Kijózanító pofonokat kapnak a startupok a befektetőktől

Euró- és dollármilliárdokkal csökkennek a nagyon ígéretesnek tartott startupok értékelései.

Számos elképesztő összegre értékelt startup kapott nagy pofont a befektetői köröktől az utóbbi hetekben – a recessziós félelmekről és befékezésekről, csökkenő előrejelzésekről szóló időszakban pedig csak olajat jelentenek a tűzre a befektetőknél az olyan hírek, amely szerint a SoftBank az év első felében 50 milliárd dolláros veszteséget tudott felmutatni, és mondhatni a kéziféket húzza be a befektetések kapcsán.

A jelentések szerint sok cég kénytelen úgy további tőkét bevonni, hogy meghökkentő mértékben csökkenti a saját értékelését. Az inflációs időszakban állítólag elpárologni látszik a könnyen szerezhető, kockázati tőkebefektetői pénz, sok magánbefektető alaposan megnézi, mibe tesz pénzt, hiszen sok legfeljebb évek múlva hozhat nyereséget.

Értékelésük jelentős részét, egyes esetekben akár több mint 80 százalékát veszítette el például a Stripe, a Klarna, az Instacart vagy a BlockFi, de a PitchBook szerint csak az USA-ban 81 céggel történt ilyen a tőkebevonások során.

Miközben a befektetők erősen megkérdőjelezik a cégek értékeit, addig tovább gond utóbbiak számára, hogy a dollármilliárdos rekordokat hozó IPO-őrület is kifulladt, az amerikai IPO-piac gyakorlatilag megállt, idei 8 tőzsdére lépéssel 13 éves mélypontra süllyedt. Idén 7 hónap alatt 4,3 milliárd dollárt hoztak az IPO-k az amerikai cégeknek, pedig tavaly ugyanennyi idő alatt még 102 milliárd dollárról lehetett beszélni. Emiatt persze a magánbefektetők és a kockázati tőkebefektetők is nehezebben tervezhetik meg a kiszállást, ami még lentebb nyomja az értékeléseket a tőkebevonások során.

Elemzők szerint közel lehetetlen lesz a startupok számára, hogy fenntartsák a nagy magasságokban lévő értékeléseiket – a lejtő azonban a helyzet valóságára világíthat rá alapítói és befektetői oldalon is a Capchase szerint.

A szakértők azt mondják, hogy ha az IPO-piac talpra is áll, a startupok (és főleg a rengeteg pénzt égető cégek) kénytelenek lesznek kemény befektetői ellenállással szembenézni, mind a nyereség mind a cégértékelés kapcsán.

Azóta történt

Előzmények