Az AMD eladásait az adatközpontok sem mentik meg

Az adatközpontokba szánt chipek remek eladásai ellenére is alulmúlja az AMD a Wall Street várakozásait.

Néhány kivétellel gyakorlatilag az összes tech óriás alulmúlta (és legközelebb is alulmúlja majd a saját jóslataik alapján) a Wall Street elemzőinek várakozását, és nincs ez másképp az AMD-nél sem.

Az AMD azt mondja, hogy a harmadik negyedéves árbevétele kisebb lesz, mint azt az elemzők várják – ez tovább fokozza a bizonytalanságot az amúgy is aggódó befektetői körökben.

Az AMD egyébként továbbra is erős növekedést mutat az adatközpontok piacán, a rivális Intel kárára. Lisa Su szerint a felhős üzletág is erős marad. Azonban a PC-s eladások terén jócskán csökkentette a várakozásait.

Az Intel nehéz negyedéve után sokakat érdekelt, hogyan teljesített az AMD – bár a számokra nem lehet panasz, a gond az, hogy jobb előrejelzéseket vártak. Azonban az AMD sem menekülhet a szakértők szerint az inflációtól, a recessziós félelmektől, az irodák újranyitásától, mindezek pedig oda vezetnek, hogy az emberek kevesebb PC-t vásárolnak. Ezért Lisa Su szerint innentől kezdve a csúcskategóriára koncentrálnak a PC-s piacon.

A jövőt tekintve probléma még az ukrán helyzet, a kínai lezárások, az ellátási gondok, de a Kínát érintő esetleges további amerikai szankciók is felboríthatják még a chipszektort. Pedig a Gartner utóbbi nélkül is a PC-s piac 9,5 százalékos visszaesését jósolja az idei évre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények