- Linux kezdőknek
- Hálózati / IP kamera
- Hatalmas a verseny a Tesla új gigagyáráért, Musk nagyon elfoglalt
- Ubuntu Linux
- Így oldaná meg a hallucináló chatbotok problémáját a Google, közbeszól az Intel
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 7
- Programozás topic
- Windows 10
Új hozzászólás Aktív témák
-
Az energia drágulások,az anyagköltségek növekedése és a fogyasztók visszafogása mind hozzá járulhatnak a kereslet csökkenéshez. Amúgy a chipekből ha minden igaz túl kinálat van.
-
Petykemano
veterán
Az kemény, hogy fél éve(, amikor csúcson volt a kriptopiac és a kriptovaluta-bányászat miatt GPU - és vélhetően más bányászati eszközök - piaca is ) akkor még azt jósolták, hogy hát a "hiány" 2024-2025-ig elhúzódhat. Akkor azzal magyarázták, hogy hát a nagy kereslet miatt a szilíciumot megmunkáló bérgyártó cég árai emelkednek, emelkedik a wafer költség, nincs elég szubstrát, ezért az is drágul, 3-4x-ére emelkedett a réz és az alumínium ára, stb
Most (amikor a kriptopiac megtorpant és már nem hajtja a termelést) meg már hirtelen lejtő jön. Amire persze a piaci szereplők a nem az árak mérsékléséel reagálnak csökkentve ezáltal az ellátási láncban utánuk következők költségeit és teret adva az ottani árcsökkentésnek, hanem visszafogják a termelést/kitermelést. Majd a még mindig nagy nyereség felett széttárják a kezüket, hogy "már ez a piac sem a régi"
Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
válasz
Petykemano #2 üzenetére
Az Ukrán-Orosz esemény is közrejátszott. Hiszen az Orosz piac teljesen kiesett.
-
kwzatz
őstag
válasz
Petykemano #2 üzenetére
Aki azt jósolta, annak jellemzően vagy lövése nem volt, vagy pozitívan érintett volt, ezért hazudott (itt természetesen a cégekre gondolok).
Miért láthattam én több mint egy évvel előre annak ellenére, hogy a média is ezt tolta?
150921
Persze általánosságban a fórumon is ez volt a vélemény, még néhány big brain házigazdától, moderátortól is lehetett olvasni egy-egy topic-ban, de alapvetően adta magát, hogy mi fog történni.
"What goes up must come down".
Jellemzően pl. a lakáspiacon lehet most ugyanezt megfigyelni, az is izgalmasan fog alakulni a következő 1-3 évben (az egy lassabban reagáló piac).[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
A boom&bust ciklus alapján természetesen várható volt, ami történik, csak szerintem nem ennyire hamar. A 2020-21 során kialakuló hiányra a termelő cégek a termelőkapacitások bővítésével reagáltak. Az Intelen kívül, Samsung, a TSMC is több Ázsián kívüli projektet jelentett be. (nyilván részben a Taiwant érintő kínai fenyegetés miatt, részben pedig a tengeri szállítás az ellátási láncokra gyakorolt hatásának enyhítése végett) Ezeknek a gyártókapacitásokanak a kiépülését akkor 3-4 évre taksálták, vagyis hogy az új gyártókapacitások bevonásával legkorábban 2023-2024-ben enyhülhet a kínálat szűkössége a keresleti nyomás alatt.
A GPU egy külön történet. Azt tényleg lehetett sejteni, hogy amennyiben a kriptovaluták értékének felfúvódása megáll vagy vissza is esik, akkor az új bányászkapacitások kiépítésére szolgáló GPU-k iránti kereslet is meg fog torpanni. Én a magam részéről a bányászat irányából a GPU-k felé érkező keresletet leesését az ETH2 - egyébként folyamatosan tologatott - bevezetésére tettem.
Ez a része nagyjából az elképzeléseim szerint alakul.Persze nyilván az egyéb chipekre vonatkozó kereslet sem nő az égig, de úgy tűnik, mintha az elmúlt időszakban a kereslet nem valós igényeket szolgált volna ki, hanem az ellátási láncok felborulása miatt a cégek eddig raktárakat töltöttek volna fel. Teli raktárral nyilván sokkal könnyebb komolyabban megvágni a következő időszakra vonatozó igényeket.
Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
stellaz
addikt
válasz
Petykemano #6 üzenetére
Az volt a mese, hogy az vírus miatt elmaradt kereslet nyomán jelentkezett most túlkereslet.
Ez két dolgot jelent: kevesebb pénzt keretek az emberek az elmúlt 2 évben, hiszen termelés leállások voltak. Ennek ellenére növekedtek a piacok, de a piac növekedés átmeneti, hiszen csak az elmaradt fogyasztás pótolták egy rövid idő intercallumban + egy időre a pc piac ugrott meg a home Office miatt .
Innen következik, hogy ez hamar lecseng és a sok hazudozás kibukik, a lufi meg pukkan.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
it A Gartner szerint idén lelassul a chipeladások növekedése, jövőre pedig már visszaesésekre lehet számítani.
- Új DELL Inspiron 16 Profi Fémházas Laptop 16" -25% AMD Ryzen 5 5625U 16Gb 512GB FULLHD+ IPS
- Új MSI Alpha 17 Gamer Tervező Vágó Laptop 17,3" -30% AMD Ryzen 7 5800H 16/512 Radeon RX6600M 8GB FHD
- HP EliteBook 850 G3, 15,6" HD, I7-6600U CPU, 4-16GB DDR4, 128GB-1TB SSD, WIN 10
- Apple Watch Series S8 41mm Stairlight ÚJ BONTATLAN Azonnal Átvehető DEÁK TÉRNÉL 1 Év Apple Garanciáv
- Bontatlan ÚJ iPad Pro 2021 M1 11" 128Gb Wi-Fi+5G CELLULAR 1év apple garancia Azonnal DEÁK TÉRNÉL Átv
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest