Még több GlobalFoundries-chipet vesz a Qualcomm

A tervezetten felül további 4,2 milliárd dollár értékben vásárol félvezető chipeket a Qualcomm a GlobalFoundries New Yorkban működő gyárából.

2028-cal bezárólag további 4,2 milliárd dollár értékben vásárol a Qualcomm félvezető chipeket a GlobalFoundries New Yorkban található gyárából – így a megállapodás már 7,4 milliárd dollárosra nőtt.

A chipek többek között 5G-s eszközökbe, Wi-Fi-s megoldásokba, autós és IoT-s termékekbe kerülnek majd. Így folytatják a tavaly kötött, hosszú távú megállapodást. A GlobalFoundries szerint a Qualcomm segítsége és az USA 52 milliárdos, chipipari kedvezménycsomagja segíthet kiterjeszteni az amerikai félvezetőgyártást.

Sok további bejelentésre számítanak mindegyik oldalon, főleg annak fényében, hogy az az EU is hasonló utat követ, próbálva függetlenedni az amerikai és ázsiai beszállítóktól.

Az Intel és a GlobalFoundries Európában és az USA-ban is terjeszkedik, több milliárd dolláros további chipgyárak épülnek, például Franciaországban és várhatóan Olaszországban is.

A félvezetőipar befektetésekről pedig a napokban zárt ajtók között tárgyalt több chipcég és autógyártó vezetője is.

A GlobalFoundries a TSMC és a Samsung mögött a harmadik legnagyobb chipgyártó az árbevételt tekintve. Többségi tulajdonosa Abu-Dzabi állami vagyonalapja, a Mubadala Investment.

Azóta történt

Előzmények