Az Intel chipekre sincs már akkora kereslet

Miután az Intel is jelezte, hogy a jövőben nem lesz akkora kereslet a PC-k iránt, rögtön meg is zuhant a tőzsdei árfolyama.

Néhány technológiai óriáscég Q2-es eredménye meglepetésre felülmúlta az elemzői várakozásokat, és a recessziótól rettegő időkben is remek eredményeket ért el. Más cégek azonban valóban elindultak a lejtőn, a szerencsésebbek pedig csak alulmúltak az elemzők célszámait. Az Intel az utóbbi csoportba tartozik, és jelezte azt is, hogy a jövőben kisebb eladásokra és nyereségre számít – csak ezen hír hatására csökkent is a tőzsdei árfolyama 10 százalékkal.

A gyenge Q2 után az aktuális negyedév is jóval várakozás alatti számokat hoz majd az Intel szerint, mindennek az oka pedig a váratlan és gyors zuhanás a gazdaságban (de végrehajtási problémákat is emlegetnek).

Sok elemző hangoztatta már, hogy a növekvő infláció, az irodák és iskolák újranyitása mind oda vezet, hogy egyre kevesebben vesznek új PC-t. Sokat emlegetik továbbá a kínai lezárásokat, az ukrán helyzetet, az ellátási gondokat.

A chipszektor váratlanul gyors, 180 fokos fordulatáról, és arról, hogy sok gyártó belefullad a felhalmozott készletekbe, többször írtunk már (az írásokban szereplő hivatkozásokkal ajánlott előzményeket is érdemes elolvasni). A Gartner idén 9,5 százalékos csökkenésre számít a PC-s piacon.

Osztja az elemzők véleményét az Intel vezérigazgatója, Pat Gelsinger is, aki szerint az éles gazdasági váltás nem csak a fogyasztói oldalon okozott változásokat, hanem a kulcsügyfelek vásárlásaiban, raktározásában is drámai fordulat állt be. A PC-s és adatközpontos ügyfelek mind erősen visszavették a rendeléseket.

Ennek ellenére az Ohióba tervezett, 20 milliárd dolláros megagyár építését nem fújják le, Gelsinger szerint nem pár negyedév alapján döntenek erről – évtizedes szinten megduplázza magát a félvezetőpiac, az Intelnek pedig kapacitás kell ehhez a lehetőséghez.

Bár hasonló jövőképre figyelmeztetett a TSMC és a Samsung is, mindkettő nagyon erős eredményeket ért el, szemben az Intellel – és a következő negyedévekben is erre készülnek a riválisok, részben azért, mert több ágazatot szolgálnak ki.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények