Az NVIDIA is érzi már a gamerpiac gyengélkedését

A gamerpiac gyengélkedő helyzete miatt a vártnál érezhetőn alacsonyabb bevételekre figyelmeztet az NVIDIA, de más óriáscégek is hasonló folytatásra számítanak.

Az NVIDIA figyelmeztetést adott ki: a második negyedéves árbevétele 19 százalékos csökkenést mutathat a gamerpiac és a játékokkal foglalkozó üzletág gyengélkedése miatt. A hír hatására érezhetően csökkent a cég tőzsdei árfolyama.

Az NVIDIA ezzel beállt a sorba, hasonlóan gyenge eladásokra és csökkenő keresletre figyelmeztetett többek között az Intel, az AMD, a Qualcomm és a Sony is a napokban. A recesszióállónak gondolt gamerpiac pedig ugyancsak csökkenő kereslettől szenved, alapvetően a streamingpiac problémáival küzd, az infláción és a recessziós félelmeken túl – ezek hatására pedig csökkent például a Microsoft játékokból származó árbevétele, de baljós várakozásai vannak a Sonynak is ilyen téren.

A chipgyártók is lejtőn

A chipszektor egy ideje fordulatot vett, a különböző jelentések ellátási gondokról már kevésbé szólnak, inkább az inflációt, recessziót, ukrán helyzetet, a vásárlási kedv alapos csökkenését említik, mindez pedig a készletek felhalmozódásához, a rendelések érezhető csökkenéséhez vezetett.

Az NVIDIA konkrétan 44 százalékos csökkenést jósol a gamerrészleg árbevételében (szekvenciálisan), ennek mértéke sok elemzőt is meglepett. Egyes szakértők (például a J.P. Morgan elemzői) szerint a gyenge lábakon álló kriptopiachoz kapcsolódó eladások hiányát is érzi az óriás.

A befektetők nem elégedettek egyéb téren sem: hiába döntöttek rekordot a bevételek az adatközpontos piacon, a várakozásoktól elmaradt az eredmény.

Figyelmeztet a Micron

Nem csak az előbb említett óriáscégek figyelmeztetnek és veszik vissza a gyártást – sokakat meglepett, amikor a Gartner 9,5 százalékos csökkenést jósolt az idei évre a PC-s eladásoknak. A Micron pedig már többször vészjósló közleményt adott ki, nemrég ismét így tett, a PC-s és mobilos keresletcsökkenés fokozódását jelezve.

A Micron szerint ráadásul a gazdasági bizonytalanságok fényében már az eddig betonbiztos növekedést generáló felhős, ipari és autós szektor is átszervezi a készletstratégiákat.

Azóta történt

Előzmények