Az elemzők a chipszektor lejtőjére készülnek

A Gartner szerint idén lelassul a chipeladások növekedése, jövőre pedig már visszaesésekre lehet számítani.

A Gartner IT-piacelemző cég szakemberei azt mondják, hogy a félvezetők globális piacán lelassul az eladások növekedése az idei évben. Jövőre pedig már 2,5 százalékos visszaesést jósolnak, a PC-k és okostelefonok egyre gyengülő eladásai miatt.

A chipbuborék kidurranására egyre több óriáscég figyelmeztet, egy ideje már látható, hogy bár egyes ágazatokban a kereslet erős marad; de a növekvő infláció, a gazdasági bizonytalanság, a recessziótól való félelem, a növekvő energia- és üzemanyagköltségek egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a fogyasztókra, így a költekezésük csökken, a cégek pedig szintén csökkentik az online reklámokra fordított költségvetést, ahogy a tervezett bővítések, beruházások, chiprendelések keretét is; általános toborzási lassítás és konkrét kirúgások párhuzamával.

Persze nem kell a nagy cégeket sajnálni, a Gartner szerint a globális félvezetőszektor árbevétele idén 7,4 százalékkal, 639,2 milliárd dollárra emelkedik. Ez ugyanakkor érezhető lassulás a tavalyi 26,3 százalékos plusz után. Jövőre 623,1 milliárdos összeget jósol a Gartner, de sokkal rosszabb forgatókönyvet is elképzelhetőnek tartanak.

Sok óriáscég hangoztatja egyébként a keresletcsökkenést és azt, hogy az emberek, cégek is kevesebbet vásárolnak. Többek között a Samsung is.

Azóta történt

Előzmények