-érték arányban az új Zen2 cuccok, ráadásul közel sem lenne ott a fogyasztás, ahol a jelenlegi gépem van.Melyiket ajánlanátok, ha a helyemben lennétek?
Egyébként még nem a grafikából élek, de remélem ez megváltozik hamarosan.Várom a tippeket.
Üdv:
szuzso -
rlazol
veterán
Sziasztok!
Újratelepítés során úgy tűnik, vhogy rossz maxot tettem fel, 18-asnak ismeri fel magát, és nem hajlandó a 20-asban mentett filejaimat megnyitni
Mi tudok tenni?köszönöm!
-
Rayyy
senior tag
Nem tudom, hogy lehet-e itt ilyet, ha nem akkor törölhető a HSZ...
--- Motion Designer kerestetik, ha érdekel, akkor írj nekem privátot! --- -
snots
tag
Volt korulbelul bo 2 nap amikor komolyan gondolkoztam ezen a dolgon, marmint az external GPU dolgon.
Van par erdekes dolog amit erdemes lehet szamitasba venni. Neha, pl. ebay-en el lehet csipni olyan kulso egysegeket, amik altalaban szamitogeppel egyutt erkeznek es hazilag epitettek, vagy valamilyen egyeb (valamilyen ceg altal epitett) kulso GPU hazat tartalmaznak.
Pl. nem olyan regen volt ebay-en, valamivel kevesebb, mint 1 millio forintert egy olyan cucc, amiben 6 darab, meg garancialis, EVGA 1080Ti volt + valami egyszeru szamitogep, talan egy i3-as, vagy i5-os, 16 giga rammal es egy Windows10-zel, itt ez egyaltalan nem lenyeg, mert a kartyak szamolnak. Egyertelmuen Bitcoin banyasz cucc volt, ez le is volt irva.
Az ar, barmennyire is soknak tunhet, ennyiert megerte volna.Ami miatt nem volt - szamomra - 100%-ban csabito a dolog:
1. Olvastam egy olyan dolgot, ami nem derult ki, hogy csak varosi legenda-e, vagy sem, miszerint a 0-24-ben banyaszasra hasznalt GPU-k koran halnak, ez egy dolog, a cucc meg garancialis volt, de - es itt a lenyeg, egy emberke azt allitotta az interneten, hogyha ilyen kartyat kuldessz vissza garanciara, akkor a gyar kepes kideriteni azt, hogy az banyasz GPU volt-e, ami egesz nap uzemelt, vagy sem. Utobbi esetben megtagadhatjak a kartya cserejet. Amennyiben ez tenyleg igaz, akkor bizony sulyos penzek lebeghetnek ki az ablakon, ha mondjuk 1-2 kartya elpusztul es potolni kell.
2. Memoria limit. Velemenyem szerint manapsag a "legkivanatosabb" GPU render engine az Fstorm. Egy par honapig jatszogattam az Octane-nel, mivel az mostmar teljes mertekben out of core, (magyarul: tudja hasznalni a gep fizikai memoriajat a texturak es a geometria tarolasara, ergo a GPU memoria limitnek vege, mindezt minimalis lassulas mellett) de - legalabbis szamomra - annyira hulye modon tul van bonyolitva az egesz, egy faszabb shader letrehozasahoz is 2 diploma kell, olyan szinten mashogy mukodnek benne a dolgok mint pl. Corona/V-ray/Fstorm trioban. Egy egyszeru shader is olyan komplikalt node szerkezetet tartalmaz, hogy orom volt nezni, tovabba csak a sajat map-jait tudja hasznalni (bar ez GPU render engine-eknel altalaban igy van), viszont azok nem a legfaszabbak, aztan ha mas mashogy gondolja, kovezzetek meg.
Fstorm: Egyaltalan nem out of core es nincs is tervben, tehat (a fent emlitett szituaciot alapul veve) van 11 GB memoriad jatszani, ami nem rossz, de annyira nem is jo. Tovabba az Fstorm (jelen pillanatban) nem tamogatja a distributed render-t, tehat a fent emlitett, kulon szamitogepre epulo egyseggel meg csak nem is hasznalhato.3. Be kellett latnom, hogy Corona es V-ray (tegyuk hozza, hogy en archviz teren mozgok, epiteszeti latvanyterveket csinalok) osszessegeben egy biztosabb es kiszamithatobb alapot jelent, kiszamithatobb, kevesebb meglepetessel, plusz ha valami oknal fogva feldobja a pacskert a(z external) GPU rendszer, konnyebb leakasztani egy CPU renderre kitalalt gepet, mint egy external GPU-s akarmicsodat. Kivetelt kepez ez alol az uj Corona 3-as verzio amivel jelen pillanatban tobb a gond, mint az orom, de majd 30 bugfix utan megoldodik, ahogy az szokott.
V-ray bombabiztos, a megbizhatosag mintakepe, bar a szivemhez a Corona joval kozelebb all, bar az uj verzio most nemileg felidegesitett. Dolgoztam eleget V-ray-ben, de mostmar legfeljebb animaciohoz hasznaljuk, mivel a renderidok lenyegesen kiszamithatobbak, Corona tud meglepetest okozni.
A vegleges render "kepet" tekintve nekem az jobban bejon amit a Corona tol ki magabol, de naluk meg mindig ott van a levegoben a kis csapat, kapkodas, hataridok, valami szarul sul el dolog, marmint fejlesztoi oldalon, pl. merhetetlen mennyisegu szopas tud lenni a distributed renderrel.Rendkivul csabito az, hogy egy GPU render engine, megfelelo GPU mennyiseg mellett, mondjuk fel ora alatt kikohogjon magabol egy 4-5k-s kepet, szuper minosegben, ugyanakkor megbizhatosag szempontjabol en meg nem erzem azt, hogy akar az Octane, akar az Fstorm ott lenne, ahol kene lenniuk. Redshift-tel nincs tapasztalatom es amig nem csinalnak havi elofizeteses megoldast, nem is lesz. (Octane asszem 20 euro, Fstorm talan 25, nem emlekszem, Corona 20 korul, most nem nezem meg oket, tehat nem egy elkepzelhetetlen osszegek, barmelyiketre ra lehet dobni 1-2 honapot, ha csak kiprobalni akarja az ember)
Szoval a fentiek fenyeben en ugy dontottem, hogy marad a CPU vonal, majd egyszer, mondjuk 2 ev mulva ujra atgondolom a GPU dolgot az addig elert render engine fejlesztesek fenyeben.
-
snots
tag
Ezt a kerdest en passzolom, mindenesetre 4 kartyahoz mar minden bizonnyal kell egy kb. 1200 wattos minosegi tap is. Mindenesetre en, ha GPU renderelesre adnam a fejem, sokkal inkabb valami kulso GPU hazban gondolkoznek, ami pl. thunderbolt-tal kapcsolodik a gephez, de letezik USB3-as is. Renderelesnel annyira eszement nagy adatmennyiseg nem mozog, amihez pl. akar egy USB3 ne lenne elegendo.
Igy maga a "renderelo egyseg" is hordozhatova valik, oda mesz vele ahova akarsz, tovabba nem szukseges, hogy 4 kartya egyfolytaban menjen a gepedben es termelje a meleget. Jatekra meg 4k-ban sincs szukseg tobbre mint ket kartya, amugy meg eleg hasznalni oket akkor, amikor renderelni akarsz, vagy aktivan dolgozol Max-ben.
Egy kulso, foleg 2-4 kartyat tamogato un. external GPU case (vagy external GPU enclosure) sajnos egyaltalan nem olcso mulatsag, par szaz ezer forintba mindenkeppen belekerul (ugyanakkor ezek tobbsege PSU-val egyutt erkezik, tehat azt mar nem kell venni, ugymond egy komplett valamit kapsz, persze kartyak nelkul).
Idotalobb a dolog, mert nincs alaplaphoz kotve (csak egy kabellel), tehat barmikor cserelhetsz gepet, nem kell aggodni azon, hogy mikent rakod el a kartyakat benne.
Itt most nagyon sulyos penzekrol beszelunk, mondjuk 4 2080Ti+kulso hazzal boven 2 millio forint felettre jon ki a dolog, azonban a kapott sebesseg es kenyelem, kello megrendelesek mellett (mar ilyesmit foleg munkara vesz az ember, tisztelet a kivetelnek) zaros idon belul megterulhet. 4 kartyaval mar normalis sebessegu munka vegezheto, ha egyszerubb dolgokat akarsz renderelni, pl. automodelleket valamilyen hatter elott, akkor 1 kartya is elegendo lehet, boven elvezheto sebesseggel renderel az is.
Amennyiben az alaplap nem rendelkezik thunderbolt foglalattal, akkor viszonylag olcson lehet kapni akar 4 Tb foglalattal rendelkezo bovitokartyakat is, tehat igy egy gepre egyszeruen rakothetsz pl. akar 16 kartyat is.
Mint sokszor az eletben, csak a penztarca szab hatart.
Minosegi external GPU case-ekert pl. erre tessek, vermerseklettol es penztarca vastagsagtol fuggoen lehet huledezni az araktol (ezek csak ures hazak+tap, GPU nem jar hozza):
[link]Van olcsobban is, de nagyon olcsora nem kell gondolni. 1 kartyasok vannak elerheto arban, sokfelet lehet talalni. 1 kartyas mar van ugy 40-50 ezer forint korul.
-
snots
tag
Konkretan az SLI-nek nincs ertelme. Pl. Octane manualban konkretan nem is ajanljak a hasznalatat.
Egyetlen dolognak van ertelme, az az nVlink. Amennyiben rendelkezel legalabb RTX2080 kartyaval es abbol is legalabb kettovel, akkor amennyiben nVlink-kel osszekotod oket, akkor osszeadodik a memoria merete. Tehat pl. 2x8GB-ot tudsz hasznalni az emlitett kartyaval. De ezeknek is csak akkor van ertelme, ha valamilyen GPU alapu rendermotort hasznalsz (VrayRT, Octane, Redshift, Fstorm, ...)
Ha jol tudom, akkor ezt a fajta nVlink-es megoldast a rendermotornak is tamogatnia kell, alapbol csak ugy nem megy, de ez utobbira nem veszek merget.
Tudomasom szerint nVlink-kel legfeljebb 4 kartya kotheto ossze, tehat jatekkartyakat figyelembe veve es 2080Ti-vel szamolva, az elerheto maximlais memoriamennyiseg 44GB. Ami ugy egyebkent egy atlag halando szamara GPU rendereles ugyben boven elegendo.
Szoval nem elerhetetlen mar otthonra sem (hat, ha a kartyak arat figyelembe veve mondhatjuk ezt igy) az, hogy nyugodtan, kello memoria mennyiseg birtokatban es megfelelo sebesseggel szorakozgasson az ember pl. az Fstorm-mal. Annal mindenesetre meg igy is klasszisokkal olcsobb, mintha mondjuk egy Quadro kartyat kene megvenni mondjuk 24 giga memoriaval x millioert.
Ha tobb kartyaval akarsz egyszerre renderelni, ami nem tamogatja az nVlink-et, akkor semmi kulonosebb teendod nincsen, mint a ket kartya bepakolasa a gepbe. Nincs szukseg a kartyak semmi modon valo osszekapcsolasara, a rendermotor fel fogja ismerni a kartyakat. Mindenesetre annyit tudnod kell, pl. ha 2 8GB-os kartyaval rendelkezel, akkor az a kartya amelyikrol a monitorod megy, az kevesebb szabad memoriaval fog rendelkezni (ha csak a Max fut, akkor olyan 7 Giga korul) es ez ugyanakkor limitalni fogja a masik kartyat is.
A gyengebb lancszem jatszik a rendermotoroknal, tehat ha az egyik kartyadon csak 7 GB a szabad memoria, akkor a masik, 8 GB-os kartyabol is csak 7 GB-ot fog tudni hasznalni, mar amennyiben egyszerre akarsz a ket kartyaval renderelni. Ha csak a szabad kartyaval akarsz renderelni, akkor hasznalni tudod mind a 8GB-ot abbol a kartyabol, de akkor elveszted a masik kartya szamolasi teljesitmenyet.
Az nVlink tamogatas miatt nagyszeru valasztas renderelesre az RTX2080 es a 2080TI (2070-esen nincs nVlink tamogatas). Sajnos az aruk eleg borsos most meg es valoszinuleg ez igy is marad egy darabig.
-
rii
nagyúr
SLI-nek van értelme 3dsmax-nál?
1 év múlva venni még egy kártyát?
-
rii
nagyúr
sziasztok
kolleganőm imseri a 3dsmax-ot és ha lesz neki gép akkor azt szeretném megkérdezni, hogy mondjuk egy
1050 ti 4 gb helyett milyen kártyák jöhetnének még szóba amiket kihasznál a 3dsmax, ha lehetne kérnem olyat h melyik mennyivel tud többet ( az árat megnézem majd én, csak azt lenne jóü látni, hogy melyik kártya mennyivel ad többet .... renderben vagy bármi .... )túl sok mozgástér persze nincs juteszmbe .-(
100.000 -150.000 Ft-ig bezárólag körülbelül .... -
Rayyy
senior tag
Pflow-val valakinek tapasztalat?
Az kéne, hogy menődik a sok partikül, az útjukba kerül egy objektum vagy deflektor és szépen, gömbszimmetrikusan kikerülik, aztán mennek tovább ugyanúgy, mint előtte. Mintha lenne egy gömb alakú erőtér, amihez nem érhetnek hozzá, de ha elhagyják, akkor nem befolyásolja a további haladásukat. Gravity-vel az a baj, hogy bonyolult, hogy utána ugyanúgy folytassák az útjukat, mint előtte. -
Rayyy
senior tag
Vajon hova tűnhetett a 2018-as max-emből a V-ray 3.6-os quad menüje? Most vettem észre, hogy nem tudok proxy-t exportálni. És a Customize-ban nincs V-ray a category-ban. Miazistee'?
-
MutantZombie
tag
Ne aggódj, ettől még elég amatőr vagyok, és mivel az angol tudásom mérsékelt, még egy darabig az is maradok.
Pár kérdés:
1., Néhány tutorial video megtekintése után kérdem (hogy mindjárt az alapokat tisztázzuk), hogy poly-modellezésnél miért törekednek arra, hogy az adott modellen szinte minden poly négyszög legyen? Henger v. sokszög alapú hasáb esetén persze az alap és a fedőlap az az adott forma, azt többnyire nem bontják kisebb elemekre. De miért célszerű, hogy mindenhol máshol négyszög legyen és ne mondjuk háromszög vagy négynél több szög?
2., Hogyan lehet mozogni, pl a modell körül forogni, miközben használom pl. a Cut-t?
-
Vesa
veterán
válasz
MutantZombie #7361 üzenetére
Ez lett volna a következő javaslatom (.ini b*sztatás), csak mivel írtad, hogy kezdő vagy, nem akartalak azonnal ilyesmivel rémisztgetni. De akkor már működik, és ez a lényeg!
-
MutantZombie
tag
Ezt próbáltam, de nem mindig működött, egyfelől szinte minden indulásnál választani kellett, hogy adept..., vagy mikor nem, akkor alkotás előtt vettem észre, hogy mégsem metrikus. De azt egyébként nem tudom miért felejthette el olykor, mert minden más megfelelően lett betöltve, pont, ahogy a scene-ben el lett mentve... :-o
Most puszta kalandvágyból kicsit öszvér megoldáshoz folyamodtam; még működik a MAX, nem omlott össze :-D, olyan beállításokkal indul, ahogy nekem kell, hogy meddig, az már más kérdés :-)
A 3dsmax.ini-ben kerestem a Unit-t és a type-nál addig írogattam, míg a megfelelő nem lett betöltés/reset után :-) (1: feet, 2: miles, 3: mm, 4: cm ... stb. ).Igaz egy viszonylag régi max-szel próbálkozom (2010), de egyelőre ebben is találok elég kihívást :-)
Lesznek majd nagyon bagatell kérdéseim a modellezés kapcsán, titkon bízom benne, hogy majd kapok azért rá választ.
Mindenesetre köszi azért!
-
Vesa
veterán
válasz
MutantZombie #7359 üzenetére
Ez egy /scene beállítás, nem globális! Vagyis projectenként menti el a max.
Azt lehet tenni, hogy egy "üres" scene-ben beállítod a neked tetsző opciókat, majd a max basic project könyvtárában (scenes) megkeresed a Maxstart.max fájlt, és erre mented rá.
-
MutantZombie
tag
Helló Mindenkinek!
Kezdőként így első kérdésem az lenne, hogy hogyan lehet elmenteni a Unit Setup beállításokat, hogy ne minden indításnál kelljen átállítani inch-ről cm-re, hanem alapból cm-rel kezdjen?
-
Vesa
veterán
válasz
ThomasBernar #7357 üzenetére
Ezt így nehéz megmondani. Ismerni kéne a tananyagot és tisztában kell legyél azzal, mennyit tudsz jelenleg.
Láttam olyan sulit, ahol a kezdő tananyag olyan alap dolgokból állt (UI bemutatása, alap primitívekkel való munka stb.), amivel ugyan ki lehet tölteni az idő egy részét, de ezek szerintem autodidakta módon is könnyen megtanulhatók és a gyakorlatban még nem mész vele sokra (konkrét munkára értem). Nekem pl. felesleges lett volna, mert ezeket már tudtam. Vagyis amellett, hogy halálra untam volna az órákat, értelme sem lett volna fizetni érte. Haladóra viszont nem lehetett menni az alapképzés megléte nélkül...Legalább is, abban a suliban.
Olyat érdemes keresni, ahol nagyobb hangsúlyt fektetnek a gyakorlati alkalmazásra, mint az elméleti képzésre.Egyébként én magamtól tanultam a MAX-ot, igaz, a korom miatt szerencsém volt, mert még a 3DS MAX 1.0-ával kezdtem (pontosabban a DOS-os R4-el, de ez most lényegltelen), és akkor még tizedennyit nem tudott a szoftver. Ma már sokkal nagyobb a tananyag. Ráadásul profi sem vagyok, nem ez a munkám, hozzád hasonlóan PS-ben dolgozom. De van itt a topikban profi MAX-os is, kívánics vagyok, ő hogyan látja ezt a kérdést.
Ha komolyabban akarsz ezzel foglalkozni, akkor mindenképpen érdemes elvégezni valamit, de jól meg kell nézni, mit is ajánlanak valójában az adott iskolában!
-
ThomasBernar
csendes tag
Sziasztok!
Iskolákat böngésztem verejtékkel, próbálom összehasonlítani őket... 3DHome, MeshArray, IMMI. Mindegyikben van valami extra plusz, amiért érdemes lenne odarakni fél milliót. Bárki, aki olvassa ezt a bejegyzést és járt ilyen suliba, véleményeket kérnék.
15 évnyi 2D-ről (PS, ID, AE, PR) lovagolnék át 3D-re, főleg belsőépítészeti és építészeti látványtervre - így gépész végzettséggelA youtube ilyen-olyan tutorialok nem váltak különösebben hasznomra - vagy csak nem fogtam fel
-
rii
nagyúr
köszönöm!
munkatársnőmnek csak 1 monitor lesz majd
( én itthon 2 db 20"-ossal vagyok ... 2005 óta dual head-en tudok csak dolgozni normálisan )én is intelt vettem, de csak az osx miatt ...
azért a 8 mag az finom .-)ram ból lehettényleg az lesz amit írtál, kap 16-ot, aztán később megint 16-ot
PS-t használ döntő többségében - csak ha lenne bika gépe 3dmax-ozni is tudna - és a PS meg lazán megeszik 32 gb-ot is, SSD-re scratch-el, és abból is elfogyaszt 90 GB-ot egy 30.000px x 30.000 px-el képnél.a mem árak miatt abból is csak 250-es fog tudni kapni, pedig egy 500-as jobb lenne, gigabyte-os TIF-eknél.
-
Rayyy
senior tag
VGA
1050ti-ből már EZ is jó.
Viszont én 2 monitort használok és utálom, ha nem egyformán DisplayPort-tal vannak csatlakoztatva, ahhoz meg már EZ a kategória kell.CPU
EZ a best buy jelenleg szerintem. (Annak ellenére, hogy "Inteles" vagyok.)RAM-ból szerintem most elég egy 16 gigás modul és ha majd normalizálódik az ára, lehet venni mégegyet.
-
rii
nagyúr
sziasztok
milyen videokártyát tudnátok ajánlani 50.000-70.000 környékén, amit a 3dMax szeret?
(kolleganőmnek próbálom összeszedni az alkatrészeket)most látom volt szó az 1050ti -ről ...
a CPU-ban kérdeznék inkább ... 100.000 Ft körül melyik lenne jó?
Ryzenből? -
Rayyy
senior tag
State sets kalandok:
Alapvetően tök jó, hogy state sets-ekkel a scene-ed különböző változatait tudod managelni... például elmentesz egy állást úgy, hogy be van kapcsolva a konyhában a lámpa és ki van lőve a napfény / aztán egy olyat, hogy csak napfény van, mesterséges fény nincs, satöbbi... És ezeket ki is lehet renderelni egy menetben, de itt már kezdődik a vicces része:
- a batch render ablakban a sets-ek nem jelennek meg, csak a scene state-ek...
- ez az egész arra jó, hogy sok állásból csinálj rendereket, amikhez tartozhatnak pass-ek is ugyebár... viszont, ha szereted a Vray VFB-t, akkor sírni fogsz, mert azt ki kell kapcsolni ahhoz, hogy a sets compositor képes legyen a renderekből PSD-t generálni!
Ja, amúgy az egész state sets működése nagyon labilis, sokszor eldobja magát, ha compositor-ban matat az ember. Ettől függetlenül érdemes ránézni, de azért scene state-kkel is el lehet boldogulni. -
Vesa
veterán
-
Guresz
tag
Sziasztok!
Vray telepítése után a következő hibaüzenet fogad rendereléskor:
error: could not obtain a license (-96)2018as verzió
Van erre valami megoldás?
-
Rayyy
senior tag
Szuper Max bug: ha shift-tel húzol el egy objektumot, mert másolni akarod és húzás közben megnyomod az S-t, hogy működjön a snap, akkor azonnal eldobja magát
(ver.: 2018.4)
-
Vesa
veterán
Max-ban nem vagyok otthon napi szinten, de az Adobe kapcsán maximálisan egyetértek! Az előfizetéses rendszerből kiszállni kész rémálom és egy k*rva nagy lehúzás. Tele van vele a saját support fórumuk is, ott is sokan jutottak már arra, hogy inkább a konkurencia...Sajnos én kénytelen vagyok előfizetni, mert "ipari sztenderd".
-
-
Rayyy
senior tag
Azért néha elgondolkozom, hogy hagyni kéne a Max-et a pics@@&ba. Mikor kéne tolni a melót és ezért próbálom használni a szájbatekert probooleant, de ha megmozdítok egy operandot, akkor 5 percig kell várni a hatásra... úgy, hogy látom, hogy a processzor kb. 20%-on teker... akkor szoktam elnézni például a modo oldalára, hogy most mennyibe is kerül
-
TI1986
csendes tag
3D LÁTVÁNYTERVEZŐT /MODELLEZŐT keresünk fejlődő cégünkhöz teljes munkaidőben. Nemzetközi projektekkel és barátságos környezettel várunk. Nem csak tapaszalattal rendelkezők jelentkezését várjuk!
Elvárások:
3D Studio Max és V-Ray vagy Corona ismerete
Photoshop ismeret textúrák készítéséhez, illetve utómunkához
alapszintű angol nyelvtudásElőnyt jelent:
Animáció készítésben szerzett tapasztalat
Solidworks, Rhino vagy egyéb NURBS modelező program használata
Unreal vagy Unity ismerete
Z-brush vagy MudboxHolnapunk:
www.3digitstudio.comMunkavégzés helye:
Budapest, XIV. ker Örs Vezér tereVersenyképes fizetés és egyéb juttatások.
Jelentkezni rövid önéletrajzzal és referenciákkal az alábbi címen. A tárgynak kérlek ezt adjátok meg "Látványtervező".
info@3digitstudio.com
-
Rayyy
senior tag
Azzal lehet valamit kezdeni, hogy hiába állítok be saját layout-ot, a Phoenix FD toolbar minden indításkor megjelenik floating panelként? Nagyon idegesítő.
-
Bence942
tag
Hello a HammUert valaki ismeri?
-
Rayyy
senior tag
Ezt hogy oldanátok meg (animáció):
Van egy egyszerű gép, aminek a hengerei közül egy táblaszerű termék gördül elő, ami a gépben még izzik, de onnan kigurulva már egyre hidegebb. A problémám az, hogy animáláskor a shader-rel megoldott izzás halad az objektummal együtt (mint egy textúra), pedig nem szabadna, mert a hő csak a gép kijáratánál jelentkezik. Valahogy azt kéne elérnem, hogy az UV vagy a gizmo pozíciója az objektumtól függetlenül mindig ugyanott maradjon a térben, miközben az objektum mozog.
Ráadásul az objektum Path deform binding-gel van animálva, ami megbolondítja az UV koordinátákat. -
Rayyy
senior tag
válasz
Oliverda #7330 üzenetére
SSD
Minimum 16 GB RAM
Minimum 4 mag - 8 szál
Minimum GTX 960
Ezzel dolgozni simán lehet, a render és a szimuláció az már más kérdés. De gondolom, ha ebben a topikban kérdezel utána, akkor még nincs akkora profiság, tehát jó egy ilyen konfig. Nekem renderre 48 szálam van és nagyon kevés -
Oliverda
félisten
3ds Maxhoz kellene egy konfigot összeraknom. Az újabb verziók mennyire használják a GPU-t? Első körbene egy sokmagos proci plusz középkategóriás (GTX 1050 Ti) VGA-ban gondolkozom. Jó ez az arány?
-
Vesa
veterán
Viewport-ban főként GPU-t zabál, de ezt biztos látja a barátod is, amikor szaggat a mozgatásnál. Rendernél maxolja ki a CPU-t, ahol nagyjából nem létezik olyan, hogy "túl sok/elegendő". A Vray elég jól skálázódik, tehát igazából a minél több mag, annál jobb elv érvényesül. A képen azért van ilyen alacsonyan a CPU usage, mert éppen semmi nem történik amit számolni kéne, és mert nem is zajlik render (ha jól látom).
De minél nagyobb a scene és minél több a textúra, annál több memóriát fog igényelni. Az instabilitást viszont nem valószínű, hogy az okozza. -
Guresz
tag
Igen, valóban lehetne erősebb a gép, de a hölgy állítása szerint a korábbi verzióknál ez nem volt probléma. Egyébként vrayt használ rendermotorként.
Mindenesetre köszönöm a válaszokat!
-
Rayyy
senior tag
Hát... ezt nem mondanám kifejezetten 3D-s munkagépnek.
Az, hogy a render hogy készül el, nem Max-függő... bár nem tudom, hogy milyen rendermotort használ.
2017-es verziót nem használtam, a 2018-as stabil .4-es verzióra update-elve.
Egyszóval egy instabil gép nem annyira a topik témája... a Max verziókat meg próbálgatni kell... persze a 30 napos verziókra gondolok -
Guresz
tag
Sziasztok!
Mivel lehet a probléma ha gyakran összeomlik a program? Egyik ismerősömnek szeretnék segíteni. Azt mondta hogy a 2017es verzió telepítése óta fagyokat. Percekre megáll(not responding), vagy egyszerűen összeomlik. Bármely cselekmény közbe előjöhet a probléma, de nem nagyon lát benne rendszert. Egyik nap 10 perc alatt kész egy render,máskor meg
csak a building light cache 15 percig tart.Van valakinek ötlete mi lehet a gond?
Egy lenovo g50esről van szó:
-AMD A8-6410 Quad-Core 2-2.4GHz 2MB Cache
-6 gb RAM
-AMD Radeon R5 Integrated Graphics
-500 gb hddA gép kevés hozzá vagy a 2017es verzió ilyen instabil?
Előre is köszönöm a segítséget!
-
Guresz
tag
Köszönöm a válaszokat! Akkor lehet maradok az MLC SATAsnál. Ár-érték arányban elég jónak tűnik. :-)
-
Guresz
tag
Sziasztok!
Az alábbi SSD-k közül szerintetek melyik szolgálná ki legjobban a maxot? Megéri m.2est venni? A hosszú renderelések miatt tartok kicsit a melegedéstől. Illetve azt se tudom, hogy a Pro mennyit hozna teljesítményben az Evo-hoz képest. Megéri a felárat?
-Samsung 860 EVO 250GB SATA 3 /MLC/
-Samsung 960 EVO 250GB M2 PCIe /TLC/
-Samsung 960 PRO 512GB M2 Pcie /MLC/Előre is köszi! :-)
-
repvez
addikt
az elsöre talákltam megoldást a make planar X,Y,Z gombokkal, de amásodiknál ilyenre gondoltam mint ami a blenderben vagy a wingsben van.
[link]Kijelölöm a vertexeket vagy a polygonokat és kört csinál belölük, hogy egyenlö távolságokra helyezi öket és az átmérőt is tudom igazitani, nem egyenként tologatni kézzel.
-
Rayyy
senior tag
Vannak ilyen megvásárolható vagy akár ingyenes script-ek is a scriptspot-on és mondjuk a Jokermartini-n. (Most hasra ütöttem.)
Az elsőt ki lehet trükközni például így:
- Ha van egy tengelyed, akkor az egy egyenes, tehát van két végpontja. Ha még nincs meg, akkor megrajzolod spline-nal.
- Csinálsz egy target camera-t, és a két végpontját (camera és target) a tengely két végpontjához illeszted... ezáltal a tengely a kamera vektora lesz.
- Átmész kamera nézetbe, kijelölöd a poligonokat, amiket síkba akarsz rendezni és rányomsz a View Align gombra.Így a poligonok síkja a tengelyre merőleges lesz.A második:
Erre hirtelen nem tudok trükköt, általában a kézi igazítgatás szokott menni. Esetleg poly kijelöléssel, ha olyan a háló, akkor működhet a graphite modeling tools - geopoly. De olyan szerintem nem lesz, ami ne kuszálná össze a hálót... bár ha egy soft selection-nel működő script... nem tudom. -
repvez
addikt
Van és ha igen akkor hol lehet megtalálni olyan eszközt ami vagy tengelyhez vagy normál vektor irányhoz képest sikba rendezi a polygonokat? A másik , meg ,hogy sikban lévő vertexekte van valahol olyan lehetőség, hogy szabályos körbe rendezze öket?
2017es max
-
Guresz
tag
Sziasztok!
Magántanárt keresek aki járatos a 3d grafikában, és jól ismeri a 3ds Max-et. Főleg Renderelés(vray) terén szorulok segítségre. Ha esetleg tud valaki ilyen lehetőségről, nagyon megköszönném, ha szólna.
-
PhoebeCat
csendes tag
Tudom vegyem meg hivatalosan, de itt nem részletezendő okokból, ez nem megy.
FumeFX 4,0,2 (2012-2016) A regisztrációs ablak folyton előjön, de legalább oda is fagy, tehát nem működik.
A forrásban leírtak szerint jártam el...Tud valaki segíteni.
Köszi. -
rlazol
veterán
A regisztrációs problémám megoldása az lett, hogy beregisztráltam újra és leöltöttem a 2018-as Student-et :s
Ez viszont csak az egyik gépemre megy fel, bár elvileg 2 gépre van lehetőségem, a másikon a "Backburner"(?) telepítésénél hiba van, és a telepítés után, ha elindítom a programot, betölt, majd hibával kilép mielőtt az indító képernyőn az "always show this on startup" pipát levehetném.
Ötlet? Javaslat? -
rlazol
veterán
Köszönöm mindenkinek a segítséget, a probléma nem szűnt meg, de legalább most már nem is értem.
elindítom a programot, kijön a product license activation ablak:Ha rányomok az első lehetőségre, akkor kis gondolkozás után közli, h aktív a termék.
Majd kapok egy emailt, benne az aktivációs kóddal. A következő körben ez kezdődik elölről. A második opcióval az a baj, hogy egyértelműen más a request kód, mint amire az ativation code jött, mert minden indításnál újat generál, így nem fogadja el.
Próbálom a linket az internetes akiválásra, de nem jutok tovább az első ablakon, bármit is írok a sorozatszám/csoportazonosító mezőbe.Ilyenkor mi van?
SZERK:
rájöttem mit kell írni a sorozatszámnak, elfogadta, adott egy activation kódot, beírtam, elfogadta, öröm-é bodottá.
Belépett, kiléptem, újra elindítottam - megint kijön,, hogy nem aktív! WTF??? -
Rayyy
senior tag
válasz
kriszpontaz #7304 üzenetére
Szerinted nem próbálta ki?
Az durva lenne...
-
rlazol
veterán
Sziasztok!
2015-ös 3DS Maxom van, student licenszel. Most kiírta, h aktiváljam. Az aktiválás gombra kattintva kapok egy aktivációs kódot, ami 14 tagból áll, de nem megyek vele semmire, mert amit ő kér kódot az 16 tagból áll. Mi a teendő,
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I5 9400/ RTX 2060 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Apple iPhone 16 Plus / 128 GB / 100% Akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest